Lapin talvi lumosi! Viisi hauskaa vinkkiä Saariselälle!

Saariselkä sai huomioni talvella 2019, kun luin uutisen pohjoisen palkitusta ja Euroopan pisimmästä pulkkamäestä. Tällä pulkkamäellä on pituutta 1200 metriä ja palkinnon se sai mäkeen suunnitellusta Aurora Experience -valoteoksesta. Pulkkamäen valaistus on vaihtuva ja muistuttaa revontulia. Pulkkamäen pituus on toki Suomen mittakaavassa aika huikea, mutta olen ymmärtänyt että Euroopasta löytyy pidempiäkin pulkkamäkiä. Olkoonkin tämä sitten palkituin ja pisin pulkkamäki pohjoisessa! Tällä uutisella Saariselkä oli kuitenkin saanut huomioni, aloin haaveilla matkasta Lappiin.

Ilokseni muutama muukin ystäväni oli haaveillut Lapin lomasta ja saatiinkin kasaan aivan timanttinen jengi kokemaan Saariselkä ja se kuuluisa Lapin taika – ja tietysti se pulkkamäki!

Aiemmin enemmänkin Amerikassa ja Kaliforniassa kokoontuvien Cali-siskojen pitikin höristää korviaan Helsinki-Vantaalla, kun Amerikan lentojen sijaan piti huomioida Ivalon kuulutuksia. Rantatossut olivat vaihtuneet toppakenkiin sillä nyt oli aika kokea oikea kunnon talvi pohjoisessa! Lappi ja Saariselkä, here we come!





Kaliforniassa, eiku siis... Saariselän Kaunipään näköalatasanteella.
Holiday Clubin Saariselkä Villas -huoneiston parvekkeelta oli upeat näkymät.

Saapuminen Saariselälle

Saariselälle pääsee nopeiten lentämällä Ivaloon. Ivaloon lentää sekä Finnair että Norwegian.
Ivalon lentoasema on hyvin kompakti ja lentoaseman ulkopuolella sijaitsevalta bussilaitureilta lähtee aina, kun lentoja saapuu, bussikuljetus kohti Saariselän keskustaa. Bussikuljetus maksaa 10 € / hlö / suunta. Bussit ajavat Saariselältä takaisin Ivalon lentoasemalle aina, kun lentoja operoidaan. Bussin aikataulut löytyvät hotellien vastaanotosta.

Saariselällä on helppo lomailla myös ilman omaa autoa. Kaikki tarpeellinen on kävelymatkan päässä, kuten kaupat, ravintolat, hotellit, retkivaraamot ja laskettelukeskus. Saariselällä kulkee myös paikallisbussi, jolla pääsee kulkemaan kohteiden välillä, vaikkapa Kaunispään huipulle.




Viisi hauskaa vinkkiä Saariselälle

Saariselkä ei välttämättä ole maineeltaan se kaikkein villein ja nuorekkain hiihtokeskuskeskittymä. Ainakaan googlen mukaan. Tämä ei haitannut meitä lainkaan ja haimmekin lomalta enemmän yhteistä aikaa, luontoelämyksiä ja sitä kuuluisaa Lapin taikaa. Listaankin seuraavaksi miten me vietimme onnistuneen aktiiviloman eli tässä omat viisi hauskaa vinkkiä Saariselälle!

1. Vuokraa moottorikelkka ja lähde omatoimiselle retkelle Kaunispään ja Kiilopään huikeisiin maisemiin.
Vuokrasin meille jo ennakkoon facebookin kautta moottorikelkat Lapin Luontolomat Oy:lta. Varasin viidelle aikuiselle kolme kelkkaa ja vaihdoimme kuljettajia ja kelkkoja siten, että jokainen sai ajaa vuorollaan. 2 h kelkan vuokraus maksoi 110 €/kelkka + bensat.



 





2. Laske yksi Euroopan pisimmistä pulkkamäistä!
Kokeakseen Saariselkä Skin operoiman pulkkamäen vaihtoehtoja on monia: pulkkamäen alkuun eli Kaunispään huipulle pääset joko hiihtohissillä, autolla, bussilla tai kävellen. Me menimme sinne hiihtohissillä. Pulkkia mäen laskuun voi vuokrata hiihtokeskuksesta, josta voi ostaa myös lipun hiihtohissiin (hiihtohissiin myydään joko kertalippuja tai useamman tunnin lippuja). Me vuokrasimme pulkat hotelliltamme ja kuljetimme ne kävellen hiihtokeskukseen. Pulkat ovat yleinen näky Saariselän katukuvassa eli niitä tuntuu saavan vähän joka paikasta.

Vinkki! Tarkista Ski Saariselän nettisivuilta hissien aukioloajat ja selvitä, milloin viimeinen hissi ylös lähtee. Kannattaa selvittää myös se, kuinka pitkään pulkkamäen valoja pidetään päällä. Ilmeisesti valojen toiminnassa on kausikohtaisia eroja, joka selvisi jälkikäteen soittamalla Ski Saariselälle.

Meillehän kävi valitettavasti niin, että kaikesta ennakkosuunnittelusta huolimassa emme saaneet kokea pulkkamäkeä revontulivalaistuksessa vaan jouduimme laskemaan mäen pilkkopimeässä. Joka toi toki lajiin ihan oman eksotiikkansa, mutta se lakuperäinen syy tulla Saariselälle laskemaan palkittu valaistu pulkkamäki ei aivan toteutunut. (katso tästä miltä valaistu pulkkamäki näyttää).

Selvittelimme pulkkamäen valoja ennakkoon useammastakin paikasta Saariselällä. Hotellien respoista, kauppojen kassoilta ja ravintolan työntekijöiltä. Pulkkamäki ja valaistus olivat heidän mukaansa auki yötä päivää. Pulkkamäki itsessään on ilmainen, jos menet omatoimisesti Kaunispään huipulle, joten kuultiin myös kokemuksia aamuyön pikkutuntien pulkkamäkireissuista.

Meidän kohtalla vain valitettavasti näin kauden loppupuolella (ja koronauhan alla turistien puuttuessa maaliskuun alussa) valot oli päätetty ajastaa päättymään jo auringonlaskun aikaan. Ja siinä missä me ihailimme auringonlaskua minttukaakaoiden äärelle (join muuten ihan ihka ensimmäisen minttukaakaoni!) upeassa Star Arctic Hotellissa (huikean hieno hotelli!) ja odottelimme pulkkamäen valojen pääsemistä oikeuksiinsa, pettymys olikin melkoinen, kun huomasimme, että valot olivat pois päältä ja saisimme laskea 1200 metriä pitkän pulkkamäen pilkkopimeässä. Tokihan siitäkin tuli hauskaa, mutta erilailla kun olin alunperin suunnitellut.

Istumahisseillä pääsee pulkan kanssa kätevästi Kaunispään huipulle.



3. Reippaile Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Saariselän "pääkadun" vieressä, missä myös monet hotellit sijaitsevat on Urho Kekkosen Kansallispuiston portti. Meidän lomamme aikaan Saariselällä oli ennätysmäinen määrä lunta ja aurinkokin suosi meitä kansallispuistossa. Jos muuten pidät murtomaahiihtämisestä, niin kansallispuiston portilta avautui aika hulppeat puitteet sivakointiin.


Urho Kekkosen kansallispuistosta löytyi myös moderni grillikotarakennus.
Kansallispuistossa sijaitsee myös kuvan kummituskämppä.



4. Bongaile revontulia
Lataa puhelimeen Aurora-appi, joka hälyttää, kun revontulien näkeminen on todennäköistä. Juuri ennen lähtöämme Saariselälle sain appiin ilmoituksen, että seuraavien tuntien aikana olisi mahdollista nähdä revontulia, mutta valitettavasti meidän kolmen yön aikana hälytyksiä ei tullut ja ennusteen mukaan revontulet noina iltoina menivät kauempaa pohjoisesta. Tässä jälleen yksi syy palata takaisin Saariselälle.


5. Maista paikallisia herkkuja
Tähän sain jo etukäteen vinkin muutamalta eri taholta, että paikallisen ruokakaupan lakkamunkkia on testattava ja niinhän me tehtiin. Itse en tosin syö lakkaa, joten testasin paikallisen vadelmamunkin, joka sekin oli hyvää, mutta lakkamunkki kokonaisine lakkoineen sai paljon kiitosta.
Ruuan puolesta tarjonta oli muutenkin erinomaista. Päädyimme nauttimaan lounaat ja illalliset Holiday Club -hotellin yhteydessä sijaitsevassa Rakka ravintolassa, jonka menulta jokainen tilaamamme ruokalaji oli meidän kaikkien mielestä erinomaista. Erityishuomion sai jälkiruokalistalta löytyvä leipäjuusto talon tapaan, jossa oli suolakinuskia, vaniljacremeä ja hillaa. Kuulinpa, että sille oltiin valmiita jakamaa jopa Michelin-tähtiä!

Ravintola Rakan tyylikäs poronsarvi-valaisin. Ruoka-annokset upposivat parempiin suihin, eikä annoksista ole juurikaan kuvia, mutta uskokaa, hyvää oli!


Missä yöpyä Saariselällä?

Me yövyimme kuudelle hengelle tarkoitetussa Holiday Club Saariselkä Villas loma-asunnossa, jossa oli upea alppimainen parveke ja huikea näkymä Kaunispään laelle. Tilavassa huoneistossa oli jokaiselle meistä omat huoneet (3 huonetta), sauna, 2 wc:tä, täysin varusteltu keittiö ja avara olohuone, jossa olisi viettänyt enemmänkin aikaa kuulumisia vaihdellen.
Saariselällä on useita eri hotelleja, joista lähes kaikki sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Mainitsinko jo muuten, että myös David Beckham on lomaillut Saariselällä!

Loma-asunnon parveke sopi oivaksi paikaksi Cali-siskoille ikuistaa Lapin reissu kuvaksi.




Juuri nyt ei ole oikea hetki reissata minnekään, mutta täytyy tunnustaa, että Lappiin on ollut hieman ikävä. Varsinkin kun selailee näitä kuvia. Kotimaan matkailu tulee varmasti nousemaan entisestään ja lähtisin mieluusti uudestaan näihin maisemiin Saariselälle! Ensi kerralla pidemmäksi aikaa, sillä minusta tuntuu, että ei ennätetty kokea kaikkea mitä Lapilla on tarjota.

Oletko sinä lomaillut Saariselällä? Mitä muita vinkkejä antaisit sinne lomaa suunnitteleville? Kommentoi ihmeessä (kommenttikentän löydät sivun lopusta).



Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita seuraavissa kanavissa:

11 kommenttia

  1. Urho Kekkosen kansallispuisto on haavelistalla ja niin oikeastaan kaksi muutakin pohjoisen kansallispuistoa. Olen toistaiseksi ajatellut ajankohdaksi syksyä, mutta talvellakin näyttäisi olevan todella kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruskamatka Lappiin on varmasti just hyvin ajateltu! Kieltämättä pieni kipinä nousi nyt Saariselällä käydessä myös Lapin kokemisesta syksyllä tai kesällä. Tosin tuo lumikin teki kyllä niin terää ja miten kauniilta metsät näyttää lumen peitossa!
      Mukavia reissusuunnitelmia kansallispuistoihin! :)

      Poista
  2. Olin Saariselällä just sesonkityöläisenä marraskuusta loppiaiseen, joten paikat ja maisemat on tuttuja :) Pakko sanoa, että en siitä itse kylästä ihmeemmin syttynyt, koska se on rakennettu niin selkeästi turismille, mutta luonto oli tosi kaunista ja kävinkin harva se päivä töiden jälkeen tai vapaapäivinä vaeltamassa kansallispuiston lumisia polkuja. Myös pulkkamäki ja ruokapaikkoja tuli testattua :) Saariselkää enemmän pidin Ivalosta ja Inarista, missä kävin tutustumassa saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen. Lisäks käytiin Kiilopäällä avannossa ja savusaunassa. Blogissa on aika paljon juttuja tuolta suunnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau! No sinä ootkin sitten ihan ammattilainen kertomaan lisää Saariselästä! Meillä ei ollut aikaa tutustua Ivaloon tai Inariin, mutta ensi kerralla jos vaikka viipyisi viikon verran Lapissa, niin silloin tulisi laajemmin varmasti tutustuttua lähialuisiin.
      Luontohan tuolla on tosi kaunista! Täytyypä käydä sun blogista lukemassa lisää :)

      Poista
  3. Vanha kunnon Saariselkä! :) Olen ollut siellä työreissulla ja pitkistä kokouspäivistä huolimatta ehdittiin myös nauttia luonnosta. Hiihdettiin minun silloiselle kunnolle liian pitkä lenkki kodalle nauttimaan iltapalaa. Onneksi sieltä pääsi autolla takaisin hotelliin. Pulkkamäki kuulostaa hauskalle, harmi kun se ei toteutunut suunnitellulla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiihtoladut näytti nytkin olevan oikein priimassa kunnossa. Tosin en itsekään tiedä miten pitkän matkan olisin kyennyt hiihtämään. Edellisestä kerrasta kun on aikaa. ;)
      Pulkkamäki odottanee siellä ensi kertaan! Ja moni muu asia mikä jäi vielä kokematta!

      Poista
  4. Ah miten kaunista! Ihania vinkkejä ja kuvia. Tuosta pulkkamäestä en ikinä ole kuullutkaan! :D pakko kyllä joskus kokea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saariselällä oli kyllä kaunista ja meille sattui vielä aurinkoiset kelit, niin kyllä kelpasi! Sulla onkin nyt sieltä tropiikista aika pitkä matka lumisiin maisemiin, mutta ken tietää. Ehkä ensi talvena ;)

      Poista
  5. Oliko tuo miten hurja tuo pulkkamäki? Joskus Sveitsissä laskettiin tuollaista pitkää mäkeä, ylös mentiin junalla (!), eli yläasema oli toisen aseman lähellä ja ala-asema toisen, eli matkaa taisi olla ylikin kilometri niiden välillä. Jotenkin jäi vaan siitä mieleen melko hurja jarruttaminen monessa kohdin, kun vauhti vaan yltyi ja yltyi! Mutta hauskaa oli, kieltämättä.
    Myös moottorikelkkailusta olen pitänyt muutamalla Lapin reissulla, eli kieltämättä, kivoja vinkkejä!

    VastaaPoista
  6. Pitää tunnustaa, että en ole Saariselällä oikeasti käynyt lomailemassa koskaan. Olen toki käynyt paikalla, mutta en ole koskaan seisahtanut useammaksi päiväksi ja kokeillut mitä paikalla olisi minulle antaa. Vannon, että kun tämä koronakriisi helpottaa, niin paikkaan tilanteen!

    VastaaPoista
  7. Voi mikä ihana talvi! Saariselkä on kyllä upea paikka ja kieltämättä joka talvi kaihertaa vähän kun ei päästä Lappiin. Aikamoinen tuo pulkkamäki. Voi olla, että joutuisin pari kertaa miettimään, että uskaltaisinko kokeilla. Mutta moottorikelkkailu ja laskettelu kyllä olisi ehdottomasti listalla. Voikaahan hyvin siellä Suomessa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!