Saariston Rengastie – Rengastien kiertäminen omalla autolla ja vinkit reitille

Turun Saariston Rengastie on nauttinut jo vuosia suurta suosiota. Rengastien kiertäminen polkupyörällä on kuulunut myös omalle 'Bucket listalleni' jo vuosien ajan. Tänä kesänä sain viimein vetää raksin listan tähän kohtaan. Joskin kiersimme Rengastien omalla autolla pyöräilyn sijaan. Rengastienhän voi kiertää polkupyörällä, moottoripyörällä, omalla autolla, matkailuautolla tai vaikkapa linja-autolla ja miksei myös kävellen. Suurta suosiota nauttivan Rengastien majoitukset, lauttamatkat ja niiden aikataulut tuottivat kuitenkin itselleni monta kysymästä ennen matkalle lähtöä, joten kokosin tähän yhteenvedon opitusta ja jaan tässä postauksessa kaikki tien päällä opitut vinkit!
Saariston Rengastie on erityisen suosittu pyöräilijöiden keskuudessa ja se näkyy myös losseilla. Pyöräilijät otetaan kyytiin ja mahtuvat ymmärrykseni mukaan aina lossiin.

Saariston Rengastien reitti, lossit ja ruuhkat

Saariston Rengastien voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Helsingin tai Turun suunnasta lähtiessä Paraisten suuntaan, suuntaa Saaristotielle (tie 180), josta päädyt seuraavaksi Nauvoon ja Korppooseen ja sieltä Houtskarin kautta Mossalaan saakka. Tämän jälkeen seuraava saari on Iniö, jonne lauttamatka on maksullinen (Rengastie reitin ainoa maksullinen osuus, hinta 40 € henkilöauto, sis matkustajat). Perillä Iniöstä on vielä puolen tunnin lauttamatka mantereelle Kustaviin.

Katso tästä Saariston Rengastien lossit ja aikataulut FinFerries-sivuilta (sivun alareunassa aikataulut pdf:nä, myös Houtskari – Iniö välille). Aikatauluja voi hakea myös lautta.net -sivustolta.


Meille Saariston Rengastien reitin haastavin osuus oli ehdottomasti Houstkari (Mossala) – Iniö (Dalen) -väli. Tällä maksullisella välillä ei ole kuin neljä lähtöä päivässä, eikä lauttaan voi varata paikkoja etukäteen (soitettiin ja varmistettiin asia vielä). Vinkkinä siis autoileville, että saavu ajoissa! Saapuminen ajoissa paikalle ja jonottamalla onkin ainoa tapa saada paikka lautasta.

Vinkki! Polkupyöräilijät pääsevät lautoille jonottamatta. Lisäksi paikallisille on oma kaista ja he ovat aina etuajo-oikeutettuja lossiin.


Tulimme paikalle Mossalaan noin tuntia ennen lautan lähtöä (klo 11:20) ja tähdättiin siis 12:15 lähtevään lauttaan, mutta autojono olikin satamassa aikamoinen ja oltiin jonossa 49. auto, joten tiedettiin jo siinä kohtaa, että meillä ei ole mitään mahdollisuutta mahtua tähän lauttaan. Lisäksi, kun jonossa oli matkailuautoja- ja vaunuja, jotka vievät luonnollisesti tuplatilan lautasta, tiedettiin että mahdollisuudet sen kuin vaan laskivat.
Ei mahduttu lopulta seuraavaankaan lauttaan (klo 14:15), joka veti 22 autoa. Päästiin lopulta klo 16:15 lähtevään lauttaan, joka on aikataulun mukaan päivän viimeinen lautta. En todellakaan osaa sanoa, mitä kaikille niille kymmenille autoille tapahtuu, jotka eivät mahtuneet viimeiseen lauttaan.
Jonotus lossiin tapahtuu siten, että autot ja moottoripyörät odottavat letkassa lauttaan pääsyä ja jos seuraavaan lossiin on parinkin tunnin odottelu, voit käydä odotellessa lounaalla, uimassa tai vaikka näköalatornissa, kuten me kävimme. Autopaikka pysyy, koska letka ei liikahda odotellessa mihinkään.

Mossalan lossin vieressä on erittäin viihtyisä lomakeskus, Mossala Island Resort, josta löytyy leirintäalue, tyylikkään näköisiä lomamökkejä, ravintola, vierasvenesatama ja useita eri harrastusmahdollisuuksia kuten uimaranta, joogaa, frisbeegolfia, rantalenttistä.
Kysyin heidän matkamuistoputiikissa, että mitä sitten kannattaisi tehdä, jos ei mahdu viimeiseenkään lauttaan ja hänen vinkki oli jäädä heidän leirintäalueelleen yöksi. Matkailuautoille se ei olekaan mikään ongelma, mutta henkilöautossa yöpyminen onkin vähän haasteellisempaa, joskaan ei tietenkään mahdotonta. Ja kuulostipa siltä, että autossa yöpyminen on jäänyt monen kohtaloksi, sillä leirintää suositeltiin myös henkilöautoille, jolloin voi hyödyntää alueen suihkua ja wc:tä odotellessa seuraavan aamun ensimmäistä lauttaa.

Mossalan Island Resortilta on lyhyt matka läheiseen näköalatorniin. Siellä kannattaa piipahtaa lossia odotellessa.
Näköalatornista on upeat maisemat Saaristomerelle.
Tyylikkäitä mökkejä ja Villoja Mossalan Island Resortilla.


 
Saariston Rengastien majoitus – missä majoittua?

Saariston Rengastien majoitus lienee haastavin osuus, kysynnän ollessa enemmän kuin tarjontaa. Meidän reitti valikoitu puhtaasti sen perusteella missä majoituksessa oli tilaa, koska lähdimme reissuun heinäkuun helteiden aikaan kolmen päivän varoajalla eli hyvinkin extempore. Siltikin se oli mahdollista, vaikka viideksi päiväksi suunniteltu Rengastien reitti typistyi lopulta neljäksi päiväksi, koska emme löytäneet viimeiselle yölle majoitusta. Ja lisäksi teimme koukkauksen Ahvenanmaalle, joka sekin tuli aika extempore, koska sille yölle ei löytynyt lähempää majoitusta. Onneksi kuitenkin menimme Kökarin saarelle, koska se oli aivan upea kokemus. Reittimme ja majoituspaikat menivät seuraavasti:

 • Helsinki – Parainen – Nauvo // Majoitus: Hotel Stallbacken (160 €/vrk)
 • Nauvo – Korppoo – Kökar (Ahvenanmaa) // Majoitus: Hotel Brudhäll (171 €/vrk)
 • Kökar – Korppoo // Majoitus: Faffas B&B, aittamajoitus (74 € sis. Liinavaatteet ja pyyhkeet)
 • Korppoo – Houtskari – Iniö – Kustavi – Helsinki

 

Lisäksi näissä paikoissa olisin halunnut yöpyä, mutta niissä ei ollut tilaa ja tästä syystä meidän reissu typistyi yhdellä vuorokaudella ja ajettiin yöksi kotiin Helsinkiin:

 
Vinkki! Varaa ajoissa
. Suosittelenkin lämpimästi tekemään varaukset hyvissä ajoin ennen lähtöä, jo
keväällä mikäli mahdollista ja haluaa yöpyä jossain tietyssä hotellissa/majatalossa. Kaikkiin majoituspaikkoihin ei voi tehdä netistä varauksia, joten kannattaa soittaa ja kysyä saatavuutta.
Saariston Rengastien kartan, majoituskohteet ja vinkit löydät kätevästi tältä rengastie.fi -sivustolta.

 
Vinkki Ahvenanmaalle!
Korppoo – Kökar -lautalle kannattaa varata autopaikka hyvissä ajoin. Reitti on suosittu ja autopaikkoja kohtalaisen vähän. Me jouduimme jättämään lopulta auton Korppoon Galdbyn satamaan yöksi ja astelimme lauttaan jalkaisin ja reppu selässä. Hyvä puoli oli se, että jalkaisin ja pyörällä 2,5 h lauttamatka on ilmainen, auton kanssa maksullinen. Ahvenanmaan lauttareitit ja aikataulut löydät Ålandstrafikenin -sivuilta.

Stallbacken hotelli on rakennettu vanhaan navettarakennukseen.

Hotelli Stallbackenin 2 hengen huone omalla wc&suihkulla oli aika vaatimaton sisustukseltaan, mutta ajoi asiansa yhdeksi yöksi.
Faffas B&B aittamajoitus oli Rengastien eksoottisin majoitusmuoto.

Täällä olisin halunnut yöpyä: Peterzensin Boathouse -mökeissä Kustavissa.
Peterzens vierasvenesatama oli yllättävän iso ja erittäin viehättävän näköinen.


Hotel Brudhäll toimii samalla myös vierasvenesatamana.


Aamuteellä Ahvenanmaalla Hotel Brudhällissa. 

Saariston Rengastien kiertäminen omalla autolla

Saariston Rengastien kiertäminen omalla autolla oli aivan älyttömän mielekästä ja helppoa. Se antoi myös vapauden ottaa hotelli huoletta vähän kauempaakin reitiltä, koska autolla oli helppo asioida kaupassa ja ravintoloissa toisin kuin ehkä mitä se olisi pyörällä ollut. Lisäksi heinäkuun helteissä oli aika luksusta ajella ilmastoidussa autossa (ja tässä kohtaa kaikki peukut reitin varrella olleille pyöräilijöille – ootte rautaa!). Myös oma jääkaappi autossa oli hyvä ratkaisu, koska siellä sai pidettyä eväät ja juomat viileässä.
Omalla autolla kiertämisen hyvänä puolena mainittakoon vielä sen tuoma majoitusbackup, eli jos missaat sen viimeisen lautan, niin voit aina nukkua autossa. Tai jos lähellä on leirintäalue ja teltta takakontissa, niin voit aina majoittua teltassa.

Rengastien kiertäminen omalla autolla oli ainoastaan huono idea siinä kohtaa, kun emme mahtuneet lossiin. Näin tosin tapahtui vain kerran Mossala – Iniö välillä. Joskin meille saattoi sattua vain huono (super ruuhkainen) päivä, sillä sain somen kautta viestejä, että pari viikkoa aiemmin reitillä toiseen suuntaan oli kuulemma ollut väljää. Siltikin kesän sesonkina ennakoisin ja varautuisin siihen, että harvemmin ajavilla losseilla on todennäköisesti ruuhkaa ja varaisin monta tuntia aikaa siirtymään.


Saariston Rengastie on nyt koettu ja täytyy jälleen kerran todeta, että on meillä kyllä upea saaristo. Voisin hyvin mennä uudestaankin kiertämään saman reitin. Oikein ajan kanssa. Ainakin tuonne Kustaviin ja Nauvoon haluan vielä ajan kanssa. Toivottavasti tästä postauksesta on sinulle apua suunnitellessa Saariston Rengastien kiertämistä. Jos sulla on lisäksi hyviä vinkkejä muille jakoon, niin kerro ne ihmeessä kommenteissa!

Tykkäsitkö postauksesta? Jätä kommentti alle ja seuraa Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa:

17 kommenttia

 1. Kovasti mietittiin, että tänä vuonna oltaisiin kierretty pyörillä Saariston ympärireitti, joka siis menee osin samaa reittiä rengastien kanssa, mutta kiertää aina Ahvenanmaan kautta. Päädyttiin kuitenkin olemaan pääasiassa Ahvenanmaalla, tehden muutamia mielenkiintoisia retkiä muualle saaristoon.

  Rengastietä jos itse miettisin, niin yksi hyvä vinkki voisi olla ajoittaa matka sesongin alkuun tai loppuun, jolloin ruuhkia on vähemmän.

  Mitkä nousivat omiksi suosikeiksisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaallakin on kyllä mieluisaa pyöräillä, joten hyvä idea. Mutta hyvä idea myös tuo mihin päädyitte.
   Hyvä vinkki sijoittaa Rengastien reissu sesongin alkuun tai loppuun, jolloin on aivan varmasti väljempää.

   Omaksi suosikiksi nousi Peterzensin vierasvenesatama. Harmi vaan, että ei tosiaan mahduttu sinne yöksi. Lisäksi tykkäsin kovasti Nauvosta ja myös Mossala resortissa voisin viettää enemmän aikaa... Kökar oli myös aivan ihana eli monia upeita kohteita! :)

   Poista
 2. Tavallisesti kierrän noita saaria veneellä, mutta olen kiertänyt autollakin. Täytyy todeta, että heinäkuu on sesonkiaikaa ja tänä vuonna ilmatkin suosivat joten ajoissa saa varata jos aikoo jossain tietyssä majoituksessa yöpyä. Peterzenin boat house ja Lootholman jurttamajoitus ovat kyllä hienoja paikkoja kumpikin.Teillä oli kyllä huonoa tuuria, että jouduitte kohtuuttoman kauan odottamaan Mossalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lootholma ja Peterzens jäi kyllä kaivelemaan, joten noihin paikkoihin pitää palata. :)
   Luulen kans, että meillä oli heinäkuun helteiden vuoksi huonoa tuuria, kun autoja oli niin paljon liikenteessä.

   Poista
 3. Aikoinaan vuonna 2009 tuli tuo Saariston Rengastie kierrettyä autolla - Nauvossa ja Iniössä yöpyen. Tällöin ei ollut vielä ruuhkista mitään tietoa, ja jokaisella lautalle pääsi suoraan ajamaan. Nyt asia on toisin, ja enpä lähtisi sitä kesä-elokuussa kiertämään, varsinkin jos aikataulu on tiukka ja majoitukset varattuna etukäteen. Toisaalta voi kysyä että miksei valtio ole laittanut sinne enemmän vuoroja ja vuorovälejä - viime kesästä ei mitään opittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rengastien suosio on kyllä ollut viime vuosina huima. Omaan makuun kaikki muut lossit kyllä kulki mutkitta, mutta tuo yksi väli tuotti haasteita, kun vuoroja on vain neljä päivässä. Onneksi tärppäsi viimeisellä lautalla. :)

   Poista
 4. Anonyymi8/01/2021

  Mekin käytiin pari viikkoa sitten asuntoautoilemassa saariston rengastie :) Sama tyyppinen vinkkipostaus odottelee mullakin luonnoksissa.

  Itse huomasin, että autoillessa tulee helposti vauhtisokeaksi, ja jollei reissua suunnittele kunnolla etukäteen, saattaa vaan kaasuttaa monen kivan kohteen ohi!

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
 5. Vähän stressaavalta tuo tuntuu autojonoineen, mutta kivoja paikkojahan tuon varrella kyllä on. Me tosin olemme useimmissa niissä käyneet veneellä, emme autolla - silloin välttyy autojonoilta, mutta satamat saattavat kyllä olla täysiä. Nyt joku heitti jossain päin nettiä idean joulusta Kökarissa ja vähän se jäi itämäänkin, mutta sitten varmaan tosiaan auto voisi jäädä vaikka Korppooseen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos erinomaisesta koosteesta! Tuo rengasmatka on tullut lähes kokonaan tehtyä, joskaan ei yhdellä kertaa vaan olemme käyneet eri vuosina eri reiteillä. Onhan tuo todella kaunista seutua ja siellä liikkumiseen ei kyllästy. Nuo antamasi konkreettiset vinkit pitääkin muistaa, kun lähdemme tuonne seuraavan kerran.

  VastaaPoista
 7. Kiitos hyvistä vinkeistä! Saaristomaisemat ovat todella kauniita ja olisihan tuo reitti joskus kiva kiertää. Täytyy myöntää, etten ole siitä koskaan sen enempiä haaveillut juuri noiden losseille jonottamisten ja kalliiden majoitusten takia. Pitäisi ajoittaa sinne meno sesongin alkuun tai loppuun - ehkä kulkeminen olisi silloin vaivattomampaa tai sitten mennä pyörällä.

  VastaaPoista
 8. Me kierrettiin polkupyörällä pikku reitti Teersalosta Kustaviin ja sieltä saaria pitkin Nauvoon ja Hankaan kesäkuun alussa. Silloin oli melko rauhallista. Yllätti tuo teidän autojono. Kökariin voisikin suunnata seuraavalla fillariretkellä. Saaristo💖. Sallinet polkupyöräretkemme jaon.
  https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2021/06/20/saariston-pieni-rengasreitti-sahkopyoraillen/

  VastaaPoista
 9. Kiitos hyvistä vinkeistä. Meillä on hyvä mahdollisuus kierrellä jopa sesonkien ulkopuolella, joten emme taida ruuhkiin lähteä. Meillä on pyörinyt ajatuksena lähteä autolla, mutta ottaa pyörät mukaan, joten lueskelen näitä rengastiepostauksia vähän siinä mielessä, että olisiko missään mukava pysähtyä paikalleen pyöräilemään. Kyllä jotain näyttää löytyvän ideaa siihenkin. Aila

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvistä vinkeistä, Sanna! :) Olisipa ihana käydä joskus pyöräilemässä tuo reitti näitä vinkkejä noudattaen. Tai ehkä pyörä + vene voisi olla itselle huikea, pääsisi samalla kalaan! Mutta venettä ei kyllä pyörällä vedetä perässä.. :D

  VastaaPoista
 11. Näyttääpä kivalle reissulle! Mä en tiedä miten en oo oikein koskaan tehnyt tuota matkaa vaikka siellä päin olen pyörinyt aika paljonkin jo ihan lapsena!

  VastaaPoista
 12. Vaikuttaa kyllä kivalta reitiltä ja kyllähän kesällä täytyisikin ehdottomasti saaristomaisemiin päästä kiertelemään. :) Tässä tuli myös ilmi ihan uusia houkuttelevia majapaikkoja ja täytyy kyllä seuraavan kerran kun kesää Suomessa viettelee niin tämäkin reitti käydä kiertämässä vihdoin!

  VastaaPoista
 13. Matkana varmasti antoi, varsinkin jos hyvä sää osuu kohdalle. Majoitusten hinnat reitin varrella eivät näytä ihan edullisia olevan. Tosin ei hyviä matkoja arvioidaan euroissa.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi4/10/2022

  Betting in your city - Sporting 100
  Betting gri-go.com in herzamanindir.com/ your city - sporting100 Sporting https://jancasino.com/review/merit-casino/ 100 novcasino

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!