Los Angeles – vinkit ensikertalaiselle ja ilmainen matkaopas

Los Angeles sijaitsee Yhdysvaltojen länsirannikolla Kaliforniassa. Laajalle levittäytynyt kaupunki kätkee sisälleen oikeastaan useampia omia pieniä kaupunkeja, joista mm. Beverly Hillsillä on oma kaupungintalo. Los Angelesin Metropolitan alueella asuu n. 13 miljoonaa asukasta ja Los Angeles Cityssa n. 4 miljoonaa asukasta. Los Angelesin tunnetuimpia alueita ovat mm. Hollywood, Santa Monica, Venice Beach, Beverly Hills ja Downtown.

Olen koonnut tähän postaukseen Los Angelesin suosituimpia kohteita – nämä ovat paikkoja, joihin moni ensikertalainen haluaa varmasti suunnata ja jotka ovat tuttuja monille elokuvista ja tv-sarjoista. Lisäksi löydät tästä postauksesta vinkkejä Los Angelesiin ensikertaa suuntaavalle ja pyrin myös tarjoamaan vinkkejä jo LA:ssa käyneille. Tervetuloa Enkelten kaupunkiin!


Tämä kuva on otettu legendaarisen ja kaupunkia ikonisesti kuvaavan Hollywood -kyltin takaa


 

"Tiesitkö, että Hollywood-kyltin taakse on mahdollista kävellä? Kannattaa tosin kylttiä tavoitellessaan pysyä merkityllä reitillä, sillä kerran näimme, kun yksi mies päätti lähteä oikaisemaan Hollywood-kyltille rinnettä pitkin, eikä aikaakaan kun LAPD:n helikopteri pyyhälsi paikalle ja huusi kovaääniseen käskyn poistua välittömästi rinteeltä. Helikopteri pörräsi paikalla niin kauan kunnes mies poistui rinteeltä merkitylle reitille. Hollywood-kylttiä tarkkaillaan taukoamatta ja kannattaakin siis seurata puiston merkittyjä kylttejä ylös Hollywood -kyltille."


 
Vinkit ensikertalaiselle Los Angelesiin

Hypätään suoraan Los Angelesin suosituimmille alueille, joista esittelyssä top 3 -suosituimmat kohteet eli Hollywood, Santa Monica ja Venice Beach. Ensimmäisenä vinkit ja tarkempi esittely monille elokuvista ja tv-sarjoista tutusta Hollywoodista; 

Hollywood sijaitsee Los Angelesin sisämaassa, reilun 20 km päässä Tyynenmeren rannikolta ja suositulta Santa Monican rannalta.

1. vinkki: Hollywoodissa on paljon nähtävää!

Walk of Fame eli tähtienkatu sijaitsee Hollywood Boulevardilla ja sen jalkakäytävillä on kaikkiaan yli 2500 tähteä, joihin eri alojen merkkihenkilöt ovat saaneet nimensä omista saavutuksistaan joko elokuva-, teatteri-, radio-, televisio- tai musiikkialalta.
Ensimmäinen tähti nimettiin v.1960. Tähtiä on myönnetty myös kuvitteellisille hahmoille kuten Lassie-koiralle. Jos satut olemaan kaupungissa, niin kannattaa selvittää tähtien julkistus aikataulut, koska seremonia itsessään on oikein mielenkiintoinen ja kokoaa paikalle näyttelijäkollegoita ja lehdistöä.

Grauman’s Chinese Theatre on teatteri, jossa pidetään paljon elokuvien ensi-iltoja, mutta sinne voi mennä myös itse elokuviin. Suosittelen tätä lämpimästi, sillä elokuvan katselu tässä teatterissa on elämys jo itsessään, koska isoin teatterisali on sama, jossa punaisen maton ensi-ilta tähdetkin katsovat elokuvia.
Lisäksi toisinaan elokuvan saattaa esitellä henkilö (ennen elokuvan alkua), joka kertoo lisätietoja elokuvasta ja mihin elokuvassa kannattaa kiinnittää huomiota tai vaikkapa kertoo terveiset elokuvan ohjaajalta. Esimerkiksi kun me katsoimme tuolla salissa aikoinaan Interstellar -elokuvan, niin saimme kuulla tältä esittelijältä, että itse elokuvan ohjaaja (Christopher Nolan) oli käynyt tässä kyseissä salissa määrittelemässä elokuvan esityslaitteiston optimaaliseksi juuri tähän elokuvaan.

Dolby Theatre -teatteri on paikka, missä pidetään vuosittain Oscar-gaala. Vuonna 2021 Oscarithan pidettin pandemian vuoksi toisaalla, mutta nyt Oscarit ovat jälleen palanneet Dolby -teatteriin.

Hollywood Boulevardilla pidetään myös muita elokuva-festivaaleja, kuten AFI Film Festival (Egyptiläinen teatteri). Itse olen nähnyt tällaisissa punaisen maton ensi-illoissa mm. näyttelijät Joaquin Phoenix ja Jessica Chestainin ja viimeisimpänä The Northman -elokuvan illassa mm. Nicole Kidmanin – lue lisää tästä miltä ensi-illassa näytti.
Hollywood Boulevardilla on myös paljon ostosmahdollisuuksia ja ostoskeskus nimeltään: Hollywood & Highland. Myös useita ravintoloita ja pikaruokapaikkoja löytyy tältä kadulta.

Julkkistourit eli ne turistikierrokset (Starline Tours), joissa mennään minibusseilla katsomaan ”filmitähtien koteja” lähtevät myös Hollywood Boulevardilta. Suosittelen tällaista touria, sillä niillä saa hyvän katsauksen kaupungista ja tourin vetäjä on usein standup koomikko tai sellaiseksi haluava, joten retket on ihan viihdyttäviäkin.

Runyon Canyon: Hollywoodissa pääsee myös reippailemaan! Hollywood Hillseillä sijaitsee nimittäin suosittu Runyon Canyon kuntoilureitti, jossa riittää kunnon kohottajia ja koiran ulkoiluttajia aamusta iltaan.

Melrose Avenue sijaitsee myös Hollywoodissa. Melrosella on paljon kahviloita, ravintoloita ja vaateliikkeitä, etenkin vintage-vaatekauppoja, joista suosikkini on Crossroads.

West Hollywoodissa sijaitsee kuuluisa katu nimeltään Sunset Strip. Kuuluisaksi kadun tekee varmasti sen ikoniset yökerhot ja rock clubit, kuten Whisky a go go, Viper Room ja Roxy, Kannattaakin katsastaa noiden paikkojen keikkakalenterit, jos vaikka suosikkibändisi olisi siellä keikalla. Itse olen tavannut mm. suosikkibändini Foo Fightersin Roxyn parkkipaikalla. Olen myös käynyt Viper Roomissa ensimmäisellä reissullani Los Angeleissa lähes parikymmentä vuotta sitten. Viper Roomillahan on hyvin kirjava ja jopa synkkäkin historia ja sen omistajiin on aikoinaan kuulunut mm. Johnny Depp.


2. vinkki: Nauti Santa Monican rantaelämästä

Santa Monica sijaitsee aivan Tyynenmeren rannalla ja näin ollen myös sää verrattuna sisämaassa sijaitsevaan Hollywoodin voi olla hyvinkin erilainen. Monesti sisämaassa on nimittäin paljon lämpimämpää ja esim June Gloomin aikaan rannikolla voi olla paljonkin pilvisempää. Siltikin Santa Monicassa viihtyy ja näkee surffareita ympäri vuoden.

Santa Monica Pier eli Santa Monican huvilaituri on paikan suosituin vierailukohde – ja tämä laiturihan on paikka, jonne legendaarinen Chicagosta lähtevä Route 66 -tie päättyy. Yli satavuotinen puulaituri kannattelee suurehkoa huvipuistoa ja useita ravintoloita sekä matkamuistomyymälöitä.
Huvilaiturilla järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja kesäisin mm. joogaa. 

3rd Street Promenade -ostoskatu ja Santa Monican huvilaituri on alueena rento ja helposti käveltävissä. Santa Monicassa viettääkin helposti koko päivän rannalla aurinkoa ottaen, surffareita ihmetellen, ostoskadulla ja rantakadulla kävellen tai vaikkapa vuokrapyörällä polkien. Myös auringonlaskut ovat todella upeita Santa Monican rannalla.

3. vinkki: Koe Venice Beach – Santa Monican hieman rosoisempi versio

Venice Beach sijaitsee aivan Santa Monican vieressä. Rantakatua pitkin sinne kävelee Santa Monican laiturilta noin puolisen tuntia. Legendaarisella Venice Beachillä ovat nuoruuttaan viettäneet mm. Jim Morrison sekä Muscle Beachillä pullistellut Arnold Schwarzenegger. Ja molempien muraalit löytyvät Venice Beachin katujen taloista. 

Venice Beach on tosiaan se rosoisempi versio Santa Monicasta ja siellä kävellessä se ei jää lainkaan epäselväksi. Joskin myös teknologiayritykset ovat viime vuosina rantautuneet Venice Beachille ja nostaneet näin sen arvoa entisestään. Venice Beach voi äkkiseltään tuntua raffilta. Rosoisesta pinnastaan huolimatta Venicellä voi vierailla ja viettää aikaa ihan huoletta. Ehkäpä innostut kokeilemaan siellä jopa surffausta!

Venice Skate Park -rullalautapuistossa voi ihailla pitkin päivää eri tasoisia skeittaajia ja heidän taidonnäytteitään.

Muscle Beach on kuuluista ulkoilmakuntosali, jossa on aikoinaan pullistellut mm. Arnold Schwarzenegger.

Venicen muraalit: Bongaa Venicellä aikoinaan nuoruttaan viettäneiden Arnold Schwarzeneggerin muraali (Ocean Front Walk) ja Doorsin Jim Morrisonin muraali (1811 Speedway).

Venice Canals: Muutaman korttelin päässä Venicen rannasta sijaitsee Venicen kanaalit. Ne kannattaa käydä katsomassa ja kävelemässä verkkaisasti. Kanaaleilla on viehättäviä ja hienoja omakotitaloja, ja tunnelma todella rauhallinen Venicen hulinaan verrattuna. 

Abbot Kinney: Venicellä sijaitsee myös ehkäpä viime vuosien suosituin ja hipsterein katu Abbot Kinney. Abbotilta löytyy paljon kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja – joidenkin mielestä jopa hieman ylihinnoiteltuja sellaisia, mutta väittäisin silti, että ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Surffarit kuuluvat ranta- ja katukuvaan ympäri vuoden Los Angelesin rantakaupungeissa.


Keväisin Kalifornia kukoistaa ja vihertää kauniisti. Kesän tullen kuivuus valtaa rinteet ja puska- ja metsäpalot ovat valitettavan yleisiä.


Mitä muuta nähdä ja kokea Los Angelesissa? 

Hollywood, Santa Monica ja Venice Beach ovat varmaan ne suosituimmat ja tyypillisimmät kohteet, joita moni kaupungissa ensi kertaa vieraileva haluaa nähdä. Los Angeles tarjoaa kuitenkin kaiken tämän lisäksi myös paljon muutakin koettavaa muun muassa urheilun, kulttuurin, ravintoloiden ja luonnon puolesta. 

Esimerkiksi Los Angelesin Downtown on kukoistanut jo monen vuoden ajan. Sieltä löytyy kattoterassibaareja, joissa voi brunssitella ja viettää aikaa hienoilla pooleilla eli uima-altailla.
Sieltä löytyy myös Los Angelesin vanhin osa, El Pueblo de Los Angeles, jonka ympärille Los Angelesin kaupunki on rakentunut. Lisäksi Downtownissa kannattaa käydä Grand Central Marketissa (Kauppahallimainen Food Court). Tosin siellä kannattaa varautua jonoihin, ainakin viikonloppuisin. Downtownissa sijaitsee myös mm. Walt Disney Concert Hall ja useasta elokuvasta tuttu kaunis Bradbury Building.

Tässä lisää vinkkejä mitä muuta tehdä Los Angelesissa:

  • Universal Studios + muut elokuvastudiot, joissa helposti hurahtaa kokonainen päivä.
  • Beverly Hills ja kuuluisa ostoskatu Rodeo Drive, jossa kannattaa käydä ihailemassa upeita liikkeitä ja putiikkeja.
  • Beverly Hillsissä on myös useita kuuluisia hotelleja, kuten Beverly Hills -hotelli ja Beverly Wilshire, joihin voi käydä tutustumassa vaikka iltapäiväteellä (kuten me kävimme Beverly Hills Hotellissa – lue lisää tästä). Näissä hotelleissa on vuosien varrella asunut vaikka ketä filmitähtiä ja hotellit ovat tuttuja myös lukuisista elokuvista.
  • The Grove -ulkoilma ostari on todella tunnelmallinen paikka ihan vaan ajan viettoonkin ja siellä sijaitsee myös käymisen arvoinen Farmers Market -ruokatori.
  • Los Angeles County Museum of Art (LACMA) Urban Light -valot on suosittu kuvauslokaatio. Lue tästä lisää Urban Light -valoista.
  • Griffith Park Observatorio on upea paikka ihailla vaikka auringonlaskua. Observatorion rakennus on itsessään upea ja alueelle voi tulla vaikka picnicille tai ihastelemaan tähtiä. Griffith Parkista voi reippailla myös vaikka Hollywood-kyltille, mutta sinne on aika pitkä matka Observatoriolta. Lue tästä vinkit Griffith Parkissa vierailuun.
  • Hollywood -kyltin lähellä voi myös ratsastaa Sunset Ranch Hollywood -hevostilalla. Lue tästä blogipostaukseni ratsastamisesta Hollywoodin kukkuloilla.
  • Kannattaa myös tutustua muihin rantakaupunkeihin, kuten Manhattan Beach, Hermosa Beach ja Redondo Beach. (Hermosa Beachillä sijaitsee esimerkiksi La La Land -elovasta tuttu The Lighthouse Cafe). Malibu on oma suosikkini  ja sen lähellä sijaitseva huikean kaunis El Matador Beach


Lataa ilmainen Los Angeles -matkaopas

Minulta kysytään usein blogini ja somekanavieni kautta vinkkejä Kaliforniaan ja Los Angelesiin. Olen käynyt yli kaksikymmentä kertaa Amerikassa, joista yli kymmenen kertaa Los Angelesissa ja viettänyt siellä paljon aikaa myös paikallisten ystävien kanssa. Haluankin jakaa oppimaani tietoa ja vinkkejä muille sinne matkaaville, jotta sinäkin saisit kaiken mahdollisen irti tästä kaupungista.

Sähköisestä matkaoppaasta saat vinkkejä mm. siihen missä kannattaa majoittua. Majoituspaikka kannattaa nimittäin suurkaupungissa valita huolella, jotta loma ei mene mönkään kehnon hotellivalinnan vuoksi tai ettei aikaa tuhraannut huonoihin liikenneyhteyksiin. Lisäksi oppaassa on vinkkejä ravintoloihin ja ostosmahdollisuuksiin. Lisäksi sinne on koostettu vinkit viikon mittaiselle lomalle ja mitä tehdä Los Angelesissa viikossa! Lue lisää Los Angeles -matkaoppaasta ja lataa se itsellesi tästä.











Oletko sinä käynyt Los Angelesissa? Mitä omia suosikkeja sinulla on enkelten kaupungissa? Jaa vinkkisi meille kaikille!

Tykkäsitkö postauksesta? Jätä kommentti alle ja seuraa Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa:

12 kommenttia

  1. Varsin kattavat vinkit!

    Olen itse käynyt Los Angelesissa pariin kertaan. Paljon oli tässä itselleni vierailemattomia kohteita, mutta toisaalta paljon oli myös sellaisia, joissa on tullut käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mikko ja kiitos kommentista! Kiva, että pystyin tarjoamaan myös uusia vinkkejä jo Los Angelesissa käyneelle. ;) Ajattelin tehdä vielä toisen postauksen, jossa vähän laajemmalta alueelta vielä vinkkejä, mutta tosiaan koska LA on niin valtavan iso, niin näistä suosituimmista kohteista on hyvä aloittaa.

      Poista
  2. Kiitos näistä vinkeistä. Nuo kolme suosittua kohdetta ovat kaikki tuttuja, mutta oli tässä silti monia ihan uusiakin juttuja. En muista juuri noita muraalejakaan nähneeni, vaikka Morrisonia vähän jopa etsimme ekalla kerralla Venice Beachilla käydessämme.

    Olemme yöpyneet joka kerta Los Angelesissa käydessämme samassa hotellissa Hollywoodissa. Seuraavalle reissulle joudumme kuitenkin etsimään uuden majapaikan, sillä paikka ei enää avautunut uudestaan koronasulun jälkeen. Toinen harmittava juttu on sen lasisen liukumäen poistuminen. Sehän kai ihan purettiin pois samalla kun näköalatasanne poistui käytöstä. Emme päässeet liukumäkeä kokemaan, koska se oli pois käytöstä huonon sään vuoksi edellisellä Los Angelesin vierailullamme loppuvuodesta 2019. Olisi kyllä kiva käydä Losissa jälleen pian uudestaan, mutta aiomme odotella vielä siihen asti, että Jenkkeihin pääsee ilman juuri ennen lähtöä otettavaa koronatestiä. Se tuntuu pikkuisen turhan kalliilta ja stressaavalta vaiheelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon hyviä vinkkejä, tuollahan vierähtäisi helpostikin pari viikkoa.

      Poista
  3. Pari kertaa on tuolla tullut pistäydyttyä ja aika monta noista mainitsemista kohteistakin on tullut nähtyä/koettua. Mutta kummallakin kerralla matkareittiimme on myös kuulunut San Francisco ja jotenkin, kummallakin kerralla, se kolahti meille kyllä enemmän kuin Los Angeles. Saa nähdä tuleeko vielä joskus kolmatta kertaa, jompaan kumpaan kaupunkiin - tuskin niin, että vain se olisi kohteena, mutta nuohan, erityisesti LA osuu tietysti helposti moneenkin lentoreittiin ja kun matkat Suomesta lähdettäessä tuonne päin ovat pitkiä, niin kaupungissa kannattaa tietysti pitää taukoa matkustamisesta.

    VastaaPoista
  4. Sinä jos kuka osaat kertoa rakastamastasi kaupungista kaiken oleellisen. Paitsi tietysti tähän on vielä nostettava se, että Losissa on tietysti myös erinomainen pienpanimo- ja olutkultuuri. Huikea kaupunki, jonne tekisi mieli pian mennä. Viimeiset pari kertaa olen päässyt nauttimaan pienpanimotarjonnasta vain LAXin kentällä pomppulentojen väliä.

    VastaaPoista
  5. Monipuolinen vinkkipaketti, ja ainakin minulle paljon uutta tietoa Los Angelesista! En ole koskaan käynyt kaupungissa, mutta vielä joskus sinnekin on päästävä, varmaankin osana jotain pidempää road tripia. Omalle agendalle kuuluisi varmasti vierailut monilla noilla ikonisilla alueilla, ja ehdottomasti pitäisi käydä juokulenkeillä pitkin rantoja, surffielämää samalla seuraillen.

    VastaaPoista
  6. Los Angeles on ihana <3 Voi kun pääsisi pian taas uudelleen! Ihania vinkkejä, joista osa meillekin jo tuttuja ja vielä riittäisi uutta näkemistä pidemmäksikin aikaa.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi6/10/2022

    Los Angelesissä riittää kyllä tekemistä ja varsinkin sen ympäristössä. Hyviä vinkkejä ja ihania kuvia! Yksi hauska paikka kirjojen ystäville on muuten The Last Bookstore. Siellä kannattaa käydä vaikkei varsinaisesti kirjoja etsikään. Rannoista oma suosikkini Redondo Beach vaikka alueelta kotoisin oleva mieheni on vahvasti asiasta eri mieltä. 😀

    VastaaPoista
  8. Täällä olis yks ensikertalainen, jolle nämä vinkit olis kyllä tarpeen! :D Ei oo vielä koskaan tullut käytyä, mutta varmasti sitä kiertäis nämä pakolliset nähtävyydet - tässä postauksessa olikin tosi paljon kivoja vinkkejä! :)

    VastaaPoista
  9. Tosi hyvä postaus, kiitos! Kävin myös kattomassa tuon sun matkaoppaan, koska mulla on suunnitteilla samantyylinen Méxicosta :)
    Los Angelesin alue vaikuttaa kyllä sellaselta, että siellä olis kiva käydä edes kerran elämässään. En vaan oo koskaan uskaltautunut lähtemään Yhdysvaltoihin, koska ne maahantuloproseduurit on niin monimutkaisia, enkä välttämättä saa edes sitä ESTAa :/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!