Omatoimimatkaaja pakettimatkalla Kreikassa – plussat ja miinukset

Aika moni suomalainen on matkustanut ulkomaille varmastikin ensimmäistä kertaa pakettimatkan viemänä, ainakin moni minun ikäiseni. 80- ja 90-luvulla pakettimatkat olivat täysin normaali tapa matkustaa. Mitä eksoottisemmaksi kohteet menivät, moni luotti varmasti pakettimatkan tuomiin palveluihin ja valmiisiin ratkaisuihin. Ajat kuitenkin muuttuivat ja matkailusta tuli avoimempaa ja kaikesta helposti saavutettavaa. Miten pakettimatkat sitten toimivat tänä päivänä? Ja miten ihmeessä omatoimimatkaaja ja maailmanympärimatkan tehnyt reppureissaaja päätyy ostamaan pakettimatkan Kreikkaan – oliko kokeilu uhka vai mahdollisuus? Ja mitä plussia ja miinuksia pakettimatkailijan roolissa löysin?
Päädyimme helmikuussa 2019 varaamaan pakettimatkan Kreikkaan parista eri syystä; olimme päättäneet, että haluamme kesän alussa Kreikkaan lomalle, mutta emme edellis vuotisen Kreikan saarihyppelyn tapaan jaksaneet miettiä reittiä, eikä aikaakaan saati voimavaroja ollut selvitellä Kreikan lukuisista saarista, että minne sitä seuraavaksi haluaisi. Oli vain tahtotila päästä takaisin Kreikkaan! Olin korvamerkannut kourallisen eri kohteita, jotka googlen kuvahaun perusteella rankkasin paremmuusjärjestykseen. Oi kyllä, googlen kuvahaku teki päätöksen puolestamme. Ostopäätöstä nopeutti myös, kun bongasin Rantapallon uutiskirjeestä edullisia pakettimatkoja Kreikkaan ja vieläpä kohteisiin, joita olin hetki sitten googlaillut. Päädyimme hyvin vähillä taustatiedoilla varaamaan viikon pakettimatkan Lefkaksen saarelle Nidrin kaupunkiin.


Pakettimatkojen hinta-laatusuhde

Muutaman pakettimatkan aikuisiällä tehneenä olen törmännyt usein samaan; majoitus harvemmin vastaa odotuksia. Kolme tähteä ei yleensä lupaa paljoa, neljä jo jonkun verran. Viisi tähteä on usein hinnoiteltu jo yli. Otimme kuitenkin riskin ja varasimme vain 3 tähden Avra Beach -hotellin, koska nopealla googlauksella hotelli sijaitsi aivan rannalla sekä kävelymatkan päässä palveluista ja keskustasta. Ja kyseinen hotelli löytyi myös mm. Hotels.comin valikoimasta, ok arvosteluin.

Pakettimatka Kreikan Lefkaksen saarelle maksoi kahdelta aikuiselta yhteensä 988 euroa. Edullisemminkin olisi päästy, jos oltaisiin valittu halvempi hotelli. Lisähintaa toi myös ostamamme lisäpalvelut, joita pakettimatkojen valikoimassa piisaa. Meille hintaa nosti matkatavarat (9 eur, sis. 14 kg laukun ja käsimatkatavarat 6 kg), lentoateria (21 eur, kasvisateria 23 eur) sekä lentokenttäkuljetus (18 euroa).

Vertasin omatoimimatkaajana nopeasti mitä maksaisi erikseen ostettuna lento (olisi ollut Finnairin suora lento), sama Avra Beach -hotelli sekä kuljetukset lentokentältä. Hinnassa ei ollut juurikaan eroa. Tällä kertaa ratkaisun teki oikeastaan Prevezan lentokentältä vaikean oloinen julkinen liikenne Nidrin kaupunkiin tai taksin käyttäminen hotellille, joka olisi tuonut lisähintaa pakettimatkan kiinteään hintaan verrattuna varmasti enemmän. Nimittäin edellis kesän Santorinin taksihinnasto oli jotain aivan päättömän hintaista. Ei haluttu ottaa sitä riskiä, vaan hypättiin nyt täysin pakettimatkan vietäväksi ja heitettiin kaikki huolet pois siitä, että joutuisin käyttämään aikaa logistiikan selvitykseen. Säästin siis myös aikaa ja vaivaa.

Hinta-laatusuhde tälle matkalle oli mielestäni kohtuullinen. Hotellivalintamme olisi voinut sisältää pari tähteä lisää, mutta usein viiden tähden hotellit on aika korkeasti hinnoitellut pakettimatkoilla. Avra Beachin majoitus oli ihan ok ja jopa niin ok, että voisin harkita yöpyväni siellä uudestaan, jos palaisin Lefkaksen saarelle. Jotenkin vain tuntuu, että Kreikassa riittää näkemistä niin paljon, että ensi kerralla kokeillaan taas jotain uutta saarta.Nidrin rannoilta pystyi myös vuokraamaan SUP-lautoja. Pitihän sitä kausi avata jo toukokuussa, kun puitteet antoivat myöten.

Pakettimatkan plussat ja miinukset

Plussat:
- Varaamisen helppous. Koska aika on rahaa, niin pakettimatkoja tarjoavat yritykset ovat tehneet jo esikarsinnan kohteissa valmiiksi puolestasi.
- Monipuolinen valikoima. Luottaisin itse 3-5 tähden majoituksiin.
- Palvelu ja yhteydenpito asiakkaisiin ennen matkaa ja matkan aikana.
- Automaattisesti ilmastokompensoitu lento*. Tämän nostaisin ehkä suurimmaksi pakettimatkojen kilpailueduksi. Siinä missä monelle lentojen kompensointi ei ole automaatio, varsinkaan tehdä sitä jollain erillisellä sovelluksella, niin pakettimatkan ostamalla se kuuluu automaattisesti lomaan. Ainakin Tjäreborgilla.
 *Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt ilmastokompensoi kaikki lentomatkat, kaikki lentokentän ja hotellin väliset bussikuljetuksemme sekä hotelliasumisen omissa Sunwing Family Resorts, Sunprime Hotels ja O.B.C. by Sunwing -lomahotelleissamme. Lisätietoa Tjäreborin vastuullisuudesta.

Miinukset:
- Lisähintaa kertyy helposti kaikista lisäpalveluista, jotka usein ovat loman sujuvuuden kannalta tarpeellisia ottaa, kuten vaikkapa lentokenttäkuljetukset, koska charter- eli tilauslennot saattavat saapua kohteeseen sellaisena ajankohtana, jolloin järkevin vaihtoehto on ostaa lentokenttäkuljetus.
- Lentokenttäkuljetuksen hitaus. Yksi pakettimatkojen iso miinus on itselle ainakin aina nihkeän oloinen ja aikaavievä lentokenttäkuljetus hotellille.
- Kokonainen lentokoneellinen suomiserkkuja samassa kohteessa. En tiedä tarvitseeko tätä avata sen enempää, mutta toiset saattavat haluta lomallaan olla ihan omassa rauhassa ja kokea paikallista kulttuuria ilman kotimaisen kielen korviin kantautumista joka toisen kulman takaa. Kreikan suosituilla saarilla tämä tosin voi olla aika haasteellista oli sitten omatoimi- tai pakettimatkalla.
- Kokonainen lentokoneellinen suomiserkkuja samassa hotellissa. (katso yltä).
- Toisille nämä kaksi viimeistä ovat ehdotonta plussaa. Älkää ymmärtäkö väärin.


Nidrin satamabulevardi.

Kreikka ja fetasalaatti. Ei ole kyllä sen voittanutta!

Pakettimatkaan kuului Thomas Cookin ilmastokompensoitu lento.Oliko pakettimatka uhka vai mahdollisuus? Ehdottomasti näin avarakatseisena matkailijana koen että mahdollisuus. Lähtisinkö uudelleen pakettimatkalle? Ehdottomasti, sillä salaa hieman nautin siitä helppoudesta minkä pakettimatkailu tarjosi. Olen elämäni aikana nimittäin varannut niin jäätävän määrän lentoja, hotelleja, retkiä ja junamatkoja itselleni, miehelleni, kavereille ja vanhemmille, että välistä tuntuu oikeutetulle aloittaa loma jo varausvaiheesta ja klikkailla muutaman klikin takaa vain valmis pakettimatka. Kaikki se säätö ja hintavertailu (jota tässäkin kuitenkin tein, koska mihinkäs sitä tavoistaan pääsee) jää vähemmälle.

Miten sinä, suositko mieluiten pakettimatkoja vai oletko itsenäinen seikkailija? Minä olen näemmä kumpaakin.


Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita seuraavissa kanavissa:

15 kommenttia

 1. Sama täällä, olen kumpaakin. Pakettimatkalla on ehdottomasti oma paikkansa silloin, kuin kaipaa helppoa lomaa, eikä jaksa selvittää ja järjestää kaikkia mahdollisia yksityiskohtia itse. Aikuisiällä olen ollut pakettimatkalla itse asiassa vain kerran ja se tuli juuri oikeaan aikaan, kun kaipasin helppoa kesäloman aloitusta kiireisen arjen jälkeen. Ymmärrän myös hyvin miksi esimerkiksi lapsiperheessä valitaan valmismatka. Oma matkani oli myös Kreikkaan, tosin Karpathoksen saarelle ja se oli hinta-laatusuhteeltaan myös ok paketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tuon tarpeen pakettimatkan varaamiseen – kun tarvitsee helpon loman kiireen keskelle, eikä ole aikaa selvittää enempää kohteesta tai tietää kohteen entuudestaan jo minne mennä. Googlasin nopsaan tuon Karpathoksen ja oih, näyttää ihanalle! Kreikka on kyllä upea!
   Kivoja seikkailuita ja pakettimatkoja jatkossakin meille molemmille! :)

   Poista
 2. Omatoimimatkoja tullut aina harrastettua, mutta en näe mitään estettä pakettimatkalle, jos sopiva osuisi eteen. Varsinkin johonkin "etelän " lomakohteeseen voisin hyvinkin hankkia sellaisen. :)

  VastaaPoista
 3. Ns lämpölomat ovat itselleni käteviä koska joku on jo puolestani tarkistanut hotellit. Ja saa varmasti se hotellin ja myös muita mahdollisia palveluita. Jos tulee jotain odottamatonta, paikan päällä on taho joka hoitaa tarvittavia järjestelyjä. Voi tulla lakkoja tms ja tällä hetkellä on myös poikkeustilanne . Valmismatkalla ei sentään liikuta jonkin lauman mukana vää itse kukin järjestää oman ohjelmansa. Mielestäni ei ole mitenkään hienoa tuo itse reissussa kokonaa räätälöinti. Siitä tuntuu monella olevan kiinni kun kerrotaan matkoista. Tove,la kivoja reissuja on saatu aikaan matkanjärjestäjän reissuilla. Kaupunkilomat ovat ihan eri asia. Ne järjestelmän itse ja niitä on muutamia vuosittain.
  Raija

  VastaaPoista
 4. Täällä yksi pakettimatkojen kaihtaja, juurikin siitä syystä, että lomalla ei yhtään innosta nuo miinuslistan kaksi viimeistä kohtaa eli suomiserkut :D
  Pakettimatkaa voisi harkita, jos joskus tosiaan helppoa ja valmiiksi järjestettyä lomaa kaipaisi. Tällä hetkellä omatoimireissut vievät vielä kirkkaasti voiton.
  Pakettimatkoissa tosiaan taitaa olla monesti myös vähän haasteellisemmat lentoajat, joten sekin on yksi syy kartella tätä vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi3/01/2020

  Pakettimatkat on ihan jees! Molemmat toimii ja me tehdään molempia. Jos mennään äkkilähdöillä kahdestaan niin otetaan usein halpa pakettimatkat, jolla illan oltukin esim. Turkki viikko huhtikuussa 5* hotelli, aic, yht vajaa 400€. Kreikka Zakynthos 2vkoa syyskuussa, 3* hotelli (ennemminki 2*), ei aamupalaa, yht n. 1050€. Kreikka Thassos 1vko elo-syyskuussa, 3* hotelli (sama), kuului perus suppeahko aamupala, yht noin 750€. Jne jne. Perheen kanssa mennään irtolennoilla, koska on halvempaa.
  Kreikka on ihana ja tuli hirvee ikävä sinne! Onneks kuukauden päästä seuraava saarihuppely sinne edessä. Täytyykin käydä kurkkaan sun vinkkejä. Ootko ollu Kreetan ympärillä pikkusaarilla?

  T. Annika M.

  VastaaPoista
 6. Itsenäisesti tulee lähestulkoon aina seikkailtua. Me ollaan viimeksi oltu pakettimatkalla kymmenen vuotta sitten superhalvalla äkkilähdöllä. Jos asuttaisiin Suomessa, tulisi varmaan useammin käytettyä pakettimatkoja, nimenomaan jos löytyisi joku halpa äkkilähtö. Vai onko sellaisia edes enää? :D

  VastaaPoista
 7. Mä olen vuosien tauon jälkeen ajatellut tänä vuonna lähteä pakettimatkalle, sillä kerrankin näyttää siltä, että plussia kertyy sen puolesta enemmän kuin miinusta. Yleensä pakettimatka on karsiutunut pois jo siinä vaiheessa, kun on halunnut maksimoida loman pituuden. Mutta nyt ollaan menossa tyttären kanssa kaksin, jolloin viikko riittää ja moni muukin asia osuu pakettimatkassa paremmin kohdilleen. Tai niin mä ainakin vielä luulen, katsotaan sitten kuinka meidän lopulta käy.

  VastaaPoista
 8. En muista,koska olisin itse ollut pakettimatkalla viimeksi, mutta sillä kiistatta on etuja. Joskus hinta saattaa olla halvempikin kuin itse varaamalla, jos matkatoimisto on saanut hyvät diilit tai lentoreitti on sellainen. Yksin matkustavalle paketti on usein järjetön, koska hinta on melkein sama kuin kahdelle. Tässä olisi matkanjärjestäjillä minusta parantamisen varaa, koska yksin matkustavia on kuitenkin aika paljon. Ehkä suurin syy välttää ovat kuitenkin Suomi-serkut...

  VastaaPoista
 9. Reissu kuulosti onnistuneelta, ja sehän on pääasia!

  Meillä on aika samanlaiset havainnot ja ennakkoluulot pakettireissuista. Niitä on myös vältetty kuin ruttoa, aivan viime vuoteen saakka. Pariin edelliseen vuoteen saimme mahdutettua aika töpäkän paketin roadtrippejä ja muuta ennakkosuunnittelua ja akuuttia ongelmanratkaisua vaativaa matkustelua. Päätimme katkaista kierteen karibianristeilyllä, ja jättää suunnittelun kokonaan muille.

  Vaihtelun vuoksi - ja jos matkakohde ja hinta kohtaavat vaatimukset - pakettimatkoille tosiaan on paikkansa, myös meidän elämässämme. :)

  VastaaPoista
 10. Pakettimatka silloin tällöin on oikein kiva vaihtoehto! Viimeksi mekin oltiin juuri Kreikassa, Zakynthoksella kesällä 2018, koska paljon järkkäämistä vaatineen Jenkki-reissun jälkeen kaivattiin helppoutta. Helppoa oli, mutta melkein liian kanssa - hypittiin seinille jo parin päivän jälkeen, kun oltiin vaan löhötty biitsillä. Onneksi pakettimatkallakin voi vaikkapa vuokrata auton ja saa taas reissusta ihan eri tavalla irti. :)

  VastaaPoista
 11. Isot ryhmät ja sen myötä isot jonot ja isot bussit ja isot ... ovat niitä huonoja puolia.
  Me osallistumme aika paljon kiertomatkoja, joissa ryhmäkoko usein on max 12 henkeä ja ne toimivat hyvin. Eivät välttämättä ole halvempia kuin omatoimireissut, mutta helpompia ja usein kanssamatkustajatkin ovat ihan kivoja, samanhenkisiä, tuttavuuksia.

  VastaaPoista
 12. Tästä postauksesta tuli heti mieleen meidän toissakesäinen Skopeloksen pakettimatka! ;) Aika lailla samanlaisia mietteitä. Matka oli lopulta tosi onnistunut, ja kun lähdimme omin päin kiertelemään saarta vuokra-autolla, ei muita suomalaisia pahemmin edes näkynyt! :D

  VastaaPoista
 13. En tiedä lähtikö aikaisempi vastaukseni johonkin bittiavaruuteen, joten vastaan uusiksi. :D Omatoimiset matkat ovat yleensä vieneet voiton, mutta olisi välillä kiva käydä valmiiksi nikkaroidullakin matkalla. :)

  VastaaPoista
 14. Sanotaanko näin, että pääsääntöisesti jos reissaan yksin, niin teen omatoimimatkoja, mutta jos matkaan vaikka äitin kanssa, niin sillon pakettimatka on helpoin vaihtoehto. Me oltiin Samoksella pari vuotta sitten ja se oli kyllä ihan hyvä TUIn matka. Lisähintaa tosiaan tuli noista erillispalveluista, mutta toisaalta rahalla saa helppoutta. Tykkäsin myös päiväretkistä, joita matkafirma tarjos. 8 päivän reissu makso about 570€ per henkilö.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!