Päijänteen maisemareitti – roadtrip kotimaassa

Isäni sanoi kerran meillä Helsingissä ollessaan, että kannattaa ajaa, kun on aikaa, Päijänteen kautta Suonenjoelle. Ja niin me nyt tehtiin täysin extempore ja kesäloman kunniaksi. Extempore ideoihin kun ei juurikaan kuulu etukäteissuunnitella, niin annettiin fiiliksen vielä. Mutta ehkäpä juuri se kaikki tietämättömyys saikin meidät pitämään silmät auki koko matkan ajan. Roadtrippimme alkoi Helsingistä Draken musiikin säestämänä ja kun musiikki oli vaihtunut matkan varrella Bod Dylaniin ja Vääksyn kanavan kyltit alkoivat siintämään, edessämme olikin yhtäkkiä Amerikasta tuttu Route66-kyltti, joskin Route 24 -tekstillä. Otimme tämän merkkinä siitä, että olimme selvästikin oikealla tiellä, roadtrip -tiellä!


Jo ennen Vääksyn kanavaa eteen tuli ihanan tunnelmallinen Zoom Design sisustus- ja lifestyletalo, siinä suoraan Elvis -grilliä vastapäätä. Amerikan ikävissäni todettiin yhteen ääneet sisustuskaupan pitäjälle, että putiikki on suoraan kuin Manhattan Beachiltä, yhdestä suosikkipaikastamme Kaliforniassa. Omistaja ei ollut koskaan käynyt siellä, mutta otti kohteliaisuudet ilolla vastaan. Ostoshuuman jälkeen oli aika pysähtyä Vääksyn kanavalle.Alus saapumassa Vääksyn kanavaan.Vääksy näytti viihtyisälle kesäkaupungille ja sinne olisi voinut hyvin jäädä lounaalle, vaikkapa kivan näköiseen Kanavan Kunkku -ravintolaan. Lisäksi roadtrippimme iltana perillä huomasimme, että olimme vallan ajaneet onnemme ohi, sillä missasimme Vääksystä aidot ranskalaiset croisantit Ranskalaisesta kyläkaupasta. Näimme kylläkin tämän söpön vaaleanpunaisen rakennuksen ja kehuimme sitä yhteen ääneen, mutta vasta illalla bloggaajakollegani Sanna Tuntematon turisti -blogista valaisi, että kyseessä on todellakin nähtävyys ja pysähtymisen arvoinen paikka.

Kuva: Tuntematon_turisti instagramPäijänteen maisemareitti


Ensimmäiset ja ehkäpä reitin huikeimmat maisemat avautuivat Pulkkilansalmen kohdalta Pulkkilanharjulle ajettaessa. 314-tie vie ohi Karisalmen, mikä on osa Päijänteen kansallispuistoa. Kansallispuiston maisemat nähtyämme totesimme, että Päijänteen kansallispuistoon täytyy tulla paremmalla aikaa ja ottaa teltta mukaan.

Autotie mutkittelee osittain täysin Päijänteen rannikon viertä ja osittain metsän siimeksessä. En tiedä olinko totaalisessa roadtrip -huumassa, mutta kuvittelin metsän puut jotenkin suurimpina ja taikamaisempina, kuin aiemmin Suomessa näkemäni metsämaisemat. Ehkäpä se oli jotakin Päijänteen taikaa, ken tietää.

Lounasaikaan saavuimme sopivasti Sysmään. Sysmästä tiedän vain sen, että olen viettänyt lapsuuden kesiäni siellä silloisen lapsuudenystäväni sukulaisten luona maatilalla, jolloin ostokset tehtiin kauppa-autosta. Nyt oli aika nähdä miltä Sysmän keskusta näyttää näin aikuisena. Lounas nautittiin Sysmän Marinassa, joka oli myöskin täysin extempore valinta, mutta täyden kympin sellainen!

Sysman Marinalle kymmenen pistettä miljööstä ja lounaasta.
Sysman Marinan vierasvenesatamassa oli hyvät palvelut (suihkut, wc:t ja ravintola).Päijänteen maisemareitti päättyy ysitielle, Jämsän ja Jyväskylän välimaastoon. Olisimme voineet aiemminkin poiketa jo tutulle reitillemme Savoon Luhangan kohdalta Joutsaan, mutta halusimme kokea koko Päijänteen näköalareitin. Ja se kannatti! Loppureitin kruunasi vielä Kärkisten silta, mistä näkymät Korpilahdelle olivat huikeat, vaikkakin saatiin juuri sadekuuro niskaamme. Todellista roadtrip romantikkaa oli selvästi ilmassa, kun Kärkisten siltakin näytti sellaiselta, mitä en ollut muka koskaan aiemmin Suomessa nähnyt.


Sateen jälkeen luonto näyttää aina niin upean värikkäälle.
Kärkisten sillan komeutta sadesäällä.
Lue lisää Päijänteen maisemareitistä ja Päijänteen kulkuyhteyksistä:


Tässä kuva Päijänteen kansallispuiston kartasta. Meidän näköalareitti sivusi vain hetken aikaa kansallispuistoa (peukalon osoittamasta Karisalmen kohdalta).
Oletko sinä ajanut tämän yhdeksi Suomen kauneimmaksikin sanotun Päijänteen maisemareitin? Mitä meiltä jäi näkemättä ja kokematta? Olisi kiva kuulla lisää vinkkejä ensi kertaan, jolloin oltaisiin paremmin suunniteltu roadtrip, kuin vasta edellisenä iltana. Tosin extempore -reissuille on aina oma paikkansa ja selvästi se toi ihan oman tunnelmansa tällekin matkalle.

Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita myös seuraavissa kanavissa:


3 kommenttia

 1. Juuri huomenna ajattelin ajaa Keski-Suomeen tuota kautta! Ja katsoin jo Vääksystä jonkun lounaspaikankin valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihan loistavaa ja hyvä, että oot jo etukäteen kartoittanut reitin lounasvaihtoehtoja. Oikein ihanaa roadtrippiä Keski-Suomeen! :)

   Poista
 2. Oon kyllä ajellu, mut eipä oo tullu hirveesti pysähdeltyä muutakun syömään xD Sahanrannassa käyny pari kertaa. Eka vaan jäätelöllä ja sitte syömässä grilli buffasta (buffa ei menny jatkoon) vielä pitäs ala-carte testata. Itse tykkäsin alueen tunnelmasta. On samalla vierasvene satama. Vielä käymättä mutta omaan ravintola muisti mappiin oon laittanu myös padasjoen sataman, joka näyttää viihtysältä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!