Staycation huikeassa Scandic Grand Central Helsinki-hotellissa

Staycation, miniloma, synttärireissu – tämän hotelliloman pystyisi nimeämään monella tapaa. Ensisijaisesti halusin juhlistaa synttäreitäni jossain Helsingin kivassa hotellissa ja oivasti tähän valikoitui keväällä Helsingin keskustaan avattu Scandic Grand Central Helsinki-hotelli. Olin halunnut päästä testaamaan tämän uuden hotellin ja luonut sille korkeat odotukset kaiken somesta näkemäni perusteella. Ja täytyy tyytyväisin mielin todeta, että heti ensi askeleista Rautatientorilta lähtien, kun astuin entiseen VR:n hallinto- ja toimistorakennuksena toimineen rakennuksen nykyiseen hotelliaulaan olin täysin lumoissani. Wau, mikä miljöö hotellille, wau, mikä hotellin aula – ja wau mikä nappivalinta synttäreiden juhlistamiseen!

Scandic Grand Central Helsinki-hotelli sijaitsee 1909 valmistuneessa Eliel Saarisen suunnittelemassa jugendrakennuksessa, joka toimi tosiaan aiemmin VR:n hallintorakennuksena. Viereinen Helsingin päärautatieasema valmistui 10 vuotta myöhemmin, vuonna 1919. Rakennuksen tyylisuuntaa kutsutaan myöhäisjugendiksi, (nk. Saarisen jugend). Hotellin sisällä itse ihastuin Art cedo -maiseen tunnelmaan ja jotenkin aivot kääntyivät New York -tunnelmiin... ja päässäni alkoikin soimaan repeatilla Frank Sinatran New York, New York.

"If I can make it there. I'll make it anywhere
It's up to you. New York, New York"

-Frank Sinatra, New York, New York

Hotellihuoneen tuplaleveältä ikkunalaudalta oli illansuussa ihana katsella kaupungin valojen syttymistä. (Rakennuksen yli 4000 ikkunanpokaa on muuten kunnostettu käsin, koska ikkunat on suojeltu Museoviraston päätöksellä). Eri väriset valot syttyivät Kasinon rakennukseen, Kansallisteatterin kaari-ikkunoihin ja -terasseihin, joita en ollut muuten koskaan aiemmin huomannut. Rautatientori pysyi vilkkaana pitkin iltaa ja en muista kuinka monta kertaa totesin ääneen Helsingin olevan todella kaunis! 


Tässä meidän huone. Olin varannut meille Classic Double -huoneen Scandic Grand Central Helsinki-hotellista.

Pyysin sisäänkirjautumisen yhteydessä huoneen Rautatietorin puolelle, jotta näen kaupungin vilskeen ikkunoista.
 

Olen aina pitänyt vanhoista rakennuksista ja siitä syystä Grand Central Helsinki-hotelli oli kuin olisi päässyt huikeaan keskustan arvo-asuntoon tai museoon yöksi. Rakennuksen kaikki seinät, ikkunanpielet, kaiteet, porraskäytävät ja käytännössä kaikki rakennuksen vanhalla alkuperäisellä puolella hohkavat historiaa. Erityisen upeita yksityiskohtia olivat mm. toisen kerroksen alkuperäinen opaste Rautatiehallituksen hallinnon toimistohuoneisiin (kuva alempana), portaikon alkuperäiset pylväät ja upeat ikkunat ja Suomen pisin hotellikäytävä (150 metriä), joka on siis ennen ollut VR:n toimistokäytävä.


Hotellin lounge oli aiemmin VR:n palkkakonttori, josta on muistona takan vieressä vielä jykevä kassakaappi. Hotelli on täynnä paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia täynnä historiaa ja näihin voi tutustua kätevästi hotellihuoneesta löytyvän omatoimikierros-esitteen kanssa. Tämä on muuten loistava idea ja tarjosi ainakin itselleni loistavan tavan tutustua lisää tähän historialliseen rakennukseen.Hotellin vastaaoton ikkunassa on näyttävä sisustusarkkitehti Jaakko Puron valotaideteos.
Aamiaista voi nauttia myös tällä katetulla terassilla, josta näkee myös v. 2020 valmistuneen uudisrakennuksen osan, joka on osa hotellia.


Hotellin miljöö kaiken kaikkiaan oli erittäin valloittava, kuin aikamatka jonnekin New Yorkin klassikkohotellien tunnelmaan, ja samaan aikaan hotelli on kuitenkin tyylikkään moderni, tässä ajassa. 
Hotelliloman kohokohta eli aamiainen lunasti myös lupauksensa. Aamiaishuone oli aivan mieletön. Joskin ruuhkainen. Aamiainen oli todella monipuolinen, eikä näyttänyt lainkaan ketjuhotellin aamiaiselta ja se oli myös herkullisesti katettu.

 
Alkuperäinen opaste Rautatiehallituksen hallinnon toimistohuoneisiin sijaitsee hotellin toisessa kerroksessa.

Hotellihuoneiden ovia kehystävät suojellut alkuperäiset toimistojen ovet.


Staycation Scandic Grand Central Helsinki-hotellissa oli erittäin onnistunut. Ainoa pieni miinuspuoli oli vain loman lyhyys eli ensi kerralla täytyy tulla minilomalle kahdeksi vuorokaudeksi, jotta pääsee paremmin tutuiksi hotellin kaikkien kerrosten ja tilojen kanssa. Emme nimittäin ennättäneet lainkaan tutustua hotellin ravintoloihin tai viettää aikaa takkatulen edessä loungessa. Lokaationa hotelli on mitä ideaalein museoihin tutustumiseen, teatteri-iltaan, ravintoloihin ja kaikkeen mitä Helsingin keskusta tarjoaa. Joskin tämä hotelli tarjoaa jyhkeiden seinien sisällä niin kauniin maailman, että pelkästään ihan hotellillakin viihtyisi vallan mainiosti. Odotan jo innolla seuraavaa staycationia Grand Centralissa!

Oletko sinä jo käynyt tässä uudessa Grand Central -hotellissa? Lue lisää Scandic Grand Central Helsinki-hotellista


Tykkäsitkö postauksesta? Jätä kommentti alle ja seuraa Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa:

10 kommenttia

 1. Itse en ollut kuullutkaan tästä paikasta, mutta toisaalta yöpyminen ei nyt hetkeen ole Helsingissä ollut ajankohtaista. Täytyy sanoa, että tuo hotelli näyttää kyllä todella tyylikkäältä! Voisin mainiosti nähdä itseni minilomalla tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavan iso suositus tälle hotellille! Vinkkinä, että kannattaa kurkkia aika ajoin Scandicin tarjouksia. Saattaa löytyä edullisestikin majoitusta tänne. Itse odotan innolla uusintaa tässä hotellissa ja silloin haluan viettää siellä kyllä kaksi vuorokautta. Tykkäsin niin paljon! :)

   Poista
 2. Vau! Jos maisemat eivät olisi tuttuja, en välttämättä olisi osannut yhdistää niitä koti-Suomeen ;) Tuolla tekisi kyllä mieli majoittua seuraavalla Helsingin reissulla!

  VastaaPoista
 3. Oho! Upeaa työtä ovat tehneet säilyttäen rakennuksen hengen. Harvemmin noin keskeisellä sijainnilla on yhtä persoonallista hotellia tai majapaikkaa. Pitää kyllä joskus päästä itsekin, vaikka lähellä asunkin :)

  VastaaPoista
 4. En ole käynyt - ja saattaa kestääkin, sillä jotenkin minusta on vaikea orientoitua hotelliasumiseen tilanteissa, joissa kotiin on alle 100 kilometriä.
  Mutta naapurini tapaa ajatella asiasta toisin - ja taisi kyllä mainita pitäneensä hotellista, eli kaipa se on ihan jees :-)

  VastaaPoista
 5. Näyttää todella kivalle! En ole vielä tutustunut, mutta houkuttelisi kyllä kovasti. Täytyypä odotella BF-tarjouksia, siellä oli ainakin viime vuonna hyvä tarjous Scandic-hotelleihin.

  VastaaPoista
 6. Oi! Näyttääpä upealta! Muistaakseni luin tästä jonkun lehtijutun, mutta unohdin sen sitten samantien. En muistanu, että tämä hotelli on jo avattu. Kyllä tuolla kelpaa olla! Ja kuinka ihana, että niin paljon historiaa on jätetty näkyville. Tosi kaunis paikka! Olipa sulla kyllä kivat synttärit, mullakin oli viime viikonloppuna muttei näin kivat! <3 Onnea toiselle skorpparille! :)

  VastaaPoista
 7. Olipa mukavaa lukea tästä huikeasta paikasta ja nähdä fantastisia kuvia. Tiedän nimittäin aivan varmasti, että en tule koskaan siellä yöpymään. Olen mieluummin kotona kuin hotellissa ja kun astun bussiin Rautatientorilla, olen parissakymmenessä minuutissa avaamassa kotioveani. Mutta siksi juuri olikin hienoa lukea tällainen juttu sieltä. Ehkä joudun joskus jollekin suosittelemaan, niin tiedän paikan. Aila

  VastaaPoista
 8. On kyllä tyylikäs staycation ollut teillä! :) Itsellä on pitänyt pitkään käydä täällä sekä St. Georgessa ja Marskissa, vielä joku päivä saan aikaiseksi varattua taas staycationin Helsingissä.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!