EXPO 2020 Dubai – tältä näytti maailmannäyttelyssä + vinkit

Oletko koskaan miettinyt miltä maailmannäyttelyssä näyttää tai vieraillut sellaisessa? Minä en, tai en siis ennen Dubain tammikuista vierailua. Maailmannäyttely on aina jotenkin kiehtonut minua ja mielikuvissa onkin ollut päällimmäisenä New Yorkin (v. 1939) maailmannäyttely, jonka Suomen osaston suunnitteli arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aalto. 

Odotukset olivat korkealla ja olinkin aika innoissani, kun pääsin itse näkemään paikan päälle tämän hetken maailmannäyttelyn eli EXPO 2020 Dubain. Näyttelyyn osallistuu kaikkiaan yli 190 maata ja maailmannäyttely järjestetään nyt ensimmäistä kertaa arabiankielisessä maassa. Expoon odotetaan puolen vuoden aikana kaikkiaan yli 25 miljoona kävijää.

Expo sijaitsee Dubain eteläpuolella, karkeasti eteläisimmän palmusaaren korkeudella. Expoon pääsee metrolla, bussilla, taksilla tai omalla autolla. Me suuntasimme ajan säästämiseksi expoon taksilla ja se sujui mennen tullen erittäin kätevästi.

Expossa on viisi aluetta, jotka kaikki on käveltävissä, mutta kannattaa huomioida, että alue on valtavan laaja. Askelia tuli tuona päivänä yli 20 000. Alueet ovat: Opportunity District, Al Forsan, Sustainability District, Jubilee and Mobility District. Suomen paviljongi sijaitsee viimeksi mainitussa osiossa. Ja sehän me tietysti muiden lomassa haluttiin nähdä.


Tältä näytti EXPO 2020 Dubai -maailmannäyttelyssä:

Kuvasin useampia eri paviljongeja, mutta olisi mahdotonta mahduttaa niitä kaikkia tähän. Tässä muutamia nostoja kuvateksteineen.


Me astuimme sisälle Expoon oranssilta alueelta eli Opportunity Distictiltä. Sisääntulo oli näyttävä.

Expo 2020 Dubai -näyttelyyn osallistuu kaikkiaan yli 190 maata.

Isäntämaan UAE:n paviljongi oli huikean suuri ja kaunis kokonaisuus.

UAE:n paviljongiin asteltiin alas valkoisia kävelyliuskoja pitkin, joita reunusti vesialtaat.


UAE:n paviljongin sisällä oli oikeaa hiekkaa aavikolta. Hiekkadyyneille heijastettiin maan historiaa kuvina ja teksteinä.


UAE:n paviljongin hiekkadyynit.

Expon keskuksena toimi näyttävä Al Wasl Plazan kupoli, mihin illalla heijastettiin myös valoshow.

Britannian paviljongin koko seinä oli viestiä täynnä.


Expossa oli tarjolla ruokaa niin foodtruckien burgereista aina hienoihin fine dine -ravintoloihin.


 
Suomen osasto sijaitsee numerolla 104. Suomen Lumi-paviljongissa suomalaisten tavoitteena on nostaa esille puhdasta teknologiaa, kiertotaloutta, kestäviä energiaratkaisuja, digitaalisuutta, koulutusta ja matkailua. Lähde: businessfinland.fi

Suomen paviljongin sisäänkäynti oli hyvin pelkistetty.


Astuttaessa sisään Suomen paviljongiin kohtasin ensimmäisenä tämän viestin ja tunsin ylpeyttä ja jopa herkistyin...

Suomen paviljongi ei kuitenkaan nostattanut alun tervehdyksen jälkeen enemmän tunteita tai wow-elämyksiä pintaan. Jäin suoraan sanottuna kaipaamaan elämyksellisyyttä.

Kaiken glumeruulin keskellä Suomen paviljongin design oli hyvin hillitty ja rauhallinen. En tiedä miltä paviljongi olisi sitten näyttänyt iltavaloissa?

Australian Paviljonki oli yksi omista suosikeistani. Heillä oli hieno kokonaisuus ja mieletön elämyksellinen 360-screen, jossa esitettiin maan upeaa luontoa, teknologian eri aloja ja ihmisiä.


Olimme juuri Australian paviljongissa auringonlaskun aikaan, jossa söimme hieman streetfoodia ja kuuntelimme trubaduuria. Kieltämättä olo oli vähän kuin brittipubissa olisi ollut...

Iranin paviljongi oli mykistävän kaunis ja korea. Paviljongissa pääsi tutustumaan paikalliseen käsityöhön ja upeisiin iranilaisiin perinnemattoihin.

Thaimaan osasto ja esitys muistutti jopa hieman, kuin olisi ollut Universal Studiolla. Hieno toteutus!

Pimeän tullen piipahdimme Al Wasl Plazalla katsomassa valoshowta.


Tässä kuvassa Kazakhstanin paviljongin koreutta. Kuva muutenkin välittää Expon mittasuhteita. Nämä olivat vähän kuin Matkamessut x 100 ja taivasalla.

Osastot lähes toinen toisensa perään olivat näyttävämpiä ja kekseliäipiä. Meillä loppui vain aika ja jaksaminen kesken yhdeltä päivältä, eikä millään ennätetty kuin murto-osaan paviljongeista.
Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä vierailimme USA:n paviljongissa. Amerikalle ominaisesti tunnelma paviljongissa oli mahtipontinen. Siellä pääsi myös "vierailemaan" eri luonnonsuojelupuistoissa.



 

Vinkit EXPO 2020 Dubai -maailmannäyttelyyn

  • Lataa ennakkoon 'Expo2020 Dubai' -appi ja tutustu alueeseen ennakkoon, tai nappaa alueen paperikartta sisäänkäynnin portilta.
  • Osta lippu kätevästi ennakkoon netistä tai appista.
  • Varaa tapahtumaan koko päivä. Alue on niin valtava, että siellä hurahtaa helposti koko päivä. Lisäksi osa esityksistä ja paviljongeista pääsee oikeuksiinsa vasta hämärän aikaan.
  • Alueelta löytyy paljon ravintoloita ja kahviloita, joista voi ostaa snackseja, ruokaa ja juomaa. Siellä oli jopa erikseen gluteeniton ravintola.
  • Pukeudu sään mukaan ja tietysti kunnioittavasti (kuten muutoinkin Dubaissa). Joihinkin paviljongeihin jonotus saattaa kestää 20 minuutista tuntiin ja kaikkialla ei ole varjopaikkoja.
  • Expo alue on valtava, joten valitse hyvät kävelykengät.


Me viihdyttiin Expossa ja hoksattiin, että tuolla olisi voinut viettää helposti useammankin päivän.


 

Mielenkiintoista nähdä ajan saatossa mitä innovaatioita tai asioita tästä Exposta jää eämään ja historiankirjoihin. 

Expo 2020 -maailmannäyttely on Dubaissa vielä 31.3.2022 saakka. Oletko sinä koskaan vieraillut maailmannäyttelyssä ja/tai kiinnostaisiko edes? Lisätietoa löydät Expo 2020 virallisilta sivuilta tästä.


5 kommenttia

  1. En ole asiaa oikeastaan aiemmin miettinyt eikä nytkään ole varsinaisesti mielessä. Jos kuitenkin sellainen järjestettäisiin paikassa, jossa muutenkin olen, niin voisi olla kiinnostavaa vierailla. Ei mahdottoman hintaisilta näyttänyt liputkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Nyt itse ehkä jatkossa osaa pitää silmät auki paremmin maailmannäyttelyiden osalta tämän kokemuksen jälkeen ja voisin hyvin suunnatakin sellaiseen kohteeseen. :)

      Poista
  2. Aika överin näköistä oli monet jutut tuolla, kuten Dubailta osaa odottaakin. Olen kuullut maailmannäyttelyistä puhuttavan, mutta ei ollut mitään tietoa, millainen niissä on meininki. Ei tulisi sellaiseen ihan pelkästään lähdettyä, mutta jos jotenkin osuisi matkan varrelle, niin ehkäpä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Överi on aika kuvaavaa ja en tosiaan tiennyt mitä odottaa, ennen kuin itse paikan päälle pääsi. Paviljongit on kuitenkin kunkin maan omia viennin- tai matkailunedistämis tmv. kulmalla suunnittelemia, mutta ehkä näissä voi olla myös pientä "Dubai lisää" mukana.

      Poista
  3. Anonyymi4/03/2022

    Suoraan sanoen aika kuvottavaa suuruudenhulluutta... Tällaista en itse haluaisi kannattaa millään tavalla (kuten en koko Arabiemiraatteja...). :( On surullista että maapalloa kuormitetaan tällaisella turhanpäiväisyydellä, mukaanlukien sekä näiden rakentaminen, että esimerkiksi tämän shown pyörittämiseen vaadittava energia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!