Historiallinen ja viehättävä Vallisaari

Helsingin edustalla sijaitseva Vallisaari avattiin yleisölle vuonna 2016. Vallisaari on ollut suosittu vierailukohde avaamisestaan saakka ja erityisen tunnetuksi Vallisaari tuli kesän 2021 Helsinki Biennaalista, joka on nykytaiteen tapahtuma. Vallisaari oli tuona kesänä niin suosittu, että vaikka yritimme useamman kerran omalla veneellä päästä rantautumaan Vallisaareen oli satama aina niin täynnä, että emme lopulta ikinä nähneet Biennaalia. Mutta ilouutisia! Helsinki Biennaali järjestetään seuraavan kerran kesällä 2023.

Historiallinen ja viehättävä Vallisaari

Vierailin siis enimmäisen kerran Vallisaaressa elokuussa 2022. Viehätyin kovasti saaresta ja sen rennon letkeästi palvelutarjonnasta. Vallisaaren tutustumiseen kannattaa varata aikaa ja kannattaa nauttia reitin varrelle tehdyistä näköalapaikoista. Historiaa Vallisaaresta löytyy paljon ja mm. Aleksanterinpatterin näköalatasanteella voi nähdä vielä rauniot aiemmasta tykistöpaikasta ja havainnekuvat alkuperäisestä rakennuksesta. 

Vallisaaressa on erittäin tärkeää kulkea vain nimetyllä reitillä, koska kuulemma maaperässä voi yhä olla räjähteitä Vallisaaressa vuonna 1937 tapahtuneen räjähdeonnettomuuden jäljiltä. Reittejä Vallisaaresta löytyy kaksi; Aleksanterin kierros ja lepakkopolku (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Jälkimmäinen Kuninkaansaaren kierros on siis Vallisaaren vieressä oleva pienempi saari.

Itselleni ainakin yksi odotetuista kohokohdista oli pälyillä risteilyaluksen kulkua kapeassa Kustaanmiekassa. Kannattaakin siis tsekata Silja Linen ja Viking Linen Tukholmaan menevien alusten aikataulut tälle kokemukselle.

Vallisaaressa kannattaa tukea paikallisia kahviloita ja yksi suosikeistani olikin Jäätelökahvila Paja. Pajasta saa maukkaita lähituotettuja artesaanijäätelöitä, joita voi nauttia rennoissa aurinkotuoleissa pihahiekalla. Pajalta saa muitakin herkkuja, kuten pientä suolaista syötävää ja pienpanimo-oluita. Pajan pihalta löytyy myös minigolf-rata. Tykkäsin miten välitön ja viehättävä tunnelma täällä oli. Katso Jäätelökahvila Pajan aukiolot tästä. Lisäksi hyvä meininki välittyi myös Torpedolahden Iisi Bistrosta. Kannattaa tarkistaa Iisi Bistron aukiolot tästä.

Viking Linen alus saapumassa Kustaanmiekkaan.

Kesäillassa maistui Jäätelökahvila Pajan erinomainen Chjokon jäätelö. 
Vallisaaressa oli viehättäviä picnic-paikkoja katoksineen. Herkkuja saa ostettu paikan eri kahviloista ja ravintoloista.


Miten Vallisaareen pääsee? 

Vallisaari sijaitsee noin 20 minuutin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Vanhan Kauppahallin takaa lähtevä reittiliikenne kuljettaa sinut Vallisaaren Luotsipihan laituriin, josta voit aloittaa Vallisaaren kierroksen. Reittiliikenteen lautat lähtevät takaisin Vallisaaresta Torpedolahden puolelta, minne on helppo löytää virallista tietä ja ohjeita seuraamalla. Reittiliikenne liikennöi kesäkaudella syyskuun loppuun saakka. Kannattaa tarkistaa aikataulut täältä.

Helsinki Biennaali tulee jälleen kesällä 2023.Vallisaaren vierassatama

 • poiju- ja aisakiinnitys
 • venepaikkoja 50
 • syväys: 3m
 • käyntimaksu 10 €/päivä tai yöpymismaksu 20 €/vrk
 • wc:t sijaitsevat Torpedolahden kahvilan vieressä, noin 200 m päässä


Vallisaaren vierassatama auringonlaskun aikaan.

Oletko sinä käynyt Vallisaaressa ja mitä tykkäsit? Tutustu lisää Vallisaareen.

16 kommenttia

 1. Itse en ole Vallisaaressa vielä käynyt, vaikka paikka kuulostaakin kiinnostavalta. Ympäristö näyttää todella mukavan kesäiseltä... Biennaalia kehuttiin viime vuonna myös kovasti, niin täytyypä laittaa Vallisaari tosissaan harkintaan kesälle 2023. Muutenkin Helsingin edustalla oleviin saariin olisi mukavaa tutustua paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso suositus Helsingin edustalla oleville saarille. Aivan upeita päiväkohteita ja osassa voi tosiaan yöpyäkin. Mullakin nyt tavoitteena nähdä Biennaali vuonna 2023. ;)

   Poista
 2. En ole käynyt Vallisaaressa, mutta tietysti olen käynyt Suomenlinnassa sekä vähemmän tietysti Santahaminassa. Santahaminassa olin useasti lintuharrastuksen puitteissa ja tykkäsin siitä valtavasti. Joskus jopa yövyin siellä teltassa. Vallisaareen liittyy minulla sikäli haikea muisto, että armaan puolisoni tuhkat on siroteltu Vallisaaren ja Matalaharan välille. Näinpä olen ajatellut, että Vallisaarella on vähemmän annettavaa kaiken tämän jälkeen. Sen lisäksi olen käynyt myös Isosaaressa ja Kuivasaaressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin tämän tiedon valossa, että Vallisaari edustaa sinulle ihan erilaisia ja kauniita ja varmasti surullisiakin muistoja, ja olkoon se kaikessa kauneudessaan niin.

   Poista
 3. Vallisaari on yksi minunkin suosikkisaarista Helsingin edustalla. Pidin erityisesti siitä, että luonto on siellä niin koskematon ja on hyvä, ettei siellä saa kävellä ihan missä sattuu, niin luonto tykkää jatkossakin. Näimme mm. haikaran ja valtavasti perhosia.

  Me yövyimme ystäväni kanssa Tentsile-teltassa ja se oli kyllä vallan hauska kokemus. Blogistamme löytyy kirjoitus tästä kokemuksesta muutaman vuoden takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tentsile-telttaa olis kyllä hauska kokeilla joskus ja Vallisaari voisi ollakin siihen oiva lokaatio. Kurkkaanpa blogistanne sen postauksen!

   Poista
 4. Pari kertaa olemme käyneet, viimeksi juurikin Biennaalin aikaan. Biennaali olikin minusta sikäli kiva toteutus juuri Vallisaareen, että kun saarella on hyvä kävellä samoja reittejä, niin Biennaalin myötä reitti muuttui tavallaan vähän toiseksi. Kiva tieto, että Biennaali järjestettäisiin taas 2023 - ehdottomasti siis viimeistään silloin kolmannen kerran Vallisaareen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biennaalia kehuttiin viimeksi tosi paljon ja harmittaa etten päässyt paikalle, vaikka pari kertaa veneellä yritettiin. Ensi kesänä siispä uusi yritys!

   Poista
 5. Oi, kylläpä näistä huokuu sellainen ihana, lämmin kesäilta! En oo käynyt, pitää pitää mielessä kun joskus pääkaupunkiseudulle tulee. 50 venepaikkaa, eikä yksikään vapaana, hui! Onneksi nyt pääsitte ja oli ehkä sitten vähän väljempääkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biennaali oli toissa kesänä niin suosittu, että yritettiin tosiaan pariinkin otteeseen ja odoteltiinkin jonkin aikaa venepaikkojen vapautusta, mutta ei. Ensi kesänä varmaan paras turvautua julkiseen liikenteeseen... :D

   Poista
 6. En ole Vallisaaressa käynyt, mutta tuohan olisi kiva kohde nyt, kun olen käynyt Suomenlinnassa. Aina kun käyn Helsingissä, pää lyö vähän tyhjää, että mihin sitä menisi, niin nyt tuli taas yksi kiva vinkki ulkopaikkakuntalaiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti kannattaa laittaa korvan taakse. Todella viihtyisä saari ja yksi vinkki lisää on tietysti Pihlajasaari, ellet ole siellä vielä käynyt.

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi8/27/2022

  Vallisaari on todella viehättävä helsinkiläinen saari ja näkymät sieltä kauas merelle ovat upeat. Kävin siellä viime kesänä juurikin biennaalin aikaan ja tein siitä videopostauksenkin blogiini. Tänä kesänä en ole ehtinyt, mutta ensi kesänä biennaalin aikaan on jälleen tarkoitus käydä. Luonto ja lammenranta siellä olivat ihanat.

  Pahoittelut, että kommentointi takkusi, ja poistathan ylimääräisen tyhjän lähdön, kiitos 🙏🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesän biennaalia odotan myös itse innolla! Ja 'kohtahan' se kesä taas onneksi jo onkin... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!