La Gomera – Kanariansaarten vehrein saari

Pienelle La Gomeran saarelle voi tehdä päiväreissuja Teneriffalta, kuten minä tein, mutta saarelta löytyy myös muutamia hotelleja, joten Gomeralla voi halutessaan viettää vaikka viikonkin saarta patikoiden. Vierailin itse tällä kauniilla ja vehreällä saarella helmikuussa ohjatulla päiväreissulla ja tässä tunnelmia retkestä.

La Gomeran saari itsessään on aika pieni, Kanarian toiseksi pienin. Se on halkaisijaltaan vain noin 20 km. La Gomeran korkein huippu (1480 m) sijaitsee saaren keskellä eli saaren muoto on hieman kuin sitruspuristin ylhäältä päin katsottuna. La Gomeranin saari sijaitsee vain 64 km päässä Teneriffalta eli sinne pääsee kätevästi laivalla omatoimisestikin Los Cristianoksen satamasta. Laivamatka kestää noin tunnin verran. Laivayhtiöistä ainakin Armas ja Fred Olsen liikennöi saarien välillä.

Vinkki! Tärkeänä vinkkinä heti alkuun, että muista ottaa passi mukaan laivamatkoille! Passia tarvittiin, että pääsi astumaan laivaan, (ajokortti ei kelvannut, kun kokeilin). Passi skannattiin jokaiselta matkustajalta ennen laivaan menoa.Teneriffan Los Cristianos jää horisonttiin. Keula on kohti La Gomeran saarta.


Laivat saapuvat La Gomeran pääkaupunkiin San Sebastianin satamaan.

San Sebastian kuvattuna hieman kauempaa vuorilta. Satama näkyy kuvassa oikealla.

La Gomera on Kanariansaarten vehrein saari

Laivat saapuvat La Gomeran pääkaupungin San Sebastianin satamaan. Istumme bussiin, joka suuntaa suoraan kaupungista kohti ylös nousevia vuoria. Ensivaikutelma on juurikin se, että La Gomeran saari on uskomattoman vehreä. Vuorenrinteet ovat vehreitä ja Kanarianpalmuja kasvaa siellä täällä. Vuoristotie mutkittelee vehreiden kukkuloiden lomassa ja aurinko paistaa. La Gomeralla on lukuisia eri mikroilmastoja, josta syystä saaren eri osissa sää ja lämpötila voi kuulemma vaihtua hyvinkin dramaattisesti ja nopeasti.

Sää tekeekin muutoksen, kun lähestymme saaren keskiosassa korkealla sijaitsevaa Garajonyanin kansallispuistoa. Siellä sade voi kuulemma olla horisontaalista.

Opin La Gomeran -saarikierroksella myös, että Kanariansaaret tuottaa 60 % Euroopan banaaneista ja että vihreät banaanit kypsyvät keltaisiksi vain viidessä päivässä. Joskin banaaneiden tuotanto on alkanut olla kuulemma liian kallista, joten saari on alkanut panostamaan aloe veran kasvatukseen. Me vierailimme aloe veran ekotilalla ja näimme, että oikea aloe vera on täysin läpinäkyvää, eikä vihreää geeliä mitä usein näkee purnukoissa.


Saarikierroksen ensimmäinen pysähdyspaikka oli vakuuttava.  La Gomera on uskomattoman vehreä!


Pysähdyimme myös aloe vera -tilalla, josta vinkiksi jäi, että jokaisessa kotitaloudessa kannattaisi olla ainakin yksi aloe vera -kasvi puhdistamassa sisäilmaa.

Kirkkaalla säällä Gomeranin saarelta voi nähdä jopa kolme muuta Kanarian saarta. Tässä horisontissa La Palma.

San Sebastianin lisäksi horisontissa siintää naapurisaari Teneriffa.

Garajonyan kansallispuisto La Gomeralla

Garajonayn kansallispuisto on harvinaista laakeripuumetsää, mitä kasvaa enää vain harvassa paikassa koko maailmassa. Garajonayn kansallispuisto on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 1986.

La Gomeran kansallispuiston puista sanotaan, että ne olisivat maailman vanhimpia puita. Garajonayn kansallispuiston 4 000 hehtaarin kokoisessa metsässä lämpötila puiden alla on kuulemma aina sama 15-19 astetta riippumatta saaren muusta lämpötilasta. Tämä johtuu puiden lehtiin kerääntyneestä ja säilööntyneestä vedestä, mikä pitää lämpötilan samana.

Vierailimme Garajonyan kansallispuistossa tunnin verran ja ennätimme kävellä laakeripuumetsässä hetken aikaa puistossa sijaitsevaan kahvilaan. Kahvilan barista olikin varsinainen show-mies ja vihelteli paikalliseen tapaan Gomeran vihellyskielellä vaikkapa ostamani teen hinnan.

Paluumatkalla bussille Garajonyan puistossa alkoi satamaan ja tuntui, että sade vaan yltyi sitä mukaa, kun yritin kiriä askeleitani bussiin. Toden totta siis, sää vaihtelee hurjasti Gomeran saarella.


Garajonyan kansallispuistoa verrataan usein myös satumetsään.


La Gomeran vihellyskieli on tapa kommunikoida

La Gomera tunnetaan myös tuhansia vuosia vanhasta viestintämuodosta, vihellyksestä. Vihellyskieli on edelleen käytössä ja kuulimmekin lounaan yhteydessä myös tätä vihellyskieltä. Viheltämällä on aikoinaan voitu kommunikoida jopa 5 km päähän ja sitä on käytetty aikoinaan viestintäkeinona saaren vaikea kulkuisessa maastossa. Vihellyskieli, Silbo, on ollut pakollinen oppiaine La Gomeralla vuodesta 2000 alkaen.


Columbuksen La Gomera

La Gomeran saari on tullut tunnetuksi myös tutkimusmatkailija Columbuksesta. Christoffer Columbus nimittäin asui La Gomeranin pääkaupungissa San Sebastianissa kuusi viikkoa vuonna 1492 ennen Amerikan löytämistä. Columbuksen vaaleankeltainen kotitalo toimii nyt museona ja se löytyy San Sebastianin pääkadulta. Täältä vehreältä La Gomeran saarelta Columbus lähti siis tutkimusmatkalleen ja löysi Amerikan. Tarinan mukaan Teneriffan Teide -tulivuori purkautui juuri samana päivänä, kun Columbus lähti. Merimiehet pitivät tätä pahana onnena.

Minä Columbuksen kotiovella. Hän asui tässä rakennuksessa ennen Amerikan löytämistä.

Columbus huomioidaan kaupungissa useissa paikoissa "Cristobal Colon was here".

San Sebastian on värikäs ja pieni pääkaupunki.


Teneriffan Los Cristianos mereltä käsin kuvattuna.


 

Kiinnostuitko päiväretkestä La Gomeranille? Ostamaani päiväretkeen sisältyi bussikuljetus lähihotellista satamaan ja takaisin, laivamatkat, saarikierros bussilla Gomeranilla, lounas (ei kummoinen) sekä oppaan palvelut. Ostin retken yksittäiseltä rantakojulta Costa Adejesta hintaan 85 €. (Sama retki olisi ollut esimerkiksi netissä Viatorissa n. 120 €). Lue lisää Kanariansaarista 'hei Kanariansaaret' -sivustolta.

Miltä sinun makuun vehreä La Gomera näyttäytyi? Tai oletko kenties käynyt Gomeralla?

Ps. Muistakaa Kanarian laivamatkoille aina passit mukaan!

Tykkäsitkö postauksesta? Jätä kommentti alle ja seuraa Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa:

14 kommenttia

 1. Kanarian saarista Teneriffa ja Teide on kiinnostanut itseäni eniten. La Gomera on kuitenkin alkanut koko ajan kiinnostaa enemmän, upealta näyttää tuo saaren vehreys. Ja näissäkin kuvissa se vain korostuu. Toisaalta vuoret ja meri luovat kivaa kontrastia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi3/04/2023

   Moi Mikko! Teneriffa onkin oiva kiinnostuksen kohde ja sopii hyvin paikaksi mistä tehdä vaikka päiväretki tänne Gomeran saarelle. Vuoret ja meri on kyllä aina upea yhdistelmä!

   Poista
 2. Kiitos mukavasta jutusta ja hyvistä kuvista! Olemme pari kertaa Kanarialla käyneet, mutta tuo Gomera on vielä käymättä. Emme yleensä makoile rannalla, vaan patikoimme rannan yläpuolisilla vuorenrinteillä. Tuo Gomera sopisi meille oikein hyvin. Juuri nyt olemme matkalla Aurinkorannnikolle. Mahtaisiko sieltä päästä kätevästi Gomeralle?
  Juha

  VastaaPoista
 3. Gomera on uusi tuttavuus, jonne ehdottomasti menisin, jos/kun tuolla suunnilla tulisi liikuttua :) Tosi kaunista luontoa ja ihanan värikäs kylä!

  Ps. Pitänee lähteä aloe vera -kaupoille, sillä meidän taloudesta puuttuu kys. kasvi!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi3/05/2023

  Ihanaa, että päädyitte Gomeralle! Me oltiin saarella viikko ja tykättiin ihan hurjasti. Nuo vihreät kukkulat on vaan niin älyttömän kauniita. Ja ihanaa kun saarella ei ole samanlaista massaturismia kuin muilla Kanariansaarilla.

  VastaaPoista
 5. La Gomera kiinnostaa, ja Kanariansaarten saarihyppely on yksi vaihtoehdoista ensi vuoden talvilomalle. Kiitos kun vinkkasit tuosta passiasiasta. Olisi sekin vähän hankalaa, jos passi olisi matkatavaroissa mukana mutta jossain matkalaukun uumenissa... 🙂

  VastaaPoista
 6. Näyttää tosi kiinnostavalta saarelta! Teneriffalla on tullut joskus käytyä ja sielläkin Teiden ympäristö on upea. La Gomera muistuttaa vähän Madeiraa, joka on ihanan vihreä sekin. Hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 7. Gomera vaikuttaa varsin kiinnostavalta, ja jos jossain vaiheessa tie vie Kanariansaarille niin ilman muuta voisi käydä vähintäänkin päiväreissulla tuolla. Me olemme käyneet ainoastaan Lanzarotella joskus yli 15 vuotta sitten, joten paljon olisi Kanariansaarilla tutkittavaa.

  VastaaPoista
 8. Tuolla samaiselle saarelle tuli kanssa tehtyä päiväreissu Teneriffalta. Tosin oli n. 25 v sitten, joten ei mitään muistikuvaa koko reissusta tai noh ainoa mitä muistan, että oli todella kylmä silloin kun lähdettiin kesävetimissä matkaan :)

  VastaaPoista
 9. Oi näyttää kyllä niin vehreeltä tuo saari ! :) Aika hauska muuten tuo vihellyskieli!

  VastaaPoista
 10. Oot nähny päivässä tosi paljon, eikä hintakaan oo paha! Pelkkä laivamatka maksaa n. 45e/suunta, joten tää retki on tosi kohtuuhintainen!
  Mä en kuullu vihellyskieltä ollenkaan, vaikka kyselin siitä paljon. Tää juttu oli hyvä tietopaketti saaresta.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi3/11/2023

  La Gomera on hieno saari ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

  VastaaPoista
 12. Olipas mielenkiintoinen. Olen nimittäin ollut Teneriffalla nimenomaan tuolla Los Cristianosissa mutta .n muita kyllä ollenkaan, että sieltä olisi päässyt tällaiselle retkelle. Tänä päivänä tarttuisin kyllä ehdottomasti tähän mahdollisuuteen. Kaunis saari.

  VastaaPoista
 13. Hämmentää tuo passin tarve!!! Nämä maisemat ovat syy palata Teneriffalle!!! Voin vain kuvitella vaeltavani täällä reilun parinkymmenen asteen säässä!!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!