Academy Museum of Motion Picture on elokuvafanin pakollinen kohde Hollywoodissa!

Academy Museum of Motion Picture -museo on tuoreimpia museoita Los Angelesissa. Museo avattiin virallisesti syyskuussa 2021, joskin alunperin museon piti avautua jo vuotta aiemmin, mutta pandemia siirsi museon avajaisia. Museo on erittäin laaja ja mielenkiintoinen syväluotaus elokuvien tekemiseen ja mm. niiden tekniseen historiaan, ääniefekteihin, animaation syntyyn ja kehitykseen puvustusta tai meikkausta ja kaikkea muuta siltä väliltä unohtamatta.

Academy Museum of Motion Picture -museossa on useita eri elokuvan osa-alueeseen keskittyvää osastoa. Museossa on myös oma osionsa Academy Awardseille eli Oscareille. Nähtävillä on muun muassa ensimmäisiä koskaan jaettuja Oscareita. Lisäksi museosta löytyy vaihtuvia näyttelyitä, kahvila-ravintola, näköalatasanne ja lahjatavaramyymälä.

Museon katolla sijaitsee Dolby Family Terrace -niminen terassitasanne.

 

Academy Museum of Motion Picture -museo

Academy Museum of Motion Picture -museo on Amerikan suurin elokuvataiteelle, -taiteilijoille ja elokuvantekijöillle omistettu museo. Museo kuljettaa vierailijaa halki elokuvataiteen synnyn, eri tekniikoiden ja laitteistojen kautta liikkuvaan kuvan kehitykseen, animointiin ja nykyteknologian efekteihin, eikä unohda huomioita kaikkia niitä kymmeniä osa-alueita, jotka muodostavat elokuvan. (kirjoitan ne tähän englanniksi kuten museossa oli); acting, animation, casting, cinematography, costume design, editing, executives, makeup & hairstyling, marketing & public relations, music, producing, production design, screenwriting, sound, visual & special effects.

Kaikista näistä osa-alueista löytyy museossa tietoa joko tekstin, videon, äänen tai fyysisen asian muodossa. Kaikki tämä on toteutettu niin kiehtovasti, ja etenkin jos tunnistat historian saatosta museossa esillä olevia elokuvia, on tämä todellinen elokuvan ystävän olohuone jonne on helppo tulla viihtymään pidemmäksikin aikaa.

Museossa on esimerkiksi esillä aivan huikea käsin maalattu 'Backdrop' -taustakangas Mount Rushmore -vuoresta, jota on aikoinaan käytetty elokuvan kuvauksissa lavasteena. Tämä on muisto ajalta, jolloin ei taustoja ei tehty digitaalisesti, vaan valtavat taustakuvat maalattiin elokuvastudioilla käsin.

Käsin maalattu 'Backdrop' -taustakangas Mount Rushmore -vuoresta.
Ote La La Land -elokuvan 'Backdrop' -taustakuvasta.

Loistava kooste ammattilaisista keitä kaikkia tarvitaan, jotta syntyy elokuva.
 
Näyttelyssä on esillä eri elokuvien pukuloistoa ja maskeja ja myös E.T. (kuvassa vasemmalla).

Tunnistatko asun? Tämä on Brad Pittin asu Once Upon a Time in Hollywood -elokuvasta.

 

Academy Awards History – Oscareiden historiaa nykypäivään saakka

Tässä museotilassa oli hienosti kerrottu kuvin ja videoin Oscar-gaalan historiasta aina nykypäivään saakka. Näyttelyssä oli isoilla screeneillä hienosti esille nostalgisimpia ja merkittävimpiä Oscar-voittajien puheita ja yhteiskunnallisiakin nostoja. Esillä oli myös gaalassa olleiden upeita iltapukuja ja myös Oscar-kutsuja aina vuodelta 1929 saakka, jolloin Oscar-gaala järjestettiin vielä Roosevelt -hotellissa. Näyttelyssä oli esillä myös Oscar-gaalojen kömmähdyksiä. Tuoreimpana varmaan monilla muistissa ns. La La Landin väärä kirjekuori -episodi, missä siis La La Land -elokuva julkistettiin virheellisesti voittajaksi. Asia korjattiin voittopuheen jo alkaessa ja lopulta Moonlight voitti parhaan elokuvan Oscarin tuona vuonna.

Kutsu Oscar-gaalaan Roosevelt -hotelliin vuodelta 1929.

Parhaan elokuvan Oscarin palkinto meni vuonna 2017 Moonlight -elokuvalle, vaikka virheellisesti La La Land -elokuva julistettiin ensiksi voittajaksi.




Stories of Cinema – vaihtuvat näyttelyt

Stories of Cinema -näyttelyssä (04/2022) oli esillä Spike Leen omia henkilökohtaisia tärkeitä esineitä uransa varrelta, kuten mm. kokoelma keräämiään leffajulisteita, asuja, valokuvia ja käsikirjoituksia ja  myös hänen saamansa Oscar-palkinnot. Näyttely oli rakennettu todella mielenkiintoiseksi ja oli hienoa päästä näkemään noinkin paljon Leen henkilökohtaista kokoelmaa.

Ajantaiset näyttelyt pääset katsomaan Academy Museum -nettisivuilta 'Exhibitions'-kohdasta.

 

Spike Leen saamat Oscar-pystit olivat myös esillä näyttelyssä. Tuolloin (04/2022) museossa oli maskipakko).


Academy Museum Store

Museon kauppa on käymisen arvoinen, etenkin jos etsit vaikka lahjaideoita jollekin todelliselle elokuvan ystävälle. Storessa on esillä pääsääntöisesti paikallisten eli Los Angelilaisten tai Kalifornialaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden töitä, vaatteita, julisteita, leluja, pelejä ja huonekaluja ja tietysti elokuviin liittyviä tuotteita. Storessa on myös paljon Oscareihin liittyviä tuotteita myynnissä.

Storyboard legendaarisesta suihkukohtauksesta elokuvasta Psycho.


Academy Museum of Motion Picture – vinkit museokäynnille:

  • Sisäänpääsy museoon $25. Sisäänpääsy kattaa pääsyn museon gallerioihin. (Academy Museum storeen ja Fanny's kahvila-ravintolaan pääsee ilman lippua)
  • Kertalippuun voit ostaa extrana 'The Oscars Experience' -pääsyn +$15. Voit myös liittyä jäseneksi, joista on tarjolla eri hintaisia tasoja. Elokuvanäytökset ovat myös lisähintaisia.
  • Lippu kannattaa varata ennakkoon netistä itselle parhaiten sopivaan ajankohtaan.
  • Varaa hyvin aikaa museossa vierailuun ja lämmintä päälle. Museossa on tehokas viileä ilmastointi.
  • Pysäköinti: lähikadulta on erittäin vaikea löytää parkkipaikkaa, joten kannattaa pysäköidä esim. viereisen Lacman parkkihalliin. (Museokäynnille tulee tosin tästä lisähintaa +$20). Metropysäkin pitäisi avautua museon läheisyyteen vuoden 2024 aikana.
  • Museo on kaikkiaan seitsemän kerroksinen. Museon katolla sijaitsee Dolby Family Terrace, joka on osittain katettu ja osittain taivasalla oleva terassi eli täällä pääset välillä tarvittaessa käymään vaikka happihyppelyllä tai ihailemassa Hollywoodin maisemia.

 

Meillä vierähti museossa lähes 4,5 tuntia, joten sanomattomakin selvää, että meille museo oli erittäin mielenkiintoinen. Joskin museo on aika yksityiskohtainen ja tekninen eli mikäli et ole kiinnostunut jokaisesta elokuvanteon vaiheesta voi museon varmasti kiertää lyhyemmässäkin ajassa. Sen sijaan elokuvan ystäville museo antaa täydelliset puitteet elokuvan tekijöiden taituruuden ihasteluun ja ihmettelyyn.


Näyttelyssä ei piiloteta ajankohtaisia aiheita ja tässä oli esillä 'Me too' -kampanjan taustoja.
Klassikkoelokuva Jaws eli Tappajahai-elokuvan täysikokoinen malli haista roikkuu näyttelyn aulassa.



 

Lämmin suositus kaikille elokuvan ystäville ja Los Angelesissa vieraileville tästä museosta. Lisätietoja saat suoraan Academy Museum of Motion Picture -sivulle.

Osoite: Academy Museum of Motion Picture, 6067 Wilshire Boulevard Los Angeles, CA 90036.

Tykkäsitkö postauksesta? Jätä kommentti alle ja seuraa Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa:

2 kommenttia

  1. Oho, otsikon perusteella ehdin jo ihmettelemään, kun en ollut edes kuullutkaan. No, ei ole ihmekään, kun museo on niin tuore. Luulisin,että tällaisen elokuvien ystävän ns. pakollinen vierailukohde. Jos meidän kuluvan vuoden reissu Pohjois-Amerikkaan toteutuu, voisi tämä hyvinkin olla yksi käyntikohde. Täytyy muuten todeta, että itselleni tuo lisää mielenkiintoa, että museo on "aika tekninen", eli aikaa kannattaa siis tosiaan varata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Mikko! Tämä on tosiaan verrattain uusi museo LA:ssa ja odotinkin innolla sinne pääsyä näin elokuva- ja Oscar-fanina. Pidän peukkuja, että teidän reissu toteutuisi ja pääsisitte myös tänne museoon. :) Ja museon teknisyydestä, niin ehkä tuon "aika" voisi jopa ottaa pois, se on myös hyvin tekninen ja siksi(kin) mielenkiintoinen paikka! Kannattaa varata rutkasti aikaa tänne. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!