Miten käytät vettä matkoillasi ja mistä sen hankit? #ReilutBlogit vol 2

Joisitko esimerkiksi puhdistettua jätevettä? Maailman rikkain mies Bill Gates joi suunnitellessaan ideasta pelastusta köyhempiin maihin. Entäpä jos itse Sharon Stone pyytäisi, niin lopettaisitko veden laskemisen siksi ajaksi kun harjaat hampaitasi? No Sharon itse asiassa pyysi tätä reilu vuosi sitten, kun olimme Hollywoodissa leffoissa samaan aikaan ja haluan tietystikin jakaa tätä viestiä eteenpäin. Tai entäpä jos joutuisit hakemaan vetesi kilometrien matkan takaa, ja se ei siltikään olisi tarpeeksi puhdasta, niin miettisitkö enemmän veden käyttöäsi? On hieman hullua kantaa vettä muovipulloissa kotiin, kun veden tulisi kuulua kaikkien perusoikeuksiin, puhtaana.


"Water has always played an integral part in Hawaiian culture and lifestyle. Wai (fresh water) was believed to be sacred and therefore belonged to the gods. Wai could not be owned, 
not even by the highest ranking ali’i (chiefs)."


Amerikkalaiset ostavat arvion mukaan keskimäärin 42.6 miljardia yksittäistä vesipulloa joka vuosi, joista kahdeksan kymmenestä päätyy jätteeksi*. Voisiko asian hoitaa tyylikkäämmin? Esimerkiksi kierrättämällä tai vielä parempi - olematta ostamatta muovipulloja?

Halusin tarttua tähän Reilut blogit vol2 -haasteeseen ja kertoa omia kokemuksiani ja havintoja maailmalta kestävän matkailun puolesta. Matkabloggaajakolleegat ovat rohkeasti nostaneet kissan pöydälle eettisen matkailun puolesta ja koko tempaus alkoikin reilu vuosi sitten eräästä tiikeri-selfiestä ja siihen vastasi Tarinoita maailmalta Annikan tiikeri-postaus. Lue myös miksi norsujen selkä ei kestä ratsastamista. Ja nyt viimeisenpänä, Teneriffan Loro Parque-case, mihin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta -blogit polkaisi käyntiin kampanjan toisen vaiheen.

Minä haluan tällä omalla kertomuksellani tuoda esille yhden positiivisen esimerkin maailmalta, jossa on onnistuttu ja jonka soisi jatkojalostuvan eteenpäin muuallekin. Pohjustukseksi voit lukaista edellisen postaukseni osallistumisestani Trash Hero-kampanjaan Thaimaassa ja kuinka keräsimme yhdessä päivässä 650 kiloa roskaa, enimmäkseen muovia. Trash Hero on taho joka pyrkii edistämään ja kouluttamaan paikallisia kestävään kehitykseen sekä pitämään Thaimaan saaret puhtaana muovijätteestä.
 




 

"Americans buy an estimated 42.6 billion single-serving plastic water bottles each year. Eight out of ten end up in a landfill. Hundreds of millions of bottles end up as litter on roads, beaches or in streams and other waterways while the rest ends up to become part of a 14 billion pound floating trash pile in our oceans."


Niin, tätä menoa maailma ja sen meret täyttyvät muovista. Ovat tehneet sitä jo hyvän aikaa. Kun vajaa vuosi sitten maailmanympärimatkallamme saavuimme Havaijin Ambassador Waikiki-hotelliin, oli yllätyksemme positiivinen. Tämä hotelli oli ratkaissut turhan muovin ja kertakäyttöisten muovipullojen käytön asiakkailleen edukseen siten, että sisäänkirjautumisen yhteydessä jokainen hotellin asiakas sai itselleen yhden oman juomapullon. Ja näihin juomapulloihin sai rajattomasti täyttää aulatiloissa olevista vesiautomaateista wai:ta, eli puhdasta vettä.





Näin se toimii! Jos muuten ihmettelette miksi täytän vettä muovipulloon, enkä hotellilta saamaani pulloon, onkin asia erikseen. Mutta lyhykäisyydessään siksi etten saanut selville mainospullon muovimerkintöjä joten en tiennyt muovin kemikaaleista. Näistä voi halutessaan lukea (ja lisätä tuskaansa) esim täältä

        

"The Ambassador Hotel Waikiki is committed to saving the environment for future generations through recycling. This program enables us to help "Mālama i ka honua” eliminating a total of 350,000 plastic water bottles from our precious environment annually."





    

Miten sitten suojella Mālama i ka honua(vapaasti suomennettuna "Äiti maatamme") tai olla vaikkapa oman elämän Trash Hero ja kuormittaa ympäristöä vähemmän reissatessa maailmalla: 

  • Täytä omaa vesipulloa, älä osta aina uutta
  • Vähennä muoviin pakattujen tuotteiden ostamista
  • Vältä turhia muovipusseja ja kanna aina omaa kauppakassia mukanasi
  • Kierrätä
  • Vältä kosmetiikkatuotteissa (esim hammastahnat, ihonkuorinta) mikrokuituja (=muovia)
  • Osallistu, vaikuta ja kerro eteenpäin! 
Esimerkkinä: Berliiniin avautui juuri ruokakauppa, jonka tuotteissa ei ole lainkaan pakkausmuovia tai muita pakkausmateriaaleja missään myymissään tuotteissa. Vapise maailma.
 




Siirrytäänpäs seuraavaksi itse Reilut blogit-haasteeseen, johon jokainen voi ottaa rohkeasti osaa.
#ReilutBlogit vol. 2 -haaste -pähkinänkuoressa:

Lukijana voit kertoa kommenttiboxissa seuraavista asioista:

  • Vaikuttaako vastuullisuus valintaasi loma-, retki- tai aktiviteettikohteesta päätettäessä?
  • Mitä toivoisit matkatoimistoilta tämän asian puitteissa?
  • Mistä löydät tietoa vastuullisista nähtävyyksistä ja retkistä matkakohteissa?

    Ja haaste matkabloggaajille:

    • Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.
    • Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta, jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

    Haasta mukaan kaksi bloggaajakollegaasi haasteeseen ja kysy myös lukijoiltasi kokemuksia! Haastankin siis mukaan nyt kampanjaan Inkan Archie Gone Lebanon -blogista sekä Veera Biancan, ellette ole saaneet haastetta jo toisaalta. Mutta tähän saa tarttua kuka tahansa, eikä haastetta tarvitse toiselta odotella.



    Tässä minun muistoni matkalta, joka näin jälkikäteen ei pelkästään näytä, vaan on myös epäeettistä: Eletään kesää 2006. Matkaamme Kaliforniaan (ylläri!) tapaamaan paikallisia ystäviä ja pienelle roadtripille. Suuntaamme paikallisen ystävän ohjeistamana Los Angelesista, viinitilojen kautta, San Diegon aurinkoon. Kaikki on juuri niin täydellistä, kun Kaliforniassa rantaelämä aina nyt on. Nautin lomastani, dippaan varpaitani Tyyneenmereen ja syön jätskiä. Syy miksi suuntaamme San Diegoon on, koska paikallinen ystävämme haluaa viedä meidät SeaWorld Theme Parkiin päiväksi. Se sopii meille ja paikka näyttää ja kuhisee ihmisiä kuin Universal Studiolla konsanaan. Päivän aikana meitä kierrätetään merenrannalla sijaitsevan SeaWorldin eri osastoilla. Meille kerrotaan kuinka heillä hoidetaan merestä pelastettuja, vahingoittuneita eläimiä. Näimme meren ja näimme altaat samalla silmäyksellä. Sijainti on siis hyvin merellinen. Päivän kohokohta puistossa on kuitenkin kuuluisa Shamu Show, jossa esiintyy SeaWorldin maskotti, miekkavalas eli toiselta nimeltään orca. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt noin valtavaa eläintä ja miten kaunis se olikaan. Amerikkalaiset kun osaavat tehdä shown, niin showhan se olikin. Mutta kenen kustannuksella?
    Vaikka ampuisin itseäni kuinka nilkkaan nyt, niin julkaisen tämän kuvan kymmenen vuoden takaa ja mietin edelleenkin näin jälkikäteen, että onhan tämä nyt hullunkurinen näky. Lisäksi hävettää... Uutisistahan olemme saaneet lukea, että aina ei näissäkään esityksissä mene ihan käsikirjoituksen mukaan ja muutamalle kouluttajalle onkin käynyt aika kylmästi.

    Nykyisin muuten tämä ystävämme, joka meidät aikoinaan tuonne vei, on vegaani, eikä enää koskaan menisi tai veisi lapsiaan Sea Worldiin tai saati illallistamaan Shamun kanssa (sellainenkin kun on mahdollista). Enkä vielä tänä päivänäkään ole oikeasti nähnyt orcaa. Luonnossa ja vapaana. Ja sellaisen haluaisin kovasti nähdä joku päivä. Mitä tämä vierailu täällä opetti? Paljon, jälkikäteen tosin. Onneksi tietämättömyyden voi parantaa. Onneksi me opimme. Onneksi matkailu avartaa, niin hyvässä kuin pahassa. Ja onneksi Kaliforniassa on miljoona muutakin paikkaa, jossa viettää lomaansa.

    Sea World San Diego 2006.


        

    Minun kohtaamiseni luonnossa orcan kanssa saa siis vielä odottaa. Olimme viime syyskuussa jälleen Los Angelesissa lomalla ja lähdimme toiveikkaina valasristeilylle. Meitä ei kuitenkaan onnistanut tuona päivänä valaiden osalta, mutta näimme hurjan paljon delfiineitä veneemme ympärillä. Ilahduttavaa oli myös, että mukanamme risteilyllä oli meribiologi, joka kertoi enemmän eri lajeista ja niiden tavoista sekä vähän myös valisti ihmisiä. Olen myös kovin iloinen, että tuosta kymmenen vuoden takaisesta olen itsekin kasvanut viisaammaksi ihmisenä ja reissaajana. On siis ihan ok muuttaa toimintatapojaan. Nyt heitänkin pallon sinulle - uskallatko sinä kertoa omat epäeettiset muistosi?

     

    Los Angeles, syyskuu 2015.

       
    #ReilutBlogit
    -kampanjalla halutaan herättää huomiota vastuullisen matkailun puolesta. Useat matkabloggaajat ovat lähteneet kampanjaan mukaan kertoakseen omia havaintojaan ja esimerkkejään maailmalta. 



    Eng // This blog post is a part of campaign where travel blogger takes part and tell stories about ethical travels. In my case I have a good examples how our Ambassador hotel in Hawaii is eliminating a plastic water bottles and they give free filtered water for every customer.


    *Lähde: Ambassador Hotelli Waikiki.
      

    17 kommenttia

    1. Tämä oli hyvä postaus varsinkin tälle entiselle muovipullojen hamstraajalle! Saatoin tuoda matkassa ulkomailta kivan mallisia muovipulloja ja hamstrasinkin niitä monesti urakalla. Onneksi olen tutustunut Camelbak-pulloihin ja viime vuonna Huippuvuorilta omani hommasinkin. Sen jälkeen en taida olla ostanut yhtäkään muovipulloa.
      Oma Reilut blogit-kirjoitus on vielä tulossa. Täytyypä taas paneutua.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Nyt kun mainitsit, niin minäkin olen aina reissuilla ihastellut erilaisia pulloja (noh varmaan johtuen siitä että olen pakkaussuunnittelija koulutukseltani), ja varmaan tuonutkin muutaman mukanani. Nykyisin multakin löytyy kotoa lasiset juomapullot ja reissulle sellainen uusi muovinen malli.

        Poista
    2. Hei ihan mahtava postaus, kiitos tästä. Ja erityisesti kiitos kipeiden muistojen jakamisesta.

      Ei kaikki voi olla täydellistä heti alusta asti, ja on hyvä ymmärtää ettei matkanjärjestäjät eikä matkustajat itsekään ole aina olleet niin tietoisia asioista. Asioita voidaan kuitenkin muuttaa uuden tiedon valossa. Delfinaariot ja miekkavalaiden vangitseminen, ja ylipäänsä eläinten vastuuton hyödyntäminen missä tahansa mielessä pitäis saada karsittua pois.

      Tää vesien täyttö hotelleissa on ihan mahtava juttu. Aika harvassa olen toistaiseksi siihen törmännyt, ja kovin moni tuntuu ostelevan vettä pulloissa myös kaupoista vaikka hanastakin tulisi. Eihän se roska minnekään maagiesti katoa, joten parempi olisi jos aina voisi täyttää pullon. RTW:lle reissuun ostettiin koko perheelle monestakin syystä omat juomapullot ja monessa paikassa pumppailtiin niihin vesifiltterin kautta vettä pullon. Toivon mukaan säästettiin jopa satoja muovipulloja tällä.

      Kiitos hienosta osallistumesta Sanna! <3

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos kommentista, arvostan <3

        RTW-reissulla saikin taiteilla että ei jättäisiä jälkeensä pullomerta. Teillä oli tosiaan se filtteri ratkaisuna ja varmasti olette säästäneen sen sata muovipulloa sillä, hienoa! Mulla on aika herkkä vatsa, joten monessa paikkaa veden juominen ei vaan onnistunut. Fidzilläkin yritin pari päivää, mutta lopputulema ei ollut hyvä. Meille ratkaisu oli siis ostaa mahdollisimman isossa tonkassa vesi ja siitä jakaa aina samaan pulloon.

        Poista
      2. Ja lisäyksenä vielä, että tosiaan super like tolle Havaijin vesiautomaatille! Niitä lisää kiitos :)

        Poista
    3. Tosi hyvin kirjoitettu postaus ja ihan mahtava juttu tuo vesiautomaatti! Mua ahdistaa tää muoviroskan määrä täällä Espanjassa, mikä mekin kaupasta kotiin raahataan, kun pullovettä ostetaan. Vaikka kuinka ostetaankin isoja melkein 10 litran pöniköitä niin kyllä sitä vaan kertyy niistäkin.. Joillakin paikallisilla on filttereitä hanojen yhteydessä, mutta meidän vuokrakodissa tietenkään ei. Ja hanavesi oikeasti maistuu täällä tosi pahalta ja on ihan täynnä kalkkia eli muovipulloilla mennään jatkossakin. :( Täytyy muilla valinnoilla yrittää kompensoida tilannetta.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Juuri näin, että muilla valinnoilla sitten kompensoi tuota tilannetta. Mutta onhan se kyllä hullua, kun oikein ajattelee, että kaikkialla edes länsimaissa ei tule kraanasta juomakelpoista vettä. Tai, oikeastaan kun meillä suomessa on eri standardit ja makuaisti ja bakteerikanta muita vesiä kohtaan. Itse ajattelen, että olisi hurjaa jos joutuisi arkenakin ostamaan vetensä kaupasta, mutta taitaa olla karu totuus suurimmassa osaa palloa. Tähän toivoisi kyllä muutoksen. Terkkuja Espanjaan!

        Poista
    4. Hieno postaus, kiitos tästä! Todella mukava kuulla näistä toimivista ratkaisuista ja siitä, että jossain oikeasti tehdään jotain asian eteen. Nuo vesiautomaatit saisivat levitä muuaallekin! :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos kovasti ja toden totta vastaavia ratkaisuja toivoisi muihinkin hotelleihin!

        Poista
    5. Mä oon pari kertaa yöpynyt Laosissa eco lodgeissa ja eco hostelleissa, missä juomakelpoista vettä on saanut ilmaiseksi tai puolet edullisemmin jos on omistanut juomapullon tai täyttänyt vanhan vesipullonsa uuden ostamisen sijaan. Toi on ollut niin hyvä keino säästää luontoa koska luonnollisesti suurin osa turisteista ja reppureissaajista käyttää rahat mieluummin johonkin muuhun kuin puhtaaseen veteen jos sitä voi saada ilmaiseksikin. Oon oikeastaan ihmetellyt miksen oo koskaan törmännyt vastaavaan muualla Aasiassa, koska Laoshan nyt on sieltä vähiten kehittyneestä päästä kuitenkin!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Haa, vai Laosissa osataan tämä homma jo! Ihan mahtavaa kuulla! Saisi tosiaan levitä muuallekin Aasiaan. Trash Hero-kampanjan pullon ostajille kuuluu myös ilmainen vesi kaikista kampanjassa mukana olevilta tahoilta, mutta kamppis ei tosiaan tue vielä omiin pulloihin täyttämistä. Kirjoitin Trash Herosta täällä http://siveltimella.blogspot.fi/2016/02/everyone-can-be-hero-trash-hero.html

        Poista
    6. San Diegon sea world tosiaan tekeekin tuota hyvää työtä, viimeksi eilen pelastivat kalastusverkkoihin juuttuneen harmaavalaan tassa rannikolla. :) Toivottavasti jos ja kun theme park joskus tyhjataan vangituista elaimista niin silti pystyvat jatkamaan hyvaa tyotaan elainten pelastamisessa.

      Ps. Taa sun uus ulkoasu ei jotenkaan ollenkaan toimi androidin tabletilla, en tiia olenko ainut mutta pystyasennossa en saa teksteja enaa ollenkaan kokonaan nakymaan ja vaakatasossakin lukeminen on arsyttavan haastavaa. Nain FYI tiedoksi. :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Mahtavaa kuulla Raija, että Sea World tekee edelleen pelastustyötä - ja ylipäätään että se on totta, eikä pelkkää mainospuhetta. Toivottavasti tuo pelastettu harmaavalas selviää.

        Minäpä kurkkaan kun pääsen android tabiin käsiksi että miltä blogi näyttääkään. Muista käyttiksistä ei ole kuulunut ongelmia, joten toivottavasti tuokin saataisiin fiksattua. Kiitos kun ilmoitit asiasta ja kiva jos hankaluuksista huolimatta olet jaksanut lukea blogiani :)

        Poista
    7. Muovipullojen osteleminen on aivan kamalaa hommaa reissuilla, joskin itsekin siihen sorrun varsin usein. Nykyään tulee kuitenkin heti kysyttyä majapaikan respasta hanaveden kelvollisuutta ja yllättävän useissa maissa sitä voikin juoda huoletta. Usein kuitenkin turistit silti tuontuvat juovan pullotettua vettä, vaikka hanavesi olisikin juomakelpoista, mikä pistää vähän vihaksi, vaikka toisaalta ymmärrän ylivarovaisuuden tässä suhteessa. Olen myös huomannut, että aika monissa paikoissa (hotellit, hostellit, ravintolat, kaupat...), joissa vesi ei ole juomakelpoista, onkin pullon täyttömahdollisuus pientä maksua vastaan, mutta sitä ei jostain syystä kamalasti mainosteta. Vasta kun ymmärtää kysyä asiaa, löytyy piste jostain viimeisimmästä nurkasta.

      Oma #reilutblogit kirjoitus on vasta ajatuksen tasolla, mutta tulossa tuotapikaa jahka muilta hommiltani kerkiän! :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiva kuulla, että olet reissuillasi nähnyt useita pullojentäyttöpisteitä. Muistatko missä näin on?
        Mulla on tosiaan haasteellista juoda kraanavettä monissa maissa, herkän vatsani takia. Joten siitä syystä olen alkanut kiinnittää huomiota tuohon muovin määrään, koska vettä tarvitsee kaikkialla ja joudun sen lähes aina ostamaan pullotettuna.

        Jään odottelemaan sinun #reilutblogit kirjoitustasi! :)

        Poista
    8. Loistava postaus! Tuota omien pullojen täyttämistä soisi näkyvän useammassakin paikassa, sillä monessa maassa Euroopan ulkopuolella ei hanavettä kyllä vaan uskalla juoda. Oon lähdössä kesäksi pidemmälle reissulle Afrikkaan, ja pohtinut jonkinlaisen vesifiltterin ostoa, jotta voisin juoda majapaikan porakaivovettä. Vähän hasardilta sekin silti tuntuu, etenkin kun tuun asumaan alueella jolla ei ole viemäriä, vesijohtoja tai edes ojia, pohjavesi on korkealla ja maakuoppavessojen takia aika varmasti saastunutta. Ja entäs ne kaikki HIV- sun muut lääkejäämät, mitkä siellä vedessä lilluu... Niitähän mä sinne olen lähdössä tutkimaan, mutta ne muovipullot alkaa yhtäkkiä kuulostaa jumalan siunaukselta. :D Ostaa vaan juurikin ison tonkan kerralla. Niitä muovipulloja muuten kierrätetään monessa paikkaa ahkerasti vaikkei virallista keräystä olisikaan, mutta toki niistä lopulta tulee jätettä. Oon joskus jättänyt riviin ovenpieleen, josta ovat kummasti hävinneet vaikka roskapussi siinä yhä on tönöttänytkin.

      En muuten ole ikinä tavannut ketään joka jättäisi hanan valumaan kun harjaa hampaitaan, joten tuntuu oudolta että tuo asia aina mainitaan veden säästämisestä puhuttaessa. Kai joku sitten niinkin tekee. :D Ehkä olitkin tietoinen tästä, mutta mikromuoveja joutuu vesistöihin kosmetiikan lisäksi myös vaatteista. Polyesteristä ja muista keinokuiduista irtoaa muovikuituja joka pesulla, eikä nekään pysähdy putsarille.

      VastaaPoista
    9. Tämä on kyllä hyvä tärkeä aihe pohdittaessa matkailun vastuullisuutta! Vesi kun koskettaa meitä jokaista ja on yksi välttämättömyys reissun päällä. Täytyy myöntää, että niitä muovipulloja on välillä vaan "pakko" ostaa, ellei sitten kanniskele omaa lasipulloa mukanaan, jota käy täyttelemässä luonnonlähteillä ;) Mutta pyrkimys on aina suosia isoja pakkauksia, joista voi sitten täydentää pienenpään pulloon, joita niitäkin täytyy tosin vaihtaa noin viikon välein, kun bakteerit alkavat viihtyä niissä liian hyvin.
      Parashan olisi, että juomavettä saisi täydennettyä suoraan vesijohtoverkosta, mutta monessa paikassa vesi on juomakelvotonta. Paremmat suodatustekniikat olisivat kyllä tämän päivän juttu ja niitä on jo olemassa, mutta ovat vaan kovin kalliita niille köyhimmille ihmisille...

      Vesi tulee olemaan tulevaisuudessa kiistelty aihe ja ompahan Suomenkin pohjavesiä jo yritetty huhujen mukaan yksityistää isolla rahalla, jonka jälkeen niitä voisi sitten jälleenmyydä ihmisille pulloissa. Toivottavasti tällaista kauhuskenaariota ei tule koskaan tapahtumaan, vaan ihmisillä säilyy perusoikeus puhtaaseen ilmaiseen juomaveteen. Siinä asiassa Suomalaiset ovat kovin etuoikeutettuja joihinkin maihin nähden.

      VastaaPoista

    Kiitos kommentistasi!