Evakuointi Yosemitesta - mitä ennättää nähdä, kun aikaa on alle vuorokausi?

Meidän kauan toivottu roadtrip Yosemiteen ei sujunutkaan ihan suunnitelmien mukaan. Säiden jumalat näyttivät jo ennusteiden mukaan "pilaavan" osan meidän päivistä sadekuuroilla, mutta mitä lähemmäksi Yosemiteen lähtömme tuli, sadekuurot muuttuivat entistä todennäköisemmiksi ja yhtäjaksoisiksi sateiksi. Olimme alunperin suunnitelleet olevamme Yosemitessa neljä päivää, torstaista sunnuntaihin ja olimme varanneet majoituksen kolmeksi yöksi. Mietimme, että mitä teemmekään siellä, jos rankkasade jatkuu päiviä? Onko siellä silloin edes miellyttävää olla? Säiden jumalat tekivät kuitenkin päätöksen puolestamme ja lopulta viranomaiset päättivät evakuoida koko Yosemiten. Miten tässä näin kävi?
Saapuessamme torstaina kansallispuiston porteille, meidät otti vastaan pirteä puistonhoitaja, joka ikäväksi velvollisuukseen ilmoitti, että puisto tullaan sulkemaan rankkasateiden ja tulvien vuoksi lauantaina, mutta toivotti tästä huolimatta meidät tervetulleeksi ja nauttimaan maisemista pariksi päiväksi. Pettyneitä tilanteesta nautimme kuitenkin menomatkan ajan hämärtyvän illan maisemista täysin rinnoin, sillä ulkona ei vielä satanut ja pysähtelimmekin tuon tuosta kuvailemaan toinen toistaan huikeampia vesiputouksia. Vesiputouksien osalta kevät onkin huikeaa aikaa vierailla Yosemitessa.
 

Yosemiten Half Dome Village

Yosemiten Half Dome Villageen saavuttaessa teimme ensiksi sisäänkirjautumisen telttakyläämme. Ilta oli sopivan viileä, ei kuitenkaan onneksi liian kolea. Siinä jonossa seisoessamme katsoimme turvallisuusohjeita kuinka toimia ruokien suhteen ja miten kaikki elintarvikkeet ja karkkipaperitkin tulee poistaa autosta, eikä niitä myöskään saa säilyttää teltassa, vaan kaikki on laitettava lukolliseen säilöön. Näimme matkalla muutamia peuroja, mutta jäin miettimään, että miten reagoin, jos herään yöllä siihen, että karhu kolistee meidän ruokavarastoamme?
Sisäänkirjautumisen yhteydessä tiedustelimme, että onko tosiaan niin, että Yosemite tullaan sulkemaan ylihuomenna, johon saimme epäluuloisen vastauksen, että hän ei ollut ainakaan tietoinen asiasta. Herättelimme toiveita, että ehkä puistoa ei suljetaan. Lähdimme tyhjentämään autoa tavaroistamme telttakylään, joka sijaitsee aivan parkkipaikan vieressä.


Ihastuin heti meidän majoitukseen, suureen valkoiseen telttaan, jossa oli myös lämmitin. Mielestäni teltat vastasivat ihan mökin tasoa, enkä kaivannut yhtään laadukkaampaa majoitusta. Telttakylän ohessa sijaitsee yhteiset wc- ja suihkutilat, jotka toimivat ovikoodilla. Yhteen telttaan voi majoittua 4 aikuista. Teltoissa on parisänky ja lisäksi kaksi erillistä sänkyä. Pyyhkeet, viltit ja lakanat kuuluvat hintaan.

Illan hämärtyessä kävimme kävelemässä Half Dome Villagen henkeäsalpaavissa maisemissa. Halusimme imeä kaiken mahdollisen irti, ennen tulevia sadepäiviä. Auringon laskiessa, siirryimme illalliselle kylän ravintolaan. Tilasimme pizzat ja nautimme ne isossa ruokailusalissa - ja minä kun ennätin olla huolissani, että saako Yosemitesta heposti ruokaa, kokkaammeko itse siellä pussiruokaa ja kuinka hyvin siellä selviäisi kolme yötä. Nyt paikan päällä käyneenä voin todeta, että Half Dome Villagessa selviää vallan mainiosti! Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät tästä pienestä kylästä, joka on siis vain minuutin kävelymatkan päässä teltoista.


 

Evakuointi Yosemitesta

Pizzasta ja hyvästä seurasta kylläisinä siirrymme teltoille lepäilemään. Juuri kun olimme kaikki kääriytyneet hieman kolean teltan vilttien alle, ovelta alkoi kuulumaan rapinaa. Mietin hetken, että apua, onkohan se karhu! Rapinan jatkuessa säpsähdän ja mietin että ovatkohan muut vielä hereillä... Teltan oven suusta oli sujautettu juuri lappu, jota ystävämme alkoi lukea meille. Se kuului näin: Koko Yosemite tullaan evakuoimaan ennätysmäisten sateiden ja tulvien vuoksi huomenna! Siis päivää aiemmin, kun olimme puistoon ajaessamme muutama tunti sitten saaneet kuulla. Tämä oli valtava pettymys ja tavasimmekin lappua uudelleen ja uudelleen. Mustaa valkoisella kuitenkin kertoi, että Yosemiten puisto tullaan sulkemaan kokonaan kello viiteen mennessä illalla ja kaikki palvelut tullaan sulkemaan jo päivällä kello kaksitoista. Tuumailimme tämän tiedon valossa pettyneinä, että ennättäisimme aamulla nähdä hieman puistoa, mutta toisaalta viiden tuhannen ihmisen poistuminen puistosta samaan aikaan ei ollut asia, jonka halusimme kokea. Olimmehan juuri edellisenä päivänä istuneet autossa reilut kuusi tuntia. Hyväksyimme kohtalomme, sateen alkaessa juuri ropisemaan telttakankaan muovin pintaan ja päätimme lähteä heti aamulla herätessämme ajelemaan takaisin Los Angelesia kohti.


Kaikki sujui Half Dome Villagessa aamulla rauhallisesti. Mekin teimme paluumatkaa useamman tunnin, nimittän reitin maisemat olivat niin huikeat, että pienestä sateestakin huolimatta pysähtelimme siellä täällä ihailemassa ja ikuistamassa näitä huikeita maisemia. Ennätimme kuitenkin nähdä upeita vesiputouksia, Half Domen sekä El Capitanin jylhän vuoren. Takaraivossa hoki vain yksi asia, että tänne on palattava uudestaan, sillä niin paljon jäi vielä kokematta, mutta alle vuorokaudessakin ja ihan autoilemallakin ennätti kyllä nähdä näitä eeppisiä maisemia jo ihan mukavasti. Yosemitesta sanotaan, että useat kohteet ovat helposti saavutettavissa ja se onkin tämän lyhyen kokemuksen jälkeen todettava että näin on. Emme ennättäneet testata Yosemiten omaa shuttle-bussia, jotka kulkevat loopissa puistoa ympäri, mutta ymmärtäisin, että se on varmasti kätevä tapa kokea Yosemite.

Yosemiten omat Facebook-sivut kannattaa ottaa seurantaan, mikäli on sinne suuntaamassa. He tiedottavat siellä, mikäli vastaavaa olisi tapahtumassa juuri sinun vierailusi aikana. Tällä hetkellä tuoreimmat uutiset sivulla ovatkin eilen päättyneestä tulvasta. Puisto avataan jälleen tänään sunnuntaina vieraille, päivänä jolloin meidän piti lähteä pois Yosemitesta paljon nähneenä ja jalat upeista vaelluspoluista väsyneenä. Luonnonvoimille ei tietenkään voi mitään, mutta jokin ihmeellinen voima pitää meidän suhdetta Yosemiteen yllä. Reilu vuosi sittenkin suunnitelmat muuttuivat ja päädyimme Yosemiten sijaan Big Bearille. Kuulemme edelleen Yosemiten kutsun vahvana, joten sinne täytyy ehdottomasti palata joku päivä uudelleen! Oletko sinä käynyt ja ihastunut Yosemiteen?


Majoitus teltassa maksoi huhtikuussa 150$ / yö (saimme palautuksena muut varatut yöt, jotka jäivät käyttämättä evakuoinnin vuoksi). Lämmitys maksoi 25$ extraa.Seuraa Seven Seas -blogia myös:


2 kommenttia

 1. Oi kyllä! Yosemite <3
  Harmi että teillä vierailu loppui lyhyeen.
  Mä oon käynyt tuolla kolme kertaa, heinäkuussa, syyskuussa ja lokakuussa ja niistä kerroista heinäkuussa oli tuskaisen kuuma, syyskuussa ilmassa leijui tuhkaa maastopalojen vuoksi ja lokakuussa yöt meni pakkasen puolelle että kesämakuupussissa tuli hieman kylmä :D
  Näistä huolimatta paikka on vienyt mun sydämen ihan täysin ja lähtisin koska tahansa uudelleen!
  Maisemat on kyllä huikeita. Tuo Yosemite Valleyn alue on upeaa mutta jos kaipaa vähemmän turisteja (keväällä tosin ei tainnut tilanne olla turistien osalta niin mahdoton) niin suosittelen Hetch Hetchyn ja Toulumne Meadowsin aluetta vaihtoehtona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Meillä oli tosiaan epäonnea mukana, mutta uskon vahvasti, että vielä päästään Yosemiteen oikein ajan kanssa. Kuulostaa kyllä ihanalle, että paikka on vienyt sun sydämen ja helppo uskoa tällä omalla lyhyellä kokemuksellakin Yosemite oli huikea! Pakko päästä siis uudelleen – ja kiitos vinkeistä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!