Onni on oma SUP-lauta! Vinkkejä oman laudan hankintaan

Haaveiletko omasta SUP-laudasta? Siitä, että pääsisi vapaasti inspiraation iskiessä suppailemaan missä ja milloin vain? Mietitkö, kannattaisi ostaa ilmatäytteinen sup-lauta vai ns. sup-kovalauta? Minä tein  kaksi kesää sitten yhden parhaista hankinnoistani, kun päätin parin vuoden harrastamisen jälkeen ostaa vihdoin oman sup-laudan.

Laudan ostamisen jälkeen olen saanut lukuisia yhteydenottoja somekanavieni kautta, että millainen lauta on hyvä lauta tai mitä lautaa itse suosittelen. Asia ei suinkaan ole niin yksiselitteinen ja mielipiteitä on monia, mutta kerron tässä omat näkemykseni sup-laudan hankintaa harkitseville ja mihin lautaan itse päädyin.
Ilmatäytteinen vai kova sup-lauta?

Sup-lautaa hankkiessa tämä asia kannattaa varmasti päättää ensiksi.  Tämän asian kanssa puntaroin itsekin vahvasti. Kun kokeilin ensimmäisen kerran suppailua kesän 2014 alussa, tein sen kovalla sup-laudalla. Siitä kokemuksesta jäi niin hyvä tunne, että ajattelin, että mikään ilmatäytteinen lauta ei voisi sitä sivuuttaa. Samana kesänä suppailin myös Kroatiassa vuokralaudalla ja silloin kyseessä oli ilmatäytteinen lauta ja se tuntui Helsingin vuokralautojen jälkeen todella heppoiselta ja epävakaalta. Toki merenkäyntikin oli erilaista Bolin-saarella, mutta siitä kokemuksesta jäi hieman epäileväiset fiilikset ilmatäytteisistä laudoista.

Suomessa palasin käyttämään vuokraamoiden kovia lautoja kunnes tuli kesä 2015 ja kokeilin ystäväni Starboard Whopper Zen -ilmatäytteistä lautaa, joka oli todella vakaa, jämäkkä ja eroa kovaan lautaan ei tuntunut lainkaan. Jos en olisi nähnyt kuinka pumppasimme Whopper Zenin laiturin nokassa täyteen, ei eroa kovan ja ilmatäytteisen laudan erolla olisi tuntenut. Tämä kokemus sai minut vakuuttuneeksi, että on olemassa myös todella hyviä ja laadukkaita ilmatäytteisiä lautoja ja eroa ei todellakaan huomaa käytössä.

Eron huomaakin vain käytännössä ja laudan säilytyksessä. Siinä missä ilmatäytteisen laudan saa kätevästi tyhjennettyä käytön jälkeen repuksi taipuvaan isokokoiseen kassiin, kova lauta tarvitsee isomman säilytystilan. Itse asiassa todella ison säilytystilan. Laudat ovat helposti yli 2,5 metriä korkeita ja tuovat omat haasteessa esimerkiksi kerrostaloasumisessa ja myös laudan siirtämisessä jalkaisin tai autolla paikasta toiseen. Mutta jos säilytät lautaa esimerkiksi aina vain mökillä veden läheisyydessä, niin silloinhan kovan laudan säilytys ei ole ongelma. Mieti siis asiaa enemmänkin säilytyksen ja kuljetuksen kannalta, sillä laadullisesti hyvät laudat ovat hyviä lautoja, ovat ne sitten ilmatäytteisiä tai kovia lautoja.
 

Vinkkejä oman laudan hankintaan – miten valita mieluinen sup-laudan merkki ja malli?

Sain kesällä 2016 Helsinki Surf Shopilta blogini kautta yhteistyössä lainaan kaksi erilaista sup-lautaa (mallit: Starboard Astro Paddle For Hope 11’6″ -lauta ja Red Paddle Co 12'6" Explorer), joista voitte lukea lisää täältä. Molemmat laudat olivat ilmatäytteisiä ja kulkivat kätevästi mukanamme purjeveneessä saaresta toiseen. Nämä kaksi lautaa olivat täydellinen esimerkki siitä, että laudoissa on teknisiä eroja ohjattavuudessa ja vakaudessa.  

Siinä missä lainassa ollut pinkki Starboard Astro Paddle For Hope -lauta oli toiseen Red Paddle Co Explorer paljon kiikkerämpi ja sopiikin mielestäni paremmin enemmän urheilullisempaan ja matkaa tekeville suppaajille, oli Red Paddlen 12.6" lauta täydellisen vakaa, mutta myös fyysisestikin isompi lauta. Myös ohjattavuus ja kääntyminen näillä laudoilla oli erilainen, koska laudan muoto vaikuttaa siihen merkittävästi.

Mieti siis mihin käyttöön sup-lautasi tulee. Leveys ja pituus vaikuttaa vauhtiin ja vakauteen. Mitä kapeampi lauta, sen nopeampaa pääset, mutta lauta vaatii enemmän taitoja ja tasapainoa. Leveämpi ja pidempi lauta on sen sijaan vakaampi, mutta pitkillä matkoilla ja nopeudessa raskaampi. 
Mitä sup-laudan merkkiin tulee, niin luottaisin kaikkiin merkkeihin, joita on myynnissä alan ammattilaisliikkeissä. Itse olen tykännyt Red Paddle sekä Starboard -merkkisistä laudoista, joiden hinnat ovat myös olleet miellyttävällä tasolla. 

Huomaa myös, että eri laudoilla on eri kantavuudet (aikuisten laudoissa kantavuus vaihtelee suositusten mukaan yleensä 80 - 130 kg välillä).

Itse suosin sup-laudan merkkeinä edelläkävijöitä Starboardia ja Red Paddle -merkkiä.

Paljonko sup-lauta maksaa?

Tässä yhteydessä on pakko painottaa, että halvalla ei saa hyvää. Halpahallien tarjoukset parinsadan euron laudoista ovat toki houkuttelevia, mutta jättäisin ne väliin. Hyvät, laadukkaat, uudet laudat, jotka kannattelevat aikuisen suppaajan painoa kunnolla maksavat noin 800 eurosta ylöspäin. Karkeasti voisi todeta, että 1000 eurolla saa hyvän laudan (edit: ja nykyisin tuohon hintaan myös melan). 

Sup-laudan lisäksi tarvitset melan, joiden hinnat vaihtelevat 100-300 euron välillä, riippuen melan materiaalista sekä melan ominaisuuksista (taittuuko mela kahteen vai kolmeen osaan). Melan ominaisuudet vaikuttavat sen säilytykseen ja materiaali sen keveyteen ja sitä kautta käyttömukavuuteen.

Itse päädyin ostamaan ilmatäytteisen Starboard Whopper Zen 10'0 x 35" sup-laudan, joka maksoi tarjouksessa 699,90 € (norm. hinta 999,00 €). Mela, jonka saa kätevästi taitettua laukkuun kolmeen osaan, maksoi 250 euroa ja lisäksi ostin laudalle nilkkaremmin (n. 50 €).
Ostin oman lautani Lauttasaaressa sijaitsevasta Helsinki Surf Shopista (edit: kauppa suljettu), josta saa ammattitaitoista palvelua ja heillä on toisinaan myös hyviä tarjouksia käytetyistä sup-laudoista. Kannattaa seurata myös muiden vastaavien myymälöiden tai sup-lautavuokraamoiden ja merkkien (Starboard ja Red Paddle) käytettyjen lautojen tarjouksia. Itse voisin hyvin ostaa käytetyn laudan, kunhan merkki on vain hyvä ja malli toimiva.

Kesä, suppailu ja ystävät. Meillä on Stilettikorkokanta-blogia kirjoittavan Ullan kanssa saman merkkiset laudat ja molemmat olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaamme.
Onni on oma sup-lauta, jolla suppailla uusille rannoille nauttimaan kesäpäivästä.


Tämän vuoden sup-kausi on jo korkattu onnistuneesti ja ilokseni on todettava, että lauta oli talvehtinut onnistuneesti vintillä. Hieman aina epäilyttää miten lauta selviää rullalla talven ylitse, mutta hyvin se on selvinnyt nyt jo pari talvea, eikä muovisessa laudassa näy mitään haurastumisen tmv. merkkejä. Sup-lautani pääsi mukaamme myös viime syksyn Kroatian purjehdusreissullekin, eli ilmatäytteinen lauta kulkee kätevästi mukana myös lentokoneen ruumassa. Itselleni laudan hankinnassa olivat tärkeitä sen säilytettävyys ja liikuteltavuus. Kuljetan lautaa yleensä autossa tai purjeveneessä, jolloin ilmatäytteinen sup-lauta oli ehdoton valinta ja melankin halusin olevan laadukas, kevyt ja kompakti.

Jos nyt yhtään mietit sup-laudan ostoa, niin voin vakuuttaa, että se tulee olemaan yksi parhaista ostoksista, vaikka vähän kukkaroa verottaakin. Se onni ja ilo mikä laudan omistamisesta syntyy on mahtava. On niin vapauttavaa nakata lautakassi auton takapenkille ja ajaa jonnekin rannalle. Pumpata sup-lauta täyteen ja hypätä aalloille. Kelloa ei tarvitse vilkuilla, koska lautavuokra ei umpeudu ihan hetkeen, vaan voit suppailla rajattomasti omalla laudalla. Toki kaiken tämän tekee entistä hauskemmaksi mikäli ystävilläsikin on oma sup-lauta.

Tuleeko sinulla mieleen kysymyksiä sup-laudoista tai haluatko suositella omaa suosikkilautaa?


Suppailuja ja muita seikkailuita voi seurata myös:


2 kommenttia

 1. Moi
  Hommasin viime kesänä ilmatäytteisen suplaudan ja nyt kun laiteltiin mökkiä talviteloille niin mietin että säilyiskö lauta talven noin kylmässä varastossa vai pitääkö se tyhjentää ja säilyttää lämpöisessä tilassa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Itse säilytän lautaa tyhjennettynä ja rullattuna omaan laukkuunsa ja kerrostalon vintillä joka on viileä, mutta ei mene pakkasen puolelle.

   Yhden sup-lauta valmistajan sivuilla sanotaan seuraavasti:
   Voit varastoida laudan rullaten sen laukkuunsa tai säilyttää lautaa kokonaan täytettynä tai osittain täytettynä. Jos et aio käyttää lautaasi pitkään aikaan suosittelemme laudan varastointia kylmässä, kuivassa paikassa löysästi rullattuna. Lähde: https://redpaddleco.com/fi/red-tietoutta/usein-kysytyt-kysymykset/

   Mukavaa talvea ja kesän tullen tulevia suppailuja :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!