Kroatia hemmottelee kävijöitään halvalla hintatasolla ja upeilla maisemilla – Miksi Kroatia?

Kroatia on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkikohteena jo useamman vuoden ajan, eikä suotta! Kroatiaan on helppo ihastua monestakin syystä. Kroatia on ensinnäkin helposti saavutettavissa, sinne on aika lyhyt lentomatka, (vain noin 3 h) ja Kroatia on täynnä todella upeita maisemia ja se on hyvin monipuolinen matkailukohde niin auringonpalvojille kuin aktiivilomailijallekin. Kroatiassa on myös todella kirkkaat vedet, lumoavat luontokohteet ja miellyttävän edullinen hintataso. Siksi Kroatia.

Henkilökohtaiseksi suosikiksi Kroatiassa ovat muodostuneet ehdottomasti saaret ja niistä erityisesti Hvar, jossa vietimme viikon verran ensimmäisellä Kroatian reissullamme. Uudeksi suosikiksi on myös noussut Hvarin saaren lähettyvillä oleva Paklenin saaristo, joka on pieni parinkymmenen saaren serpentiinimäinen saariryhmä. Parhaiten tämän saariryhmän kokee omalla veneellä, mutta Hvarilta pääsee myös reittiveneellä Palmizanaan, joka on yksi Paklenin saariston kaupungeista.

Parhaat rantakohteet Kroatiassa

Vaikka Kroatia on lähes kauttaaltaan pelkkää rantaviivaa, ei rannat ole sellaisia perinteisiä hiekkarantoja. Kroatian rannoille on nimittäin tyypillistä, että ovat hyvin kivisiä ja siksi useat suosivat siellä neopreenitossuja, joita myydäänkin siellä kaikkialla. Omasta mielestäni mukavimmat rannat löytyvät saarilta ja pieniä uimarantoja onkin lähes jokaisen saaren poukamassa. Toki myös kaupunkien kuten Dubrovnikin ja Splitinkin lähettyviltä löytyy rantoja. 

Kroatian kuuluisin ranta löytyy lieneen Bracin-saarelta, Bolin kaupungista. Kyseessä on Zlatni Rat -niminen niemen kärki. Niemen kärkeä kannattaa nousta ihailemaan myös läheiseltä rinteeltä, jolloin rannan kauneus hahmottuu parhaiten. Zlatni Rat on todella suosittu varsinkin kesäkuukausina, joten se on myös hyvin ruuhkaisa ranta. Zlatni Ratin rantahiekka on myös hyvin kivinen eli varsinainen paratiisihiekkaranta se ei ole, muuta kuin maisemiltaan. Siltikin ehdottomasti käymisen arvoinen.
 

Majoitus Kroatiassa

Kroatiassa on tarjolla todella paljon Apartmentos -majoituksia tavallisten hotellien sijaan. Luulen, että Kroatian matkailun suosion räjähtäessä hotellien rakennuskanta ei pysynyt perässä ja syntyi tallainen majoitusmuoto. Apartmentoksia ei siis kannata säikähtää. Olen itse yöpynyt mm. Dubrovnikissa, Splitissä ja Hvarin saarella tuollaisessa apartment-tyyppisessä majoituksessa. Niitä voi varata kuten hotellejakin yleisimmiltä hotellienvaraussivustoilta. Huomioitavaa on kuitenkin se, että usein tämän tyyppisissä majoituksissa ei ole respaa, joten joudut sopimaan vuokranantajan kanssa etukäteen avainten luovutuksesta ja ilmoittamaan tuloaikasi heille.

 

Purjehtimalla saaret haltuun

Suosittelen lämpimästi, mikäli maisemat purjeveneestä käsin kiinnostaa, niin vuokraamaan oman purjeveneen Kroatin loman ajaksi. Vuokrasimme itse vuoden 2017 syksyllä viikoksi purjeveneen käyttöömme ja asuimme loman ajan purjeveneessä ja näin pääsimme nauttimaan Kroatian meri- ja saarimaisemista 24/7. Se oli huikea kokemus! Yövyimme usein purjeveneellä ankkurikiinnityksessä luonnonsatamissa tai satamien edustalla. Näin säästimme satamamaksuissa, jotka saattavat olla Kroatiassa satojakin euroja/yö. Me maksoimme aina satamaöistä vain n. 25-50 euroa/yö).

Veneen vuokraukseen liittyvät kartoitukset ja varauspyynnöt kannattaa aloittaa hyvissä ajoi, noin puolivuotta ennen matkaa. Itse päädyimme lopulta vuokraamaan veneen Sailing Europe nimiseltä yritykseltä.

Kroatian saarille pääsee myös kätevästi paikallisilla lautoilla, jotka liikennöivät päiväsaikaan hyvinkin aktiivisesti saarien välillä ja hinnatkin ovat maltilliset.  Lisätietoa aikatauluista saat esimerkiksi Jadrolinija-nettisivuilta.


Mitä sitten purjeveneen vuokraaminen Kroatissa maksaa ja mitä hintaan kuuluu, voit lukea lisää tästä postauksesta.


Vinkit ensikertalaiselle Kroatiaan

Ensikertalaisen on helppo ihastua Dubrovnikiin sen huikean ja tunnelmallisen vanhan kaupungin ansiosta. Ensikertalaisena kannattaa myös suunnata saarille, vähintäänkin päiväretkelle. Dubrovnikin lähellä on myös upeita saaria kuten Lopud, jossa on hieno uimaranta nimeltään Sandy beach. Hauskana vinkkinä, että voit tutustua vaikkapa Lopudin saareen omatoimisesti vuokraamalla vesijetin ja huristella sillä pitkin rannikkoa. 

Toinen vaihtoehto on lentää Splitiin ja nauttia siellä päivä pari ja suunnata sieltä saarille. Jos lomailet Splitissä, niin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka on Krkan kansallispuisto, jonne ajaa omalla vuokra-autolla vain noin tunnin verran Splitistä. Krkan luonnonpuisto on todellinen satumetsä kaikine upeine vesiputouksineen.


Kroatian salaiset helmet

Mainitsinkin jo omaksi suosikiksini Hvarin saaren vieressä sijaitsevan Paklenin saariston, joka sinänsä on helmi, koska siellä ei juurikaan ole hotelleja vaan sinne on parasta mennä omalla veneellä. Yksi Kroatian helmistä itselleni on kuitenkin saari nimeltä Vis. Vis sijaitsee kauimpana Kroatian rannikosta, joka varmasti tekee siitä hieman rauhallisemman ja autenttisemman. 

Mikäli lomailet Dubrovnikissa, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan myös naapurimaahan Montenegroon, joka onnistuu helposti vaikkapa ihan yhden päivän aikana. Me vuokrasimme auton yhdeksi vuorokaudeksi ja ennätimme ajaa upean Kotorin lahden rantareitin Kotorin kaupunkiin ja sieltä takaisin Dubrovnikiin. Rajamuodollisuudet sujuivat todella helposti ja nopeasti.Mahtavia maisemia pääsee ihailemaan Duvrovnikissa, jos ottaa cablecarin ylös vuorille

Kroatian hintataso ja helppous

Kroatia hemmottelee kävijöitään halvalla hintatasolla, mutta esimerkiksi ruokailun suhteen pätee sama sääntö kuin muuallakin, eli edullisimmin syöt ravintoloissa, missä käyvät paikalliset ja ravintoloissa, jotka ovat askeleen kauempana turistikohteista.

Keskivero illallinen alkupaloineen ja juomineen maksaa ravintolassa n.15-20 e/hlö + tipit. Koko päivän vesijetin vuokraus maksoi noin 100 € + bensat (60 €) 2 henkilöltä, eli noin 80 €/hlö. Bussimatka Budrovnikista Splitiin (kesto 4,5 h) maksaa noin 12-18 €. Autonvuokraus n. 50 € / päivä.Kroatia on helppo, vaivaton ja todella monipuolinen matkakohde. Kroatiassa voi myös urheilla monipuolisesti, kuten vaikkapa kiertää saaria ympäri pyöräillen. Myös vesiurheilumahdollisuudet ovat monipuoliset; Kroatiassa voi sukeltaa (näkyvyys on ihan hyvä, noin 10-15 m), purjelautailla, suppailla ja purjehtia. Kroatia tarjoaa myös upeita luonnonpuistoja ja vaellusreittejä.

Krkan luonnonpuiston kauniita vesiputouksia.

Kroatiassa onnistuu hyvin myös sukelluslomat.

Oletko sinä vieraillut Kroatiassa ja mitä kohteita nostaisit itse sieltä esille?Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita seuraavissa kanavissa:

14 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus Kroatiasta! Uutta reissua sinne suunnitteilla, tässä oli paljon hyviä vinkkejä. Varsinkin purjehdusviikko kiinnostaisi kovin paljon, mutta ei oikein ajankohtaista pienten nappuloiden vuoksi vielä lähiaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kroatia on kyllä monipuolinen matkailumaa ja eritoten kuten tuossa totesinkin, niin saaret on ainakin itselleni se juttu Kroatiassa!

   Poista
 2. En vieläkään ole käynyt Kroatiassa tai sen naapurimaissa, kun kaukomaat on aina vetäneet puoleensa. Ehkä siksi nuo mainitsemasi hinnatkaan ei tuntuneet erityisen edullisilta, kun on tottunut esim. Etelä-Afrikan edulliseen hintatasoon tai sitten toisaalta Liettuan. :D Mutta ihan varmasti Kroatia peittoaa hintatasossa Espanjan ja Italian ja voi vitsit miten ihanan näköisiä paikkoja siellä on. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kroatia on kyllä todella kaunis maa ja turkoosi meri on just niin totta, kun näissäkin kuvissa on. Tykkään itse kovasti! <3

   Poista
 3. Olen käynyt Kroatiassa useamman kerran noin 10 vuotta sitten, mutta jotenkin Krkan luonnonpuistosta kuulin vasta vuosi sitten. Olen nähnyt sieltä uskommattoman hienoja kuvia ja sinullakin tässä postauksessa oli mielettömiä maisemia sieltä. Sinne haluasin kovasti mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krka oli kyllä upea kokemus! Jostain taisin kuulla, että enää siellä ei saisi uida, joka toisaalta on ihan hyväkin, koska se uimaan meno oli kyllä aika vaarallista touhua kivien ja puunrunkojen keskellä.

   Poista
 4. Näissä kuvissa on niin kesä. <3 Olen ollut Kroatiassa muutaman kerran, ja minulle sen viehätys ei niinkään ole ollut veden äärellä, vaan esimerkiksi Istriassa. Jos osaisin purjehtia, veneily noilla kulmilla voisi olla kyllä huikea kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istria on itselläni kokematta, mutta nopealla googlettelulla näyttää kyllä viihtyisälle. Purjeveneen voi muuten myös vuokrata, vaikkei osaisikaan purjehtia, koska kapteeni on pakko vuokrata veneeseen ellet omaa huvivenekuljettajan lupakirjaa. :)

   Poista
 5. Kroatiassa on tullut pari kertaa käytyä, mutta maassa vaikuttaisi olevan niin paljon muutakin nähtävää mitä olen itse päässyt näkemään. Varsinkin tuollainen purjehdusreissu olisi varmasti upea toteuttaa kaikkine niine pienine satamineen ja poukamineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet saaret ja satamat purjeveneellä on kyllä itselleni sitä parasta Kroatiaa ja uskoisin, että voisi olla just sunkin juttu! :)

   Poista
 6. Kerran Kroatiassa käyneenä allekirjoitan kyllä täysin, että se on mahtava matkakohde. Dubrovnik on edelleen mun mielestä yksiä kauneimpia paikkoja, joissa olen ollut. Kovasti tekisi mieli tutustua vielä lisää, Istria esimerkiksi kiinnostaa kovast. Noi violetinsävyiset kuvat veneeltä on upeita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kroatiassa on kyllä oma viehätyksensä ja Dubrovnikin jykevät muurit on aivan omaa luokkaansa. Monipuolinen matkailumaa ja niin kovin kaunis!

   Poista
 7. Kroatia on tosiaan monipuolinen kohde ja siellä on kauniita maisemia. Tuosta hintatasosta itselleni on kyllä jäänyt aika erilainen kuva omien reissujen perusteella - esimerkiksi leirintäalueet Istriassa ovat kokemusteni perusteella Euroopan kalleimmasta päästä (joskin myös hyvin varusteltuja), eikä ravintoloissa syöminenkään mitenkään erityisen edullista ole ollut meidän reissuillamme. Mutta toki edullisempaa kuin Helsingissä! :) Mutta varmaan riippuu, missä on ja mitä mestoja sattuu löytämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintataso toki vaihtelee paikasta riippuen, se on totta. On Kroatiassa myös kallistakin, esim jotkut purjevenesatamat saattavat ottaa satasia yhdestä yöstä, kun jossain toisessa satamassa yöpyminen onkin sitten vaan muutaman kympin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!