Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein majakka

Saaristomeren uloimmalla luodolla, Hangon rannikosta 28 kilometrin päässä, seisoo ylväänä pohjoismaiden korkein majakka, Bengtskärin majakka.
Vuonna 1906 rakennettu majakka on avattu matkailijoille vasta vuonna 1995. Majakan avaaminen yleisölle vaati ensiksi useamman vuoden korjaustyöt jo rappeutuneelle majakalle, majakka kun automatisoitiin jo vuonna 1968, jolloin se jäi autioksi. Nyt Bengtskärin majakka seisoo ehostettuna ylväänä kallioisella luodolla ja katselee avomerellä merenkäyntiä 52 metriä meren yläpuolella.

Jo ensimmäisistä askeleista majakkasaarelle Bengtskär yksinkertaisesti lumoaa, ainakin tällaisen matkaajan, joka innostuu majakoista. Kaukana kaikesta omalla luodollaan oleva majakka on yksinkertaisesti vaikuttava näky. Majakkasaaren sileät kalliot myös suorastaan kutsuvat kiipeilemään ja majakalle saapuneet vierailijat sinkoilevatkin kallioilta toisille kuin pienet muurahaiset.Bengtskärin majakan torniin on mahdollista myös kiivetä, ja niin mekin halusimme tehdä. Majakan massiviset 252 kierreporrasta vievät ylös valohuoneeseen. Kierreportaita oli mielestäni hyvin kivutonta kävellä, eikä matka ollut mitenkään haasteellinen. Samalla pystyi ihailemaan portaikossa olevista ikkunan syvennyksistä hulppeita näkymiä merelle. Ylhäällä valohuoneessa on vanha Ranskasta tuotu valolaite (mikä ei ole enää käytössä), mutta valohuoneen sivuilla olevat kaksi sähkölamppua vilkkuvat edelleen öisin.
Kuvassa ihmettelen Ranskasta tuotua valolaitetta, mikä ei tosin ole enää käytössä.
Portaikon ikkunan syvennyksistä oli hulppeat näkymät avomerelle.


Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein majakka

 • Bengtskärin majakka on 52 metriä meren yläpuolella
 • Rakennettu 1906
 • Majakan torniin on 252 betoniaskelmaa
 • 448 000 tiiltä käytettiin majakan rakentamiseen 

Miten mennä Bengtskäriin?

Hangosta tehdään päiväretkiä Bengtskäriin ja liput kannattaa varmistaa sesonkiaikoina ainakin ennakkoon osoitteesta www.marinelines.fi.  Päivän retki Bengtskärin majakalle Hangosta maksoi 67 euroa, mikä sisälsi matkat ja keittolounaan veneellä. Retken kesto oli 5,5 h (11-16:30). Perillä Bengtskärin majakalla oli aikaa itsenäisesti tutustua majakkasaareen noin 2,5 h, mikä oli sopiva aika, vaikka aluksi tuntuikin vähäiselle.

Myös lähisaarilta, kuten Rosalasta ja Kasnäsista järjestetään retkiä Bengtskärin majakalle. Sekä myös Taalintehtaalta kulkee yhteysalus Bengtskäriin. Lue lisää Bengtskärin omilta sivuilta miten majakalle pääsee.Yöpyminen Bengtskärissä

Kun ensimmäisiä kertoja kuulin Bengtskärin majakasta ja näin kuvia majakasta ilta-auringossa, mieleeni nousi ajatus, kuinka upeaa olisi yöpyä majakalla ja nähdä sen toiminta kaikkina vuorokaudenaikoina. Ja se tosiaan yöpyminen majakalla on mahdollista, paitsi nyt koronakesänä 2020. Normaali kesinä Bengtskärillä on kuusi huonetta ja 24 vuodepaikkaa, joissa majoittua. Bengtskärissä majoittuminen on mahdollista seuraavan kerran kaudella 2021 ja itselleni ainakin jäi kaipuu palata Bengtskäriin, joten ehkäpä haluan palata sinne takaisin jo ensi kesänä ja viettää yön perillä.

Oletko sinä vieraillut tällä pohjoismaiden korkeimmalla majakalla?

Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita myös seuraavissa kanavissa:

18 kommenttia

 1. Olen käynyt Bengtskärin majakalla ja se on kyllä todella komea majakka. Teillä on ollut kaunis päivä kun vierailitte, vai onkohan niin että siellä paistaa aina aurinko 🤩

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä paistaako aina aurinko, mutta voidaan hyvin sopia niin. ;)
   Bengtskär on kyllä todella komea majakka!

   Poista
 2. Olen käynyt Bengtskärin majakalla ja se on kyllä todella komea majakka. Teillä on ollut kaunis päivä kun vierailitte, vai onkohan niin että siellä paistaa aina aurinko 🤩

  VastaaPoista
 3. On kyllä todella upea paikka! <3

  Omasta käynnistäni onkin jo vierähtänyt varmaan 25 vuotta. huh!
  Pitäisi kyllä uudestaan mennä, kun kuitenkin lähialueilla liikutaan usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mutta eikös se niin menekin, kun on tarpeeksi lähellä jokin asia/paikka, niin sitä usein lykkää aina eteenpäin, koska sinne pääsee "milloin vain". :) Mulle tuo oli nyt aika ehdoton, kun jäi edellisellä Hangon reissulla välistä. Ja onneksi menin! Olen vieläkin ihan lumoutunut Bengtskäristä. <3

   Poista
 4. En ole vielä yhteenkään majakkaan päässyt tutustumaan. Mutta listalla on. Niissä vaan on jotain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, majakoissa on vaan sitä jotain! Minä yritän bongailla aina reissuiltani, mutta harvoihin pääsee sisään kuten tänne, tai ainakin oman kokemukseni mukaan. Yksi suosikki majakoista seisoo Australian Byron Bayssa. <3

   Poista
 5. Kuten jo tuolla Facebookin puolellakin totesin, niin meillä oli tuonne mentäessä vähän liikaa merenkäyntiä. Lohikeitot kun syötiin laivassa ja sen jälkeen koitettiin aallokossa rantautumista ratkaisevan kauan, niin oksennushan siitä tuli. Mutta oli kyllä hieno ja komea majakka! En kylläkään ole haaveillut uusintavierailusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts tosiaan! Merimatkan laatu kyllä varmasti vaikuttaa kokemukseen... Tosi harmillista kuulla, että teillä se meni noin. Uskon, että ihan heti ei tule paloa takaisin ;D

   Poista
 6. Kiva postaus ja kuvat upeasta paikasta! Kävin Bengtskärissä muistaakseni vuoden 2013 toukokuussa, ja sain ihan privaattikierroksen, koska silloinen kumppani oli alueella töissä. En nyt muista että fiksailivatko he nimenomaan tuota majakkaa, jotain merimerkkejä saaren ympärillä vai mitä... Minulla oli kuitenkin ihanasti aikaa tutkailla majakkaa ja oleskella auringossa rantakallioilla ihan kaikessa rauhassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kiva vierailu sinulla ollut Bengtskäriin! ;) Ensi kesänä toivoisin, että voisin mennä tuonne yöksi, niin kokisi vähän enemmän majakan elämää.

   Poista
 7. Kauniin näköinen majakkasaari ja ehdottomasti käymisen arvoinen majakka! :) Täytyy ensi kesäksi ottaa tästä vinkit talteen, sillä olen ensi kesälle Hangon lomasta haaveillut jo hieman ja tämä sopisi siihen loistavasti mukaan. Nuo portaat näyttävät hienoilta. Upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea paikka tosiaan ja lämmin suositus Bengtskärille Hangon loman yhteydessä. Tuossa aiemmin kävikin eräässä kommentissa ilmi, että kannattaa sijoittaa reissu hyvälle ja tyynelle kelille.

   Poista
 8. Rakastan majakoita. Joka kesä paitsi tänä kesänä on bongattu joku majakka. Yhä voin väittää, että Bengtskär on upein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isosti sanottu, mutta uskon ja helppo yhtyä tuohon, että Bengtskär on upein! Mä ihastuin Australian Byron Bayn majakkaan ja se on ehkä itselleni se "the majakka". Mutta Bengtskärissä oli jotain todella upeaa ja ylvästä ja kunnioitusta herättävää. Ehdottomasti kärkipäässä itselläni myös!

   Poista
 9. En ole vielä käynyt, kerran olin menossa, mutta sairastuin. Teillä oli suotuisa sää, tuulisella säällä kiinnittyminen voi olla vaikeaa

  VastaaPoista
 10. Olen viettänyt yhden yön Bengtskärissä ja se oli upea – unohtumaton kokemus, jonka yritin ottaa tänä kesänä uusiksi (siitäkin huolimatta että se on aika arvokasta hupia), suosittelen ehdottomasti. Kaiken muun kauneuden ja karuuden kruunasi jatkuvasti tarjolla ollut tuore pulla!

  VastaaPoista
 11. Tutkailin noita Bengtskärin yöpymismahdollisuuksia tälle kesälle, mutta täytyy tosiaan palata asiaan vasta ensi vuonna. Päiväretkikohteenakin majakka voisi kyllä kiinnostaa, mutta täytyy rehellisesti sanoa, että 67 euroa matkoista ja keittolounaasta kuulostaa kyllä aika paljolta. Porukkaa saarella näyttää siitä huolimatta kyllä olevan, joten ehkä oma käsitykseni Suomi-matkailun hinnoista vain on hieman vajavainen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!