Örön upea linnakesaari on osa Saaristomeren Kansallispuistoa. Örössä on esitteen mukaan mahdollista vierailla ympäri vuoden, jolloin saari tarjoaa eri vuoden aikana ihan oman tunnelmansa. "Joulu saaristossa" on kuulemma saavuttanut suuren suosion, kuin myös "hiljainen uusi vuosi" -teema tapahtuma. Me vierailimme Örössä elokuun alussa ja kesän lämpö otti meidät ihanasti vastaan, kun kiinnitimme purjeveneemme köydet Örön vierasvenesatamaan. Merimatka Öröön oli kovemman tuulen vuoksi hieman uuvuttava, mutta viiden tunnin venematka Gullkronasta oli ehdottomasti kaiken keinutuksen arvoinen.
Kesäisestä Örösta löytyy useita luontopolkuja, Suomen suurin perhoskanta ja harvinaisia kasveja. Örön linnakesaari on entinen puolustusvoimien saari ja saarella olet yhä puolustusvoimien toiminta-alueella, joten se on syytä huomioida vieraillessasi Örössa.
Örön 6" kierros -luontopolku
Saaren eteläosan sininen 6" kierros -luontopolku on pituudeltaan 4,7 kilometriä. Valitsimme kahdesta eri luontopolusta tämän eteläkärjessä sijaitsevan ihan siitä syystä, että olin nähnyt matkabloggaaja kollegoiden somekanavista, että kierroksella sijaitsee riippusilta. Lisäksi 6" kierros -luontopolku sijaitsee lähempänä vierasvenesatamaa.
Lähdimme luontopolulle illan suussa, parisen tuntia ennen auringonlaskua. 6" kierroksella voi tutustua tykkiasemiin, kasarmialueisiin ja puolustusasemiin. Luontopolulla on selkeät opasteet ja historiataustat kohteista. 6" kierroksella pääset ylittämään myös Örön riippusillan. Me kuljimme hetken ristiin sinistä reittiä 6" kasarmin kohdilla ja kiersimme kasarmialueen kahdesti, mutta päädyimme lopulta saaren eteläkärkeen ihan oikean ja sille etsitylle riippusillalle.
Auringonlaskun aikaan reitillä ei ollut ketään muuta. Alussa muutama lenkkeilijä tuli vastaan mukulakivitiellä. Tuumimme, että ovat paikallisia työntekijöitä, joiden vuoro oli päättynyt. Länsirannikolle laskeva aurinko ja meri näytti upealta. Vanhat bunkkerit sen sijaan tuntuivat hieman pelottavia illan hämärässä ja osassa niistä kuului tai sai itse laittaa kuulumaan stereoista ääniä. Yksi lepakko tai muu nopea lintu lennähti oviaukosta vastaan, kun kävimme yhdessä bunkkerissa.
Örön pohjoisosaa kiertää myös toinen kävelyreitti, joka on merkitty karttaan punaisella; 120 mm kierros on pituudeltaan 5,1 kilometriä.
Örön palvelut
Öröstä löytyy kaksi ravintolaa; Ravintola 12" ja vierasvenesatamassa sijaitseva Rantabistro. Kannattaa tarkistaa ravintolan aukiolot netistä.
Vierasvenesataman satamatoimistossa on pieni kioski ja lahjatavarakauppa, josta voi ostaa matkamuistojen lisäksi vaikkapa jäätelöä, grillimakkaraa tai muita elintarvikkeita retkelle tai veneelle.
Örössä voi majoittua hotelli-, mökki-, paritalo- tai B&B -majoituksessa tai telttailla sille merkityllä alueella. Voit varata majoitukseen Öröön tästä.
Omatoimiretkien lisäksi Örö tarjoaa opastettuja kävelykierroksia ja saarelta voit vuokrata polkupyöriä omatoimiseen saaren tutkimiseen.
Örön hotelli on vanha kasarmirakennus. Hotellissa on yhteensä 18 hotellihuonetta. |
Öröstä voi vuokrata polkupyöriä, joilla tutustut saareen kätevästi. |
Örön vierasvenesatama
Örön vierasvenesatama sijaitsee saaren itäpuolella upeassa poukamassa. Vierasvenesataman puinen laituri myötäilee kallion muotoja ja laiturilta pitkin pääsee suoraan sataman palveluiden äärelle.
- noin 70 venepaikkaa
- vierasvenesatamassa on sekä aisa- että kylkikiinnitys
- sataman syväys noin 3,0 m
- laiturisähkö
- satamassa on ravintola Rantabistro ja satamatoimistossa pieni kioski
- wc ja tiskauspiste
- talous- ja biojätepiste
- kelluva septiasema
- yleiset saunavuorot; aamusuihku ja -sauna rantasaunalla, iltasauna ja -suihku on tarjolla Varusmiessaunalla
- ankkurin käyttö vierassatamassa ja Örön lähivesillä on kielletty
- satamamaksu alkaen 30 €/vrk (2021)
Pidän erityisesti puulaitureista, jotka myötäilevät kallion seinämiä. Örön vierasvenesatama on kerrassaan upea. |
Miten Öröön pääsee?
Oman veneen lisäksi Öröön pääsee Kasnäsista Wilson Charter -kuljetuksella (katso aikataulut Kasnäs-Örö). Myös Hangosta pääsee kesäisin rajatuin aikatauluin Öröön (katso aikataulut Hanko-Örö). Sesongin ulkopuolella voit tiedustella taksiveneitä (lisätiedot Visit Örön sivuilta).
Örö on ehdottomasti saari, jonne haluan palata uudestaan. Tällä kertaa ennätimme yöpyä vain yhden vuorokauden saarella, mutta ensi kerralla haluan viettää pari-kolme päivää saarella ja mieluiten keskikesän aikaan. Meidän vierailun aikaan nimittäin Rantabistro oli jo kiinni (elokuinen arkipäivä) ja siinä olisin ehdottomasti halunnut vierailla. Kiertäisin myös ajan toisen saaren luontopoluista ja vain istuskelisin kallioilla ja ihastelisin aavaa merta. Kirkkaalla säällä Örön eteläkärjestä voi kuulemma bongata Bengskärin majakan siluetin.
Oletko sinä käynyt Örössä? Lue lisää Öröstä myös Merjan matkassa -blogista 'vinkkejä Örön saarelle'.
Ei kommentteja
Kiitos kommentistasi!