Kaupallinen yhteistyö Addnature kanssa.
Oletko kokeillut jo suppailua? Itse kokeilin sup-lautailua ensimmäisen kerran toukokuussa 2014 ja tykästyin lajiin samoin tein! Oikeastaan tiesinkin jo etukäteen, että tässä on varmasti laji mikä sopii minulle hyvin. Olinhan kokeillut surffausta jo aiemmin Kaliforniassa ja koin, että sup-lautailu on seuraavaksi parasta mitä voi tehdä laudalla ja paikoissa, joissa ei ole Kalifornian tapaisia surf-aaltoja. Olen suppaillut tuon ensimmäisen kokeilun jälkeen joka kesä Suomessa ja toki reissuilla ympäri maailman (mm. Kroatiassa, Kreikassa ja Havaijilla) ja vuonna 2016 ostin lopulta oman sup-laudan, joka on ollut yksi parhaista investoinneista. Sup-harrastus ei ole jäänyt vain tähän, vaan keväällä 2018 valmistuin myös sup-ohjaajaksi. Haluankin jakaa ilomielin sup-harrastuksen ilosanomaa kaikille ja kokosinkin tähän helpot vinkit sup-lautailun aloittamiseen.
Sup-lautailu on helppo ja monipuolinen harrastus
Sup-lautailun aloittaminen on helppoa ja harrastus on monipuolinen sekä sup-lautailu sopii lähes kaiken ikäisille. Suppailla voit yksin tai ystävän kanssa tai ryhmissä. Sup-laudan vuokrauspaikkoja löytyy tänä päivänä lähes kaikkien suurimpien vesistöjen ääreltä, joten kynnys kokeiluun on tehty todella matalaksi. Rohkaisenkin ehdottomasti kokeilemaan, kun mahdollisuus tulee eteen.
Sinun ei tarvitse olla pro heti alkuun, vaan riittää, että tutustut ensiksi lautaan ja siihen miltä se tuntuu allasi. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä edes nousta täysiseisontaan laudan päälle, mikäli se ei tunnu luontevalta, mutta moni kyllä rohkenee pienen tutustumisen jälkeen nousta polvi-istunnasta seisomaan. Jos sattuisit horjahtamaan laudalta, niin katso ohje laudalle takaisin nousemiseen Addnaturen sup-lautailu -oppaasta.
Sup-harrastuksen hyviä puolia on sen monipuolisuus. Laudalla voi harjoittaa vaikka joogaa, rentoutua, venytellä tai meloa matkaa ja retkeillä eri vesistöissä. Itse suppailen usein kuntoilumielessä eli jonkin tietyn matkan, tai hellepäivinä minulla on tapana suppailla läheiselle uimarannalle ja pulahtaa samalla uimaan. Suppailun parhautta on, että iltakävelyn sijaan voit lähteäkin ystävän kanssa vaan fiilistelemään laudalle ja tehdä matkaa rennommin, samalla kuulumisia vaihdellen. Uusissa venesatamissa käyn toisinaan sup-laudalla kiertämässä saaren, mikä on kätevä tapa tutustua uuteen paikkaan. Sup-lautailua voi harrastaa siis hyvin monipuolisesti.
Sup-mela on oikean mittainen, kun käsi ojennettuna suoraksi ylös se ylettyy kämmeneeseen. |
Vinkit sup-lautailun aloittamiseen
Alla muutama vinkki minkä haluan jakaa teille sup-lautailun aloittamiseen ja mitä lajissa on syytä huomioida:
Tarkista aina aluksi vallitseva säätilanne ja pukeudu sen mukaan. Sup-lautailua ei ole miellyttävää eikä turvallista harrastaa liian kovassa tuulessa. Muista aurinkorasva ja vesipullo ja itse tykkään suppailla siten, että uikkarit on alla, jos haluaa välillä pulahtaa laudalta uimaan tai rantautua toisaalle uimaan. (Kivoja lajiin sopivia surf-henkisiä omia suosikkeja ovat mm. Rip Curl ja Roxyn uikkarit – klikkaa tästä valikoimaan). Myös viileämpinä iltoina märkäpuku suppailuun on tosi kätevä. Keväisin ja syksyisin, kun merivesi ja ilma on viileämpää käytän myös neopreenitossuja varpaita lämmittämässä.
Ennen sup-lautailun aloittamista määritä melan pituus itsellesi oikeaksi ja kiinnittä laudan nilkkaremmi eli leash nilkkaasi.
- Aloitus: sup-laudan päälle kannattaa mennä aluksi polvi-istuntaan. Jos lähdet rannasta, varo ettei laudan evä vahingoitu pohjaan osuessa.
- Laudalle nouseminen: kun lauta tuntuu vakaalta allasi ja olet tarpeaksi syvällä rannasta ja mahdollisista kivikoista, voit seuraavaksi kokeilla nousta seisomaan laudan päällä. Seiso laudan keskikohdalla, noin kantokahvan kohdilla jalat hartialeveydellä. Pidä polvet rentoina ja katse horisontissa.
- Melonta: Pidä sup-melaa hartialeveydellä kiinni kahvasta sekä noin melan puolestavälin ja aloita veto mahdollisimman laudan edestä koukistaen keskivartaloa eteenpäin. Vedä melaa laudan kylkeä pitkin jalkojesi kohdalle ja nosta mela vedestä ja toista liike joko samalle puolelle tai laudan toiselle puolelle (vaihda käsien otetta).
- Aallot: Mikäli suppailet vesistössä, jossa liikkuu veneitä tai on muuta merenkäyntiä, niin usein ne tuottavat aaltoja. Jos tuleva aalto pelottaa, niin istahda laudalle polvilleen, se vakauttaa lautaa ja selviät aallon yli tipahtamatta laudalta. Suppaillessa kannattaa myös aina katsella sivuille ja taakse. Aaltoja voi tulla myös takaa ja ennen kaikkea suppailijan tulee tarkkailla muuta vesiliikennettä ja tuntea vesilläliikkujan säännöt. Suppaillessa ei saa häiritä muuta vesiliikennettä.
- Rantautuminen: Sup-laudalta poistuminen tapahtuu yleensä rannalta tai vaikka suoraan laiturille. Turvallisinta laudalta poistuminen on polvi-istunnassa, jolloin et voi kaatua korkealta laudalta ja satuttaa itseäsi. Huomioi rantahiekassa jälleen sup-laudan evä, ettei se vahingoitu.
Vinkki! Varpaita kannattaa välillä heilutella laudalla seisoessasi, etteivät ne ala kramppaamaan. Lue lisää sup-lautailun pukeutumista, perusvedoista ja tekniikoista Addnaturen sup-lautailu -oppaasta tästä.
Perusvedolla ojenna ylävartalo rohkeasti eteenpäin ja kurota sup-mela laudan reunan etuosaan saakka. Voit joustaa samalla polvista. |
Sup-lauta omaksi
Sup-lautailusta tuli itselle niin mieluisa ja rakas harrastus, että päädyin aika pian ostamaan oman sup-laudan. Sup-laudan hankinnassa kannattaa huomioida sen käyttötarkoitus (retkeily, kuntoilu, jooga, kilpailu), jotka kaikki vaikuttavat laudan kokoon (pituuteen ja leveyteen) ja vakauteen sekä sup-laudan säilytysmahdollisuudet (kova lauta vai ilmatäytteinen lauta). Lue lisää lautojen eroista sup-lautailu -oppaasta.
Sup-melan valinta on myös hyvin tärkeä ja kokeilemalla erilaisia meloja huomaat nopeasti, että meloissa on paljonkin eroja. Suurin ero lienee melan materiaali ja sitä kautta kuinka paljon mela painaa. On aivan eri asia suppailla parin tunnin retki kevyellä hiilikuitumelalla, kuin raskaammalla materiaalilla valmistetulla (esim. puu) sup-melalla.
Lisäksi kiinnittäisin huomiota myös oman sup-melan hankinnassa sen säilytettävyyteen. Huomioi, missä melaa säilytät ja onko se säädettävä vai kiinteämittainen. Minun säädettävän sup-melan saa kolmeen osaan ja se mahtuu kätevästi sup-laudan säilytyslaukkuun. Minun oma sup-lauta on matkustanut kerran mukaan Kroatiaankin. Voit lukea postauksen oma sup-lauta reissulle mukaan tästä.
Onko sinulle sup-lautailu jo tuttu harrastus? Mitä tykkäsit vai innostuitko kenties tämän postauksen innoittamana kokeilemaan lajia? Olisi kiva kuulla, missä olet kokeillut suppailua ensimmäisen kerran tai jos olet konkari suppailija, niin missä on sinun sup-suosikkipaikkasi kotimaassa tai maailmalla?
Ps. Nämä suppailukuvat ovat tältä kesältä Seilin saarelta läheltä Turkua. Sup-harrastus on siitäkin ihanaa, että sitä voi harrastaa ympäri maailman. Oma suosikkini on ollut suppailla Kroatian turkooseissa merissä ja Havaijilla suppailuun ihan uutta twistiä toi Havaijille tyypilliset isommat aallot. Mutta kyllä meidän oma Itämeri on tarjonnut kaikista eeppisimmät auringonlaskut sup-harrastukselle.
Suppailu on kivaa tyynellä. Kerran kokeiltiin kuitenkin myös Kreikassa tuulisella rannalla, ja jatkuva aallokko on kyllä liian raskasta, kun ei oikein pääse minnekään suuntaan helposti. Iso peukku kuitenkin järvisuppailulle :)
VastaaPoistaJoo, aallot ja tuuli tekee suppailusta heti erilaista. Silloin ei pidä taistella suoraan vastatuuleen vaan edetä lomittain määränpäähän. Järvessä suppailu on kyllä ihanan rauhaisaa mitä muutaman kerran olen kokeillut.
PoistaTodella kattava opas suppailuun, kiitos! Olen suppailusta ensimmäisen kerran kuultuani ajatellut, että pitäisin siitä varmasti. Jostain syystä en ole vielä tänä päivänäkään kokeillut lajia. Kiinnostaisi kyllä. Oliko Seilillä vuokrattavana sup-lautoja?
VastaaPoistaOnneksi vielä hyvin ennättää kokeilla. :) Suppailen yleensä omalla laudalla, kuten näisskin kuvissa ja nyt melkein sanoisin, että Seilillä ei voinut vuokrata sup-lautaa, mutta kajakkeja siellä oli ainakin.
PoistaSyksyä enemmän toivoisin kesän ja valoisien iltojen jatkuvan :) Oon enemmän kesä-forever -tyyppiä, joskin tykkään kyllä tunnelmavaloista.
VastaaPoistaSe mitä itse suppailua kokeillut, niin varsin rentouttavaa puuhaa alkujännityksen jälkeen. Tulee mukavasti tasapainoharjoittelua samalla, ja ehkäpä raikas uimareissu. Pikkumuksut tykkää olla laudan päällä, joten se on kiva koko perheen ohjelmanumero mökillä.
VastaaPoistaKatselin suppailua aikoinani Meksikossa Tyynenmeren rannalla, missä laji on syntynyt. Siellä oli kyllä aallokossa sen verran huikeita suorituksia, että sanattomaksi veti!
No innostuin aivan täysillä! Miten ihanan meditatiiviselta näyttää! <3
VastaaPoistaPs. Tuli myös vahva inspis suunnata Seilin saarelle ens viikolla kun oon Turussa!