Everyone can be a hero, Trash Hero! #ReilutBlogit

Se oli aika tarkalleen vuosi sitten, kun törmäsin ensimmäisen kerran näihin arjen sankareihin, Trash Heroihin. Olimme maailmanympärimatkallamme ja lomailimme meidän Thaimaan suosikkisaarellamme, Koh Lipellä. Silloin törmäsin näihin keltapaitaisiin roskasankareihin ensimmäisen kerran ja kirjoitin aiheesta postauksenkin. Paljon on oikeastaan muuttunut tuosta edellisestä postauksesta, pelkästään jo vuodessa. Sillä kun nyt tammikuun lopulla saavuimme jälleen, neljättä kertaa, lempparisaarellemme Koh Lipelle, kiinnitin heti huomiota bambuisiin roskakoreihin kävelykadun varrella. Sain tietää, että roskikset olivat saapuneet saarelle vasta pari päivää sitten. Siis saaren ainoan kävelykadun ensimmäiset ja ainoat roskikset. Roskiksien takana oli yksi taho, Trash Hero.

    
Mikä ihmeen Trash Hero? Trash Hero pyrkii vapaaehtoisvoimin siivoamaan ja pitämään Thaimaan saaret ja rannat siisteinä. Taho haluaa myös kouluttaa paikallisia ja kannustaa heitä kestävään kehitykseen. Idea roskasankareista syntyi reilu pari vuotta sitten, juurikin täällä Koh Lipen saarella, erään Sveitsiläisen reissaajan ja paikallisten avulla. Kampanja on saanut suuresti näkyvyyttä ja innokkaita osallistujia viikkosiivouksiin löytyy ympäri maailman. Sana on kiirinyt ja nykyään Trash Heroja voi tavata monilta eri saarilta Thaimaasta (tammikuussa 2016 tehtiin ensimmäinen siivous Koh Lantalla), mutta myös muut maat ovat kiinnostuneet ideasta ja ainakin Indonesiassa Trash Hero pyörii jo täyttä häkää. 
Itselleni tässä kampanjassa yhdistyy auttamisen lisäksi myös muita tärkeitä kulmia, joista yksi on muovi, tuo inhokkini ja sen kulkeutuminen ympäristöön. Tiesittekö, että pelkästään Koh Lipen pienen saaren rantaan ajautuvista muovipulloista 8 % tulee Malediiveilta. Kaukaa siis! Muoviroska tekee pitkän matkan meressä, osa jääden mereen, osa ajautuen rantaan, kuten esimerkiksi tänne Etelä-Thaimaan kauniille Koh Lipen saarelle. Tai, ainakin vielä toistaiseksi kauniille saarelle. 





Muistan, kun vuosi sitten Koh Lipellä ollessani katselin yksi ilta kuinka paikalliset kauppojenpitäjät rahtasivat lavoittain vesipulloja jättimäisen pitkähäntäveneen kyydistä pois saarelle. Rannalta pullolavat kulkeutuivat eteenpäin lavakärryjen avulla pieniin kioskeihin ja ravintoloihin myytäviksi. Joka ilta sama juttu, kun muut nukkuivat, kannettiin saarelle satoja muovipulloja ilta toisen perään, mutta entäpä sieltä pois? Siinäpä se. Ongelma. Siihen on onneksi tullut yhdeksi avuksi Trash Hero, joka haluaa jakaa paikallisille tietoutta roskaamisen haitoista ja kierrätyksen tärkeydestä. Jos ei tiedä, tekee vain voitavansa tai ei sitäkään. Yleisin tapa onkin ollut tumpata roskat ja muovit vaan maahan, koska enempää tietoa tai halua ole ollut. Ja tämä ei ole hyvä asia. Muovia on aivan liikaa maapallolla ja se tulisi edes kierrättää oikein. Jos oikein kunnolla ja pikaisesti kärjistetään asia, niin ei ole liian villiä kysyä, että syötkö tietämättäsi muovia lautasellasi tai pesetkö kasvosi kenties muovirakeilla? Sillä muovia on lähes kaikkialla, valitettavasti. Ja ongelmalliseksi se tulee, karkeasti sanottuna, kun se pääsee liukenemaan vesistöihin, sitä kautta planktoneihin ja myöhemmin ravintoketjuumme. (Tarkemmin asiasta täällä). Siispä lyhyesti - vältä reissuilla turhaa muovia ja turhia vesipulloja ja kierrätä oikein.


"Roska on uusi raha."

Tiesin jo reissuun lähtiessäni, että haluan ottaa osaa roskatalkoisiin. Trash Hero kokoontuu kerran viikossa ja siivoaa päivän ajan lähisaaria ja rantoja roskista. Roska on lähinnä muovia. Maanantaisin Lipen saarella tapahtuva siivousoperaatio alkaa aamukymmeneltä ja päättyy lounaaseen mennessä. Nyt oli meidän aika kääriä hihat ja siivota tämä kaunis ja rakas saaremme roskista ja muovista. Oli myös suuri kunnia asentaa muutama uusi roskakori ja jätesäkit uunituoreisiin roskiksiin. Roskikset kuulemma tyhjennetään säännöllisesti paikallisen yrityksen toimesta ja onkin ensitahoisen tärkeää, että paikalliset ovat itse mukana talkoissa ja ymmärtävät asian tärkeyden.
Se mikä ilahduttaa myös, on että jokainen roskapussi lajitellaan nykyisin saarella ja muovit eritellään muista roskista erikseen mantereelle jatkokäsitelväksi. Paikalliselle tämä tarkoittaa oikeastaan sitä, että roskasta on tullut rahaa.



 

"Keräsimme päivässä 650 kiloa muovia ja muuta roskaa."


650 kiloa roskaa päivässä! Roskaa, joka olisi muutoin jääneet vain roskaksi maahan. Liuennut myöhemmin pohjavesiin ja ajan saatossa ravintoketjuumme. Turismin ja matkailun kasvaessa onkin entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota kestäviin ratkaisuihin. Vaikka kotona kierrätys toimiikin (thank god), niin matkaillessa on syytä kiinnittää huomiota kestäviin valintoihin. Ostatko sinä esimerkiksi veden kertakäyttöisessä muovipullossa, laitat muovipullon roskikseen sen juotuasi ja toistat saman kymmeniä kertoja pelkästään jo yhden loman aikana? Näinpä. Koska se on helppoa, mutta kuormittaa valitettavasti ympäristöä. Ajatteleppa tämä kaikki suuressa mittakaavassa ja kuinka monta vastaavaa pientä paratiisisaarta ja lomalaista maapallollamme onkaan.
Trash Hero yrittää kampanjallaan myös keventää kertakäyttöisten vesipullojen käyttöastetta. Saarelta voit nimittäin ostaa alumiinisen juomapullon, johon saat täyttää ilmaiseksi pullotettua vettä lukuisista saaren ravintoloista ja hotelleista. Näin vältyt muovipullojen ostamiselta. Toinen vaihtoehto on, jota itse käytämme, on ostaa isoja, 5 litran vesitonkkia hotellihuoneeseen ja täyttää siitä aina omaa pulloa. Minä esimerkiksi kannan rannalle ja ravintolaan oman vesipullon yleensä mukanani ja yritän karsia muovipullojen ostamisen minimiin. Joudun tekemään saman oikeastaan kaikkialla maailmassa, sillä herkkä vatsani ei pysty juomaan vettä Amerikoissa, Australiassa, eikä Fidzilläkään, saati sitten Thaimaassa, jossa sitä ei edes suositella. Se on harmi, että kraanasta ei kaikkialla maailmassa vain tule sitä puhdasta vettä, koska joka kerta kun joudun ostamaan vesipullon, näen sen valmistusprosessin ja päätymisen sinne kaupan hyllylle ja muovin pitkän elinkaaren ja koen aina pistoksen sydämessä. Veden tulisin kuitenkin olla meille kaikille perusoikeus. Ei miljardibisnes. 




    

Miten sitten olla oman elämän Trash Hero ja kuormittaa ympäristöä vähemmän reissatessa maailmalla: 
  • Kierrätä
  • Vähennä muoviin pakattujen tuotteiden ostamista
  • Vältä turhia muovipusseja ja kanna aina omaa kauppakassia mukanasi
  • Täytä omaa vesipulloa, älä osta aina uutta
  • Vältä kosmetiikkatuotteissa (esim hammastahnat, ihonkuorinta) mikrokuituja (=muovia)
  • Osallistu, vaikuta ja kerro eteenpäin! Viimeisimmät tiedot ja kuulumiset Trash Herosta näet parhaiten heidän facebookista






  
Siitä on tosiaan reilu neljä vuotta kun ensimmäisen kerran saavuimme Koh Lipen saarelle. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Näinä neljänä vuotena saari on kehittynyt hurjasti ja turismin määrä on tuplantunut. Veneiden ja hotellien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. En uskalla edes arvuutella mihin ollaan matkalla ja miltä saari näyttää vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Mutta toivoa voi, että saamme pitää saaren puhtaana ja kauniina jatkossakin. Sellaisena kun se parhaina päivinään on ollut. Onneksi meistä jokainen voi toimillaan vaikuttaa siihen. Pitää vaan toimia. Nyt.

Mitä ajatuksia Trash Heron toiminta sinussa herättää ja voisitko sinä olla seuraava roskasankari? 

Tässä vielä videokooste meidän Trash Hero-päivästämme Thaimaassa.



    

#ReilutBlogit -kampanjalla halutaan herättää huomiota vastuullisen matkailun puolesta. Useat matkabloggaajat ovat lähteneet kampanjaan mukaan kertoakseen omia havaintojaan ja esimerkkejään maailmalta.


Eng // On our latest holiday in Thailand we wanted to take part to Trash Hero campaing and we went to cleanup the Koh Lipe island from the trash. Only in one day we pickup 650 kilos of trash. That´s a lot. In a one day. They are doing it every week. Check more Trashero.org. [Trash Hero mission is to create sustainable, community-based projects that remove existing waste, and reduce future waste by inspiring long-term behaviour change.]


Lähteet ja pari lukemisen arvoista linkk:
Trashero.org I Lyhytfilmi Are you Eating plastic for dinner? I Pesetkö kasvosi muovirakeilla?



48 kommenttia

  1. Todella hyvä ja arvokas tempaus! Ja varmasti ihan mukavaa puuhaakin yhdessä tällainen. Hyvä, että jaat tietoa tästä <3 Ihanalta tuo saari-elämä näyttää, pakko myöntää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla, vähänkö ihana kommentti <3 Toivon että muutama muukin löytäisi tämän avulla Trash Heron tai muuten vaan kiinnittäisi huomiota kertakäyttömuovin käyttöön arjessaan.
      Ja mitä tulee saari-elämään, niin se on ihanaa :D Tykkäisit varmasti!

      Poista
  2. Aivan mahtava projekti Sanna! Kuulin tästä nyt eka kertaa ja kuulostaa aivan mahtavalta idealta ja sellaiselta, mihin lähtisin itsekin mielelläni mukaan. Tästä sainkin muuten idean blogipostaukseen, koska tiedän muutamia vastaavia projekteja seikkailumatkojen saralta ja se voisi olla mukava idea.
    Ja miten loistojuttu että otit videonkin tuolta!! Niin hyvä esimerkki vastuullisesta matkailusta :) Täytyy pitää mielessä tämä jos ja kun tulee joskus noille suunnille mentyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annika! Ihana kommentti ja oli tosiaan ilo olla mukana edes yhtenä päivänä noissa roskatalkoissa. Onneksi joka päivä voi vaikuttaa sitten omilla valinnoillaan.
      Jään innolla odottamaan sun postausta aiheen tiimoilta.

      Poista
  3. AAh, KOh Lipellä <3 Olimme tammikuun lopulla 5 yötä, mutta emme maanantaina, joten jäi osallistumatta talkoisiin. Mutta Koh Lipe vei myös meidät sydämet. Tahtoo takaisin ja pian!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että Koh Lipe vei teidänkin sydämmet <3 Täällä myös tahdotaan pian takaisin sinne. On se vaan niin mahtava saari! Ja Trash Heron ja meidän kaikkien ansiosta pidetäänkin se sellaisena :)

      Poista
  4. Olen ollutkin roskasankari (kuulunhan minä jo valkoiseen roskasakkiinkin), sillä geokätköilijät järjestävät omia maastonpuhdistustalkoitaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus roskien kerääjiä on enemmän kuin roskia! Suomessakin on kauheaa roskaisuutta siitä huolimatta että on kierrätys ja roskiksia joka paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kuulla että geokätköilijätkin pitää puhdistustalkoita. Tosi hienoa! Ja tottahan se on, että ihan tässä lähelläkin tarvittaisiin roskatalkoita.

      Poista
  5. Ihan mahtavaa! Onpa hienoa, että pääsitte osallistumaan tähän. Itse pyrin aina ostamaan niitä isoja vesikanistereita, joita voi sitten täyttää pienempään pulloon. Muuten se pullomäärä on ihan valtava jo parin viikon reissulla - ja tosiaan vain yhden ihmisen aiheuttama muovipullomäärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Huippua kuulla että meitä on niin monia jotka jo tekevät noin :)

      Poista
  6. Aivan mahtava juttu! Muistelen joskus tästä kuulleenikin, mutta oli todella kiva lukea tämä sinun postaus. Kiitos :) Muovipullot on kyllä yksi mikä aiheuttaa minullakin suurta huolta... Minäkin olen aina mahdollisuuksien mukaan ostanut niitä viiden litran tonkkia, joista sitten täyttänyt tarvittaessa pienempään. Kamalinta on kuitenkin se, että en voi juoda hanavettä kotonani täällä Tanskassa, vaan jopa täällä joudun kantamaan vesipulloja kotiin (täällä ei edes ole noita tonkkia, vaan suurin pullokoko on 2 litraa). Hanavesi siis on yleisesti ottaen juomakelpoista, ja ravintoloissa tilaan aina hanavettä (se pitää kylläkin erikseen mainita, muuten tulee pullossa), ja töissä ja salilla juon hanavettä (ja täytän aina juomapullon kotiin mukaan). Mutta meillä kotona putkissa on varmastikin jotain vikaa, sillä vesi on aivan kamalan makuista. Vaikka kuinka olen yrittänyt tottua sen makuun, en ole pystynyt. Onneksi pullot sentään kierrätetään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi tästä kommentista. Harmi, että et kotona Köpiksessä pysty juomaan hanavettä. Kuulostaa hurjalla jos Suomessa joutuisi kantamaan veden kaupasta, mutta tosiaan ymmärrän tilanteesi täysin. Ja tosiaan onneksi pullot kierrätetään, ja uusiokäyttöaste on muistaakseni todella korkea (jopa 90%).

      Poista
  7. 650 kiloa, järisyttävää! Muovin määrä on tosiaan ihan älytön ja sen huomaa ihan täällä kotonakin. Me kierrätämme muovin ja se on se roskis, jota eniten pitää tyhjentää, päivittäin. Vaikka kuinka yrittää välttää kaupassa turhia muovipakkauksia, niin silti sitä turhaa muovia tulee aivan liikaa kotiin, ihan hullua. Hanavettä ei voi meilläkään juoda, mutta me vältämme muovipullot Brita-kannulla, joka suodattaa hanavedestä juomakelpoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 650 kiloa on tosiaan paljon, mutta voitko uskoa että yleensä heidän viikko siivouksilla roskaa kertyy tuhansia kiloja. Surullista... Mutta onneksi asiaan on nyt puututtu.
      Olen kuullut että jotkut käyttävät jopa Suomessa tuollaisia Brita-kannuja. Hyvä että siitä on apuja teille myös.

      Poista
  8. Suomessa on tottunut siihen, että kierrätys toimii ja roskiksia on tarjolla joka paikassa. Aika hyvä, että tuollakin porukka on herännyt siihen, että on pakko tehdä asioille jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Ollaanhan me täällä ihan kierrätyksen kärkimaita varmastikin. Siksi on osittain meidänkin vastuulla viedä tietoa eteenpäin.

      Poista
  9. Ihan tosi hieno postaus tämäkin!

    Nähtiin tämä aloite itsekin Koh Lipellä ollessa, mutta jäi osallistumatta kun pitivät vissiin jonkinlaista joulutaukoa tässä.

    On aivan järkyttävää mikä määrä roskia heitetään noin vaan rannoille ja mereen, vaikka vaihtoehtoja olisi. Tuntuu joskus siltä että nämä Suomen toimenpiteet ovat vain pisara meressä kun miettii minkälaiset massat eivät ole lainkaan tietoisia miten suuri ongelma tämä roskaaminen on.

    Pitää kuitenkin muistaa vaan ajatella ettei muutos tapahdu päivässä ja jokainen sykäys oikeaan suuntaan on kotiinpäin.

    Kiitos mahtavasta esimerkistä! Keep up the good work! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gia kommentistasi <3
      No näinhän se on, että ei auta kuin ajatella että jokaisella pienellä teollakin on merkitystä. Olihan se hurjaa miten Filppareillakin meidän veneenkuljettavat heittivät kaikki mereen ja minä yritin siivota niitä snorkliretken lomassa. Myös Balin Kuta beachin ranta on jäänyt karmivana kokemuksena mieleen roskaisuutensa puolesta. Surffiharjoitusten lomassa sai keräillä muovinpaloja kropastaan pois...yööök.

      Poista
  10. Vuhuu, tää on ihan superhyvä juttu! Myös mun sydäntä on erityisen lähellä tuo vaihtoehtojen etsiminen vesipulloille, sillä eihän siinä oo mitään järkeä. Tuo sun kertoma hotellin esimerkki on ihan loistava, tekisipä kaikki noin! Mulla on kulkenu jo jonkin aikaa kaikilla reissuilla mukana oma vesipullo, joko alumiininen tai lasinen, enkä kyllä ikinä enää jätä sitä kotiin.

    Ja kiitti haasteesta, koitan miettiä jonku hyvän lähestymistavan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inka! Mä muistelinkin, että aihe on myös sinun sydäntä lähellä ja omaatkin oman reissupullon vedelle. Kiva jos tartut haasteeseen, koska uskon että sulla näkökulmia riittää.

      Poista
  11. Aivan mieletöntä toimintaa! :) Moni pelkästään länsimaissa reissaava ei arvaakaan, miten oikeasti upea (ja harvinainen) juttu ovat nuo roskikset kadulla! Vesipullot ovat todellakin iso ongelma ja itsekin paljon kehitysmaissa reissaavana turvaudun niihin, sillä monessa paikassa vesijohtovettä ei ole syytä pistää suuhun edes pientä määrää vaikkapa hampaidenpesun yhteydessä, vaikka kuinka sylkisi kaiken pois. Onkin todella hienoa, että pulloille mietitään vaihtoehtoja, koska lyhyelläkin lomalla kertyy aikamoinen kasa roskaa, ja paikallisille vesipullot taitavat taasen monessa paikassa olla statuskysymys. No... niinpä kai osittain täällä meilläkin, sillä vaikka vesijohtovesi Suomessa on juotavaa (ja hyvää!), niin aika monella silti kulkee kassissa pullo Eviania, joka itse asiassa maistuu mielestäni aika pahalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta, toisaalla roskiksetkin on ihmeellisyys. Ja hyvä kun mainitsit tuon hampaidenpesun, sillä senkin joutuu monessa maassa tekemään käyttäen pullovettä, joten sitä kuluu ja paljon yhdenkin reissun aikana. Siksi pullojen käyttöön on syytä kiinnittää juuri huomiota.

      Ja hah, olen niin samaa mieltä Evianista. Pa-haa eikä sitä tule koskaan ostettua.

      Poista
  12. Tosi mahtava projeksi ja hienoa että kirjoitit siitä! Moni turisti ei varmaan tule edes ajatelleeksi, miten paljon ympäristöä kuormittaakaan, jos ostaa aina pineiä vesipulloja. Myös hotellit voisivat kiinnittää tähän enemmän huomiota. Meillä oli Balilla hotelli, jossa oli huoneessa tosi iso vesisäiliö, jossa oli hana, ja henkilökunta täytti säiliön joka päivä. Näin ei tarvinnut ostaa itse lainkaan vesipulloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Ja mikä loistava esimerkki Balilta. Näitä todellakin lisää!

      Poista
  13. Tosi hieno projekti. Tulee varmaan hyvä mieli, kun saa auttaa. Näistä hyväntekeväisyysjutuista lukisi mielellään enemmänkin. Itse kun haaveilen joskus osallistuvani johonkin sellaiseen. Eikä tarvitse mennä kuin tuohon naapuriin. Muistan kun ajoimme Itämeren rannikkoa pitkin Pietariin. Pysähdyimme aivan todella hienolle uimarannalle mutta ranta oli täynnä roskia ja lasinsiruja! Eipä tehnyt mieli mennä pidemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. Tässä lähellä olisi myös tehtävää, sillä Itämeremme kunto on yksi kehnoimmista. Kurjaa kuultavaa tuo roskainen ranta. Tarvitaankohan me tännekin oma Trash Hero? :)

      Poista
  14. Muovijäte on kauhistus kaikkialla ja etenkin oloissa, joissa sitä ei kierrätetä. Loistava projekti - tuollaisen soisi leviävän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trash Hero-kampanja on levinnyt jo tosi laajalle ja useaan maahan, mikä on aivan huippu juttu! Muovijäte on todellakin kauhistus...

      Poista
  15. Hieno esimerkki vastuullisesta toiminnasta tämäkin! Tulee ihan mieleen yläasteen siivouspäivät, kun noukittiin roskia koulun ympäristöstä joka kevät. Tupakoitsijat pääsivät keräämään paikkaan, jossa oli paljon tumppeja, hah! :D

    Suomeenkin toivoisi vihdoin sitä muovinkierrätystä. Nykyiselläänhän oikeastaan kaikki menee poltettavaksi, ja siinä ei kovin paljon järkeä ole. Mietityttää tuokin, että mitä Thaimaassa mahtaa tarkoittaa muovijätteen jatkokäsittely? Toivottavasti jotain järkevämpää kuin kaatopaikkaa tai polttoa.
    Muovi ei muuten liukene veteen, vaan pilkkoontuu pienemmiksi ja pienemmiksi palasiksi. Ehkä tarkoititkin sitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta täsmennyksestä :)
      Totta muuten, että onhan sitä koulussa ollutkin noita siivouspäiviä. Päässyt ihan unohtumaan, kun lopulta ongelma ei ole niin räikeä täällä Suomessa jossa kierrätetään lähes erinomaisella tasolla.

      Poista
  16. Aivan mahtavan kuuloinen idea! Trash Hero tekee varmasti todella tärkeää työtä, ja 650kg muovia päivässä on aivan valtava määärä! Eihän tuollaista määrää pysty kunnolla edes käsittämään. Jos tuonne joskus lähtisin, voisin ehdottomasti osallistua roskien keräämiseen. Vaikka on turistina jossain, ei se tarkoita että roskia voisi jättää mihin sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, loistavasti sanottu, Tanja! Mä arvostan myös Trash Heroa ja sen kaltaisia järjestöjä jotka tekee vilpittömästi työtä oman yhteisön ja ympäristön eteen.

      Poista
  17. Meillä on tapana toteuttaa tätä roskan keruuta kaikkialla. Eli koska kävelemme paljon rannoilla, meillä on usein kassi mukana mihin kasaamme rannalta löytämää muoviroskaa. Se, että tyhjennämme saalin hotellin roskikseen ei tosin mitenkään takaa sen asiallista jatkokäsittelyä : /

    Itse pyrin juomaan kraanavetta kaikkialla, missä se on suht järkevää. Teppo on tarkempi, ja juo vain pullotettua vetta ihan Euroopassakin. Hänen elimistöstään on kahdesti häädetty ameeba, joten ymmärrän tämän. Minä vannon aamuisin tyhjään mahaan otetun konjakki/viiina rypyn nimeen ja uskon , että sillä kuolee kaikki pöpöt.... : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhh, loistavaa jos tuo tekniikka toimii ;D Minäkin joudun turvautumaan lähes kaikkialla pullotettuun veteen, joka välillä pistää vihaksi...

      Upeaa, että keräätte roskia rannoilta ihan jokapäiväisesti. Arvostan.

      Poista
  18. Todella mielenkiintoinen postaus, ja valitettavan ikävästä ongelmasta on kysymys. Itse olen pyrkinyt reissuilla siihen, että juon veden vain oluen mukana lasituopista. Ongelma on siinä, että usein näillä paratiisirannoilla oluet on juotava pullosta ja nekin sitten kasaantuvat milloin mihinkin. Itse pyrin auttamaan kestävää matkailua pienillä teoilla kuten sillä, että en turhaan vaihdata pyyhkeitä niin Suomessa kuin ulkomaillakaan. Kestävää matkailua on sekin, että antaa huonesiivoojalle tipit käteen vaikka ei halua huonetta siivottavankaan joka päivä. Maassa maan tavalla ja roskat aina roskikseen. Ja Trash Heroille iso peukku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä nosto myös tuo pyyhkeiden vaihtamatta jättäminen. Näin itsekin tuppaan tehdä ja sitten harmittaa vietävästi, jos ne on vietykin pesuun vaikka kuinka ne olisi jättänyt ohjeiden mukaan huoneeseen ja siten, että ei olisi halunnut niitä pesuun. Jännä juttu muuten, mutta mun mies tykkää kans vedestä nimeltä olut ;DDD

      Poista
  19. Tää on hieno juttu! Ja mua miellyttää että tää on oikeesti tällainen ihan käytännön juttu mitä ootte tehneet, eikä vain jotain höpinää arvoista ja niin edelleen. Ja on tosi tärkeää, että paikalliset otetaan mukaan, koska loppujen lopuksi heistähän kokonaisuuden onnistuminen tulee sitten riippumaan. Mutta surullista, miten paljon luontoon heitettyä roskaa tästä maailmasta löytyy. Oikein kauhistuttaa ajatella. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Hanskat käteen ja likaisiksi ihan oikein konkreettisesti :)
      Pelottavaa on tosiaan ajatus, miten paljon roskaa maailmaan voi mahtuakaan jos yhdeltä tälläiseltä kauniilta saarelta kerätään sitä jo viikoittain satoja kiloja... :(

      Poista
  20. Iso peukku, high five ja hatunnosto! Näitä pitäisi olla enemmän. Hienoa työtä, jotka ovat tuon aluilleen laittaneet. Totuus kun on kuitenkin se, että pahimpia ollaan me- ihmset - kun ei hevonvittua välitetä. Tietous pelastaisi paljon ja varsinkin thaimaassa kun paikalliset eivät tunnu tajuavan mitään tästä, kenties joku kaunis päivä :) Minulla menee aina hermo, kun 7elevenissä tungetaan väkisin se muovipussi mukaan pienempienkin ostoksien kohdalla vaikka kuinka vänkää, ettei tarvitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, tiedän niin tuon tunteen kun sitä muovipussia vaan työnnetään ja työnnetään väkisin kassalla. Mulle on jopa ihan loukkaannuttu, kun mulla on ollut oma kassi mukana. Mutta onneksi hymyllä siitäkin on selvitty :)

      Poista
  21. Erittäin hienoa, että asiaan on myös Koh Lipellä herätty, sillä muovi on todellinen ongelma - se kun ei maadu ja poltettaessa sen pitää olla puhdasta+kuivaa ja lämpötilan riittävän korkea päästöjen minimoimiseksi. Läheskään kaikki muovi ei kelpaa kierrätettäväksi, mutta kaikki kierrätyskelpoinen on hyvä saada talteen.

    Yhä useampien pitäisi ymmärtää tämän järjettömän muovimäärän ongelmallisuus ja pyrkiä tietoisesti vähentämään sen käyttöä, niin matkoilla kuin arjessa.
    Itse vältän kaikenlaista heti hajoavaa muovikrääsää ja tavaroiden tarpeeton moninkertainen muovittaminen suututtaa. Matkoilla en voi terveydellisistä syistä käyttää lainkaan hanavettä, mutta ostamme sen aina mahdollisimman suurissa pakkauksissa, josta sitten täytetään mukana matkassa kulkevat juomapullot. Onneksi useimmista paikoista löytyy näitä 5 l kanistereita.

    Täysi kymppi Trash Hero kampanjalle, hienoa että osallistuit tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mia :) Trash Hero on kyllä huippu juttu ja hienoa, että se on laajentunut moneen eri maahan.
      isojen vesitonkkien ostaminen on mielestäni pienempi paha kuin kymmenien pienempien. Tokihan sitä toivoisi, että niitä ei tarvitsisi ostaa lainkaan...

      Poista
  22. Aivan mahtava juttu tuo Trash Hero! Upeaa että saarten siisteyden eteen halutaan nähdä vaivaa :) Nuo roskamäärät kuulostavat kyllä hurjilta. Harmi ettei hanavettä pysty juomaan kaikissa maissa, nuo muovipullot kun ovat tosiaan niin huonoja ympäristölle. Hyviä vinkkejä olit kyllä listannut! Itsekin yritän aina ostaa matkoilla veden isommissa pakkauksissa monen pienen pullon sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja juurikin näin! Tietyissä maissa ympäristöasiat on vielä niin lasten kengissä, mutta tälläisenkin kampanjan myötä sitä tietoa ja viisautta yritetään just tuoda paikallisille. Trash Hero <3

      Poista
  23. Ihan mahtavaa ja tärkeää työtä, hyvä te <3 Ja muutenkin hyvä idea, uskomatoman määrä roskaa :(

    Toisaalta oli vaikea keskittyä aiheeseen koska noi maisemat morjes <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaha, noi maisemat morjens <3 No sitäpä just! Koh Lipe on mun rakkaus ja ikävä noihin maisemiin on todella usein. Trash Heron kaltaiset toimenpiteet on vaan pakollisia, sillä toi paratiisi ei tosta parane jos meno jatkuu tuollaisena. Onneksi ainakin omaan silmään vaikutti, että asioihin on nyt tartuttu.

      Poista
  24. Muovi on kyllä vitsaus tuolla päin maailmaa, kun jätteen kierrätyskin on huonolla mallilla. Onneksi nykyään on keksitty jo biohajoava muovi, jota on alettu käyttää.
    Hieno tempaus joka tapauksessa. Lähdemme ehdottomasti mukaan vastaavaan toimintaan, mikäli matkallame tulee vastaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla! :) Biohajoava muovi kuulostaa ratkaisulta, mutta eikös siitäkin ole puolesta ja vastaan mielipiteitä. Mikä tahansa ympäristöä vähiten rasittava ratkaisu sopii mulle :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!