Turistina Tukholmassa - Mini Guide

Heinäkuinen Tuhkolma, on vähän kuin mikä tahansa kesäpäivä missä tahansa skandikaupungissa. Aurinko lämmittää, mutta mereltä puhaltava tuuli samalla viilentää. Vietin Tukholmassa lähes viikon heinäkuun alkupuolella TBEX matkabloggaajaseminaarissa ja asuimme onnellisena Forenomin meille järjestämässä Kungsholmenin kodissamme. Pääsin siis kerrankin oikein kunnolla käsiksi tähän naapurimaan pääkaupunkiin.

Onko sinullakin samanlainen historia Tukholman suhteen, että olet vieraillut siellä lukemattomia kertoja, mutta yleensä aina vain päiväseltään ja sen aikaa kun risteilyalus on maissa? Minun tarinani on ainakin juuri tämä. Siitä syystä olikin super nastaa heittäytyä oikein ajan kanssa turistiksi ja hypätä saamillamme 2 päivän Stockholm Pass-korteilla turistoimaan! Kortilla pääsee ilmaiseksi jopa yli 60:een nähtävyyteen ja sitä voi käyttää Hop on Hop off-busseissa sekä mm. vesibusseissa, mikä osoittautuikin todella käteväksi kulkupeliksi liikkumiseen paikasta toiseen.



Gamla stan / Vanha kaupunki
Tukholman vanha kaupunki on varmaan suurimmalle osalle se eniten tutuin paikka, eikä siinä mielessä juurikaan esittelyjä kaipaa. Tukholman sydämestä saa mielestäni hyvän kuvan jos katsastelee sitä Södermalmin suunnilta ja Slussenin metroaseman tietämiltä, josta tämä alla oleva kuvakin on otettu. Vanhassa kaupungissa on paljon viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, sekä ihan sitä perinteistä turistikrääsääkin. Jätskit nyt vähintään kannattaa nautiskella tuolla mukulakivien kaduilla lämpimänä kesäpäivänä.





Hop on Hop off -bussi ja venebussi
Stockholm Pass -korttiin sisältyi rajoitukseton käyttö tavan busseihin sekä venebusseihin. Valitettavasti seminaarin takia, en ennättänytkään legendaariseen Hop on Hop off-bussiin, mutta veneellä liikuimme useasti kohteesta toiseen ja se itseasiassa osoittautui todella käteväksi. Vene ajelee mm. kuninkaanlinnan ohitse ja voipa matkalla hyvällä tuurilla ikuistaa myös kerran päivässä ammuttavat laukaukset Skeppsholmenin saarelta, jossa on paljon Ruotsin armeijan vanhoja kasarmirakennuksia. Jatkoimme itse veneellä kohti Grönä Lundia, josta matka jatkui pari tuntia myöhemmin vielä Fotografiska museolle. Kaikki siis veneellä kätevästi.








SkyView
Ericsson Globe on varmasti monelle tuttu rakennus. Onhan siellä pelattu ennen lätkääkin, aika ikimuistoisestikin. Nykyisin tämän maailman suurimman pallomaisen rakennuksen päälle pääsee käymään lasigondolilla, joka kuljettaa sinut hitaasti aina 130 metrin korkeuteen. Matka huipulle tai takaisin, ei ollut edes paha. Kyyti oli niin rauhallinen, että ei edes heikottanut. Maisemat sen sijaan olivat vähän niin ja näin, johtuen Globenin ehkä hieman etäämmästä sijainnista, kaupungin keskustaa ja maamerkkejä sai vähän hakea.
Tänne kannattaa saapua heti aamusta saadakseen paikat ensimmäisiin lähtöihin. Matka ylös ja takaisin maanpinnalle kestään noin 20 minuuttia. Lähin metropysäkki on Globen.










Gröna Lund Tivoli
Djurgårdenissa sijaitseva Gröna Lundin tivoli on ehkä kaikkein karkkisin asia Tukholmassa ja sen riemusta saa nauttia kaupungilla muutenkin kävellessä. Vilkahteleehan korkeat huvipuistolaitteet sieltä täältä talojen lomasta, sekä toisinaan iloiset riemunkiljahdukset kaikuvat pitkälle vetten päällä. Tivolin sijainti on siis mitä mainioin. Tukholma -kortilla pääset ilmaiseksi sisään tivoliin, mutta laiteliput eivät kuulu hintaan. Me päätimme revitellä ja kokeilla tuota ihanalta näyttävää Eclipse -keinukarusellia, joka nostaa ihmiset korkeuksiinsa ja pyörittää komiasti kaupungin yllä. Omalta osaltani oli todellakin virhe mennä tuohon laitteeseen. Pelkäsin nimittäin ihan kamalasti koko kyydin ajan ja huusin varmaan taukoamatta. Miten jokin noin kauniilta ja romanttiselta näyttävä laite voikin olla niin kamala...? Omalta osaltani tuo yli satametriä korkea keinu ja sieltä avautuvat näköalat jäivät siis kokematta. Avasin silmäni vain pari kertaa ja ihan vain hetkeksi, jolloin näin merta varpaitteni välistä. Ei kiitos, oli jostain syystä ihan liikaa... Toivoin vain että kaksiminuuttinen kidutus keinutus päättyisi mahdollisimman pian. Ja tämä tulee siis henkilön suusta, joka on uskaltautunut mm. Las Vegasin Stratosphere -pilvenpiirtäjän katollakin oleviin laitteisiin, kahdesti. Tarkistin vielä tätä kirjoittaessa, että keinun maksiminopeus on lähes 70 km/h. Ei siis ihme kun minusta tuntui, että tukka irtoaa päästä ja lennän saletisti koko keinusta pois.
Älkää ymmärtäkö väärin. Muutoinhan tivoli on tosi kiva ja viihtyisä ja mikä positiivistä, niin ravintoloiden hinnat olivat järkeviä, eivätkä lainkaan kiskurihintoja. Iso suositus Gröna Lundin tunnelmalle!






ABBA The museum
Tulholma -kortilla saat ABBA museoon -20% alennuksen ja syy miksi haluan nostaa tämän museon käymisen arvoiseksi kohteeksi, on se, että tämän hauskempaa ja hyväntuulisempaa museota saa hakea. Täältä todellakin tanssit laulaen ulos glitterikerros olkapäilläsi. Museossa vierähtää helposti tunteja, riippuen kuinka innokkaasti haluat laulaa ABBA-karaokea (check!) tai tanssia ABBA discossa (check!). Kaiken kukkuraksi voit kiivetä lavalle bändin kanssa (check!), uuden hologrammiteknologian avulla. Se jos mikä oli siistiä! Kaikki nämä esiintymisesi voit jälkikäteen ladata itsellesi netistä, henkilökohtaisen koodin avulla. ABBA kuume ei kyllä kuole koskaan! Haluan palavasti takaisin tähän museoon!




Vasa Museum
ABBA museosta vain kävelymatkan päässä sijaitseva Vasa museo onkin sitten astetta vähäeleisempi paikka. Tämä 1600 -luvulla uponnut alus uinui merenpohjassa reilut 300 vuotta, ennen nostoaan. Surulliseksi tarinan tekee myös se, että laiva ennätti purjehtia vain vaivaiset 1300 metriä ennen uppoamistaan. Museon laivasta kertova video oli itseasiassa hyvin mielenkiintoinen, mutta muutoin itse museo on aika nopeasti läpi käyty. Ellei nyt satu olemaan suurta mielenkiintoa juurikin uponneita tai muuten vaan vanhoja puulaivoja kohtaan. Täyty kyllä todeta, että veneen yksityiskohdat olivat huikeita!




Vasa laiva kaikessa väriloistossaan.


Fotografiska -museo
Tämä on se museo, joka sijaitsee lähimpänä Viking Linen satamaa ja jonka ohitse olen itse kävellyt kymmeniä kertoa. Vaan en nyt. Nyt meillä oli aikaa tutustua itse museoon ja siellä olleisiin näyttelyihin. Greta Garbosta kertova valokuvanäyttely pyörii muuten vielä 21.8.2016 saakka, mutta itseäni eniten puhutteli Bryan Adamsin (25.9.2016 saakka) näyttely. Tukholma -kortilla on tännekin ilmainen sisäänpääsy ja lähin metroasema on Slussen, mutta aivan oven eteen pääset kätevästi venebussilla.



Itselleni teki ainakin hyvää laajentaa Tukholma näkymystäni ja oli kivaa nähdä enemmän, kuin pelkkä T-centralen ympäristö ja kaupat. Mutta jos shopattavaa etsit, niin sieltä ympäristöstä ne kyllä edelleenkin löytyvät. Kungsholmenilla oli myös oma kauppakeskus ja epäilemättä monessa muussakin kaupungisosassa.
Tukholma valloitti minut täysin, kun kerrankin sain siellä oikein ajan kanssa olla. En voinut sille mitään, että kaupungin katuja astellessani päässäni soi koko ajan vai ABBA. Ja eihän se pöllömpää ole kävellä kesäisiä katuja, kun mielessä raikaa vain Dancing Queen...




Tukholma, Thank you for the Music and ABBA! Tukholmassa parasta on myös se, että se on tässä ihan lähellä. Me tapaamme uudestaan vielä monta kertaa, tiedän sen. Mietin vaan tässä vielä, että voisikohan sinne ABBA museoon vaan muuttaa...?

Mitä ajatuksia Tukholma sinussa herättää ja ennen kaikkea, oletko vieraillut kaupungin museoissa, kuten esimerkiksi nyt tuolla ABBA museossa?


Eng // My Mini Guide what to do in Stockholm, Sweden and where ex. to use Stockholm Pass.
 

34 kommenttia

 1. Katriina8/03/2016

  Kouluhistoria oli minusta ikävää ulkolukua. Rupesin kiinnostumaan historiasta vasta kun ajelin Ruotsia pitkin ja poikin sekä Itämeren ympäri. (Tietenkin ajelin myös vesibussilla Tukholman saarien ympäri.)Etsin viikinkien ja hansakauppiaitten jälkiä, sekä Ruotsin ja Suomen yhteistä historiaa ja kulttuuria.Löysin niitä ja muistan käyneeni Tukholmassa mm.: Historiska museet, Nordiska museet, Skansen, Riddarholmskyrkan, Vasamuseet, Skattkammaren kuninkaanlinnan kellarissa (+ linnan näytehuoneistot), Nobelmuseet, Prins Eugens Waldemarsudde, Drottningholmin linnan näytehuoneet, puutarha ja Kiinalainen paviljonki. Tietenkään noita ei voi koluta yhdessä päivässä, ei yhtenä tai kahtena vuotenakaan. Kohtalo määräsi sen niin, että Tukholmasta tuli tutumpi kuin Helsingistä, ja olen läpikulkumatkoillakin Saksasta Turkuun uhrannut siellä lomasta yhdestä kolmeen päivään, joskus on riittänyt puolikin päivää.Ostoksilla en koskaan tuhlannut aikaa. Tukholmasta on enää vain yksi yö/päivä Turkuun ihanien saaristojen läpi....."Rakastuin" Tukholmaan, sen 14 saareen, siltoihin ja Itämereen jo 15 vuotiaana luokkaretkellä. Olen iloinen siitä, että opin ruotsia jo koulussa, ja olen ylläpitänyt ja parantanut taitoa matkoillani. Jos joku osaa vain englantia, niin jää paljosta vaille."Stockholm i mitt hjärta........." herättää tuntoja, kun katselen netistä Allsang pa Saksnsen. (Sieltä näkyy ihanasti Södermalmille ja joskus Viking-laiva lähdössä Tegelvikhamnissa, nyyh!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholmassa on kyllä paljon nähtävää! Minä haluaisin seuraavalla kerralla ainakin Nobelmuseoon ja kuninkaanlinnaan :) Sinulla onkin pitkä suhde Tukholmaan ja ruotsinkielen taitajille se varmasti tuntuu kuin toiselta kodilta.

   Poista
 2. Tsiisus tuo yläilmoissa riippuva keinuhässäkkä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Vieläkin puistattaa kun ajattelen...

   Poista
 3. Siis mä oon käyny Tukholmassa muistaakseni vaan kerran, ja olin sillon joku 9-10w ja ainoo minkä hämärästi muistan on JuniBacken. Eli periaatteessa en oo koskaan ollu tukholmassa, mutta se korjaantuu parin viikon päästä. Tosin sillä "Päivä tukholmassa" risteilynä. Ainoo mikä on päätetty, on ABBA museo. Se on ihan pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee, kivaa että pääset pian takaisin Tukholmaan! Ja toi ABBA museo on kyllä niin positiivinen tapaus, että varo ettet myöhästy laivasta ;)))

   Poista
 4. Ihana Tukholma! :) Kiva lukea kokemuksia itelle tutuista nähtävyyksistä. Mä uskon, että mulle olis käyny samoin tuolla keinussa kuin sulle, jotenkin noissa ketjukaruselleissa turvalaitteet tuntuu ihan onnettomilta. Muuten Gröna Lundissa on tosiaan kiva tunnelma, pari kesää sitten siellä oli aina sunnuntaisin zumbaa, ihan huipputapahtuma sekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sympatioista ja juuri sama fiilis tuossa keinussa tuli... voi apua sentään! hahaha :))) Mä luulen, jos asuisin Tukholmassa, käväisin usein Gröna Lundissa.

   Poista
 5. Aina näissä on jotain uutta, kuten pitääkin!
  Entisenä tukholmalaisena (ja ericssonilaisena) tiesin toki monesta jutusta, mutta en tuosta mahdollisuudesta nousta Globenin pinnalla ylös. Täytyykin yrittää ujuttaa se seuraavalle Tukholman reissulle, joka kyllä tulee vastaan taas joskus.
  Laivamatkailu Tukholmaan ei ole oikein innostanut sen jälkeen kun aikoinaan siellä ajaessamme kävimme kotimaassa laivalla niin monta kertaa (kun piti autoa kuljettaa mukana), mutta suosittelen lämpimästi lentoja Brommaan, kivan pieni kenttä lähellä keskustaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mä muuten lensin Brommaan juuri tällä reissulla. Sieltä pääsi kätevästi keskustaan ja paljon edullisemmin kuin Arlandan junalla. En varmaan tiennytkään, että olet asunut kaupungissa. Sittenhän tunnet sen kuin omat taskut! Tuo Globen Skyview on kohtalainen uusi, joten ei hätää :)

   Poista
 6. Mä olin juuri yhden yön reissulla Tukholmassa, ja taas sitä muisti, miten kaunis ja ihana kaupunki onkaan kyseessä. Näistä sun kirjoittamista kohteista Gröna Lund on kyllä sellainen, minne haluaisin, haha. :)

  Mikä mua estää Tukholmaan lähtemästä useamminkin, on se hintataso. Siellä on pirun kallista, ja jo lentokentältä kaupunkiin pääsemiseen saa käyttää pienen omaisuuden. Harmi... Me yövyttiin viimeksi kyllä tosi kivassa hostellissa, Generator Hostel, jonne varmaan suuntaan seuraavallakin reissulla rahan säästämiseksi yöksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8/10/2016

   Vinkki Merille (ja muillekin budjetista tarkoille): kannattaa ostaa jo heti lentokentältä 24h tai 72h lippu SL:n liikennevälineisiin, jolla pääsee myös vaikkapa Arlandasta keskustaan. Siinä täytyy vain nähdä hieman vaivaa: ensin bussilla Arlandasta Märstan asemalle ja sieltä pendeltågilla eli paikallisjunalla Tukholman keskustaan. Tämä on tietysti hitaampaa kuin Arlanda Express, mutta loppujenlopuksi ihan kätevää ja tietysti samaa lippua voi sitten käyttää liikkumiseen koko Suur-Tukholman alueella kortin voimassaoloajan.

   Poista
 7. Apua, toi Gröna Lundin keinulaite --- härregyyd!

  VastaaPoista
 8. Juurikin näin. Tukholmassa en ole koskaan ehtinyt oikein kunnolla viettää aikaa. Aina on ollut maksimissaan pari päivää putkeen - useimmiten vain se yksi päivä risteilyn lomassa. Ja voi, miten helposti sinne pääsisikään pidemmäksikin aikaa!

  VastaaPoista
 9. Tukholmassa käydessä nähtävyydet ovat jääneet melkein aina sivuosaan. Tuolla Fotografiskassa on tullut kyllä käytyä kahdesti ja tykkään kovasti.

  VastaaPoista
 10. Tämä oli kiva ja hyväntuulinen miniguide. Snäpissä tuli aiemmin seurattua sun Tukholmareissua ja uskon täysin että oli tosi huikea viikko kyseessä!

  Oma suhteeni Tukholmaan on suunnilleen sama kuin mitä sinullakin oli ennen. Eli kaupungin kanssa on tavattu kerran jos toisenkin, yleensä nopeasti ja aika väsyksissä. ��

  Ois kiva lähteä piipahtamaan täällä joskus ajan kanssa ja katsastamaan näitä nähtävyyksiä. Abba museo ainakin! ����

  Titta

  VastaaPoista
 11. Tukholma on mulle todella outo ja tuntematon kaupunki. Olen siellä kerran käynyt, ja siitä on aikaa joku 15 vuotta. Silloinkin käytiin vain Vasa-museossa. Tälle vuodelle on ollut suunnitteilla Tukholman reissu, mutta mitään en pääse vielä tässä kohtaan suunnittelemaan.. Joulumarkkinatkin Tukholmassa voisi olla aika kivat :)

  VastaaPoista
 12. Mä en ole tainnut käydä aikuisiällä kunnolla Tukholmassa. Sen verran hehkutusta kaupungista saa lukea, että joskus pitää ottaa kyllä agendalle. Hauskannäköinen reissu teillä on ollut :D

  VastaaPoista
 13. Mä olen kerran käynyt Tukholmassa kunnolla ja silloin ravattiin kaupunkia ympäri hirmuisella tahdilla. Paljon on kyllä vielä näkemättä ja kyllä Tukholmaan voisi mennä ihan fiilistelemäänkin joskus :) Fotografiska toimii muuten aina!

  VastaaPoista
 14. Hyi miten kamala toi Gröna Lundin laite! Jäis kyllä itseltäni menemättä. ABBA-museo sen sijaan on käyntilistalla.

  VastaaPoista
 15. Risteilypysähdyksellä ei tosiaan ehdi kuin pienen pintaraapaisun tuosta hienosta kaupungista näkemään, vaikka kuinka hyvin suunnittelee menonsa. Viikossa sen sijaan ehtii jo hyvin pääsemään sisään kaupunkiin, jota kannattaa ilman muuta käydä katsomassa myös vesiltä. Mahtavaa, että sait tämän yhdistettyä TBEX matkabloggaajaseminaariin.

  Käymme vuosittain Tukholmassa ja täältä maakunnastakin on suora lento sinne, jolla on helppo lähteä vaikka viikonloppulomalle.
  Globenin lasigondolilla ei olekaan tullut ajeltua, mutta pitää kyllä käydä tämä testaamassa. ABBA-museossa oltiin n. kuukausi avajaisista ja oli aivan mahtavaa päästä aikamatkalle 70-luvulle, jolloin olin kovan luokan ABBA-fani! Ja sillä visiitillä siirtyi ABBA-kuume tuolloin 3-vuotiaaseen tyttäreenikin, jonka huoneessa raikaa nykyään Dancing queen. :D

  VastaaPoista
 16. Tukholma kesällä on vuodesta toiseen yksi suosikkejani maailmassa. Tämänkesäisellä reissulla asuimme Östermalmilla, joten Djurgårdenin kesäparatiisi tuli varsin tutuksi. Ihana, ihana kaupunki <3

  VastaaPoista
 17. Just toi sama historia Tukholman matkojen suhteen mullakin, mutta nyt on jostain syystä ruvennut enemmänkin kiinnostelemaan. Ehkä siksi kun myös kotimaan matkailu on alkanut viehättää yhä enemmän. Kivoja vinkkejä tässä siis seuraavalle, toivottavasti päiväretkeä pidemmälle, Tukholman matkalle!

  VastaaPoista
 18. Tukholmassa tullut käytyä mutta aikaa siitä kun on siellä kesällä tullut oltua. Museoista ainoastaan kuninkaanlinnassa on tullut käytyä. Tuo wasa museohan on maailman 10 parhaan museon joukossa. Risteilylle menisin ehdottomasti, jos kesällä Tukholmaan eksyisin.

  VastaaPoista
 19. Juu, kuulun niihin "päivä Tukholmassa-ristelijöihin" eli valitettavasti Tukholmasta en oikeastaan tiedä mitään. Tämä olikin hyvä postaus, tuli paljon hyviä vinkkejä. Tuo Skyview olisi tosi mahtava!

  VastaaPoista
 20. En osaa sanoa miksi, mutta Tukholma ei ole koskaan sykähdyttänyt minua. Olen pitkään miettinyt, että pitäisi mennä sinne muutamaksi päiväksi ja kierrellä rauhassa. Viimeksi taas vaan ajettiin kiireellä autolla läpi ja käytiin vain jossain syömässä.

  VastaaPoista
 21. Tukholma on ihana! Viimeksi vierailin siellä NBE-hostina ja silloin käytiin Abba-museossa ja Fotografiskassa. Södermalmin alueesta tykkään. Olisi myös kiva mennä pidemmäksi aikaa tutustumaan Tukholman heviskeneen. \m/

  VastaaPoista
 22. Tukholma on ihana ja siellä tosiaan tekemistä riittää. Aivan liian harvoin tulee tosiaan sitä päiväristeilyä pidempään kaupungissa vietettyä. Pari kertaa olen muutaman yön reissun tehnyt - molemmat ovat olleet opiskeluekskursioita. Ehdottomasti pitäisi tehdä lomamatkakin Tukholmaan. Vasa-laiva on kyllä upee!

  VastaaPoista
 23. Tukholman Turistireissu on vielä tekemättä mutta suunnitteilla kyll. Tästä voi sitten napatakin vinkit talteen :) tuo venetaksin käyttö vaikuttaa varsin mukavalta ja toimivalta tavalta liikkua kaupungissa

  VastaaPoista
 24. Hanneli / duunireissaaja8/13/2016

  Vuosia sitten lennettiin useammaksi päiväksi ja tultiin laivalla takaisin. Sen jälkeen vain pikapyrähdyksiä laivalla ja kaikki pidemmät matkat ovat olleet työreissuja Tukholman lähistölle. En esimerkiksi suosittele viikkoa Solnassa. Olis todellakin aika käydä päivittämässä muistot ajantasalle.

  VastaaPoista
 25. Mun Tukholmavisiitit on ollut aina vain kämäisiä päiväreissuja - haluaisin olla joskus pidemmänkin aikaa ja tämäkin postaus osoitti että kyllä siellä naapurissa kannattaisi viettää vähän enemmän kuin sen 8 tuntia :) Pitää tehdä korjausliike!

  VastaaPoista
 26. Olisi tosiaan aika lähteä pariksi päiväksi Tukholmaan, sillä kaupunki on tosiaan upea ja tekemistä riittää! Olen siellä käynyt varmaan kolmisenkymmentä kertaa, mutta lähes poikkeuksetta niitä kuuluisia "päivä Tukholmassa" risteilyjä. Tai sitten olen ollut jossain urheilutapahtumissa, jolloin ei ole aikaa itse kaupungille riittänyt. Ensi kesänä sitten viimeistään yöksi Tukholmaan...

  VastaaPoista
 27. Ai niin, unohtui mainita, että toi venebussi on tosi huippu!

  VastaaPoista
 28. Tukholma <3 Ihan maailman paras kesäkaupunki. Citypyörät, melonta, kävelyreitit vesistön äärellä, kahvilat, ravintolat, suklaakaupat, kirpparit, ostoskeskukset jne jne Museoista mun lemppari on ehdottomasti tämä: http://spritmuseum.se/en/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!