Trash Hero

Tänään on jälleen maanantai. Kuten tänä maanantainakin, niin myös viime viikon maanantaina joukko vapaaehtoisia sankareita kokoontui aamukymmenen aikaan Koh Lipen rannalla keltaisiin puettuna. Tuota joukkoa kutsutaan nimellä Trash Hero. Joka maanantaiseen tapaansa he valjastavat joukkonsa ja suuntaavat lähisaarille pelastaakseen paikallista luontoa ja ympäristöä tuholta. Tuo tuho on pääsääntöisesti muoviroskaa.

Viime maanantaina näillä sankareilla oli suuntana Lam Shun, Koh Adang ja Koh Hin Ngam -saaret. Kaikkiaan 48 ihmistä osallistui näihin talkoisiin ja he siivosivat päivän aikana huikeat 450 kiloa roskaa pois saarilta!


Miksikö kerron asiasta? Tuona maanantaina osallistujamäärän piti olla 50. Meidän piti olla joukoissa mukana. Mutta minkäs teet kun miehelleni tuli ripsa-pipsa kylään, tuo Aasian yllättävä vieras joka ei kysy lupaa tulla, sunnuntai-iltana ja maanantai menikin sitten toisinlaisissa merkeissä. En kuitenkaan halunnut jättää tätä asiaa huomioimatta ja nostamatta esiin, koska olen aivan varma että lukjoidenkin joukosta löytyy henkilöitä joita asia kiinnostaa! Minulle tässä Trash Hero -kampanjassa yhdistyy usea asia; muovi, tuo viholliseni ja roskaaminen. Matkailun kasvavassa tahdissa, on entistä enemmän tärkeämpää kiinnittää huomiota kestäviin ratkaisuihin. Ja kuka edes roskaa? Kenellä tulee mieleen jättää omat roskansa toisten siivottaviksi?

Tässä yhden Trash Hero -päivän muovipullojen keräysmäärä ja niiden alkuperämaat. Pullot ovat huuhtoutuneet virtauksien mukana Intian valtamerestä. 600 muovipulloa maittain: 350 malesia, 100 thaimaa, 58 indonesia, 20 malediivit.Hatunnosto kaikille Trash Hero -kampanjassa mukana oleville! Seuraavalla kerralla toivon niin pääseväni kantamaan korteni kekoon, sillä minähän rakastan Koh Lipeä ja muita kauniita Thaimaan saaria. Toivottavasti sinä pääset mukaan myös. Heitä voi seurata facebookissa, josta käy ilmi, että kampanja on levinnyt laajemmaltakin. Myös Indonesian Gilin saaret on mukana, kuten myös Thaimaassa esimerkiksi Ao Nang.

Osittain kampanjaan liittyen on myös lanseerattu "Love Koh Lipe" -vesipullo kampanja, jossa kehoitetaan välttämään ja vähentämään kertakäyttöisten muovipullojen käyttöä. Uudelleen täytettävään alumiinipulloon voit tankata vettä ilmaiseksi useista saaren kampanjassa mukana olevista vesiautomaateista. Tämä kuulostaa erittäin hyvältä suuntaukselta! Eikä pullo maksanut kuin vajaat viisi euroa.

Mitä voin itse tehdä? Ja ostinko alumiinipullon? Tässä päästään toiseen lempiaiheeseeni, kemikaalit. Sanotaanko näin, että olisin halunnut ostaa tuon pullon, mutta pitkien tutkailujen jälkeen en uskaltanut ostaa sitä. Miksikö? En ensinnäkään tiedä pullon valmistajaa, enkä siis voi tietää alumiinin valmistustavasta tai ekologisuudesta sen enempää. Alumiinin tuotanto kun ei varsinaisesti ole ekologista toimintaa ja pullojen pinnoitteista ollaan montaa eri mieltä. Sanotaanko näin, että tässä kohtaa tuli ikävä kotonani olevaa LifeFactoryn lasista juomapulloa, jota en saanut reissuun mukaan kun käsimatkatavaroilla reissataan. Tunnustus; kaikki me tarvitsemme vettä ja olemmekin siis joutuneet aina ostamaan veden muovipullossa. Sydäntäni on riistänyt lähes joka kerta. Mutta jos mahdollista, ostamme aina sellaisen ison 5-6 litran kokoisen tonkan, josta täytämme pienempiin pulloihin joka päivä vettä. Nämä ovat niitä aivan pieniä tekoja, joita voi itse tehdä matkoilla.
Jos jostain voimme lohduttautua Suomessa asuvana, niin toimivasta pullojen kierrätyksestä. Kierrätyspullojen palautusaste liikkunee suomessa lähes 90 prosentissa. Mutta toisin on täällä Aasiassa. Siksi jokainen tekomme jättää jäljen. Joten tehkäämme se olosuhteisiin nähden parhaalla mahdollisella tavalla.Minusta on hienoa kuitenkin nähdä  tämän tyyppistä toimintaa ja heräämistä aivan viherjuuritasolla. Trash Hero -päiväksi tarvittavat roskapussit, kuljetukset, juomat ja ruuat tulevat lahjoituksena Koh Lipen ravintoloilta ja hotelleilta. Näin mukana olevat yritykset tukevat myös toimintaa. Viime maanantaina mukana oli myös Lipen saarella tukipaikkaa pitävän Royal Thai Navy yhdellä veneellään. Vastuullinen matkailu on kaikkien asia. Tai tulisi olla. 

Minulle alkaa muuten pikkuhiljaa hahmottumaan yksi kantavista teemoista tällä reissullani ja se on tuo kaikille tuiki tärkeä elementti, vesi. Vesi ja sen saatavuus, sen puhtaus ja oikeus. Valaistuinkin aiheesta ihan jo reissumme alkupuolella Hollywoodissa, jossa olimme My Name is Water -elokuvan ensi-illassa ja josta kirjoitinkin heti elokuvan nähtyämme ajatukseni
Aiheesta lisää myöhemmin, selvästikin.


Eng // Trash Hero -campaing helps to clean Koh Lipe island and islands near by from the trash and plastic bottles. You can do your part as well. More on facebook.

19 kommenttia

 1. Hienoa kampanjointia Lipellä ja vaikka tuo pullo ei olisi kemikaalivapaa, on se silti askel parempaan suuntaan. En tiedä miten tuolla pienemmillä saarilla mutta ymmärtääkseni ainakin isoimmissa kohteissa, kuten Phuket, kierrätetään muovipullot ainakin jollakin tavalla. Meidän talossa vartijat kävivät läpi roskiksia ja poimivat sieltä muovipullot pois. Me tietenkin vietiin omamme aina jo lajiteltuina isoissa säkeissä. Eri taho haki roskat ja toinen sitten muovipullot. Pitäisikin selvittää, mihin ne viedään ja mitä niille tapahtuu. Mutta ymmärrettävää, ettei saarilla ole tuota mahdollisuutta. Ja kaikkihan tietenkin lähtee meidän turistien käytöksestä, vaikea on ymmärtää miksi joku heittää yhtään mitään roskaa luontoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sari! Tuo on hyvä tietää ja täytyypä selvitellä enemmän tuota kierrätysasiaa. Oon ihan samaa mieltä että suunta on ainakin oikea Lipellä ja muuallakin ja se jos mikä on hienoa! :)

   Poista
 2. Mahtavaa, että kirjoitit aiheesta vaikka ette pääseetkään tällä kertaa osallistumaan kamppikseen. Tunsin aika monta pistosta sydämessäni lukiessani tätä postausta, sillä vaikka kierrätän kotioloissa ja mulla kulkee käytännössä aina mukana Siggin alumiinipullo, ei se reissuun yleensä lähde. Ihan liian monesti reissuilla onkin tullu ostettua aina janon vaatiessa pieniä juomapulloja, vaikka aivan yhtä hyvin pitkänkin reissun voi pärjätä yhdellä pienellä ja usealla isolla kanisterilla, on laiskuus iskenyt ihan liian monta kertaa. Koitan taas tämän postauksen myötä muistaa, miksi niin ei tosiaankaan kannattais tehdä.

  Tsemppiä Pipsan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inka, kiva kuulla että tässä oli muidenkin mielestä aihetta nostoon ja että jaoit postausta. Pienillä asioilla ja kuluttujakäyttäytymisellä kun voi jokainen meistä vaikuttaa niin paljon :) Tuo Siggin alumiinipullo taitaa ollakin parasta laatuaan tuossa sarjassa, joten hyvä valinta. Minä en ole edes varma, saisiko sitä käsimatkatavaroissa kuljettaa?

   Poista
  2. ja vielä, kiitos Inka! Pipsa lähti onneksi aika nopeesti tiehensä ja potilas voi jo hyvin ;)))

   Poista
  3. Mää en muuten tiedä, meneekö alumiinipullo käsimatkatavarassa. Täytyy selvittää!

   Poista
 3. Mahtava postaus ja upea kuulla, että Lipellä on ryhdytty toimeen! Ihan hirvitti Aasiassa kierrellessä katsella sitä muovin kulutuksen määrää… Mulla on ollut vastaava postaus mielessä monta kertaa ja taidanpa siihen tarttua tässä kampanjan siivittämänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Milla! :) Odotan innolla sun postausta. Muovi on täällä kyllä kaikkialla ja kaikissa eri muodoissa ja kun itse sitä yritän välttää, niin on välillä ihan vaikeuksia kaupan kassoilla yrittää selittää että en halua jotain pientä ostosta erilliseen muovipussiin :) Saan aina henkiset raivarit ja pahan mielen jos ne väkisin puskee tuotteet pusseihin. Eilenkin palautin oston yhteydessä yhden pussin kun en nyt oikeasti tarvinnut sitä :) It´s a little steps... :)

   Poista
 4. Ihan mahtava kampanja! En ollut tuollaisesta kuullutkaan. Tuo kaiken muovisen käyttö pistää kyllä reissuissa aina silmään. Brasiliassa kaupoissa suurin piirtein jokainen tavara pakataan eri muovipussiin, joita laitetaan vielä kaksi päällekkäin kun ei se yksi kestä... Kamalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käääk, mulla tulee ihan kylmiä väreitä kun nään sieluni silmin tuon pakkausmeiningin... Ihan kamalaa! Samaa harrastetaan valitettavan monessa paikassa ja maassa. Uskon ja toivon, että pikku hiljaa muuallakin kun tietoisuus kasvaa muovista ja miten sen kiertokulku on vahingollinen ruokaketjussamme ja maaperässämme, niin muutosta alkaa tapahtumaan. Onhan kaupunkeja jotka ovat kieltäneet koko muovipussit. Peukut sille! ;)

   Poista
 5. Hieno postaus tärkeästä aiheesta - mä pyrin aina välttämään muovipulloja, minkä vuoksi kannan SIGiä mukana. Ja valintoja toki pitää tehdä senkin eteen, että missä pullonsa täyttää. Tää pistää ajattelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nella, huippua kuulla! Sigg on merkkinä tuttu ja tiedätkös sinä, saako sen käsimatkatavaroissa viedä? Mä olen Suomessa vaan aina käyttänyt lasista täyttöpulloa, mutta en minäkään sitä reissuilla ole kantanut mukana. Vaikka pitäisi! :) Tuo Sigg ei ainakaan niin helpolla hajoaisi.

   Poista
 6. Yhdyn edellisiin, todella hyvä kampanja ja postaus.

  Asiasta toiseen: joko sut on haastettu matkakuva-postaukseen? :) Jos ei niin nyt on. Materiaalista ei taida sulla ainkaan olla pulaa hihiii :) http://www.rantapallo.fi/50statepuzzle/2015/02/16/10-matkakuvaa-blogihaaste-jenkki-edition/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Pienillä valinnoilla jokainen voi vaikuttaa matkoillakin :)
   Ja kiitos matkakuvahaasteesta! Otan sen mieluusti vastaan, yay! Materiaalia kyllä löytyy ja hetki pitääkin noita nyt tuumailla ;)

   Poista
 7. Niin ja Pekalle pikaisia paranemisia! Voi että sitä kutsumatonta vierasta, murr :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) potilas on onneksi jo terve. Noi on tosi vikkeliä tauteja. Päivä pari ja sitten taas mennään :) Nämä on Ulla näitä Aasiaan kuuluvia todellisia "bonuksia" ;)))

   Poista
  2. Hahah just niin! Nää bonukset on hyvin vahvasti mun mielessä kun ajattelen sitä maanosaa xD

   Poista
 8. Upea kampanja ja 450kg on kyllä ihan mieletön määrä! Ja hah ripsa-pipsa, enpä ole tuota termiä kuullut tässä yhteydessä ennen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on upea kampanja! Ja joka viikko tuntuu löytyvän sama määrä, ellei jopa enemmänkin roskaa. Voi me ihmiset! Suunta on kuitenkin oikea :)

   Hihh..joo, ripsa-pipsa on suht positiivinen ilmaisu aiheesta ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!