Kädet ilmaan! Tälläinen oli maailman ensimmäinen Provinssi-risteily!

Kun sain mahdollisuuden osallistua ensimmäistä kertaa järjestettävälle Viking Line goes Provinssi -risteilylle, en miettinyt sitä hetkeäkään. Eikä seurastakaan tarvinnut lähteä arpomaan. Festareille lähdettiin samalla porukalla kun nyt yleensäkin festareille lähdemme, oli kyseessä sitten tosiaan kesäkuinen Provinssi Seinäjoella tai jokin muu festivaali Suomessa tai maailmalla. Meidän timanttiseen festarikuntoon hiottu tiimimme on aika lailla aina valmiina toimimaan. Tällä kertaa vihreät niityt ja pölyiset hiekkakentät tosin vaihtuivat vaahtopäihin Itämerellä. Suuntana oli Suomen Turku ja minulle vielä kokematta jäänyt Viking Grace. Jo ennen laivaan astumista koko konsepti festareista merellä, keskellä sydäntalvea, kuulosti erinomaiselta idealta. Hurrasin jo ennen lähtöä, että näitä lisää! Mutta minkälainen se ensimmäinen Provinssi-risteily sitten oikein olikaan?

Viking Grace liikennöi siis Turusta käsin ja laivan lähtöaika on illalla hieman ennen yhdeksää. Eli kohtalaisen myöhään. Me suuntasimme ensitöiksemme buffet Auroraan illalliselle. Johan siitä oli useampi tunti, kun kotona Helsingissä olimme viimeksi syöneet. Buffa sopii myös hyvin alkuillan kippistelyille ja saipa hanasta jopa Happy Joe -siideriä. Se ilahdutti reissuseuruetta. Risteily konseptina ylipäätään on aina ollut minulle mieluinen - kaikki viihde helposti saman katon alta, ilman taksijonoja. 

Tykkäsin muuten tosi paljon Viking Gracen, tämän lähes uuden laivan, sisustuksesta ja valaistuksesta. Buffan puolellakin oltiin uskallettu tehdä rohkeita valintoja - perinteisten ruokapöytien rinnalle oli tuotu muutamia hipsterihenkisiä keltaisia ruokailuryhmiä. Knoppitietona, että alus on muuten Itämeren hiljaisin ja Viking Grace käyttää ensimmäisenä matkustajalaivana maailmassa polttoaineenaan vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua*. Pisteet sille!

Mutta sitten niihin festareihin! Bileet alkoivat hieman ennen puoltayötä Club Voguessa ja ensimmäiseksi lavalle asteli suureen suosioon noussut Paperi-T. Potin räjäytti viimeistään kuitenkin seuraava artisti, Disco Ensemble, joka iskeytyi takuuvarmasti jokaisen paikalla olleen tajuntaan. Nyt lähti ne kädet ilmaan viimeistään - festival time!


 
Huonoksi eivät jääneet seuraavana päivänä esiintyneet valloittava Sanni eikä Olavi Uusivirtakaan. Eivät todellakaan! Sannin keikkaa odotin ihan eniten ja Olavi vetäisi kyllä varmaan parhaan keikkansa, jota minä olen koskaan todistanut. Iso käsi siitä. Esiintyjistä Tiisu, oli ainoa, mitä en ollut aikaisemmin livenä nähnytkään. Heidän energinen settinsä herätteli kuitenkin yleisön viimeistään tähän uuteen festaripäivään.

Mutta ennen toisen festaripäivän alkua, aamumme alkoi päivän parhaalla asialla, aamiaisella. Aika luksusta etten sanoisi, noin niinkuin festariolosuhteisiin. Tuoreet hedelmät, terveyssmoothiet ja kymmenet eri ruokavaihtoehdot saivat helposti nirvanaan. Eikä talvipäivän auringonnousussa, joka kimmelsi maagisesti ruokailusaliimme, ollut myöskään mitään huonoa sanottavaa. Tukholman edustan saaristot kruunasivat vielä kokonaisuuden. Tälläiseen olisi niin helppo tottua.Aamupalan jälkeen ei suinkaan saavuttu vielä satamaan, kuten normaalisti risteilyiltä, vaan Viking Grace pysähtyy itseasiassa varhain aamulla Tukholmassa, mutta vain hyvin lyhyen aikaa. Päivällä se käy myös Ahvenanmaan satamassa, joka olikin minulle uusi tuttavuus. Siis nähdä Ahvenanmaa päiväsaikaan. Yleensähän Helsingistä lähtevät risteilyalukset pysähtyvät siellä yöaikaan matkalla Tukholmaan tai pois sieltä. Gracen erilaiseen aikatauluun olikin siis pienoinen totutteleminen, mutta onneksi uudella laivalla riitti tutkittavaa. Esimerkiksi laivan spa-osastolla olisi helposti voinut viettää tunnin pari loikoillen altaissa, maiseminaan suoraan nenän edessä kaunis Itämeren saaristomme.


 
Mutta ehei, festareilla kun ollaan, me menimme tietysti discoilemaan! Ja ei mihin tahansa bileisiin vaan silent discoon, joka on kyllä hulvattoman hauska konsepti. Laivalla olisi ollut mahdollista ottaa, festarimeininkiin sopivasti, myös tatuointeja. Ihan oikeita sellaisia. Kävimme katsomassa tatuointistudiota, jonne oli helppo löytää tatuointilaitteen surinan perusteella. Turkulaisen Mad Flow Tattoon -studion Tomas kertoi, että kaikki ajat olivat kuulemma menneet jo pian laivan lähdön jälkeen. Kysyntää siis oli!

Laivan saapuessa takaisin Turkuun illalla, todistimme kauniin auringonlaskun ja fiilis oli muutenkin korkealla juuri koettujen keikkojen ansiosta. Mieleen hiipi ajatus, kuten usein festareilla, että sitä toivoisi mieluusti vielä yhden lisäpäivän tätä samaa hauskaa... Mutta ei auttanut, oli tullut aika kiittää maailman ensimmäistä provinssiristeilyä ja aloittaa kotimatka yhtä hauskaa muistoa rikkaampana takaisin Helsinkiin.


Miltäpä teidän korvaan kuulostaa tälläinen festarikokeilu? Lähtisittekö, jos vastaavanlainen tulisi uudestaan? Tähän minun on helppo vastata, että kyllä ja todella toivon että vastaavanlaisia järjestetään lisää tulevaisuudessa.


Viking Line goes Provinssi-risteily toteutettiin yhteistyössä Viking Linen kanssa. Mielipiteet ja kokemukset ovat omiani.

Eng // We had so much fun at the very first Provinssi festival-cruise by Viking Grace. I would go again!
 

41 kommenttia

 1. Provinssi ei nyt ihan meikäläisen juttu ole, mutta muutoin on tullut hyödynnettyä Viking Gracen ohjelmistotarjontaa melkoisen kiitettävästi (mm. Flame Jazz). Etpä olisi voinut onnistunutta ohjelmaristeilytunnelmaa paremmin tähän postaukseen luoda. Kiva kun tykkäsit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että risteilyllä koettu hyvä fiilis välittyi postauksesta :) Viking Grace taipuu kyllä moneksi ja viihdetarjonta on monipuolista, kuten yleensäkin laivoilla. Viihtymäänhän sinne usein juuri lähdetäänkin ja harvemmin tarvitsee kyllä pettyä ;) Mukavia risteilyitä sinulle! :)

   Poista
 2. Mä voisin muuten tykätä, mutta tuo keikkojen myöhäinen alkamisaika ei vaan istu mun kanssa yhteen. Iso syy, miksi en käy satamassakaan kovinkaan usein keikoilla... ei vaan yleensä jaksa. :)

  Sen sijaan noista ruokakuvista ei voi kuin tykätä! Ja Ahvenanmaa päivällä olisi kanssa kiva nähdä, itse kun olen "nähnyt" sen vain silloin pimeässä keskellä yötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissa, Suomessa, on nykyisin aikaistettu muuten keikkojen aloitusta, joka on mielestäni hyvä juttu. Festarimaailmassa vikat keikat saattaa alkaa jopa vasta 1-2 aikaan yöllä ja toisinaan se on kyllä aika hurjaa! Mutta jos pääesiintyjä vetää siihen aikaan, niin on vain pakko pysytellä hereillä ;) Täällä se ei kyllä tuottanut lainkaan ongelmaa :) Ja lisää bändejä oli tosiaan päivällä :)

   Poista
 3. Jennin kanssa samaa mieltä siitä, että keikkojen myöhäinen alkamisaika tarkoittaa käytännössä sitä, että minulta ne jäisivät kokematta. En ymmärrä, miksei alkamisaikaa olisi voitu varhentaa. Toinen, mikä ei kolahtanut, oli lyhyt pysähdys Tukholmassa. Muuten varmasti huikea kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä ensimmäisellä festariristeilyllä tosiaan itse laivakin lähti satamasta vasta ilta ysin aikoihin, niin siitä syystä bänditkin aloitteli vähän myöhempään. Ehkä toisella laivalla aikataulu olisi eri. Tukholmassa on kyllä kiva käydä aina ihan ajankin kanssa! :)

   Poista
 4. Hauska konsepti, kyllä tuollaista voisi lähteä edes kerran elämässä kokeilemaan! Etenkin talven keskelle sopii mainiosti. Tai miksei sinne alkukesäänkin, Provinssissa kun monesti on tullut vettä niskaan. Niin myös viime kesänä, mutta eipä se menoa haitannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, lisää festariristeilystä kiinnostuneita! :D Tämä sopi minusta ihanasti keskelle talvea, koska talviaikaan kaipaa kyllä kaikki virikkeet mitä vaan mahdollista. Ja niin totta tuo, että tuolla ei ainakaan tarvitse sadetta pelätä tai muita luonnonoikkuja, hihhh :)

   Poista
 5. Mä oikeastaan inhoan risteilyjä. Jotenkin laivat ahdistaa. Tosin se kerta kun tein nopean reittimatkan Ahvenanmaalta Turkuun Gracella oli ehkä vähän parempi, kun Grace oli niin fresh! Kyllä mä siis ehkä Paperi-T:n ja Sannin takia uhrautuisin. ;) Olavi Uusivirta sen sijaan... inhokki numero 1 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viking Grace asettaa kyllä uudet standardit Itämerelle, joten ihan syystäkin viihdyit! :) Hyvän musiikin puolesta mun mielestä ihan hyväkin uhrautua ;)))

   Poista
 6. Hyvänkuuloinen konsepti suomalaisille, yhdistetään kaksi mieluista ajanvietettä :) Itse kävin juuri laivalla todetakseni, ettei ne risteilyt ole niin mun juttu.
  Sen sijaan toi laivan buffet ...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buffat! Aamen tosiaan niille. Ne on niin herkkuja :)

   Poista
 7. Provinssiristeilystä en ollut kuullutkaan! Hauskaa kumminkin, että keikkoja ja festareita järjestetään enemmän myös laivaympäristössä. Suomen kesä kun ei kovin pitkälle aikavälille ulkotapahtumia salli. Itsekin kierrän keikkoja ja festareita sujuvasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Kivaa huomata, että muitakin niistä innostuneita löytyy! Pariin kertaan olen ollut samantapaisessa konseptissa mukana. Kerran Sweden Rock Cruisella, joka singahti matkaan Tukholmasta ja kahdesti Karibialla 70 000 Tons of Metalilla. Aurinkoinen Karibia ja montakymmentä metallibändiä on ihan lyömätön yhdistelmä varsinkin tammi-helmikuussa, kun Suomessa on aivan liian kylmä! Viking Grace on myöskin vielä testaamatta, mutta varsin kelvolta laivalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau! Festarit Karibialla kuulostaa ihan övereiltä :) Mahtavaa! Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta kun tälläistä järjestettiin Suomessa, mutta toivottavasti ei viimeinen vaan hyvä alku traditiolle.

   Poista
 8. Tuollaisille festareille minäkin voisin lähteä, jos esiintyjät olisivat enemmän mieleiset! Valkoiset lakanat, kunnon veskit ja ruoat. Kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jesh, näillä festareilla oli kyllä monta plussaa versus tavan festareihin (jotka on kyllä mun makuun nekin) :)

   Poista
 9. Festarit laivalla? Siinäpä vasta mielenkiintoinen konsepti! Ja miksei; ei telttaöitä eikä hyttysiä ja oma suihku :)
  En tiedä olisiko partylaivailu itseäni varten, mutta Viking Gracelle olen halunnut jo pitkään päästä risteilemään. Nimenomaan syömään hyvin ja spahan rentoutumaan. Suositteletko siis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viking Gracen spa-osasto näytti mitä aulasta kurkattiin, niin jumalaisen houkuttelevalle. Ja buffalle tietysti myös iso peukku! Mulle festarikonsepti oli toimiva ja tosiaan ilman hyttysiä :)

   Poista
 10. En ole käynyt yhdilläkään festareilla elämäni aikana :P. Varmaankin siksi, että en ole koskaan oikein fanittanut tarpeeksi yhtäkään bändiä tai artistia, että jaksaisin nukkua teltassa Suomen "kesässä". Tämä voisi kuitenkin ratkaista tuon ongelman, koska kaikki on tehty selvästikin niin helpoksi ja mukavaksi, kun saa kunnon sängyn, aamiaisen ja oikean katon päänsä päälle :). Eli todella mielenkiintoinen konsepti ja hienosti kirjoitettu postaus :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jerry! :) Mulla on taas kokemusta festareista melkein 20 vuoden ajalta ja siihen mahtuu monta Suomen "kesän" telttayötäkin, hahaha :))) Tälläisellä festariristeilykonseptilla on toki varmempi aloittaa festareihin tutustuminen. Ja aamiainen, se se vasta luksusta onkin! :)

   Poista
 11. En ollut tästäkään konseptista koskaan kuullut! Ihan mahtava idea pitää festarit laivalla. Ja melkoisen paljon mukavampaa herätä seuraavaan päivään skumppa-aamiaisella ja span kylvyillä. Siinä olis festaripuitteet mun makuun. :) Tosin ehkä vähän rokimmat esiintyjät olisi saanut olla. Olisipa vain tuo risteily muuten helpommin saavutettavissa. Lähtisipä laivat joskus vaikka Oulusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä oikein toimiva konsepti ja tiiäkkö, risteilylle tuli busseja Seinäjoelta saakka. Toki siitä on vielä Ouluun matkaa... ;)

   Poista
 12. Kuulostaa siltä että teillä oli kiva risteily :)
  Olin Viking Gracella ensimmäisen kerran viime marraskuussa, kun tulin takaisin Ahvenanmaalta. Laivoista en hirveästi pidä, en yleensä keksi mitään tekemistä. Viking Grace kuitenkin näytti tosi hienolta laivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kivaa ja mukavaa että se välittyi :)
   Viking Grace onkin tosi tyylikäs laiva, joten siihen on helppo ihastua. Eritoten tykkäsin valojen tuomasta fiiliksestä laivalla.

   Poista
 13. Ei kuulosta muuten yhtään hullummalta! Erityisesti tällaiselle kolmekymppiselle, jolle viikonloppu festarialueella alkaa olla jo liikaa. :) Laitetaan korvan taakse, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 14. Hauska konsepti tosiaan! En ole itse niin kovin innostunut festarikävijä, mutta mielelläni käyn esim. Flow'ssa, josta pääsee näppärästi illaksi kotiin. Tuossa voisi olla vähän sama fiilis, hyttiin pääsee karkuun kun riittää (nimenomaan ilman niitä taksijonoja!) ja bonuksena vielä tuo oikeasti hyvä ruoka siinä sivussa :) Kuulostaa siltä, että teillä oli tosi mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kyllä tosi mukava festariristeily ja kiva jos se välittyi :) Flowkin on muuten ihana, tykkään itsekin!

   Poista
 15. En tiennytkään, että tälläsiä festariristeilyjäkin on! Kivalta vaikuttaa :) Oon Pohjanmaalta kotoisin ja provinssi on ollut nuoruudessa joka kesän perinne, nyttemmin ei ole hetkeen tullut käytyä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risteily olikin ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta ei toivottavasti viimeinen. Oli meinaan toimiva juttu! Provinssi on mullekin tuttu juttu sieltä Seinäjoelta :)

   Poista
 16. Siis mitä - Provinssi merellä? Ihan huikee idea! Oli varmasti hienoa päästä kokemaan tuo. Itse koen, että festareilla pitää olla nurmikkoa. Siksi toivon, ettei ruissi mene merelle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih... Nurmikkoa ja niittyä sen olla pitää festareilla, mutta nyt Provinssi tosiaan siirtyi merille hetkeksi ja vitsit että oli jees ja toimiva näinkin! Toki sitten kesällä on ihanaa olla ulkona, mutta talviaikaan tämä oli just toimiva.

   Poista
 17. Festarit merellä kuulostaa aika nastalta ajatukselta! Paljon hauskemmalta kuin perusristeily!

  Muutenkin talvella on aina paljon vähemmän tekemistä kuin kesällä, niin uskon että tällaiselle konseptille olisi varmasti kysyntää!

  Hauska tuo Sarin kommentti nurmikosta! Ehkä laivalle voisi järkätä tekonurmikkoa festaritunnelmaa tuomaan ;)

  Titta / IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hahaha, tekonurtsia lavan eteen vaan ;)))
   Mutta ihan totta tuo että talven tekemättömyyteen tämä oli varsinainen pelastus ja toivo kesästä :D

   Poista
 18. Nyt täytyy myöntää, että otsikon luettuani kirosin ääneen suomalaisten pakkomiellettä puskea itsensä suurella joukolla laivaan bailamaan. Itse en ole koskaan ymmärtänyt suomalaisten hullua risteilyintoa, toki kokemustakaan kunnon meininkiristeilyiltä mulla ei ole. Kuitenkin valahdin vihreäksi kateudesta jo siinä vaiheessa, kun kerroit Disco Ensemblestä ja loppujenkaan artistien mainitseminen ei yhtään helpottanut. Täytynee itsekin ruveta tsekkailemaan Suomeen palatessa, josko sitä uskaltautuisi lähtemään oikealle risteilylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki risteilyissä on eroja, mutta tämä konsepti voisi olla juuri sopiva sitten sinulle. Esiintyjäthän tekee paljon ja hyvät bändit houkuttelee kyllä minua ainakin, oli sitten kyse risteilyistä tai muista keikkapaikoista. Tervetuloa Suomeen :)

   Poista
 19. Ihana festarifiilis välittyi postauksestasi.Mielenkiintoinen konsepti ja voi tosiaan toisia suomalaisille. Jos omat ihan lempparibändit olisivat esiintymässä, niin miksei, silloin voisin minäkin risteilylle ehkä lähteä, vaikka muuten en vuosikausiin ole Tukholman risteilyistä välittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla että hyvä festarifiilis välittyi myös sinne ruudun toiselle puolelle! Bändit tekee paljon ja tietysti jos omia suosikkeja löytyy listalta, niin aina vaan parempi :)

   Poista
 20. Tämän tyyppiset jutut ovat niitä, millä laivareiteille saataisiin ehkä enemmän niitä matkustajia, jotka hyppäävät mielummin lentokoneeseen ja suuntautuvat viihteelliselle kaupunkilomalle kaveriporukalla. Itämeri tarvitsisi uuden laivan, joka nostaisi taas Suomesta risteilykuumetta porukalle enemmän. Pelkkä perusristeily tutulla laivalla ei enää laatutietoisille matkailijoille riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä pointti, laatutietoisille matkailijoille tosiaan tarvitaan se jokin extra pointti aina. Tällä risteilyllä se oli ehdottomasti hyvä ruoka ja uusi laiva sekä tietysti itse festarikonsepti! :)

   Poista
 21. Meripäiväteemaristeily mulle, kiitos! Sopis loistavasti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!