Valasristeilyllä Los Angelesissa

En ollut koskaan aiemmin nähnyt valaita luonnossa. Olin jo pitkään toivonut näkeväni noita merten jättiäisiä, milloin Uudessa-Seelannissa, milloin Havaijilla. Hieman piti hieraista silmiäni kun eteeni tuli ohittamaton tarjous valasristeilystä Los Angelesissa – mennään, totesin! Ja mehän mentiin, toiveikkaina. 

Alekupongit taskussa bookkasin puhelimitse meille ajan syyskyiselle risteilylle Marina Del Rayhin. Aurinko paistoi, kuinkas muutenkaan kun ollaan Kaliforniassa. Olin pakannut reppuun paljon eväitä usean tunnin meriretkeä varten ja siinä pelossa, että jos tulisinkin merisairaaksi. Vedin lippiksen auringon suojaksi ja aloitin valaiden bongailun ystävieni kanssa. Mutta kuinka meidän kävikään?


 Matkalla Marina Del Rayn satamasta etelään veneillessä, ensiksi meitä tervehti merimerkin päällä päivää paistattelevat hylkeet. Lentokentän ja Long Beachin jäädessä horisonttiin, meren aallot kävivät suuremmiksi ja pelkäsin jo tulevani hieman merisairaaksi, kunnes muistin pitää katseen horisontissa. Sain kuitenkin taas oivan muistutuksen valtameriaalloista ja yllätyksekseni ne olivat kohtalaisen suuria jo näinkin lähellä manteretta.

Meidän sillipurkkimme jatkoi matkaansa, keinuen aallolta toiselle, kunnes kapteeni kuulutti kiinnittämään huomiota loivasti oikealle. Olisiko siellä nyt valaita? Ei valitettavasti, mutta horisontissa näkyi eviä. Siellä oli delfiinejä! Itse asiassa todella paljon leikkisiä delfiinejä, jotka tulivat tervehtimään veneen nokkaa ja uivat ja hyppivät kilpaa veneen kylkeä pitkin. Voi onnea, miten mahtava tunne onkaan nähdä tuollaisia luontokappaleita kirmaamassa vapaana. 

Kapteeni tiesi kertoa, että tämä delfiiniparvi on tuttu näky veneiden ympärillä ja perheeseen kuuluu myös hiljattain syntynyt poikanenkin. Baby delfiini esitteli meille hyppytaitojaan isompien näyttäessä mallia ja kaikki jaksoivat vuorollaan ilahduttaa meidän valasristeilyä pitkän tovin.

 

 


 


Mutta mitenkäs ne valaat? Usean tunnin etsiskelyn jälkeen palasimme satamaan näkemättä yhtään valasta. Veneen opas kertoikin, että suurin todennäköisyys nähdä valaita tuolla alueella joulu-tammikuun aikaan. Sitähän meille ei vain kerrottu etukäteen. En kuitenkaan osannut olla pettynyt, sillä nähtiinhän me aivan valtava määrä veneen ympärillä hyppiviä delfiineitä ja saimme viettää päivän merellä näissä maisemissa. Vajaan parinkympin reissuksi siis erittäin onnistunut merimatka.

Valaat saavat siis omalta osaltaan edelleen odottaa näkemistään. Maltan kyllä. Mutta oletko sinä ollut onnekas ja nähnyt valaita jossain? Ja mites nuo delfiinit, ovat aika söpöjä, eikö? Luontokuvaajaa minusta ei kyllä saa tekemälläkään. Näitä vikkeliä eläimiä oli nimittäin erittäin vaikea napata kuvaan. Varsinkaan kun ei olisi millään malttanut irroittaa katsettaan pois niistä.

Ps. Sain kuvattua delfiineistä vähän videopätkiäkin ja alankin seuraavaksi editoimaan videota meidän valasristeilyltä. Lisään sen myöhemmin tähän postaukseen sekä blogini facebook-sivulle. Edit: video lisätty alle.

Eng // We took a whale watching cruise in Los Angeles. And what happened? Well, didn´t see a whales but we saw many happy dolphins out there, yay. 

6 kommenttia

 1. Harmi, ettei valaita näkynyt, mutta ihania ovat nuo delfiinitkin! :) Kumpiakin olisi mahtavaa päästä katselemaan joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä noi söpöt delfiinit kelpasi hyvin valaiden sijaankin. Ovat kyllä niin valloittavia :) Mulla on muuten vähän tutina, kun katselin sun aikaisempaa kommenttia, että tulet varmasti näkemään ainakin delfiinejä Ausseissa - wautsi!

   Poista
 2. No onpas tosi harmi! Valaita on nimittäin ollut viime ja tänä vuonna ennätysmäärä, ja ihan tässä Kalifornian rannikollakin koska merivesi on ollut ennätys lämmintä. Samoin valkohaita. Kuukausi sitten valaat jopa pyörivät tuossa San Franciscon Bayssä Golden Gaten sillan alla, siinäpä olisikin ollut vuosisadan kuva mutta enpä tietenkään sinä päivänä ollut cityssä.

  Olen nähnyt valaita Islannissa ja Havaijilla, nyt en muista ollenkaan olenko nähnyt täällä Kaliforniassa. Valaat on täällä liikkeellä eniten keväällä kun matkaavat tästä ohi, mutta kyllä niitä voi nähdä ihan ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau, siis nähdäpä valas Golden Gaten sillan alla! Se oliskin aikamoista! :)
   Meitä ei tosiaan lykästänyt, mutta johtunee kai syksyn ajankohdasta. Parempi onni ensi kerralla :)

   Poista
 3. Ihania hylkeitä (vai merileijonia?) ja delfiinejä! En mäkään osaisi olla pettynyt tuollaisen reissun jälkeen. Eihän noilla retkillä koskaan voida antaa takeita just niiden eläinten näkemisestä, mitä mennään bongaamaan, kun kyse on luonnossa vapaana elävistä eläimistä. Ihania maisemia joka tapauksessa, ja delfiinit ovat ihan übercooleja myös videolla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään itsekin, että olivatko nuo lököilijät sittenkin merileijonia. Mutta olen nähnyt niitä paljon isompina yksilöinä, niin päädyin näiden olleen hylkeitä :) Hah, tosi loogista :DDD Delfiinit on kyllä übercooleja!

   Poista

Kiitos kommentistasi!