Hanko ja Manner-Suomen eteläisin kärki - check!

Olen aikoinaan käynyt ihailemassa hurjia aaltoja Portugalissa, maailmanlopun niemellä eli Euroopan läntisimmässä kohdassa. Olen myös vilkutellut kauas kotiin Australian Byron Bayn Cape Byronista, joka on sen mantereen itäisin piste. Miksi en siis haluaisi jalkautua myös Manner-Suomen eteläisimpään kärkeen Hangon reissullani - tietysti haluan!


Manner-Suomen eteläisin kärki on Hangossa

Hangon Tulliniemen luontopolkua pitkin pääsee jalkaisin suoraan ulkosaaristoon, Manner-Suomen eteläisimpään kärkeen. Luontopolku on edestakaisin 6,7 km pitkä ja kulkee luonnonsuojelualueilla. Alueella saa liikkua ainoastaan jalan merkittyä polkua pitkin (polku on merkitty valkopäisillä tolpilla). Hangon Itäsatamasta eli vierasvenesatamasta on matkaa Tulliniemen luontopolun alkuun vajaa 4 kilometriä. Taitoimme sen matkan pyörillä polkaisten tai oikeastaan me tytöt saimme istua tarakalla poikien polkiessa, koska pyörävuokraamossa oli enää vain kaksi pyörää jäljellä ja meitä oli matkassa neljä.

Luontopolun alkuun päästessämme jätimme pyörät pyörätelineisiin meren rannalle ja jatkoimme matkaa jalkaisin kohti Suomen eteläisintä kärkeä. Polun alussa olevan kyltin mukaa matkaa niemen kärkeen on 3,3 km. Sää oli helteinen ja meri tyyni, joten tuulenvireitä oli turha odotella. Onneksi pakkasimme vesipullot mukaan, sillä matkalla ei ollut vesipisteitä. Reippaasti käveltynä saavutimme Manner-Suomen eteläisimmän kärjen kalliot reilussa puolessa tunnissa.


Hangon Tulliniemi on luonnonsuojelualue ja monen uhanalaisen lajin turvapaikka sekä lintujen levähdysalue. Näimme myös kyltin, jossa kerrottiin kyseisen lokaation olevan suosittu lepakkojen muuttoväylä. Ehkä hieman idyllistä luontopolkua ja maisemaa häiritsee se tosi asia, että vieressä sijaitsee valtavan kokoinen Hangon satama. Paikoitellen myös luontopolku kulkee sataman aitojen lomassa.

Nyt on raksi ruudussa myös kohdassa "Suomen eteläisin kärki" - check. Hangon Tulliniemen kärjen kalliomaisemat olivat kyllä upeat ja käymisen arvoiset tuona helteisenä kesäiltana, eikä pieni kävelymatka ollut lopulta mitenkään liian paha.
Tulliniemen polun alussa on yksi wc (bajamaja) ja muutamia penkkejä matkan varrella, joissa voi tarvittaessa levähtää tai istahtaa ihailemaan merimaisemia. Tulliniemen luontopolun alkuun (josta alkaa 3,3 km mittainen luontopolku suuntaansa) pääsee myös autolla suhteellisen lähelle ja polkupyörällä aivan polun alkuun.

Oletko sinä käynyt Manner-Suomen eteläisimmässä kärjessä Hangossa tai muissa maailmanlopun niemissä?


Seuraa Seven Seas -blogia ja seikkailuita seuraavissa kanavissa:

15 kommenttia

 1. Hahaa! Juuri tuli melkein käytyä yhdessä maailmanlopussa, eli Nordkapissa. Se on Manner-Euroopan pohjoisin piste, jonne pääsee autolla - varsinainen pohjoisin piste on muutaman metrin pohjoisempana, mutta sinne joutuisi vaeltamaan useamman tunnin. :-D Mutta ehkä se lasketaan kuitenkin? Ja saisiko vielä lisäpisteitä siitä, että on juonut Huippuvuorilla maailman pohjoisimman panimon olutta........?

  Juuri myös suunnittelin, että jos ensi viikonloppuna kävisi vihdoin ensimmäistä kertaa elämässä Hangossa. Ehkä voisi käydä bongaamassa tämän siinä samalla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasketaan todellakin! Oot selvästi ottanut nyt tuon pohjoisen haltuun, niin seuraavaksi sitten Hanko ;)
   Hanko on mun makuun aivan ihana, pieni ja söpö kaupunki. Satama-alue on fantastinen ja meitä on ainakin siunattu siellä aina upeilla auringonlaskuilla. Lenkkarit vaan messiin ja Manner-Suomen eteläisintä kärkeä vaan ihailemaan :)

   Poista
 2. Tämäpä sattui mukavasti, sillä minulla on loppuviikosta suunnitelmista lähteä Hankoon ja juurikin tuonne Tulliniemeen mikäli saan vaan isännän houkuteltua! Ohessa on postaus mihin olen kerännyt muita ääripisteitäni :)

  https://martanmatkassa.blogspot.com/2016/12/a-nyt-mennaan-laidasta-laitaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih mahtavaa! Huippu tuo sinun postauksesi ja sen perusteella tämä Tulliniemen luontopolku olis sitten ihan must juttu! Mukavaa viikonloppua Hankoon :)

   Poista
 3. Viimeksi Hangossa käydessämme vähän tätä(kin) ajattelimme, mutta sitten osaamaton majoituksemme respa sai meidät toisiin ajatuksiin: väitti nimittäin, että matkaa on tuo 6,7 km suuntaansa, jolloin totesimme, että on se vähän turhan pitkä matka (13+ km) iltakävelyksi. Mutta sittemmin meillekin selvisiä, että se olisi ollut yhteensä. No seuraavalla kerralla sitten, sillä tuleehan noita, Hangon reissuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin oli epäselvää aluksi reitin todellinen pituus ja tuntui että kaikki paikallisetkaan eivät olleet siitä varmoja. Onneksi nyt voin vakuuttaa, että polun alusta tuo matka on yhteensä 6,7 km. Toki siihen polun päähän on oma matkansa.

   Poista
 4. Enpä ole päässyt tuolla käymään vielä, koko Hanko on mulla vielä aukko sivistyksessä. :) Teille sattui kyllä kaunis päivä, tosin ne ei ole olleet kovin harvinaisia tänä kesänä. :D Portugalin läntisimmällä pisteellä Cabo da Rocalla olen mäkin käynyt, siellä tuuli valtavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanko-varoitus! Kun kerran käyt, niin ihastut ikihyviksi. Näin kävi ainakin minulle. Kävin siis vasta viime kesänä ensimmäistä kertaa aikuisena Hangossa ja ah, ihastuin täysin. Lämmin suositus siis visiitille!

   Poista
 5. Minulla oli pitkään Hangon mentävä aukko yleissivityksessä, ja sen vuoksi kävin siellä pari vuotta sitten talvella. Kävelin silloin tuon saman reitin ja maisema oli ymmärrettävästi lumen ja jään peitossa ja sen vuoksi aika erinäköinen kuin teidän kesäkuvissa. Kaunista Tulliniemellä oli kyllä talvellakin. Sataman läheisyys haittaisi minuakin jonkun verran, mutta onneksi niemen kärki oli kuitenkin pelkkää luontomaisemaa :) Minun talvisen Tulliniemi-postauksen pääsee lukemaan täältä: http://www.maisemajahdissa.fi/2017/03/10/hiljaisuutta-helmikuisessa-hangossa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko käydä heti lukemassa tuo postauksesi, kun olen just miettinyt, että miltä Hanko näyttää talvella, kun on niin vahvasti kesäkaupunki. Kauniiltahan se näytti ja Tulliniemen kärki myös.
   ps. Hauska tuo selli hotelli. Täytyypä laittaa muistiin!

   Poista
 6. Upean näköinen paikka, täytyy ottaa ohjelmaan! Taitaa Hanko jäädä väliin tänä kesänä, ensi vuonna viimeistään...

  Itse olen käynyt ainakin samaisessa Portugalin paikassa kuin sinäkin sekä Hyväntoivonniemellä Etelä-Afrikassa. Irlannissa taisi olla joku Eurooppaan liittyvä juttu myös, ellen väärin muista. Ainahan sitä kaikki tällaiset pisteet maailmalla kiinnostaa, tietty myös kotimaassakin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Hankoon pääsee ensi kesänäkin, mutta näinpä postauksen Tulliniemen luontopolusta myös talvella. Näytti upeelle myös lumiasussaan.
   Toi Hyväntoivonniemi olisi hulppeeta nähdä - joku päivä sitten.

   Poista
 7. Onhan Suomenkin eteläpiste toki tärkeä, sen pitäisi olla todellinen nähtävyys. Valitettavasti luulen, etten ole ollut ihan noin pitkällä, Tulliniemessä kuitenkin ja Hauensuolessa. Hieno paikka muuten, muttei ihan manteretta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuosta Tulliniemen luontopolun kärjestä sanotaan, että on Manner-Suomen eteläisin piste. Tässä uskossa minä ainakin olin tätä kirjoittaessa ja internetin syövereitä tutkiessa :)

   Poista
 8. Itse olen käynyt Portugalissa maailman laidalla. Hanko ei ole vetänyt puoleensa, ainakaan vielä. Ehkä vielä joskus? :)

  Tässä juttu tuolta maailman laidalta: http://hiemanvino.blogspot.com/2017/10/portugalin-matkapaivakirja-osa-3.html?m=0

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!