Top 6 festarit ympäri maailman

Kesä ja festarikausi on parhaillaan päällä. Olen viettänyt yli puolet elämäni kesistä festareilla, milloin missäkin ja yleensä mahdollisimman monilla. Viime vuosina festarimatkat ovat suuntautuneet yhä kauemmaksi, ympäri maailman. Ajattelin listata omat suosikkini maailmalta, niistä festareista, joissa olen itse käynyt. Paljon on toki vielä käymättä, mutta onneksi kesä ja festarit tulevat joka vuosi.1. Life is Beautiful -festival
(Las Vegas, USA)

Las Vegas tunnetaan jo itsessään bilemaailman mekkana. Siihen päälle kun laitetaan vielä kolme päivää kestävät festivaalit neonvalojen loisteessa Las Vegas Downtownin puolella, niin mikä voisikaan olla älyttömänpää ja siistimpää! 
Olen ollut näillä festivaaleilla kahdesti, vuosina 2014 ja 2015 ja mieluusti menisin kyllä uudemmankin kerran. Näillä festivaaleilla kaikki on visuaalista ja tyylikästä. Vegas ja sen tunnelma näkyy hyvin kaikkialla. Onkin ihan älytöntä kävellä yöllä takaisin hotelliin pelikonehallien lävitse, kun tietää juuri tulleensa festareilta. Bileethän tässä kaupungissa ei lopu, eli jos energiaa riittää, juhlimisen ei tarvitse päättyä viimeiseen bändiin lavalla.

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli, kun lavalla piti esiintyä Killersistä tuttu Brandon Flowers. Ja hän aloittikin esiintymisestä, kunnes tekniikka petti ja hän pahoitteli että kalusto pitää vaihtaa. Hetken kuluttua lava täyttyi bändiseteillä ja kajareista kajahti tuttu Killersin sointu. Kaikkien siellä kentällä olleiden päät kääntyivät lavan suuntaan ja kun kaikki Killersin jäsenet astuivat lavalle koko jengi meni aivan sekaisin. Oli huikeaa nähdä miten porukka vaelsi massana lähemmäs lavaa todistamaan tätä comebackia, me mukaan lukien.
2.
Rock Werchter   (Werchter, Belgium)
Belgian pienestä Werchterin kylästä tulee kesällä yhdeksi viikoksi suuri, kun lähes 100 000 ihmistä vaeltaa ympäri maailman juhlimaan yhdessä hyvän musiikin tahdissa keskelle peltoja. Werchterin taika on siinä, että siellä paistaa kuulemma aika aurinko tuona viikonloppuna. Näin sanovat paikalliset ja usein se on osoittautunutkin todeksi. Werchterissä ollaankin usein hiki päässä, kun mittari näyttää reippaasti yli 30-astetta. Mutta olen kyllä todistanut siellä sadekuurojakin ja vähän mutavellileikkejäkin.


Werchter on osoittautunut Euroopan festareista huikeimmaksi, eikä vähiten aina mahtavien ja monipuolisten esiintyjien ansiosta. Olen käynyt Werchterissä vuodesta 2010 lähtien laskujeni mukaan jo viisi kertaa. Werchter on tarjonnut lukuisia ikimuistoisia keikkoja, kuten Jack Johnsonin, Foo Fightersin, Lumineersin ja Musen, ihan vaan muutamia mainitakseni.
 
3. Lollapalooza Festival (Chicago, USA). vuonna 2010
Lollapaloozalla on täydellinen paikka festivaaleille Chicagon miljoona kaupungin isossa Grant Park -puistossa pilvenpiirtäjien lomassa. Tämä on minun "festival heaven" lokaatioltaan, koska pilvenpiirtäjät. Festivaalialue muuttuu entistä kauniimmaksi illan hämärtyessä ja pilvenpiirtäjien valojen syttyessä. Kesä 2010 oli se kesä, jolloin näin Green Dayn kolme kertaa livenä. Helsingissä, Rock Werchterissä Belgiassa sekä Chicagon Lollapaloozassa. Keikkasetti alkoi kieltämättä tulla aika tutuksi, mutta päivään mahtui muutakin kohokohtia, kuten esimerkiksi Gogol Bordellon keikka, jota ennen meitä haastateltiin paikallisiin uutisiin.


Lollapalooza on tuon käymäni Chicagon festivaalin jälkeen laajentunut muuallekin maailmalle, kuten mm. Eteleä-Amerikkaan sekä Berliiniin ja nyt myös Ruotsiin.
4. Hurricane Festival (Sheessel, Saksa).
Hurricane festival oli ensimmäisiä ulkomaisia festivaaleja joilla kävin. Oli mahtavaa nähdä kuinka upeasti ja hienommin ja sääntö vapaammin ulkomailla festivaalit toimivat. Silloin oli pakko vaan todeta, että ruoho on todellakin vihreämpää aidan toisella puolella. 

Hurricanessa palvelut toimivat aivan törkeän hyvin ja kaikki oltiin otettu huomioon. Hinnat olivat erittäin maltilliset ja en ikinä unohda sitä fiilistä, kun vuoden 2009 festivaaleilla esiintyi Kings Of Leon ja heidän silloinen uunituore hittinsä Sex on Fire pärähti käyntiin. Tulee vieläkin kylmiä väreitä, kun ajattelen koko asiaa. Festaririnkka on pakattu Hurricaneen myös vuonna 2011. Seuraan edelleen heidän artistikiinnityksiään joka vuosi ja heillä on yleensä myös hyvä kattaus bändejä.


5. Sziget
(Budapest, Unkari)

Budapestin kaupunki on valloittava kaikkine kylpylöineen. Kun siihen päälle lisätään lähes viikon mittainen Sziget-festivaalihumu, joka valtaa koko kaupungin ja että itse festarilippuun kuuluu kylpyläkäynti, niin kaikkien festivaaliystävien kannattaakin suunnata kaupunkiin elokuussa, jolloin Sziget järjestetään.

Olin Szigetissä vuonna 2012, tosin vain yhden päivän verran, mutta se vakuutti jo sen yhden päivän aikana. Tykkäsin festivaalin rennosta tunnelmasta ja edullisesta tarjoilusta. The Killers oli muuten se bändi, jota sinne mentiin katsomaan.


 

6. Sunset Strip Music Festival (Hollywood, Los Angeles, USA)
Legendaarisella Hollywoodin Sunset Stripillä järjestetty pieni festivaali, jossaa samalla kadulla voit bändien lomassa käydä drinksuilla esim. sellaisilla legendaarisilla clubeilla kuten Viper Room, Roxy ja Key Club.

 Ensimmäinen SSMF järjestettiin vuonna 2008. Me olimme festareilla vuonna 2009, kun ajoimme Coast to Coast - road trippimme. Valitettavasti tämä festivaali tuli tiensä päähän seitsemän vuoden kuluttua perustamisestaan, enkä koskaan päässyt kokemaan näitä uudelleen. 

Näihin festareihin liittyy niin paljon eeppisiä muistoja, kuten miten löysimme itsemme vahingossa vip-alueelta samalla kun lavalla esiintyi Ozzy Osbourne ja miten lopulta päädyimme sairaalaan, kun eräs rokkikukko päätti pannuttaa mieheni katuun baarijonossa. Lopulta kaikki oli hyvin ja päädyimme Mardi Gras -lookissamme lopulta takaisin Sunsetilla olleeseen motelliimme In-N-Out burgereiden kera pohtimaan, että mitä ******* just tapahtui! Kuulostaa ehkä hurjalle, mutta kiitos tämän kaiken, en todellakaan koskaan unohda näitä festareita! Ehkä voi olla myös ihan hyväkin, että nämä jäivät tähän yhteen kertaan. Onnekseni koskaan aiemmin ei ole tarvinnut sairaalan kautta tulla kotiin festareilta.

Los Angelesin musiikkimaailma ei kuitenkaan lepää tyhjän päällä vaikka SSMF lopettikin. Festivaaleja riittää jokaiseen lähtöön ja olenkin ollut LA:ssa muun muassa Castaic Laken prätkä-festivaaleilla, jossa pääesiintyjänä oli itse Foo Fighters. Se olikin ainoa syy, miten päädyimme koko tapahtumaan, mutta se olikin täydellinen syy päätyä Castaic Laken huikeisiin maisemiin. 

Uusin tulokas on vasta toista kertaa järjestettävä CalJam -festivaali, joka pidetään San Bernandinon alueella, Los Angelesista vajaan 100 kilometrin päässä. Lokakuussa järjestettävä festivaali näyttää videoiden perusteella vielä aika pieneltä tapahtumalta, mutta oikein tunnelmalliselta. Olenkin ehkä pikkuisen innoissani nyt, kun voin kertoa, että mulla on liput tuonne festareilla ja voinkin sitten myöhemmin kertoa, että millainen festivaali CalJam olikaan!Mutta ennen Kalifornian jameja on aika juhlia kesää täällä Suomessa. On ollut ihanaa nähdä miten vuosien saatossa täälläkin festarit ovat kehittyneet enemmän rennommiksi ja käyttäjäystävällisemmiksi. Helsingissä pidettävä Flow-festivaali on siitä loistava esimerkki. Toki olen samaa mieltä kyseisen festivaalin hintatasosta monen muun kanssa, että se on hieman korkea. Mutta toki sillä rahalla saa laatua ja palvelua. Klassisin Suomen festareista itselleni on ehkä Ruisrock, jonne suuntaakin nyt reippaasti yli kymmenettä kertaa. Mikä on sinun suosikki festarisi? Ja nähdäänkö Ruissalossa?


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!