Paljonko maailmanympärimatka maksoi?

Takana on nyt reilut 9 kuukautta reissuamista maapallon ympäri, tarkalleen 280 vuorokautta. 12 eri maata, kymmeniä eri kaupunkeja, 53 eri majoituspaikkaa, 17 lentoa, useita bussi-, lautta- ja junamatkoja, sekä tietysti myös riksa, tuktuk ja taksikyytejä. Vapautta mennä minne haluaa ja nauttia smoothie jos toinenkin. Herkutella joka päivä aamiaiset, lounaat ja illalliset, missä milloinkin. Välillä ruokia tuli toki itsekin tehtyä, mutta useinmiten ne nautittiin ravintoloissa tai joissain hökkelimajoissa tai vaikkapa omassa campervanissa. Missä nyt milloinkin satuttiin olemaan. Monia on kiinnostanut suosikkikohteemme lisäksi myös se, että mitä ihmettä tämä kaikki tuli sitten maksamaan?

Aihe kiinnostaa monia, sillä tiedän itsekin googlanneeni kaikki mahdolliset kaaviot ja laskelmat mitä vaan sattui löytymään aihepiirin ympäriltä ennen reissua. Toivon siis että tästä on jotain apuja teille, ketkä suunnittelette tai haaveilette vastaavasta irtiotosta.
Haluan kuitenkin heti alkuun mainita, että näissä meidän kaavioissa ei aivan jokaista penniä ole ynnätty paperille ylös. Eli tämä on vain suuntaa antava.

Meillä oli toki tietty budjetti (lue säästöt) reissulle ja sen puitteissa suunnittelimme matkaa ja pidinkin kirjaa säännöllisen epäsäännöllisesti Google Driven Excelissä lähinnä lennoista, hotelleista ja muista isommista kuluista kuten bussimatkoista ja autojenvuokrauksista. Mutta näissä laskelmissa ei ole erikseen huomioitu jokaista smoothieta, jätskiä, suklaapatukkaa tai bisseä, pääsylippuja, bensoja, riksakyytejä tai muita päivittäisiä "pikkumenoja", joita reissulla tuli tehtyä tai nautittua. Ja pikkumenoilla en nyt kyllä oikeastaan tarkoita bensoja, sillä tokihan monen viikon roadtripillä ne vievät jo ison siivun kassasta. 

Lähdettiin reissuun sillä ajatuksella että eletään täysillä, niin vain kun suuntaa antavan budjetin ehdoilla pystytään elämään. Eikä missään nimessä haluttu lähteä majoittumaan mihinkään ala-arvoisiin hostelleihin tai majoituskohteisiin joihin en menisi muutoinkaan. Halusin tästä ikimuistoisen reissun ja painaa pääni kuitenkin aina hyvillä mielin tyynyyn. Majoituksesta en siis muutamaa poikkeustapausta lukuunottamatta halunnut nuukailla, mutta huomasin muuten kyllä käyttäytyväni erilailla kuin normaalilla parin viikon lomalla. Esimerkiksi näin jälkikäteen tietysti harmittaa, että pitikö jättää välistä ne pari kertaa ja säästää thaihieronnassa muutama euro, kun se täällä Suomessa kuitenkin maksaa maltaita. Tai että miksi en tilannut päivän kolmatta mangosmoothieta, kun ne Filippiineillä olivat maailman parhaita. Mani- ja pedikyyritkin tein koko reissun ajan itse, koska säästin. Tämä lista jatkuisi loputtomiin. Mutta ilmeisesti noilla kaikilla pikkusäästöilläkin oli merkityksensä, koska porskutettiin maaliin saakka ihan kunnialla ja tosiaan paluulippuunkin löytyi vielä matkakassasta rahat. 


Matkareittimme meni lopulta seuraavasti:

USA - Kanada - USA - Suomi - Hong Kong - Filippiinit - Vietnam - Kambodza - Thaimaa - Malesia - Singapore - Australia - Uusi-Seelanti - Australia - Fidzi - USA - Kanada - USA
(Tarkemman kohdelistauksen näet välilehdeltä "Maailmanympäri".)
 
Syyskuussa 2014 Suomesta lähdettäessä meillä oli tosiaan vain muutama lento etukäteen ostettuna. Eli ostimme lentoja reissun päältä, matkareitin selkiydyttyä. Välillä ostimme lennot edellisenäkin päivänä (varsinkin Aasiassa tämä onnistuu, vaikkei lippujen hinnat mitkään edulliset näin ostettuna olekaan), mutta yleensä tiesimme reitistä ainakin pari viikkoa - kuukautta etukäteen. Paluuliput Suomeen ostimme pari kuukautta ennen paluuta, Fidzillä ollessamme.


Paljonko maailmanympärimatkan lennot ja muut kuljetukset sekä hotellit maksoivat?

Matkakustannukset reilun yhdeksän kuukauden reissulta olivat osaltamme yhteensä noin  23 700 euroa / 2 aikuista. 

Tässä siis kiinteät, "pakolliset" kustannukset. Ja kuten kaaviosta käy ilmi, niin majoituskustannukset syövät suurimman osan matkabudjetista. Vaikka saimmekin yöpyä kaikkiaan reissun 280:sta vuorokaudesta yli 60 vuorokautta ystäviemme tai sukulaistemme luona veloituksetta. Siltikin, majoitukset haukkasivat leijonan osan. Toki näissä kustannuksissa olisi varmasti voinut nipistää halutessaan, mutta kuten aikaisemmin jo kerroin, en lähtenyt sillä ajatuksella reissuun. Meidän majoitukset vaihtelivat keskitason hotelleista muutamaan uuteen kokemukseen hostellien kahden hengen huoneista. Mutta pääsääntöisesti yövyimme hotelleissa. Uudessa-Seelannissa nukuimme matkailu-autossamme, joka oli älyttömän siistiä!



Pientä osviittaa rahankulutuksesta maittain antaa toki tämä alla oleva kaavio, johon parhaani mukaan yritin pitää yllä kussakin maassamme vaihtamia valuuttoja (tai kortilla nostettuja rahoja). Mutta siltikään tämä ei anna täysin realistista kuvaa elinkustannuksista, sillä käytimme myös paljon luottokorttia päivittäisissä ostoksissamme, siltä osin kun se oli mahdollista. Toki Aasiassa (Filippiinit, Vietnam, Kambodza, Thaimaa) korttia tuli käytettyä hyvin hyvin vähän. Joten niiden maiden osalta tämä kaavio onkin suhteellisen realistinen. Muita kustannuksia olivat extempore skootterivuokrat, sukellukset, retket, sisäänpääsyliput, nettiliittymät sun muut, joita ei ole eritelty mihinkään kustannuksiin.



Vietimme syksyllä useita kuukausia Amerikoissa ja keväälläkin reilun kuukauden verran ja toki on sanomattakin selvää, että sama aika Aasiassa olisi ollut paljon edukkaampaa elämistä. Tosin, Jenkeissä olimme onnekkaita ja saimme muutamissa paikoissa yöpyä ystäviemme luona, ja sekä syksyllä että keväällä saimme paikallisilta ihanilta ystäviltämme auton ilmaiseksi käyttöömme koko ajaksi. Siis voitteko uskoa! Tämä oli siis suuri säästö meidän reissukassaan, mutta toki kumpanakin kertana annoimme heille kiitokseksi lahjakortin, jotka on laskettu ikäänkuin autonvuokrauskuluiksi näissä laskelmissa.


Yhteenvetoa ja mitä muita kuluja tulee huomioida?


- Lentoliput  8 608,-
- Majoitukset 12 433,-
- Bussi, juna, lautta, autonvuokrat 2 655,-
- Valuutanvaihdot n. 4.900,- (Tämä on suuntaa antava luku. Lisäksi teimme korttiostoksia, joista emme pitäneet kirjaa)
- Vakuutukset (meillä on ympärivuotinen matkavakuutus, joka tosin on voimassa vain 3 kk:tta kestävillä reissuilla. Jatkoimme vakuutustamme 50 euroa/kk/hlö jatkosopimuksella)
- Rokotukset (otimme kasan rokotuksia ennen reissua. Toisella ne menivät työnantajan piikkiin ja toisella ei. Näihin saa helposti menemään useamman satasen.)
- Hyvä rinkka noin 200,-/kpl (meidän valinta oli reissata käsimatkatavaroilla ja Tortuga Backpack laukulla, jonka ostimme aikaisemmin Jenkeistä)



Miten eri valuuttojen kanssa maailmalla?


Meillä ei ollut ennen lähtöämme kuin jenkkitaaloja valmiiksi vaihdettuna ja lisäksi euroja vajaalla tonnilla mukana. Pohjois-Amerikassa onnistuu lähes kaikkialla maksaa korteilla ja luottokortteja onkin itseasiassa hyvä näin pitkällä reissulla olla mukana parikin, ikäänkuin backupina. Meillä kummallakin oli nimittäin koko reissun ajan ongelmia korttiemme kanssa ja lopulta niin, että kummankin korttitiedot varastettiin, eri aikaan kylläkin (joltain nettisivulta ja kortit lopulta kuoletettiin). Oli siis onni että meiltä löytyi kaikkiaan neljä toimivaa luottokorttia alunperin. Pankit eivät saa kyllä kiitosta meiltä näiden asioiden hoidosta, vaan kaikki piti itse kyllä osata hoitaa ja plänätä tien päältä, jotta saatiin varauksia tehtyä ja murua rinnan alle.
Aasiassa vaihdoimme joko euroja paikalliseen valuuttaan tai nostimme aina lentokentille saavuttaessa käteistä. Kannattaa muuten aina selvitellä rahannostopaikkoja, koska esimerkiksi Filippiineillä ei kaikista kylistä (kuten Port Barton) löydy automaatteja. Lähin sellainen saattaa hyvinkin olla vaikka neljän tunnin ajomatkan päässä.
Aasian jälkeen sitten taas Australiassa ja Uudessa-Seelannissa elettiin pitkälti kortin varassa, mutta toki sielläkin nostettiin käteistä pikkuostoja ja tippejä varten. Ja muutenkin, on aina nastaa saada kätösiinsä uuden maan valuuttaa. Pieni veloitushan jokaisesta nostosta aina menee, mutta koimme sen järkevämmäksi vakuudeksi, kuin kantaa kuukausi tolkulla eri maiden valuuttoja mukanamme.



Mistä sitten sukanvarteen ja maailmanympärimatka unelmia toteuttamaan?


Tämä onkin sitten se tuhannen taalan kysymys. Jos se olisi aivan yksiselittäistä, niin varmaan kaikki pystyisivät siihen. Joten tähän kohtaan minulla ei valitettavasti ole olemassa mitään pomminvarmaa kaavaa. Ainoastaan se vahva usko siihen, että jos jotain oikein tahtoo, siihen löytää kyllä keinot.
Omalta kohdaltamme reissun mahdollisti säästäminen. Parin vuoden määrätietoinen säästäminen. Lisäksi laitoimme asuntolainan ns. jäihin, eli maksoimme vain korkoa. Teimme sen jo hyvissä ajoin ennen reissua, jolloin säästäminenkin onnistui entistä helpommin. Laitoimme heti jokaisesta tilistä x-summan yhteiselle reissukassatilillemme.
Päätä, ettet osta mitään. Tämä onnistui yllättävän helposti. Kaavakin tämän onnistumiseen on yksinkertaisen helppo - älä mene vaatekauppoihin, kierrä keskusta ja houkutukset kaukaa. Sen sijaan tunnustan, että ruokakaupoista tuli minulle ikäänkuin lohduke shoppailla. Herkkuja löytyikin kotoota usein. Enkä muutenkaan ole koskaan oikein osannut ruuassa pihistää.
Herkuttelusta päästäänkin seuraavan säästökohteeseen: Älä syö ulkona, ainakaan niin usein. Pyydä vaikka kaverit kotiin brunssille. Ja muista ottaa eväät töihin. Niin kivoja kun lounastunnit ovatkin, eväissä säästää pitkän pennin.
Tyhjennä kaapit ja varaa kirppispöytä. Todennäköisesti joudut kuitenkin tyhjentämään kotiasi, niin miksi et samalla valkkaisi pienen bisneksen toivossa samalla tavaroita myyntiin. Nykyisin on Siivouspäiviä ja muita kirppistempauksia, joissa liikkuu hyvät tuotteet. Parisataakin auttaa Aasiassa reissukassassa kummasti.
Ja sitten, todennäköisesti joudut tottuneena reissaajana hetken aikaa himmaamaan ennen pääsyä seuraavalle reissulle. Itselleni teki viime kevään korvilla tosi tiukkaa, kun muut lähtivät pääsiäisreissuille sun muille ja oma passini lepäsi laatikon pohjalla reissua odottaen. Mutta ei auttanut, kun vain muistaa oma tavoite ja päämäärä. Ajalla kun on tarkoitus lentää, niin pian se omankin reissun ajankohta sitten koittaa.


Yllä oleva, kuvassa näkyvä, vanha säästöpossu löytyi Kanadasta nyt viime kuussa. Maapallopankki kuvastaa mielestäni sopivasti meidän reissua, unelmien tavoittelua, niiden toteuttamista, ja niihin uskomista. If There Is A Will There Is A Way - joten oikeastaan, jos me pystyimme tähän, pystyt sinäkin. 

Tänään tuohon pankkiin kilahtaakin jo ensimmäiset kolikot säästöön, uusia unelmia varten. Tietenkin!


Edit: Ja tietenkin jos tästä herää jotain kysymyksiä tai kommentoitavaa, niin mieluusti vastailen ja jeesailen parhaani mukaan.

  
Ps. Jos haluat tutkailla eri maiden hintatasosta, niin löydät mielenkiintoisen kaavion elinkustannuksista täältä.


Eng // On this post I´m trying to tell you how much did our Around The World -trip approx. cost.

25 kommenttia

  1. Oiii miten ihana oli lukea tätä "If There Is A Will There Is A Way"-postausta! =)) <3 Ihana, että teitte tämän reissun! Siitä on ollut paljon iloa myös meille blogin lukijoille =)) Mutta vielä kivempaa on, että olette takaisin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla Ulla, kiitos kiitos kiitos <3 <3 <3 Ja sinäkin tahtovana naisena tiedät, että näinhän tää homma rokkaa! ;D

      Poista
  2. Jee, rahajutut kiinnostaa aina! Juuri vilkaisin omaa muistivihkoa ja oma 9kk Aasiassa olo (+ 2 vko Australiassa) kustansi noin 9000 euroa. Eipä sekään mitään halpaa lystiä ollut vaikka olinkin siellä halvoilla hoodeilla! Eli ei pahat menot ollenkaan teillä vaikka tietty tuo könttäsumma aluksi kuulostaa todella massiiviselta :)

    Jos saa tiedustella, pitikö pankille maksaa mitään järjestelypalkkiota tuosta, että asuntolainan laittaa jäihin? Ainakin tuntuu, että oma pankki mielellään ottaisi välistä jotain jos tämmöistä suunnittelisi. Vaikka ei se 100e tossa kohtaa enää paljoa paina jos vuodenkin meinaisi pitää taukoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kat! Kalleinta onkin varmaan lähteminen ;) Hihh... Suhteessa siis siihen että oletko lopulta reissussa kuukauden tai pari pidempään. Summa tosiaan aluksi kuulostaa isolta, mutta lopulta ei Suomessakaan ole mitään edullista elää.

      Järjestelypalkkiot on varmasti pankkikohtaisia, mutta olen ymmärtänyt että toisilla pankeilla ensimmäinen lainavapaa pyyntö on ilmaista. Yleensä käsittelykulut ovat noin 100-150 euron luokkaa, jonka jälkeen maksat sitten enää korkoja kuukausittain. Tuo yksittäinen käsittelykulu ei tosiaan tässä summassa kaada laivaa ;) Kannattaa jos on ajankohtaista niin kysyä omalta pankilta ja mikäli kustannuksia tulee, niin ehkäpä ennakoida sitten pidemmälle ja ottaa maksimiaika vapaata :)

      Poista
  3. Tämä oli mukava lukea! Kiitos! Tuo pitkäkestoinen säästäminen on varmasti hyvä keino kartuttaa matkakassaa. Ja kyllä sitä yleensä keinot keksii, jos jotain todella paljon haluaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi, kiva kuulla! :)
      Ja niin totta, että kyllä sitä aina keinot keksii kun tavoite on sen arvoinen ;) Ainahan kannattaa yrittää hieman pitkäkestoisesti säästää, minä ainakin :)

      Poista
    2. Uusi Seelanti on minullakin haaveena <3 Toivon todella, että matka on joskus toteutettavissa. Säästökuuria se varmasti vaatii :)

      Poista
    3. Oih ihana Uusi-Seelanti! Se olikin ihan mun suosikkeja reissulla :) Pistän peukut pystyyn teidän reissulle!

      Poista
  4. Mahtavasti toteutettu tämä, noi piirakathan on todella havainnoillistavia!

    Pyrin aina meidän rahapostauksissa painottamaan sitä että pitää myös ymmärtää mitä milläkin summalla saa, eli minkätasoisia majoituksia on ollut ja mitä on tehty, koska se on vielä sitä euromäärää tärkeämpi. Konteksti määrää oliko se vähän vai paljon.

    Mielenkiintoista lukea tämä ja verrata omaan lomaexceliin, näyttää siltä että aika samantyyppisillä summilla vielä toistaiseksi mennään!

    Saitteko te muuten asunnon vuokrattua, eli oliko teillä vuokratuloja kämpästä? Hyviä ja osuvia vinkkejä muuten tuossa säästövinkkikohdassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Teidän lopullisia piirakkakaavioita sitten myös odotellessa ;)
      Olen itse lisännyt aina jokaisen maan kohdalla yhteen postaukseen aina hotellin jossa majoituimme ja sen hinnan. On niin totta, että sekä reissun voi tehdä niin monella eri tapaa ja eri hintaisilla majoituksilla, sekä myös kokea ne erilailla kuin toinen.
      Meillä kävi niin että ei saatu vuokralaista, kun olimme niin myöhään liikenteessä. Mutta sitten monen mutkan kautta ystävämme tuli pitämään meidän kodista huolta ylläpitokustannuksia vastaan. Asioilla kun on tapana järjestyä, niin tämä järjestyi näin ;)

      Poista
  5. Kiitos tästä postauksesta, Olen just säästämässä mieheni kanssa pitempään matkaan (noin 4 kk) ja tästä kustannuserittelystä on todella paljon hyötyä. Kiitos muutenkin mielenkiintoisesta blogista. Olen saanut tästä paljon ideoida meidän tulevaan matkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Kristine! :) Voi että ihan mieltä lämmittää tälläinen palaute. Toivotan sydämeni pohjasta teille huikeaa tulevaa reissua!

      Poista
  6. Oikein tervetullut postaus, kiitos! Itsekin olen tässä viimeksi kuluneen vuoden aikana alkanut kaivata/haaveilla vähän pidempää irtiottoa, joten mielenkiinnolla luen kaikki tämmöiset rahapostaukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa Marianne! Ensimmäiset askeleet on siis jo otettu. Unelma on sanottu ääneen ja sitten vaan tuumasta toimeen ;) Peukutan kovasti täällä! :)

      Poista
  7. Huh, miten tarkkaa työtä. Ihan mahtavaa, tuun olemaan tästä tosi kiitollinen sitten, kun oma unelmien matka on ajankohtaisempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Budjetit ja rahan käyttö kiinnostaa kyllä aina ja kiva kuulla jos tästä on tulevaisuudessa apuja! :) Itsekin näitä vastaavia kaipailin ja kaivoin blogeista.

      Poista
  8. Raha tosiaan kiinnostaa aina - ainakin jos itse suunnittelee jotakin vastaavaa reissua. Itsellekin oli iso apu tällaisista rahapostauksista silloin kun suunnittelimme omaa matkaamme. Multa on vielä tällainen vastaava massipostaus reissusta tuloillaan. Meillä on tiedossa melkeinpä jokainen matkalla kulutettu euro, koska pidettiin todella tarkasti kirjaa kuluista. Päätettiin tehdä niin ihan mielenkiinnosta. Saa nähdä, millaiset kalvosulkeiset saan postaukseen aikanaan aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin Jepa! Aihe kiinnostaa todellakin, varsinkin jos se on itselle ajankohtainen. Ja eipä näitä niin montaa ole vielä suomenkielellä olemassa. Innolla odotan teidän "kalvosulkeisia" ;) Varmasti supermielenkiintoista, kun olette pitäneet tarkkaa kirjaa.

      Poista
  9. Supermielenkiintoista! Kiitos tästä :)

    VastaaPoista
  10. Matkanne oli tosi erilainen kuin meidän tekemät matkamme, jotka ovat olleet korkeintaan viiden viikon mittaisia.
    Mehän olemme myös julkaisseet jo vähän aikaa kaikki kustannuksetkin, ruokailua ja shoppailua lukuunottamatta, sillä shoppailu ei ole koskaan pakollista ja ruuasta olemme ajatelleet, että se ei oikeastaan ole matkakulu, sillä kotonakin me söisimme. Ja lähes kaikkialla maailmassa ravintolapainotteinenkaan ruokailu ei tule sen kalliimmaksi kuin K-Market -painotteinen :-)

    Mutta tuo mitä sanot majoituksen vaikutuksesta matkabudjettiin on kyllä sellainen fakta, jota minusta on hyvä korostaa matkojen hintoja verrattaessa. Lentojen hinnathan ovat kaikille melko samat - ellei nyt välttämättä halua lentää busineksessä - mutta kokonaishinta riippuu tosi paljon siitä, että asutaanko hostellissa tai 5 tähden hotellissa ja kun me, jo vähän vanhempana pariskuntana olemme yrittäneet noudattaa ohjetta, että asumisen taso matkalla pitää olla sama kuin kotona, niin matkustamme useimmiten 4 tähden tasolla.

    Jos jotakuta kiinnostaa kustannukset, mutta siis yksittäisistä matkoista, ei tähän verrattavissa olevista, niin voi lukea niitä blogistamme hakusanalla Kustannukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Pirkko! On ihan totta, että en itsekään osannut rueta pitämään kirjaa ruokailuista sun muista, koska Suomessakin ollessani söisin ja nauttisin elosta. Ovat mielestäni niitä sellaisia "pakollisia päivittäisiä kuluja" :)
      Majoituksen suhteen olen myös pitkälti samaa mieltä ;) Vaikka tykkäänkin telttamajoituksesta myös.

      Kustannukset kiinnostaa varmasti monia ja hyvä että tuot niitä esille blogissani. Täytyykin käydä oikein ajan kanssa kurkkaamassa blogistasi noita. Uusin taisi olla Mallorcalta. Oih, sinne oliskin kiva päästä uudestaan! :)

      Poista
  11. Anonyymi6/30/2015

    Tervetullut postaus, kiitos. Lisäksi kiinnostaisi majoituksen eurot maittain ja teidän suosikki majoitukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva että postaus oli mielenkiintoinen :) Olen kirjannut aina kunkin paikan/maan osalta postauksien loppuun majoituksemme nimen ja kustannuksen öiltä, eli ne löytyvät sillä tapaa blogista. Mutta kiva ehdotus noista suosikki majoituksista! Sellainen on kynällä ainakin Uuden-Seelannin Aucklandin osalta, mutta miksi en laajentaisi sitä koosteeseen koko reissun osalta. Joo! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!