10 kuvaa monipuolisesta Kaliforniasta

Olin tänään tapaamassa ystäviä ja uusia tuttuja NAME:n matkailuillassa, jossa tietenkin oli aiheena Amerikka. Tänään esiteltiin matkakuvia ja jaettiin matkavinkkejä omista suosikkipaikoistaan. Esittelin illan aikana kymmenen matkakuvan kokoelman suosikki osavaltiostani, Kaliforniasta. Ajattelin jakaa tämän kepeän koosteen myös täällä matkablogin puolella, koska sopii vinkkeineen mielestäni myös tänne erinomaisesti. Kymmenen kuvan kooste pyrki esittelemään hieman toisella tapaa, paljon blogissanikin nähtyjä ns. perinteisiä kuvia Los Angelesista ja Kaliforniasta ja yritinkin etsiä kuvia uudella kärjellä, ja todistaa miten monipuolinen osavaltio Kalifornia onkaan.

Auringonlaskusta Griffith Parkista on hyvä lähteä liikkeelle. Kuva tältä syksyltä LA:sta.
1.  Tämä on varmaan se tyypillisin mielikuva Los Angelesista ja Kaliforniasta. Baywatch beachit, rantaa silmänkantamattomiin, surffausta, aurinkoa ja palmuja. Kyllä, tämä on totta Kaliforniassa, jossa on rantakelit lähes ympärivuoden. Venice ja Santa Monica onkin niitä ensimmäisiä kohteita joissa yleensä vieraillaan ja mieluusti itsekin palaan näihin maisemiin aina yhä uudelleen. Tässä cruisailen Venicen boardwalkilla vuonna 2013, horisontissa kuuluisa Santa Monican laituri.
2. Mutta mitä muuta Kaliforniasta löytyy? Sieltä löytyy lukuisia vuoria ja ulkoilumahdollisuuksia. Helpoimmat kohteista ovat aivan Hollywoodin vieressä, kuten Griffith Park, joka tarjoaa kymmeniä eri reittejä lähivuorille ja kukkuloille. Yksi reiteistä vie myös kuuluisalle Hollywood-kyltille. Toinen suosittu lenkkeilykohde on Runyon Canyon, josta olenkin paljon blogissani kertonut.
 


3. Todellisille haikkauksen ystäville löytyy Kaliforniasta lukuisia (lue satoja) erilaisia korkeita vuoria valloitettavakseen. Oma korkein huippuni löytyy Orange Countysta, Santiago Peak, joka on 1734 metriä korkea. Meidän matka huipulle vaati reilun 9 tuntisen puristuksen jonka aikana marssittiin noin 35 kilometriä. Voit halutessasi googlailla lisää reitistä nimellä Holy Jim trail. Kaliforniasta eivät valloitettavat vuoret ihan helpolla lopu, kuten kuvastakin näkyy.

 
4. Los Angelesia on vaikea sivuuttaa näkemättä itse Hollywood-kylttiä. Reittejä lähelle kylttejä on useita, mutta helpoiten pääset sinne autolla ajamalla ensiksi North Beachwood Drivea, josta siirryt navigoinnin apuna kohti Lake Hollywoodin näköalatasannetta. Voit myös haikata kyltin päälle suoraan Griffith Parkista, mutta tämä vie useita tunteja. Älä kuitenkaan kulje kyltille omia reittejäsi, ellet halua LAPD:n helikopteria kintereillesi. Sellainenkin on nimittäin tullut todistettua erään seikkailijan osalta.
Huomioithan myös, että nykyisin kylttiä ei valaista lainkaan iltaisin, koska lähialueen asukkaat olivat valittaneet valoista ja sen vuoksi ympäri vuorokauden pörräävistä turisteista. Epäreilua. Minusta kyltti tulisi valaista iltaisin, koska Hollywood.5.  Kalifornian auringonlaskut, ne on vaan niitä "the auringonlaskuja". Parhaita paikkoja auringonlaskujen ihailuun ovat kaikki rannat (tämä kuva on Santa Monicasta). Mutta kokeile ehdottomasti myös Griffith Parkia, Mulholland Driven näköalatasannetta sekä Runyon Canyonia auringonlaskun aikaan. Pinkiksi värjäytyvä kaupunki ja timanttien valomeri on vaan niin LA.


6. Los Angeles ympäristöineen on myös paljon muutakin kuin elokuvatähtiä ja Hollywoodia. Luontoon pääsee helposti ja vaikka laskettelemaan ja surffaamaan samana päivänä. Voit myös ottaa irtioton ja hypätä laivaan ja seilata 35 kilometrin päässä olevalle Catalina Islandille. Täältä löytyy kasino ja ravintoloita. Voit myös telttailla täällä tai muuten vaan ottaa rennosti. Sukeltaminen onnistuu myös täällä - tosin kuulimme kun olimme lentämässä pienkoneella saaren yllä (josta kuva), että saaren toinen puoli on suosittua haiden lisääntymisaluetta. En ole ihan varma haluanko samoille apajille sukeltamaan. Vaikka kyllä, olen sukeltanut haiden kanssa Fidzillä. Silti.
 


7. Jos Kaliforniasta löytyy haita, löytyy sieltä myös hurjan paljon muitakin eläimiä. Kuten vaikkapa delfiineitä, joita näimme kymmenittäin nyt syksyllä valasristeilylle osallistumalla. Valitettavasti yhtään valasta emme tuolloin nähneet, mutta delfiineitä sitäkin enemmän.
Vuorilla haikatessa on muuten hyvä muistaa, että siellä vilisee toisinaan myös puumia. Näistä löytyy asialliset varoitukset jokaisen polun alussa. Aivan vaarattomia nekään eivät ole, ja muutama lenkkeilijä onkin jäänyt niiden hampaisiin. Mutta tapaukset on hyvin marginaaleja.8. Tässä tuleva kesämökkini, eiku... Kuva on otettu vuonna 2009, jolloin kävimme ihailemassa Orange Countyn paikallisten elämää Laguna Beachillä. Sanotaanko että kelpais! Lähistöllä sijaitsee myös Anaheim ja Newport Beach nimisiä paikkoja, jotka eivät ole niin turistien täyttämiä. Toisaalta näillä hinnoilla se rajaakin muutaman turren pois... Harmi. Kaunista.


9. Jos jotain, niin Amerikan tiet ovat tehtyjä kunnon roadtripeille, niin myös Kalifornian tiet! Älä siis missaa yhtä maailman ehkäpä kauneita tienpätkää, Pacific Coast Highwayta. Se jos mikä on upea! Aikaa tälle pätkälle kannattaa varata google mapsia tuplasti pidempi aika, sillä maisemia on vaikea sivuuttaa pysähtymättä ainakin tuhatta kertaa. Ota aikaa ja nauti! Matkalla on useita ihania pieniä kaupunkeja ja kyliä. Mutta tankkaa toisaalla, täällä se on aika tyyristä. 
10. Kalifornian pohjoisen kuningas on ehdottomasti San Francisco, joka on aika eurooppalainenkin kaupunki. Tekemistä kaupungissa riittää vaikka kuinka, mutta se on kuitenkin helposti käveltävissä oleva kaupunki ainakin keskustan osalta. Ollenkin hyvin erilainen Los Angelesiin verrattuna. Tämä kuva on meidän vuoden 2009 roadtripin päätös kohteita (Napa Valleyn jälkeen). Näihin maisemiin kelpasikin kyllä lopetella. 
Tiesittekö muuten, että kyseisellä Golden Gate sillalla on esimerkiksi lukuisia hätäpuhelimia, heille, jotka ovat päättäneet päättää elämänsä tältä sillalta. Lukuisat kyltit ohjeistavat tarttumaan mielummin auttavaan puhelimeen, kuin sillankaiteen ylitse. Ja toisena nippelitietona; toisinaan silta voi olla myös niin vankan sumun peitossa, että sitä on lähes mahdoton nähdä. Sellainkin on koettu, että tämän kokoinen silta katoaa vaan näköpiiristä.


Ja näin, Kalifornia on ihmeellinen ja valtavan monipuolinen, eikö! Tästä rajallisesta listauksesta jäi ulkopuolelle tosin lukuisia mainitsemisen arvoisia kohteita, kuten Joshua Treen aavikko, Palm Springs kaupunki keskellä aavikkoa, Yosemiten huikea luonnonpuisto (jossa en ole siis vielä päässyt käymään), Big Bearin lomakylä vuorilla, jossa voi vaikka lasketella sekä eteläisin kaupunki San Diego. Hatun nosto siis Kalifornialle, josta tekeminen ei ihan hevillä lopu!

Tuli muuten näitä kuvia kaivellessani mieleen, että kiinnostaisikohan teitä, jos kaivaisin vanhasta blogistani vuoden 2009 Coast-to-Coast roadtripin vanhat blogikuvat ja tarinat uudestaan esille? Itselleni tuli tunne, että niin paljon upeaa Amerikkaa ansaitsisi tulla näytille isommalle yleisölle. Tuolloin kun vielä kirjoitin blogia piilotetusti vain muutamille kavereille. Mitäs sanotte?


Eng // My top 10 pictures from my favorite state in USA, California.

12 kommenttia

 1. Ihania kuvia! :) Ja kyllä kiitos, vanhoja kuvia kehiin myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! Kiva kuulla että roadtrip tarinalla olisi kiinnostusta :)

   Poista
  2. Aina on kiinnostusta Amerikan tarinoille ;) haluaisin niin ajaa Pacific Coast Highwayta etelämmäs, toistaiseksi olen mennyt Portlandista San Franciscoon, ja vähän jossain kohtaa poikettiin kun piti nähdä Redwoodsit. Ja satoi :D

   Poista
 2. Totta turiset! En edes tajunnut kuinka monipuolinen Kalifornia onkaan, ennen kuin muutin tänne :). Eihän täältä tarvitsi poistua mihinkään kauemmaksi lomalle, jos ei maailmassa olisi niin montaa muutakin ihmettelyn arvoista kohdetta. Ensi viikolla jatketaan valloitusta ja lähdetään lumille Mammoth Mountainille :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onnenmyyrä tosiaan että saat siellä asustella :) Ja hah, ihan totta, ei sieltä hirveästi tartteis muualle reissata, kun niin monipuolista on ympärilläkin. Havaijille saattaisin silloin tällöin piipahtaa ja New Yorkiin tietysti :D
   Huikeaa reissua Mammoth Mountainille!

   Poista
 3. Upeita kuvia! Losille en itse niin lämmennyt, mutta haluaisin kovasti käydä jossain vaiheessa ajelemassa Kalifornian rannikkoreitin Losista Sanfransiscoon. Kyllä tuolta löytyy niin paljon nähtävää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pacific Coast Highway on huikea reitti ajaa, joten peukutan ehdottomasti :) Toiset sanoo että Friscosta LA:hin päin olisi vielä parempi, kun tie menee rannan puolelta. Mulle on toiminut toisinkin päin, mutta makuasioita. Pysähdyspaikkoja on kuitenkin useita.

   Poista
  2. Tuo rantatie on tosiaan hienoa, vaikka meidän pitikin tehdä maanvyörymän takia ylimääräinen parinsadan kilsan koukkaus sisämaahan ja missattiin osa. Mutta matkan varrella käytiin Hearst castlessa, joka oli upea! Kannattaa varata liput netistä etukäteen, koska paikkoja on rajatusti.

   Poista
 4. Ihania kuvia! Kovasti haaveilen tuonne ensi vuoden aikana pääseväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey, mahtavaaaaa!!! Toivon todella että pääset! Huikea osavaltio! :)

   Poista
 5. En kestä, miten mahtavia maisemia! Auringon lämpö oikein huokuu kuvista! Mulla on todella korkealla sijalla todo-listalla tuo Pacific Coast Highway, mutta ainakaan tulevana kesänä en silti ole vielä sinne menossa. (Pakko päästä välillä kiertämään Eurooppaa, kun on jäänyt 2 vuotta väliin tässä...) Vaan kyllä houkuttaisi! Jo pelkästään Losiin olisi ihan mahtavaa palata, ja San Francisco totta kai kiinnostaa myös tosi paljon, etenkin kun siellä en ole vielä edes käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalifornia tarjoaa kyllä mahtavia maisemia, ja auringon! ;) PCH on kyllä erittäin jees ja siinä samalla näkee sitten sopivasti Frisconkin! Peukutan ajatukselle ehdottomasti, mutta ymmärrän että välillä on oikeasti kiva antaa aikaa Euroopallekin. Tuttu fiilis :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!