Viikko Coronin kalastajakylässä Busuangan -saarella Filippiineillä

Kolmas kohteemme kauniilla Filippiinien Palawanin alueella oli Busuangan-saarella oleva Coronin pieni kalastajakylä, jonne pääsee suoraan lentämällä Manilasta tai jos tulee El Nidosta, kuten me, niin laivalla. Laivamatka kestää noin kahdeksan tuntia ja jos yhtään olet taipuvainen meripahoinvointiin, niin melkein voin kertoa, että tuolla se yltyy potenssiin sata. Tämä vajaa kahdeksan tuntinen oli yksi kamalammista matkoista ever. Siis voitti kamaluudessaan jopa tämän matkan vatsakivuissa Hong Kongista Manilan kautta Puerto Princesaan ja sieltä Port Bartoniin. Pahaolo alkoi oikeastaan heti lähdön jälkeen, jonka jälkeen siirryinkin laivan takaosan alkeellisen wc:n lähettyville istumaan ja en sieltä voinutkaan koko matkan aikana enää siirtyä eteen, muiden viereen istumaan. Henkilökunta antoi oman tuolinsa minulle, ja istuinkin siellä laivan oviaukkojen kohdalla, josta sain välillä raitista ilmaa, hengitettyäni koko matkan edessäni olevan konehuoneen käryjä. Istuin niin sanotusti "sikaosastolla", kirjaimellisesti. Jälkikäteen tälle on helppo naureskella, mutta tosiaan takanani matkusti myös kaksi isoa sikaa. Toinen oli oikein iso emakko ja pitikin välillä aikamoista meteliä, mutta oli oikein tyytyväinen kun sen päälle heitettiin vettä viilentämään kuumasti porottavaa aurinkoa. Voisin siis jopa väittää, että näillä söpöillä possuilla oli mukavammat fiilikset kuin minulla. Haha, reilut kaverit otti musta kuvia "kärsimysosastolla", mutta ajattelin nyt kuitenkin olla julkaisematta niitä tässä, vaikka niitähän just moni varmaan haluis nähdä... Paitsi yksi possukuva on pakko laittaa - olivathan he koko laivan kuvatuimpia yksilöitä!
Mutta niin sitä tästäkin laivamatkasta selvittiin! Ja selviät sinäkin, jos päätät laivamatkan El Nidosta Coroniin ottaa, älä siis huoli. Itse en usko, että koskaan ikinä enää aion tuota matkaa uudelleen taittaa, mutta tulipahan tehtyä.






Kuten sanoin, Coronin kylä on hyvin pieni, eikä saarella ole lainkaan uimarantoja. Emme ainakaan lukuisista yrityksistä huolimatta onnistuneet löytämään niitä. Eli jos Coronissa haluaa biitsille, on sinne joka päivä lähdettävä veneellä. Niinkuin me usein teimmekin, vuokrasimme kuuden hengen porukalle oman banka-veneen ja suuntasimme lähisaarille. Muut tekivät tätä kyllä vielä minua useammin, sillä jouluflunssa teki comebackin ja niiskuttelinkin välillä hotellihuoneessa (ziisus, eikö se koskaan lopu?!). Lisäksi uutena featurena silmään tuli jokin tulehdus, joten vaikkakin olin toisinaan veneretkillä mukana, en snorklannut tai uinut lainkaan kun yritin suojella silmääni. 

Nämä alla olevat kuvat, korkealta merellepäin ovat hotelliltamme, joka sijaitsi pienen kukkulan laella ja josta näki upeasti pienen kalastajakylän auringonlaskuineen. Käveltiin aina alas kylään taskulampun valossa illalliselle.



Tässä ollaan yhdellä veneretkellä, Banol Beachillä Coronin Islandilla, jossa saatiin todistaa myös pieni sadekuurokin. Retkillä, kuten joka päivä muutenkin, syötiin paljon mangoa kaikissa eri muodoissa! Mango eväänä oli loistavaa, kun sen itse leathermanilla viipaloi. Ruuan yhteydessä mangosmoothiet olivat todellista herkkua ja niitä upposi kyllä melkein aina kun mahdollista. Ja nyt totean saman, mitä kuulinkin, että Filippiinien mangot ovat kaikkean maukkaimpia. Kyllä, totta on! Eivät täällä Vietnamissa nimittäin ole maistuneet lainkaan niin karkkisen mehukkailta kuin tuolla Filppareilla. Nippelitietona vielä, että kun Puerto Princesasta lähdettiin privavanilla kohti Port Bartonissa, tuli yhdessä kohtaa matkaa mangotulli! Kyllä, jokin rajaviranomaista muistuttava taho katsoi että emme vie mangoja tästä pisteestä eteenpäin - siis oman maan sisällä. Ilmeisesti heillä on eri mangolajikkeita, joita he tarkoin suojelevat.





Eräällä veneretkellä kun odotin muita snorklaamasta, katselin kun paikallinen kuskimme kalasti itselleen lounaan merestä hyvinkin alkukantaisella siima menetelmällä. Mutta kalaa tuli!




Mitä tehdä Coronissa?
Coron on todellinen sukeltajien mekka. Läheltä löytyy lukuisia 2. maailmansodan hylkyjä tutkittavaksi, osan näistä näkee ihan snorklatessakin. Sukellukset olivat edullisia, 3000 pesoa / 3 sukellusta (sisältäen varusteet ja lounaan).
Palawanille ominaisesti vesi on kirkasta ja korallit upeita. Toivon vaan todella, että jollain tapaa saataisiin kuriin se, kuinka osan snorklaajista annetaan pelastusliivien avulla kävellä korallien päällä. Aijai, se näyttää niin pahalle...
Ainoa tapa päästä biitsille ja uimaan, on bookata veneretki jonnekin lähialueista.  Toki kohteet ovat valmiina olemassa, valitset vain taululta ja kuvista minne haluat minäkin päivänä mennä. Ja retkethän maksavat joka päivä. Oman veneen sai noin 4000 pesolla (6 henkilöä, edullisempi jos vaikka 4 henkeä). Lisäksi jokainen beachi tai snorklikohde oli yleensä maksullinen (kansallispuistomaksu) noin 100 pesoa / hlö.
Voit myös haikata, kun konsanaan "Hollywood"-kyltille, kylän omalle "Coron"-kyltille, jonne on vajaat tuhat askelmaa. Tänne on siis huomattavasti helpompi kivuta, kuin tuonne Hollywood-kyltille. Nimimerkillä kokemusta on, Hollari-kyltistä!
Illalla kannattaa suunnata Hot Spring -altailla, jossa näytti kaverien kuvien perusteella olevan ihana tunnelma ja valaistus. (minä niistelin nokkaani, kun muut kävivät täällä).

Kuinka pitkäksi aikaa?
Coronilla viikon verran alkaa olemaan aika maksimiaika ja tosiaan täytyy olla energiaa organisoida veneretkiä eri kohteisiin. Me vietimme vuodenvaihteen täällä ja hieman meinasi usko bileistä loppumaan, kun missään ei tuntunut lähemmäs puolen yön tapahtuvan yhtään mitään. Mutta sitten onneksi löydettiin kylän tori, jonka ympärille olikin rakennetu huima ilotulitus-show musiikkien kera. Kun saavuttiin paikalle, koko kylä turisteineen tanssi jo kuumassa ja hieman sateisessa yössä. Vuodenvaihde olikin huippuhauska ja saatiinkin laskea yhteen ääneen 5-4-3-2-1 wohooo!!! Mutta siltikään, en varsinaisesti suosittele tätä UV:n bilekohteeksi.

Ravintolat
Parhaimpiin ravintoloihin listaisin vain nämä muutamat, joissa tulikin käytyä sitten useampaan otteeseen: La Sirenetta Restaurant & Bar, Bistro Coron sekä kahvila Coffee Kong, josta sai ihania aamupalavohveleita, nam!

Parasta
Parhaimman päivän Coronissa vietimme parin tunnin venematkan päässä, Malcapuyan saarella tai pitäisikö sanoa kauneimman päivän! Siitä lisää seuraavaksi...



PS.  Hyvä muistaa, että Filippiineiltä poistuttaessa joudut maksamaan Exit fee:n tai Terminal fee:n lentokentällä, joka on kotimaanlennoilla 75 pesoa ja ulkomaille poistuttaessa 550 pesoa.


Onko muita Coronilla käyneitä ja kokemuksia sieltä?


Eng // Coron village (in Busuanga island) is a very small town. We stayed there one week. It´s a good place for scuba diving and snorkeling but there´s no beach in Coron. You have to book a boat to get to the beaches.

-------- 
Majoitus: Mount Tapyas Hotel, 7 yötä 200 eur

2 kommenttia

  1. Haha mangotulli! :D

    Sanna mä poksahdan ku luen näitä reissujuttuja, ihan mieletön matka teillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hihh...en keksinyt muuta - mangotulli olkoon! ;DDD
      Kiitos Nina, viihdytään kyllä reissussa ja onneksi on tämä blogi jotta muistaa mitä kaikkea mieletöntä saadaankaan kokea! Niin paljon kaikkea ihanaa muisteltavaa sitten <3 Älä vielä poksahda ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!