Roadtrip vinkit Länsi-Yhdysvaltojen kansallispuistoihin​

Länsi-Yhdysvalloissa on kymmenittäin kansallispuistoja. Näissä kansallispuistoissa vierailee vuosittain miljoonia kävijöitä ja suurin osa Länsi-Yhdysvaltojen kansallispuistoista kuuluvat myös suosituimpien ja eniten käytyjen puistojen joukkoon, kuten esimerksi Grand Canyon National Park, joka on usein listattu toiseksi suosituimmaksi puistoksi ja jossa vierailee vuosittain n. 4.73 miljoonaa kävijää tai Zion National Park, joka on useamman listauksen mukaan kolmanneksi suosituin puisto. Myös Yosemite National Park ja Joshua Tree National Park mahtuvat top 10 –suosituimpien listalle. 


Roadtrip vinkit Länsi-Yhdysvaltojen kansallispuistoihin:

Tässä postauksessa jaan vinkit niihin Länsi-Yhdysvaltojen kansallispuistoihin, joissa olen itse vieraillut eli keskitytään näiden kolmen eri osavaltion kansallispuistoihin:
 • Kalifornia: Yosemite National Park ja Joshua Tree National Park  
 • Arizona: Grand Canyon National Park  
 • Utah: Bryce Canyon National park ja Zion National Park 

National Park -puistojen lisäksi on myös paljon ‘State Park’ -puistoja. Roadtrippiä suunnitellessa kannattaakin myös huomioida reitille muut osuvat puistot – ja tietysti kaikki muut mielenkiintoiset kohteet kuten vaikkapa Las Vegas, Hooverin pato ja legendaarinen Route 66 -tie.

Vinkki! Kansallispuistoihin voi ostaa vuoden voimassa olevan ‘National Park Annual Pass ‘ -passin, sen hinta on $80 ja sillä voit kiertää kaikkia puistoja rajattomasti. Yosemite National Park

 • Yosemite National Park sijaitsee Kalifornian osavaltiossa  
 • Los Angelesista (LAX) etäisyys on n.500 km  
 • San Franciscosta (SFO) etäisyys on n. 310 km  
 • Tarkista sääennusteet ja puiston aukiolot ja tarvitseeko sinne tehdä ennakkovarauksia  
 • Sisäänpääsy $35/auto (käteinen ei käy). Myynnissä myös vuoden passi $70.
 • Puistoon on myös ilmaispäiviä. Katso www.nps.gov  


Yosemite National Park on kuuluisa upeista vesiputouksistaan ja ne ovatkin parhaimmillaan keväisin. Suosituimpia kohteita, jotka kaikki varmasti haluavat nähdä siellä vesiputousten lisäksi ovat Half Dome & El Capitan -vuoret. Me yövyimme Yosemitessa ollessamme canvas-telttamajoituksessa ja se maksoi tuolloin huhtikuussa (v.2018) 150$ / yö, lämmitys maksoi erikseen 25$ extraa. Itselleni oli todellinen yllätys, että kansallispuiston keskeltä löytyi niin monipuolinen ruokatarjonta ja pizzeria, kuin Yosemiten Valleysta löytyy.

Telttamajoitukseen sellainen vinkki, että kaikki tavarat etenkin ruokaan viittavat on laitettava teltan edessä sijaitsevaan ‘Bear boxiin’ eli turvaan karhuilta. Edes karkkipaperin käärettä ei kannata viedä sisälle telttaan, koska Yosemitessa on todellakin karhuja. 

 • Majoitu: hotellissa/Lodgessa, cabin-mökissä, canvas-teltassa tai leirintäalueella Yosemite Valleyssa
 • Ruokaile: Yosemite Valleyssa on useita ravintoloita, leipomo, pizzeria, ruokakauppa 

Meidän Yosemitessa vierailun aikaan sää oli hyvin sateista ja tästä syystä kuvistakin tuli hyvin harmaanpuhuvia. Korostankin siis katsomaan huolella ennakkoon säätietoja ja ennusteita, sillä meidän Yosemiten vierailu päätyi lopulta koko puiston evakuointiin valtavien sateiden vuoksi. (Lue tästä evakuointi Yosemisesta ja mitä ennättää nähdä vuorokaudessa). Meidän alkuperäinen tarkoituksemme oli viettää neljä päivää Yosemitessa, mutta säiden jumalat olivat asiasta eri mieltä ja lopulta kaikki vierailijat evakuoitiin alle vuorokausi siitä kun saavuimme puistoon.  


Grand Canyon National Park & Grand Canyon West 

 • Grand Canyon National Park sijaitsee Arizonan osavaltiossa  
 • Grand Canyon West on suosittu vierailukohde, mutta ei kuulu kansallispuistoon, vaan sijaitsee Hualapai -nimisessä Native American Reservaatissa. Grand Canyon West –kohteesta näkee kuitenkin yhtälailla Grand Canyonin. Tänne voi tulla Las Vegasista omalla autolla tai vaikkapa helikopterilla tai pienlentokoneella.  
 • Las Vegasista etäisyys n. 200 km (Grand Canyon West), eli ei virallinen kansallispuisto
 • Las Vegasista etäisyys n. 450 km (Grand Canyon South), kansallispuisto
 • Los Angelesista (LAX) etäisyys n. 630 km (Grand Canyon West)  
 • Los Angelesista (LAX) etäisyys n. 820 km (Grand Canyon South)  
 • Tarkista sääennusteet ja puiston aukiolot (esimerkiksi talvella ja helmikuussakin voi olla lunta) 
 • Sisäänpääsy $35/auto (voim. 7 päivää)  

Grand Canyonilla vierailee vuosittain jopa 5 miljoonaa kävijää. Kansallispuiston omat nettisivut suosittelevatkin, jos haluat välttää ruuhkan, vierailemasta korkeimman sesongin aikaan eli kesäsesonkina ja vaikkapa mielummin saapumaan viikolla, kuin viikonloppuna. Grand Canyonin -kansallispuistoon on useampi sisäänpääsypaikka: 

 • South Rim ja North Rim (North suljettu talvisin, joten tarkista aukiolot) 
 • Grand Canyon West (joka ei kuulu viralliseen kansallispuistoon) vaan sijaitsee Hualapai -nimisessä Native American Reservaatissa. (Grand Canyon West on mahdollista kokea vaikka päiväretkellä Las Vegasista. Täällä Grand Canyon Westillä sijaitsee lasinen Sidewalk).
 • Majoitu: (South Rim on ympärivuoden auki) Hotellissa/Lodgessa tai leirintäalueella, hotelleja löytyy myös lähikaupungeista
 • Ruokaile: (South Rim ympärivuoden auki) useita ravintoloita, ruokakauppa, kahvila, 'General Store', retkeilytarvikekauppa  

Matkalla Vegasista Grand Canyonille on myös nähtävyyksiä, jotka saattavat kiinnostaa roadtrippaajia: matkalle sijaittuu nimittäin mm. Hooverin pato (Hoover Dam). Hoover Dam sijaitsee itse asiassa kahden osavaltion rajalla: Arizonan ja Nevadan (myös aikavyöhyke muuttuu osavaltioiden rajalla). Oman kokemukseni mukaan Hooverin padolla on aina ollut todella kuuma, lähemmäs 40 astetta, joten pysähtyminen ja ulkona oleminen on toisinaan ollut aika tuskaista. Hooverin padolta löytyy Visitor Center ja padon päällä olevalla tiellä on mahdollista kävellä ja loikkia hauskasti kahden eri osavaltion välillä. 

Lue tästä meidän roadtripistä Grand Canyon Westille Las Vegasista!

Aurinnousu Grand Canyon South Rim:llä vuonna 2009.


Joshua Tree National Park 

 • Joshua Tree -kansallispuisto sijaitsee Kalifornian osavaltiossa  
 • Los Angelesista (LAX) etäisyys on n.250 km  
 • Tarkista sääennusteet (etenkin kesäisin paahtavan kuuma) ja puiston aukiolot  
 • Sisäänpääsy $30/auto (voim. 7 päivää). Myynnissä myös vuoden passi, $55. Joshua Tree -kansallispuisto on nimetty nimikkopuunsa Joshua Treen mukaan. Näitä palmun ja pensaskasvin näköisiä risteymiä näkee kansallispuistossa kaikkialla, mutta voi siellä törmätä myös muuhunkin elämään. Pelottavimpana ehkä kalkkarokäärmeeseen. Olen nähnyt siellä kolmen vierailuni aikana kuitenkin vain yhden käärmeen ja se ei mielestäni ollut kalkkarokäärme. Muutoin olen nähnyt mm. kymmenittäin liskoja, muutaman kengururotan ja lintuja, joita en osaa nimetä. 

Joshua Treen erikoisuus, itse puiden lisäksi, on erikoisen vulgaanisen aktiivisuuden johdosta kasaantuneet kivet ja kallionlohkareet. Joshua Tree houkutteleekin vuosi toisensa perään paljon vuorikiipeilijöitä, tarkemmin boulderoijia, kansallispuiston alueelle. 
 

 • Aloita vierailu Visitor Centeristä: sieltä saat säähän sopivat vinkit puistossa selviämiseen. Meillä kerran odotti Joshua Treen -porteilla aavikolle kadonneen miehen etsintäilmoitus, joten muista pakata paljon vettä mukaan ja noudattaa kartan ohjeita liikkumisessa!
 • Joshua Tree on kooltaan pienempi ja helposti ajettavissa oleva puisto, mahdollista vierailla nopeastikin yhden päivän aikana  
 • Leirintäalueilla on wc:t, mutta ei suihkuja
 • Majoitu: lukuisilla eri leirintäalueella (telttailu tai matkailuautossa yöpyminen on ainoa vaihtoehto). Telttapaikka kannattaa varata etukäteen, mutta puistossa on myös leirintäalueita joihin ei tarvitse tehdä varausta. Nämä paikat jaetaan saapumisjärjestyksessä. (Telttoja ei voi vuokrata paikan päältä, joten sinulla tulee olla oma teltta). Yhden yön telttapaikan hinta oli $20 (v. 2022).
 • Ruokaile: lähikylästä löytyy ravintoloita, Visitor Centerin yhteydessä on pieni kahvila, mutta pakkaa omat eväät ja paljon vettä.

Leiripaikat on todella tilavia Joshua Treessa ja siihen kuuluu tulisijan lisäksi ruokailupöytä ja parkkipaikka.Bryce Canyon National Park

 • Bryce Canyon National Park sijaitsee Utahin osavaltiossa  
 • Los Angeles (LAX) etäisyys on n. 880 km  
 • Las Vegas etäisyys on n. 420 km  
 • Tarkista sääennusteet ja puiston aukiolot ja tarvitseeko tehdä ennakkovarauksia. (Esimerkiksi me suunnittelimme tänne menoa jo viime vuoden huhtikuun alussa, mutta säätietojen tarkistaminen ja toteaminen, että pääsy puistoon vaatisi talvivarusteet (sekä meille kunnon hiking kengät, että auton renkaisiin ketjut) palautti meidät todellisuuteen ja päätettiin silloin jättää käynti toiseen kertaan. Nyt viime syyskuussa, jolloin oltiin jälleen Amerikassa, sää suosi paremmin ja matka Bryce Canyonille toteutui! Eli kannattaa katsoa ja suunnittelussa huomioida vahvasti myös sääolosuhteet). 
 • Sisäänpääsy $35/auto (käteinen ei käy). Myynnissä myös vuoden passi $70  
 • Puistoon on myös ilmaispäiviä. Katso www.nps.gov 
Utahissa sijaitsevaan Bryce Canyonin kansallispuistoon pääsee useista eri suunnista. Lähimpänä Nevadan Las Vegasiin tai Utah. Mutta me roadtrippasimme Utahiin Kalifornian Los Angelesista saakka. Kaliforniasta Utahiin ajaessa tie poikkeaa kaikkiaan neljässä eri osavaltiossa, nimittäin I-15 -tie kulkee hetkisen aikaa myös Arizonan osavaltiossa. Kaikki reitin osavaltiot ovat: Kalifornia, Nevada, Arizona ja Utah 

Perille puistoon saavuttaessa, kannattaa aloittaa tutustuminen puistoon käymällä Visitor Centerillä. Sieltä saa viime hetken vinkit sen hetkisen sään mukaan liikkumiseen ja kartan. Bryce Canyonin -kansallispuistossa riittää paljon nähtävää, mutta jos sinulla on kuitenkin vain hetki aikaa (toiset tulevat tänne vain päivävierailulle) suosittelen tätä suosittua reittiä nimeltään ‘The Queen's/Navajo Loop'. Lue tästä lisää Bryce Canyonin suosituimman patikointireitin huikeista maisemista! Tällä reitillä pääset näkemään suositun Navajo Loopin kohdan missä reitti kiemurtelee hauskasti kivipaasien keskellä. Lisäksi reitin alussa näet heti Bryce Canyonin yhden maamerkin, Thorin vasaran, joka esiintyy myös kansallispuiston 100-vuotis logossa. Thorin vasara on yksi Bryce Canyonin tyypillisestä ns. hoodoo-kivimuodostelmasta. Patikointireitin kesto noin 2-3 h, ja sen pituus on 4,6 km.

Majoitu: Kansallispuistossa sijaitseva Canyon Lodge ja cabin-mökkejä tai leirintäalueella tai puiston ulkopuolella kylän hotelleissa/motelleissa 

Ruokaile: Bryce Canyon Lodge-hotellin ravintola, pizzeria ja puiston ulkopuolella on useampi eri ravintola. Ruokarajoitteisille huomasin Utahin seudun olevan hieman haastavampi löytää tarjontaa, joten tähän kannattaa varautua, mutta kyllä keittiöstä sitten pystyttiin tekemään gluteenitonta kasvisruokaa. 

Bryce Canyonin lämpötiloista vielä sen verran, että yöllä lämpötila laski syyskuussa jopa nollaan asteeseen. Ja siksi olinkin pakannut meille mukaan pipot ja hanskat, koska halusimme kokea Bryce Canyonilla myös auringonnousun. 

Olimme selvittäneet jo etukäteen mihin aikaan aurinko nousee ja varautuneet heräämään hyvissä ajoin. Nappasimme motellimme aulan ilmaisesta tee- ja kahvipisteestä aamuteet mukaamme ja hyppäsimme autoomme, jossa oli melkein kylmän sään vuoksi ikkunat jäässä. Saavuimme perille kansallispuiston näköalatasanteelle juuri kun pientä kajastusta oli jo nähtävillä ja keräännyimme teemuki kädessämme muiden ihmisten luokse odottamaan auringonnousua. 

Auringon noustessa upeasti kanjonin takaa myös lämpötila alkoi kipuamaan ylemmäs ja keskipäivän aikaan nolla-asteista säästä ei ollut enää tietoakaan vaan t-paitakelit olivat takaisin. Kannattaakin siis varautua monipuoliseen pukeutumiseen.

Aurinko nousee hiljalleen Bryce Canyonilla.Zion National Park

 • Zion National Park sijaitsee Utahin osavaltiossa  
 • Los Angeles (LAX) etäisyys on n. 740 km  
 • Las Vegas etäisyys on n. 275 km  
 • Bryce CanyonZion etäisyys on n. 117 km  
 • Tarkista sääennusteet ja puiston aukiolot ja tarvitseeko tehdä ennakkovarauksia (mm. suositulle Angels Landing -patikointireitille tarvitset luvan ennakkoon)
 • Sisäänpääsy $35/auto (voim. 7 päivää). Myynnissä myös vuoden passi $70  
 • Puistoon on myös ilmaispäiviä. Katso www.nps.gov  


Zion on Utahin ensimmäinen kansallispuisto ja itse kansallispuistoon autolla saapuminen oli jo upea näky.
Zionin kansallispuisto on myös valtavan paljon suurempi kuin Bryce Canyon ja se onkin myös maan kolmanneksi suosituin kansallispuisto, joten usein puiston parkkipaikat täyttyvät jo aamusta niin, että saatat joutua pysäköimään lähikylään, josta sitten on shuttle-kuljetus puistoon. 

 • Zionin suosituin patikointireitti Angels Landing. Tarvitset tälle reitille luvan ennakkoon ja voit hakea luvan kansallispuiston nettisivuilta tästä. 
 • Majoitu: kansallispuiston Zion Lodge-hotellissa tai leirintäalueella, lähikylissä hotelleja/motelleja 
 • Ruokaile: Zionin puiston omassa Lodge-hotellissa on ravintola ja kahvila ja puiston ulkopuolella lähikylässä on useita eri ravintoloita 

Zionin suositun Angels Landing -patikointireitin alussa varoitetaan kuinka vaarallinen reitti voi olla (kyltissä kerrotaan kuinka polulta voi livetä jopa kuolemaan. Näitäkin tapauksia valitettavasti on ollut ja reitin sanotaan olevan jopa maan yksi vaarallisimpia vaellusreittejä). Patikointireitin loppuosa kulkee osittain kallioon kiinnitetyn ketjun varassa, mikä tekee reitistä haastavan ja vaikeakulkuisen.

Lue tästä ja katso kuvia meidän Zionin hurjasta Angels Landing -patikoinnista.


Tässä vielä 'niitä näitä vinkkejä' roadtrippaamiseen ja kansallispuistoihin Yhdysvalloissa.

Niitä näitä vinkkejä:

 • Varaa kansallispuistossa vierailuun ainakin 1-2 päivää
 • Kansallispuistossa voi liikkua omalla autolla tai jättää auton parkkiin ja hyödyntää puiston shuttle-bussia
 • Mikäli et omaa autoa tai ajokorttia, niin kannattaa googlailla ryhmämatkoja esim. Viatorilla näytti olevan pienryhmäretkiä kansallispuistoihin.
 • Tee majoitusvaraukset hyvissä ajoin
 • Tarkista auringonnousun ja –laskun ajat ennakkoon, jotta voit suunnitella päivän kulun parhaiten
 • Huomaathan, että osavaltioiden välillä saattaa vaihtua myös aikavyöhyke
 • Bensan hinta vaihtelee suurestikin eri osavaltioissa (Kaliforniassa kalleinta, Utahissa edullisinta)
 • Autoillessa punaisilla valoilla oikealle kääntyminen on ok (ellei sitä ole erikseen kielletty)
 • 4-Way-STOP -risteyksissä > First ComeFirst Served
 • Tarkista pysäköintisäännöt tarkasti (AM/PM)
 • Amerikassa on maksullisia teitä (Toll Road). Mikäli vahingossa ajat näille teille, voit maksaa maksun 5 pvän sisällä heidän nettisivuilla
 • Car Pool Lane, jos autossa on 2+ tai 3+ matkustajaa​ voit käyttää omaa kaistaa
 • Elokuvavinkki! Free Solo –dokumenttielokuva, joka sijouttuu Yosemiten maisemiin​ (Yosemiten maisemiin sijoittuva Free Solo –dokumenttielokuva  (elokuva seuraa kiipeilijä Alex Honnoldin harjoittelua ja kiipeämistä Yosemiten noin 900 metriä korkeaa El Capitania pitkin ilman turvaköysiä. Tämä dokumenttielokuva on voittanut myös Oscarin.)

Toivottavasti tästä Länsi-Yhdysvaltojen kansallispuistojen yhteenvedosta oli apuja teille, jotka suunnittelette roadtrippiä tuolle suunnalle näihin upeisiin maisemiin! Jos jokin jäi arveluttamaan niin laita kysymyksesi kommentilla alle niin vastailen sinne kaikille yleisesti. Miten on, nousiko roadtrip kuume?

Tykkäsitkö postauksesta? Kiva, jos jätät kommentin alle ja seuraat Seven Seas -blogia myös muissa kanavissa: Instagram I facebook 

6 kommenttia

 1. Tuo Annual Pass on kyllä mahtava juttu. Tulee jo kolmesta puistosta edullisemmaksi. Ollaan tykätty Yhdysvaltojen kansallispuistoista todella paljon. Ja aivan varmasti tullaan jatkossakin niissä vierailemaan. Käsittämättömän upeita maisemia. Tuo bensan hinta muuten toden totta vaihtelee huomattavasti ja paljon kilometrejä ajaessa muodostaa merkittävän kustannuserän.

  VastaaPoista
 2. Upeita kohteita kaikki! Varsinkin tuo Grand Canyon on kyllä (ainakin) "kerran elämässä" -kohde!

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä yhteenvedosta. Itse lisäisin yleisvinkkeihin sen, että mahd lähelle yöpyminen, niin pääsee ennen ruuhkia puistoon. Plus tällä suunnitelmalla ei kannata käydä Visitors centerissä ainakaan aamusta, kun ne avaavat usein silloin kun puisto jo täynnä jengiä.

  VastaaPoista
 4. Reissu-Jani2/12/2024

  Annual pass vinkki oli hyvä. Ilman muuta sellaisen ostaisin jos tuonne matkustaisin. Amerikassa kun ollaan niin kaikki on tehty autoilija ehdoilla. Olen käynyt Mainen osavaltiossa kansallispuistossa ja kovasti ihmettelivät kun lähdin kävelemään kahden paikan väliä jalkaisin (yli vuorten) kun muuten jengi ihmetteli maisemia autosta käsin tai kävelemällä läheiselle näköalapaikalle, joka oli täynnä jengiä. Vuorten yli kävelemällä en törmännyt kuin muutamaan henkilöön ja hekin taisivat olla eurooppalaisia.

  VastaaPoista
 5. Olipa hyvin tiedot kuvaava juttu! Vielä kun tällaisen löytäisin Yellowstonesta :-)
  Se on pitkään roikkunut listallani sen jälkeen kun kävimme mm. Yosemitessa, Bryce Canyonissa ja Grand Canyonilla, mutta ei ole osunut sopivasti kohdalle ja se tuntuu vielä kohteena sen verran laajalta, ettei oikein edes tiedä mitä kannattaisi kohtuukokoiseen kierrokseen sisällyttää.

  VastaaPoista
 6. Kiitos hienosta kattauksesta! Tallensin postauksen kirjanmerkkeihin, koska sitten kun joku päivä edistyn Yhdysvaltoihin asti, haluan nimenomaan käydä näissä luontokohteissa. Etenkin Yosemite ja Joshua Tree kiinnostaa kovasti, sekä Pirkon mainitsema Yellowstone.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!