Road Trip USA: Albuquerque, Wigwam Motel ja jättimäinen meteoriittikraatteri – aikamoinen päivä!

Mahanpohjasta ottaa vieläkin Albuquerquen Sandia Peakin hissit, jotka veivät meidän korkean vuoren tasanteelle. Muistan vieläkin erittäin hyvin miten ihastuneena katseltiin maisemia tuolla ylhäällä. Olisiko tuolla kenties kylvetty meidän haikkausinnostus, ken tietää? Tähän roadtrip -päivään mahtui paljon erilaista nähtävää ja koettavaa. Jos aamupäivällä oltiin korkealla vuorilla, niin päivä päättyi jättimäisen meteoriittikraatteri montun viereen. Tähän väliin mahtui arkinen pyykkipäivä Route 66 -tien varrella ja Wigwam Motellin näkeminen, joka oli yksi toiveista nähdä matkalla. Joskus vielä toivottavasti yövynkin siellä. Ehkäpä seuraavalla roadtripillä...


 
"Olemme ajaneet ja tulemme ajamaan jokaisessa osavaltiossa, 
missä alkuperäinen Route 66 –tie on kulkenut."


17. lomapäivä (torstai 3.9.2009)

Lähdettiin taas aikaisin aamusta liikkeelle, vaikka ei olisi millään taaskaan jaksanut. Suuntana oli Sandia Peak Tram, jonne olimme jo kevään suunnittelupalavereissamme miettineet menevämme. 

Itse Albuquerquen kaupunki oli jälleen kerran vain pieni laajalle levittäynyt kaupunki, ilman selvää keskustaa. Mielenkiintoisimpia paikkoja ovat mielestäni koko tämän osuuden ajalla olleet vanhat Route 66 –tiet. Niistä löytyy historiaa ja vanhoista teistä hohkaa nostalgia.

Korkealle vuorelle nouseva Sandia Peakin köysirata (tramway) nousee kaikkiaan 3 163 metriin. Matka huipulle kesti noin 15-20 minuuttia. Huipulla ei muuten tuullut lainkaan, vaikka niin olisi voinut kuvitella. Ilma oli aivan mahtavaa hengittää ja näköalat upeat! Sisäänpääsymaksu oli 17.50$.
 


Myös lomalla pitää toisinaan pestä pyykkiä, mutta onneksi sen voi tehdä vaikka legendaarisen Route 66 -tien varrella,Korkeanpaikan leirin jälkeen hyppäsimme takaisin autoon ja edessä oli noin 500 km ajopäivä.
Oih, matkalla seikkailimme Route 66 –tietä pitkin. Ja tähän väliin pitää muuten mainita, että olemme ajaneet ja tulemme ajamaan jokaisessa osavaltiossa, missä alkuperäinen Route 66 –tie on kulkenut.

Illan pimetessä pysähdyimme söpöön Route 66 –kahvilaan, jota piti vanhempi naishenkilö. (Uskaltaisin veikata, että hän on pyörittänyt kahvilaa vuosikymmenien ajan, eli nähnyt aika paljon Route 66 reissaajia). Hän oli kovin innoissaan myös meidän reissusta maan halki ja antoi pari vinkkiä loppumatkalle Kaliforniaan. 

Wigwam motellin tipi-teltat ovat Route 66-klassikkoja ja olin todella iloinen, että nähtiin nämä livenä. Aikataulu ei antanut myöten yöpyä täällä.
Wigwam motellin tipi-teltan muotoiset motellihuoneet on rakennettu betonista.Ei hajuakaan mistä tuo dinosaurus motellin pihassa on peräisin. Tietääkö joku?

 Yksi vinkeistä oli reilun tunnin ajomatkan päässä oleva meteoriitti kraateri. (Sijaitsee 35 mailin päässä Flagstaffista ja sisäänpääsymaksu on 17.50$). Lähdimme ajamaan kraateria kohden ja ajoimme käytännössä kilpaa (nopeusrajoitusten puitteissa) auringon laskun kanssa. 
Ennätimme perille vain 15 minuuttia ennen auringon laskua. Näimme kuitenkin mielettömän kraaterin reiän keskellä aavikkoa. Huh, miten jättiläinen se on ollutkaan, kun on pamahtanut ilmakehän läpi aavikolle! Kraaterimontun halkaisija on 1 186 metriä, syvyys 170 metriä ja reunavallien korkeus 45 metriä.

Emme kauaa ennättäneet kraateria ihmetellä, kunnes tuli pimeä. Todella pimeä. Ja paikka meni kiinni. Olimme keskellä aavikkoa tähtitaivaan alla (ja kalkkarokäärmeiden keskellä, iik!). Eli äkkiä autoon ja Flagstaffia kohden, joka toimi meidän majapaikkana seuraavan yön ajan. 
Saavuimme Flagstaffiin noin 21-22 aikaan illasta. Saimme lisätunnin päivään, koska ylitimme taas yhden aikavyöhykkeen. Flagstafia emme ennättäneet nähdä yhtään hotellia enempää, valitettavasti. Olimme nimittäin sopineet, että lähdetään aamulla klo 4:00 ajamaan kohti Grand Canyonia.

Arizonan suurta meteoriittikraatteria kutsutaan myös Barringer-kraatteriksi.

Ennätimme ihmetellä kraateria vain noin 15 minuutin ajan ennen auringonlaskua.
 
 
60- ja 70 -luvulla kraaterilla on harjoiteltu Apollon kuulentoja.


Majoitustiedot: Rodeway Inn - NAU, Conference Center, 121 S. Milton Rd, Flagstaff 86001, AZ.
 
Osavaltioita tällä etapilla:

 • Arizona (AZ)


Omaan makuuni Amerikka on huikea matkailumaa. Maan monimuotoisuus on häikäisevää ja tekemistä ja ihmettelemistä riittää kyllä moneen makuun. Jokaisessa osavaltiossa on varmasti ne omat nähtävyytensä. Osa löytyy matkaoppaista ja osa paikallisten vinkkien avulla. Aikaa ei varmaan koskaan voi olla liikaa roadtripeillä ja selvästikin meillä oli liian vähän sitä tällä osuudella. Esimerkiksi tuota kraateria olisi ollut mielenkiintoista ihmetellä pidempään ja Wigwam tipi-motelli olisi ollut sellainen, missä olisin toivonut voivani yöpyä. Tosin, ne ovat todella suosittuja ja välttämättä puolikaan vuotta ennakkoon ei riitä varausajaksi.


Mikäli haluat lukea aiemmat postaukset New Yorkista alkaneesta roadtripistä, niin pääset niihin tästä:
Road Trip -postaussarja alkaa
Perillä New Yorkissa
Nyc-love ja eeppisiä auringonlaskuja
Coney Island
Vallan ytimessä Washington D.C.:ssä
Columbus
1100 mailia
Viikonloppu Chicagossa
St. Louis ja Gateway Arch
Kansas City ja Oklahoma
Kalkkarokäärmeen häntiä ja Cadillac Ranch

 *Tämä on osa postaussarjaa vuoden 2009 Road Tripistä halki Amerikan. Nostot ja kuvat ovat silloisesta blogistani, jota kirjoitin tienpäältä.


3 kommenttia

 1. Tuo vuori olisi ollut kyllä kiva nähdä. Me pysähdyimme Albuquerquessa vain vanhassakaupungissa, joka oli kyllä ihan hauska kohde. Samanlaisia savitiilitaloja kuin Santa Fessä.

  Nuo Wigwam Motelin tiipiit on kyllä hauskan näköisiä. En tiennytkään, että paikka on noin suosittu. Loppuvuodesta olisi tarkoitus käydä vilkaisemassa toista Wigwamia, joka löytyy niin ikään Route 66:n varrelta Kalifornian San Bernardinosta. Noitahan taisi olla parhaimmillaan seitsemän motellia eri puolilla maata, mutta enää vain kolme on jäljellä.

  Arizonan maisemat olivat omia suosikkejani Route 66 -matkalla. Toivottavasti loppuvuoden matkalla ehdimme niitäkin ihailemaan edes vähäsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, no nyt kun kerrot tuosta Albuquerquen vanhastakaupungista niin tulee tunne, että olis ollut kiva nähdä se!

   Minunkin tietojeni mukaan Wigwam motelleja on ollut useampi. Tuo Holbrookin on kai se alkuperäinen? En muuten tiennyt, että yksi niistä on San Bernardinossa. Ystäväpariskunta asuu ihan siinä lähellä ja ollaan lähes joka reissulla käyty heidän luonaan ja majailtu siellä, mutta enpä ole koskaan tajunnut, että olisin päässyt tipi-motelliin noin lähellä! :) Siellä menee tosiaan Rute 66 -tie ja se näkyykin katukuvassa siellä.

   Poista
 2. Nimeni on Miina Sillanpää, muoto, Saariselkä. Avioliiton 12 vuoden jälkeen minä ja mieheni ovat olleet riitaa toisiinsa, kunnes hän lopulta jätti minut ja muutti Kaliforniaan ollakseen toisen naisen kanssa. Tunsin elämäni ohi ja lapseni ajattelivat, etteivätkö he koskaan näe isäänsä enää. Yritin olla vahva vain lapsille, mutta en pystynyt hallitsemaan sydäntäni kiusavia kipuja, sydämeni oli täynnä suruja ja kipuja, koska olin todella rakastunut mieheni. Joka päivä ja yö ajattelen häntä ja toivon aina, että hän palaa takaisin minuun, olin todella järkyttynyt ja tarvitsin apua, joten etsin apua verkosta ja löysin verkkosivuston, joka ehdotti, että tohtori Osagiede voi auttaa entisen takaisin saamista nopeasti . Joten tunsin, että minun pitäisi kokeilla häntä. Otin yhteyttä häneen ja hän kertoi minulle mitä tehdä ja minä tein sen sitten hän teki Rakkaus loitsun minulle. 48 tuntia myöhemmin, mieheni todella soitti minulle ja kertoi minulle, että kaipaa minua ja lapsia niin paljon, niin uskomattoman !! Joten näin hän tuli takaisin sinä päivänä, paljon rakkautta ja iloa, ja hän pyysi anteeksi virheestään ja kivustaan, jonka hän aiheutti minulle ja lapsille. Sitten siitä päivästä lähtien avioliitto oli nyt vahvempi kuin milloin se oli, kaikki kiitos tohtori Osagiedelle. hän on niin voimakas ja päätin jakaa tarinasi Internetissä, että tohtori Osagiede on todellinen ja voimakas loitsunpitäjä, jota rukoilen elääkseni pitkään auttamaan lapsiaan vaikeuksissa, jos olet täällä ja tarvitset Ex takaisin tai aviomiehesi muutti toisen naisen luo, älä itke enää, ota nyt yhteyttä tähän voimakkaaseen loitsuyrittäjään. Tässä on hänen yhteystietonsa osoitteessa: doctorosagiede75@gmail.com tai whatsapp puhelinnumeroon +2349014523836
  tai viber +2349014523836

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!