Melbourne. White Night. Picnic ja juustot

Meidän ensikosketuksemme Australian mantereeseen alkoi Melbournesta, jonne lennettiin Singaporesta jo helmikuun lopulla. Mehän olimme Melbournessa häpeällisen vähän aikaa, vain 4 yötä, josta jatkoimme Uuteen-Seelantiin. Ajateltiin säiden vuoksi, että käväistään tuolla etelässä ennen Uutta-Seelantia, jotta sinne ei ennätä aivan talvi tulla, kun palataan maaliskuussa takaisin Australiaan. Mutta Melbourne on kaupunki, jossa säät vaihtelee hurjasti muutenkin, joten hyvällä tuurilla siellä olisi vallan hyvin pärjännyt edelleenkin. 

Tämä Melbournen postaus on odottanut noita Uuden-Seelannin postauksia alta pois, mutta nyt ajattelin kuitenkin, että hypätään jo tähän Australian maahan, jossa parhaillaan ollaan. Siispä tässä fiiliksiä Melbournesta, jossa olisi voinut viettää helpostikin pidemmän aikaa.
Lähdetään siitä, että tykättiin Melbournesta kaupunkina aivan älyttömästi. Meille sattui Melbournen pitkän viikonloppumme aikana ehkäpä vuoden yksi suurimmista kulttuuritapahtumista siellä, White Night ja sen lisäksi saatiin kaupunkia esittelemään meille vielä paikallinen opaskin, johon olemme tutustuneet yli kymmenen vuotta sitten. Jälleennäkeminen oli siis aika mieletön, sillä olemme tavanneet ensimmäisen ja edellisen kerran Helsingissä ja tosiaan siitä on aikaa jo yli kymmenen vuotta. Ystävämme on Pariisista kotoisin oleva neito, joka ihastui aikoinaan Melbourneen ja muutti sinne kaiketi ikihyviksi. Kuka olisikaan parempi opas kaupunkiin kuin hän.

Saavuttiin tosiaan Melbourneen Singaporesta, vaihtolennolla Brisbanen kautta. Brisbanen lentokentällä vietetyn yön jälkeen, siirryimme vähemmän pirteinä Melbournen esikaupunkialueella sijaitsevaamme AirBnB-majoitukseen, jossa otimme muutaman tunnin päikkärit heti aamusta perille päästyämme. Silmät ristissä, mutta sitäkin enemmän intoa täynnä riensimme Melbournen helteiseen cityyn tapaamaan kaukaista ystäväämme. Treffipaikkana toimi kattojen yllä oleva palmuilla katettu kattoterassi. Ei lainkaan huono aloitus Melbournelle. Me like! Perjantai-illan ollessa kyseessä, after workkilaisia oli enemmänkin liikenteessä ja suurkaupungin menevässä sykkeessä oli mukava vaihtaa kuulumisia.

Seuraavana päivänä kaupungin valtasi toista kertaa järjestettävä White Night-tapahtuma, joka tulisi kuulemma täyttämään kaupungin keskustan tupaten täyteen. Ja niinhän se tekikin. Olimme sopineet ranskalaisen ystävämme kanssa tärskyt Finder Street -keskusasemalle, johon junamme AirBnB-paikasta kätevästi saapui. Suuntasimme tietoisesti super-super helteisessä säässä picnic-kassiemme kanssa Queem Victoria Gardens -puistoon, jossa iltaohjelmasta vastasi Melbournen sinfoniaorkesteri. Ilmaista ohjelmaa olisi riittänyt kaikkialla kaupungissa, mutta valitsimme tämän. Oltiin onnekkaita ja erittäin hyvissä käsissä, sillä juustot picnic-pöytään järjestyi ranskalaisen ystävämme valitsemana (ei voi mennä pahasti pieleen), sekä viinit hänen ystävältään, joka on työskennellyt paikallisella viinitilalla (sekään ei voi mennä pahasti pieleen), joten kyllä siellä picnic-viltillä kelpasi orkesteria kuunnella ja kippistää ystävien kesken.


Melbournen säästä sanotaan muuten, että voit saman päivän aikana kokea kaikki vuodenajat ja että sää on hyvin hyvin vaihtelevaa. Voit joutua lähtemään aamulla talvitakki päällä ja palata iltapäivästä hellekelissä kotiin. Nyt uskon sen. Mekin koimme hurjia lämpötilaeroja ollessamme tuolla. Mutta pääasiassa siellä oli kuulemma poikkeuksellisen helteistä tuohon vuodenaikaan nähden ja illatkin olivat mukavan lämpöisiä.


Fitzroy
Suosikki kaupunginosaksemme valikoitui Fitzroy, josta sain alkujaan vinkin Melbournessa juuri olleelta kaveriltamme. Mentiin vaan pahasti ristiin muutamalla tunnilla, eikä harmiksemme nähty kaupungissa lainkaan, mutta ehkäpä viimeistään Helsingin Flowssa törmätään taas. Tai Ruisrockissa. Hahaha. Joka tapauksessa Melbournen Fitzroy on Helsingin Kallio, sopivalla Punavuori twistillä. Ja jos sinne päin eksyt, niin iso suositus Messina´s jäätelökiskalle, jonka tunnistaa vähintääkin jo ulos kiemurtelevista jonoistaan. (En muuten tiennyt että kyseessä on ketju. Mutta nyt myös Sydneyssä käyneenä, kävi ilmi että Messina´s löytyy myös Sydneysta kolmesta eri osoitteesta). Nams!
 
Free Tram zone
Jos Australian ja Melbournen hintataso yllättää, ainakin Aasian suunnalla lomiaan viettävän, niin pientä lohtua tarjoaa keskustan alueella veloitukseton rautiovaunuliikenne. Tämä jos mikä on loistava keksintö ja ilmaisen alueen ratikkapysäkit on helppo tunnistaa maassa merkatuista logoista.
Tiesitkö muuten, että esimerkiksi Tallinna tarjoaa asukkailleen ilmaisen julkisen liikenteen? Haloo Helsinki, siinäpä vasta mallia.Aikamme Melbournessa meni aivan liian nopeasti. En ymmärrä mikä älynväläys oli varata sieltä VAIN neljä yötä. Aivan liian lyhyt aika näin viihtyisässä kaupungissa. Tosin, tuohon aikaan oli kiven alla saada edes nuo neljä yötä varattua, sillä jostain syystä (ilmeisesti tuon White Night-tapahtuman vuoksi) kaikki majoituspaikat olivat tupaten täynnä täälläkin. Viimeisenä iltanamme yritimme käydä matkabloggaaja kolleegoilta saamani vinkin pohjalta St. Kildassa bongailemassa pingviinejä. Mutta bongauspaikkamme oli pahasti hakusessa ja etsimme ilmeisesti kokonaan väärältä aallonmurtajaltakin näitä söpöjä vaappujia, joten tulos jäi nollaksi. Lisäksi säätilan muutos iltaa kohden oli niin valtava, että hytisin kylmyyttäni merenrannalla, joten siitäkin syystä bongauksemme jäi hyvin hätäiseksi. Lohduttauduin ajatuksella että näkisimme varmasti pingviinejä Uudessa-Seelannissa, ja niinhän me nähtiinkin, jee jee jee!

Siis tänne(kin) olis niin siistiä päästä joskus uudestaan... Mutta miksi, oi miksi Australia on niin kaukana Suomesta... 


Ps. Kävimme muuten myös yhtenä iltana Melbournessa Moonlight Cinemassa, josta kerroinkin jo aikaisemmin täällä.

 
Eng // We really liked Melbourne and during our stay there was also White Night event. Love it!

4 kommenttia

 1. Tuollahan näyttää ihan Amerikalta! Nice! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhh... Melbourne oli kyllä kiva, mutta Sydneysta mulle vasta amerikka ja ennen kaikkea Nycci fiilikset paikoitellen tulikin. Todellakin Nice :D

   Poista
 2. Voi itku mitä muistoja tulvii mieleen... Vietin vuoden 2010-2011 Australiassa ja siitä 6 kk Melbournessa työskennellen. Ihana ihana kaupunki ja mulle Australian kaupungeista rakkain <3 Kiitos nostalgiatripistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi oot saanut nauttia pitkään tuosta upeasta kaupungista! Ymmärrän hyvin jos tästä tuli nostalgiatrippi ;) ja ole hyvä vaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!