Snorklaamassa merikilpikonnien kanssa Australiassa

Meidän taannoisella Australian purjehdusretkellä (juttua (osa1) purjehduksesta löytyy täältä) saimme snorklata useamman kerran ja useammassa eri kohteessa Whitsundaysin ja valliriutan läheisyydessä. Toisen purjehduspäivämme snorklauksen jälkeen laivan puosu muuten mainitsi laivassa, että hän oli nähnyt hain snorklatessamme, mutta ei ollut kuulemma viitsinyt mainita asiasta vedessä ollessamme. Ehkä ihan hyvä niin. Hain näkemisen sijaan näimme aivan mielettömän paljon erivärisiä ja erikokoisia kaloja ja koralleja. Suurimmat kalat mitä tuolla suuntaa Australiaa voi nähdä ovat valtavia. Kalat ovat lähes ihmisten kokoisia mölliköitä, tai ainakin reilun metrin mittaisia. Niiden näkeminen on jopa jollain tasolla pelottavaa, niiden kokonsa puolesta. Sen sijaan pieniä, söpöjä, neonvärisiä kalojahan ja nemojahan nyt katselee mielellään ja niiden keskellä on ihanaa uiskennella. Mutta todellinen snorklauksen jättipotti koettiin kuitenkin aivan purjehduksemme loppusuoralla, kun meidän snorklausretkellä Black Islandilla nähtiin iso merikilpikonna uimassa meidän kanssa. Hui-kee-ta!
Tämä konna makoili ensiksi merenpohjassa syömässä, kun sen ensiksi näimme. Ja meitähän oli aikamoinen joukko snorklaajia ihmettelemässä tätä huikeaa eläintä. Kilpikonnan noustessa pinnalle ottamaan ilmaa, oli huikeaa seurata sen liikehdintää meressä, vapaana. Ja näytti että se ei ollut moksiskan meistä, sillä palasi samaan paikkaan lounastamaan.

Whitsundaysin alue on muutenkin todella upeaa snorklaus- ja sukellusseutua. Alue luokitellaan ison valliriutan sisäriuttoihin kuuluvaksi alueeksi, joten korallit ovat hyvin monipuolisia ja värikkäitä. Olimme aikaisemmin nähneet jo monia kymmeniä kilpikonnia veneestä käsin. Voitteko uskoa! Mutta siis todellakin kilpikonnat olivat niin suuria, että niiden kilvet näkyivät selkeästi merenpinnalla kun purjehdimme yhdessäkin poukamassa. Seutu on kuulemma kilpikonnille mieluisaa, eikä luonnollisia vihollisia, kuten haita ole juuri lainkaan täällä. Vesi on kuulemma haille liian kylmää täällä näin. 
Tämä yllä olevassa kuvassa oleva kala (Orbicular Batfish) oli muuten todella iso. Sitä mieluusti jo luonnostaan alkoi väistämään kun näki sen uivan kohti. En ollut aikaisemmissa snorklaus- tai sukelluskohteissa nähnytkään näin suuria kaloja kuin täällä Australiassa. Värikkäitä kyllä ja vaikka minkälaisia, mutta valliriutan kalojen koko oli erittäin hämmentävä. Myös korallit olivat upeita ja värikkäitä, kuten kuvista näkyy.


Snorklaus on kyllä niin siistiä puuhaa! Ja on aina yhtä huikea tunne painaa ensimmäistä kertaa snorklimaski pinnan alle ja huomata miten paljon siellä onkaan elämää. Aivan jalkojemme juuressa. Kuten nyt vaikka kilpikonnia!Ps. Mitä muuten noihin söpöihin ja kaikkien tykkäämiin "nemo"-kaloihin (clownfish) tulee, niin opittaanpa purjehdusretkellä aika paljon lisää tuostakin kalasta. Tiesitkö, että mm. "nemot" syntyvät aina kuulemma koiraina, mutta voivat vaihtaa sukupuolta myöhemmin. Ja jos nemo-ryhmän naaras kuolee, niin ryhmän suurin koiras muuttuu naaraaksi. Vastaavanlainen on yleistä monessa muussakin kalarodussa, tai, jotta sekoitetaan pakkaa vielä enemmän, niin muutos voi tapahtua myös toisin päin. Naaraasta koiraaksi.

Mutta, mites on, oletko sinä kenties törmännyt snorklatessa näihin huikeisiin otuksiin?


Eng // We went to snorkeling on our sailing trip in Whitsundays, Australia. And oh wow what we saw there. Beautiful turtles.


33 kommenttia

 1. Huikeeta! Varmasti ihan mahtava kokemus. Ei voi kun toivoa, että joskus itse saa kokea saman. Parasta tossa se, että kilpparit uiskentelee siinä vieressä ihan omasta vapaasta tahdostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan tää oli huikeeta! Ja oon niin iloinen näistä kuvistakin mitä sieltä pinnan alta onnistuttiin ikuistamaan. Osa kuvista on muuten snorklikamujen ottamia. Jaettiin kuvamme, kun oltiin kaikki ihan liekeissä juuri näkemästämme :)
   Toivon todella että pääset itse myös kokemaan vastaavanlaisen snorklikokemuksen :)

   Poista
 2. Nää on just niitä juttuja, joista ei voi tietää tapahtuuko näitä vain elokuvissa. Mikä kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Tää oli ihan mieletöntä ja miten huikeaa oli nähdä kuinka suuria kilpikonnat ovatkaan. Ilman kuviahan tätä ei kukaan kuitenkaan uskois, hihih ;)))

   Poista
 3. Aivan mielettömiä! Snorklaukset ovat kyllä jääneet vähiin ja taidan tyytyä ihastelemaan muiden vedenalaisia otoksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih... onneksi tätä pinnanalaista elämää voi ihastella tosiaan näin kuvistakin ;)

   Poista
 4. Merenalainen maailma on niin kaunis, upeita nämä kuvat!. Me oltiin Thaimaassa snorklaamassa ja siellä on vaan niin upeaa kerta toisensa jälkeen. Tosin varmasti jostain muualta maailmalta löytyy upeampiakin maisemia, mutta Thaimaassakin menettelee. :) Sain GoPron niin pääsee kuvaamaankin näitä juttuja kun seuraavan kerran matkaan lähdetään, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaa on yksi parhaista kohteista, sekä snorklata että sukeltaa. Joten uskon ja tiedän, että siellä on upeaa! :) Gopro tarvitsee muuten hirveästi valoa kuvin onnistumiseen pinnan alla, mutta onneksi Thaimaassa nyt ainakin paistelee lähes aina :)

   Poista
 5. Tota snorklaamista jäin kyllä Thaimaasta kaipaamaan. Oon miettiny seuraavaksi palmukohteeksi Karibiaa tai Hawaiia. Täytyy sit kysellä sulta vinkkejä... ja siitä puheenollen täytyy muuten jossain vaiheessa paneutua Thaimaan-kuviin taas. Saattaa tosin olla että se menee syksyyn kun nyt on niin paljon muunlaista sielunmaisemaa tapetilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat palmukohteet sulla valittavana Kea :) Kummassakin paikassa nyt snorklanneena niin Karibia on ollut kyllä huikein (snorklattiin siis Jamaicalla). Minäkin jään kaipaamaan snorklausta ja ihan vaan vedessä oloa kun palaan Suomeen. Se on siellä kuitenkin niin erilaista... Thaimaa-kuviin voikin tosiaan paneutua syksymmällä ;) Minäkin pidän osan kuvista itselläni vielä myöhäisempiin hetkiin ;)

   Poista
 6. No hei ihan mieletön kokemus! Nuo kilpikonnat on ihania. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Kyllä tää meidän pallo on mieletön! :)

   Poista
 7. Maailmassa ei kyllä ehkä vaan oo mitään siistimpä kuin Australia, snorklaaminen ja ne merikilpikonnat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen to that :) Ei paljon lisättävää, hihih...

   Poista
 8. Me bongattiin omalla Whitsundays-redullamme merkikilpikonnia juurikin tuolla samaisella Black Islandilla! Menee kokemuksena heittämällä top kymppiin, oli ihan käsittämättömän mahtavaa seurailla valtavan merikilpikonnan touhuiluja niin läheltä. Australia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! Samat konnat siellä varmaan on uiskennelleet. Ja niitä on kyllä ilo ja ihmetys seurailla <3

   Poista
 9. Mikä kokemus teillä! Tuollainen jää takuulla mielensopukoihin muistoksi ikuisesti :) Kilpparit <3

  VastaaPoista
 10. Tämähän on tosiaan kuin Finding Nemosta! Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih... ihan totta joo! paitsi että siinä elokuvassa kukaan nemoista ei tainnut vaihtaa sukupuolta ;) Olis mennyt kaiketi vähän sekavaksi lastenleffaksi ;)))

   Poista
 11. Oi kilpikonnat! Se on kyllä uskomaton tunne, kun iso kilpikonna lipuu ihan vierestä ohi! Itse olen snorklaillut kilpikonnien parissa sekä Indonesian Gili-saarilla että Meksikon Akumalissa. Molemmissa voi kävellä suoraan rannalta veteen ja pian vastaan tulee kilppareita :) Snorklaaminen on muutenkin yksi suosikkijutuistani ja hyvät snorklauspaikat on yksi kriteeri matkoja suunnitellessani. Nyt on tosin vuorossa puolisen vuotta Eurooppaa, mutta sitten taas jonnekin. Ehkäpä Australiaan, siellä ainakin näyttäisi snorklausmahdollisuudet olevan kohdallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, snorklaaminen on suosikkipuuhaa ja tosiaan parasta jos sitä voi tehdä ihan rannasta käsin. Mitä huikeinta ilmaista huvia! :) Laitetaanpas korvan taakse nuo ehdottomasi kohteet, kiitos.

   Poista
 12. Ei taivas, mitä kuvia! Kerran olen nähnyt snorklatessa kilpparin, Sipadanin saarella Malesian Borneossa. Mielenkiintoista faktaa nemoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! :) Vähänkö siistiä, että noihin kilppareihin voi törmätä niin monessa eri maassa. Huikeeta! :)

   Poista
 13. Aaaawwwww! <3

  Mutta olen törmännyt kilppareihin, useampaankin Gileillä. :) Nyt vaan odotellaan että päästään tuonne valliriutoille näkemään lisää pinnan alaista elämää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gilit kyllä houkuttaa ja sun blogissa on ihania kuvia teidän reissulta sieltä. Kiva kuulla että sielläkin voi törmätä kilppareihin!

   Poista
 14. Snorklailin merikilpikonnien kanssa helmikuussa Filippiinien Pandan-saarella. Isoja ja aivan mielettömiä otuksia, kuten näissä teidän kuvissakin! Siinä niitä uiskenteli ihan bungalowimme edustalla :) Mulla ei vain ollut vedenalainen kuvauskalusto ihan samassa tikissä kuin teidän, ja tuli aika sumeita kuvia. Lisäksi en uskaltanut lähestyä kilppareita kun olivat niin isoja! Vähän lisää snorklauskokemusta alle, ja ehkä uskaltaisin mennä lähemmäskin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Arja! Piti ihan ensimmäiseksi googlata että missäs tuo Pandan onkaan Filppareilla. Now I know :) Vähänkö huikeeta että kilpparit ovat uineet ihan bungalowin edustalla, en kestä! :) Noh, ensikerralla sitten parempia otoksia, mutta pääasiahan on toki itse kokemus :)

   Poista
 15. Ihan mielettömän upean näköistä, kiitos tästä(kin) elämyksestä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaimaseni :) Kyllä tuo pinnanalainen elämä on vaan niin huikeaa...! Oikeastaan jo vähän ikävä sinne... :)

   Poista
 16. Oi hitsi, noi kilpikonnat on niin mahtavia. Itse oon sellaisen vain kerran Malesiassa (vai oliko se Gileillä, apua en muista) nähnyt, ja senkin vain vilaisulta.

  VastaaPoista
 17. Holy moly! No ei tullut kyllä Punaisen Meren vesissä tuollaisia kavereita vastaan. Varmasti upea kokemus! Nuo Whitsundaysit jäi kyllä kaiveleen vähän, kun ei tullut omalla Australian reissulla käytyä. Mutta eipä noi varmasti ole ihan heti minnekään menossa, joten seuraavalla kerralla sitten ;)

  VastaaPoista
 18. Ajatella miten kömpelöitä kilpparit on maalla ja miten sulavia vedessä! Mua jotenkin nauratti tää meren pohjassa mussutellut kaveri. Ihana <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!