Sukeltamassa Australian valliriutoilla

Tässä Havaijilla hotellihuoneessa loikoillessa ja Ben & Jerry'sin Cookie Dough-jätskiä syödessä aloin pläräämään pinnanalaisia kuvia meidän Australian sukellukselta. Sukellus kuului siis (lisämaksusta toki) osaksi meidän purjehdusreissua Whitsundaysin edustalla. (Purjehduksesta voit lukea lisää täältä, osa1 ja osa2). Laivallisesta porukkaa, meitä oli kuitenkin vain neljä sertifioitunutta sukeltajaa matkalla pinnan alle. No, toinen mokoma toki sellaisia, jotka halusivat kokeilla sukellusta ensimmäistä kertaa. Meidät kuljetettiin kumiveneellä viereiselle sukellusveneelle, jossa hoidettiin paperiasiat kuntoon ja käytiin sukelluksen kulkua läpi. Suunnitelman mukaan teimme vain yhden sukelluksen.

Veden lämpötila oli tuolloin 29-astetta, mutta turvallisuussyistä käytimme märkäpukua. Lisäksi, kun sukeltaa syvemmällä, niin kyllä siellä vaan yllättävän viileä alkaa tulemaan sukelluksen jatkuessa. Me sukelsimme aika lailla kevyen sukelluksen, vain 10 metrissä ja kestoltaan 37 minuuttia. Tykkään itse tämän tyyppisistä dyykeistä, kun minulla ei ole mitään intohimoa päästä mahdollisimman syvälle.

Se mikä yllätti, niin näkyvyys ei ollut lainkaan niin wow, kuin kuvitella voisi. Olisiko se ollut noin kymmenen metrin luokkaa (mikä toki Suomessa on huikean hyvä näkyvyys, mutta ei yleensä trooppisissa vesissä). Lisäksi tuulinen sää teki vedestä hieman sameaa. Mutta silti, sukellus on aina elämys ja tuntuu aina yhtä hyvälle. Ja aina pinnalle noustessa on ihan yhtä kuningas-fiilis sukelluksen jälkeen, kuten kuvasta näkyy!


(Kuva on otettu Gopro-kameralla, ja tässä reissun aikana siitä on nyt ilmennytkin muutamia negatiivisiäkin asioita. Kuten esimerkiksi se, että vesipisara näytöllä, näyttää juuri tältä kuin kuvassa naamani kohdalla. Ja kun linssin koteloa ei usein muista putsata pisaroista ja koska kamerassa ei ole näyttöä, niin lopputulos saattaa yllättää ja välillä joutuu vähän pettymäänkin).
Sen sijaan katsokaapas näitä purjehduskolleegani ottamia kuvia hänen sukellukseltaan Olympuksen peruspokkarilla vesikotelolla. Sanoisin että aivan huikeita! Gopro kamera ei pysty lainkaan samaan pinnan alla, jossa valonmäärä vähenee mitä syvemmälle mennään. Nämä pokkarilla otetut kuvat antavat oikean kuvan siitä, miltä sukelluksella Valliriutalla oikeasti näyttää ja kuinka huikeita korallit ovat.

Huikea tuo pinnanalainen maailma, eikö!

Huomenna otetaan muuten auto alle täällä Havaijilla ja lähdetään kruisailemaan pitkin Oahun saarta. Pakataan snorklikamat messiin ja käydään tutkailemassa miltä se pinnanalainen elämä täälläpäin maailmaa näyttääkään.


Ps. Ollaan muuten syöty jätskiä melkein joka päivä. Siis sekä täällä, että Australiassa ja myös myös Uudessa-Seelannissa. Sieltä se kaikki oikeastaan alkoikin, kun löydettiin Magnumin Peppermint uutuus-jätski ja sitä oli saatava sitten melkein jokaisella pysähdyksellä. Sama jatkui Ausseissa ja huh, onneksi ei olla löydetty sitä makua täältä Havaijilta, ainakaan vielä. Näemmä tuo B&J toimii yhtä lailla. Uskallankohan muuten kainosti tiedustella että mahtaako Peppermint makua löytyäkään edes Suomesta...?


Eng // Diving in near Great Barrier Reef, Australia.

6 kommenttia

 1. Haha, meillä menee jätskin sijan suklaata! Siis ihan mielettömästi! :D En tiedä liekö joku vaje Aasian jälkeen. Tänään käytiin vielä Dunedinissa Cadburyn suklaatehtaan tehtaanmyymälässä, ja ihan pienellä ei selvitty!

  Vaan joo, toi vedenalainen kuvaus on ihan oma taiteenlajinsa. Miika kävi Indonesiassa uw-valokuvauskurssin, ja sieltä tuli ihan huisin paljon oppia. Postauskin on jossain vaiheessa tuloillaan. Yksi syy miksi me ei hommattu GoProta oli se ettei se kuitenkaan samalla tavalla pysty syvällä värejä toistamaan. Hommattiin tuolle meidän Sonylle vaan sukelluskotelo (järkkykalliita nekin), ja se on toiminut meistä tosi hyvin. Nyt varsinkin ton kurssin jälkeen Miikalla on aivan loistavia kuvia tuloillaan. Värejä toki joutuu säätämään Lightroomissa lähes aina.

  Mutta tää oli meille todella hydöyllinen postaus, koska ehkä vähemmän yllättäen sukellushullu mieheni miettii sukelluksia tuolla valliriutoilla. Kiitos ja kumarrus, sekä niiaus ja niksautus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaata...aommomomm...nam! Ei huono sekään ;D
   Hei siistiltä kuulostaa tuo uw-valokuvauskurssi! Kameroissa on todellakin eroja. Melkein mietin, että minunkin Canonin pokkarikameralla voisi saada jopa parempia kuvia kun Goprolla pinnan alta, jos tosiaan sellaisen kotelon hommaisi. Mutta auts että ovat tosiaan hinnoissaan... :/ Goprosta ollaan kyllä muuten tykätty ja nyt pikkuhiljaa alkaa jotenkin päin ymmärtämään miten sillä olis paras kuvata, ehkä ;))) Kuvia joutuu säätämään kuitenkin vielä jonkin verran. Sama juttu siis. Mää teen photarilla.

   Meillä tosiaan sukellus kuului lisähintaisena purjehdukseen, mutta kannattaa miettiä mantereelta eri firmoja. Päivän reissuhan siitä tulleen anyway.

   Havaiji terkuin :)

   Poista
 2. Huhuhh mitä vedenalaisia maisemia... Loistokuvat! Omasta snorkkelointireissusta on aaaaaaivan liian kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :) Toivottavasti pääset pian korjaamaan snorkkelointivajeen ;))) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Moi!
  Oon lähdössä kiertämään ausseja kuukauden päästä ja nyt hakusessa kamera. Mitä suosittelisit? Osaan kuvata jonkun verran ja mulle tärkeetä olis saada tarkkoja ja hyvälaatuisia kuvia, myös veden alla. Olisko sulla jotain vinkkiä kameran valintaan? Goprota olen miettinyt, mutta onko se tarpeellinen jos otan ennemmin kuvia kun videoita..? Ja mikä kamera teillä on käytössä?

  Kiitos jos vastaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kuulostaa mahtavalle reissulle!
   Tosiaan gopro sopii kokonsa puolesta menevään menoon, mutta melkeimpä se ei ihan kauhean syvällä vedessä enää pysty ottamaan hyviä, tarkkoja ja valorikkaita kuvia. Ainakaan tuo meidän versio. Melkein sanoisin, että nykypäivän pokkarit pystyy samaan (osa noista kuvista on otettu Olympuksen kameralla), kun niihin hommaa vaan vedenkestävän kotelon. Ja taitaa osa minipokkareista olla vedenkestäviä jo ilman koteloakin. Kannattaa käydä vaikka jututtamassa paikallista kamerakauppista. Osaavat varmasti kertoa sopivimman kameran sinun käyttöösi :) En tiedä oliko tästä yhtään enempää apuja, mutta ihanaa reissua! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!