Purjehdusta odotellen Airlie Beachin maisemissa

Australia on iso maa. Se on nyt tullut todettua, kun olemme tehneet matkaa vuokra-autolla Brisbanesta Airlie Beachille saakka. Matkaa Cairnsiin olisi vielä Airlie Beachiltä rapiat 600 kilometriä, joten Airlie Beach sijoittuu isolla kädellä arvioiden sinne Brisbanen ja Cairnsin välimaastoon. Ajoimme tänne usean päivän ajan, jotta pääsemme purjehtimaan, sekä tietysti näkemään ison valliriutan, yhden Australian kuuluisimmasta kohteista.

Näin jälkikäteen on tullut mieleen muitakin reittivaihtoehtoja, kuten esimerkiksi olla ajamatta enää takaisin samaa reittiä autonpalautukseen Brisbaneen kuten me teimme. Mutta hey, you live and you learn. Ja ensi kerralla ollaan taas viisaampia, mitä tulee välimatkoihin täällä Australiassa. Ne on valtavia, eikä usein siihen valtavan väliin mahdu kuitenkaan mitään. Ja jos suurin vihollisesi on aika, niin kyllä harmittaa kun jokaiseen paikkaan ei vaan millään ennätä, koska autossa istumiseen kuluu niin suuri aika.
Airlie Beachille me kuitenkin ennätimme hyvissä ajoin. Saavuimme perille jo päivää ennen purjehdustamme joten meillä oli hyvää aikaa tutustua tähän Whitsundayn alueen vilkkaimpaan kaupunkiin, Airlie Beachiin.Airlie Beach on satamakaupunki. Täältä lähtee päivittäin lukuisia veneitä, täynnä turisteja, kohti Great Barrier Reefiä. Kohdetta, jonka mekin halusimme nähdä. Varatessamme Byron Bayssa ollessamme 4-päivän purjehdusmatkaamme, meille myytiin se siinä uskossa että vene tulee seilaamaan ison valliriutan lähettyvillä. Kätevää, ajattelin. Eli pääsisimme näkemään valliriutan usean päivän ajan. 
Mutta, jo ennen meidän koko reissuamme, minun oli hyvin vaikea löytää mistään kunnon tietoa että kuinka retkiä valliriutalle oikeasti järjestetään. Mikä on vastuullinen yritys, onko sellaista ja mistä kaupungista valliriutalle onkaan paras lähteä (Cairns, Airlie Beach, vai mikä)? Airlie Beachin turisti-infossa tämän nähtyvyyden luonne alkoi kuitenkin viimein hieman valottua. Tämä Unescon maailmansuojelukohde (joka on ollut vaarassa menettää statuksensa sellaisenaan, lähde) on hyvin hyvin turistoitunut paikka. Mielestäni hurjin juttu oli, että valliriutan viereen on rakennettu iso pontoonialus, joka näyttää lähinnä avaruusalukselta. (Jos haluat katsoa kuvia tästä "luonnollisen näköisestä aluksesta", niin esimerkiksi täältä löytyy). Pontoonialukselle tuodaan lastillisia ihmisiä päivittäin useilla eri veneillä parkkiin, josta sitten turistit pääsevät snorklaamaan ja sukeltamaan valliriutalle. Pontoonilla voi myös viettää yön, tähtitaivasta kannella katsoen ja makuupussissa nukkuen. Sinänsä ihan houkuttelevan kuuloista, mutta jotenkin niin kaukana siitä, miksi paikan kuvittelin (tai toivoin). Joka tapauksessa tämän pontoonin nähtyäni, en oikeastaan halunnutkaan enää valliriutoille, tai siis tuonne pontoonin riutoille. Joten oikeastaan olikin ihan lohdullista kuulla, että purjehduksemme keskittyisi enemmän ison valliriutan ympärillä olevien ulkoisempien riuttojen edustalla purjehtimiseen. Tosin, kai tuon pontoonin ideana (ainakin toivottavasti on) keskittää turismi yhteen kohteeseen valliriuttaa, sen sijasta että valliriutoille voisi randomista mennä snorklaamaan sinne tänne ja seisomaan korallien päälle mihin vain selfietikun kanssa.


Mutta itse Airlie Beach? Sehän on oikein viihtyisän näköinen kaupunki ja rantakin näyttää kivalle. Tosin rannalla ei voi uida. Se ei ole lainkaan turvallista, ja siitä muistuttavat isot kyltit "tappajameduusoista". Olin ihan häkeltynyt. Paratiisi käärmeellä siis? Olin toki tietoinen, että yksi maailman myrkyllisimmistä meduusoista esiintyy juuri Australiassa, mutta jotenkin sitä ei ajattele että sellaisen ympärille olisi rakennettu rantalomakohde. 
No, Airlie Beachillä oli tähän ratkaisu. Koska meressä uiminen ei ole turvallista, on aivan rannan tuntumaan rakennettu tekojärvi. Ja kieltämättä siinä oli onnistuttu erinomaisesti. Miksi tälläisiä palmujen ympäröiviä tekorantoja ei ole Suomessa keskellä kaupunkia? Hahaha... Ja tuollaisia grillikatoksia, joihin kuka tahansa voisi tulla grillailemaan ja viettämään rantapäivää kunnon grillillä. Nuo grillit muuten taisivat toimia kolikoilla.Airlie beachillä oli paljon myös (houkuttelevia) kauppoja ja viihtyisiä ravintoloita. Täällä olisi viihtynyt pidempäänkin, ellei meitä olisi odottanut purjehdusretki! Jo ennakkoon osasin odottaa, että tästä tulisi miehelleni koko reissun kohokohta ja itse lähinnä pelkäsin kauhulla, että voinkohan pahoin laivassa koko neljän päivän ajan. Toivoin tyyntä keliä merille, mutta sääennusteiden mukaan luvassa oli kaikkea myrskyistä lähtien.


Näistä maisemista alkoi siis meidän purjehduksemme, ei lainkaan pöhkömmin! Ja Airlie beachille iso suositus myöskin. Pitäkää kohde mielessänne, jos matkaatte täällä päin Australiaa.


Eng // Airlie Beach harbour was the place where we left to our 4-days sailing trip. I really like the city itself as well.

---------------
Majoitus:
Paradise Court, 1 yö, 64 eur

4 kommenttia

 1. Airlie Beach on kyllä kiva, mutta ehkä siinä oli sellaista pientä välipysähdyspaikan tuntua. Kaikki olivat joko lähdössä tai tulossa purjehdukselta. Mutta ai että, purjehdysreissu Whitsundaysille oli kyllä totta tosiaan ainakin meidän reissun yksi ehdottomista kohokohdista, eli innolla odotan juttu siitä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei huippua, ai tekin olette kokeneet purjehduksen Whitsundaysilla! Juttua on tulossa aiheesta ihan pian :)
   Ihan totta muuten, että Airlie Beachissa on välipysähdyspaikan tuntua, mutta toimii hyvin muutaman päivän ajan :)

   Poista
 2. Löysin vasta äskettäin ihanan blogisi. Olen lukenut, katsellut ja huokaillut. Kiitos tästä mielenkiintoisesta ja upeasta blogista!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis kommentistasi Susanne ja sen linkkaamisesta blogissasi <3 Oon ihan häkeltynyt näistä sanoista... Kiitos! Iso kiitos <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!