Tuhoa ja nousua Christchurchissa

Uudessa-Seelannissa mitataan vuosittain yli 10 000 maanjäristystä. Suurinta osaa näistä ei tavallinen ihminen edes arjessa huomaa. Mutta vuoden 2011 maanjäristystä ei varmasti hevillä unohda kukaan. Se tapahtui Christcurchissa, Uuden-Seelannin toiseksi asutuimmassa kaupungissa, helmikuun 22. päivä. Tuona päivänä 185 ihmistä kuoli kohtalokkaassa maanjäristyksessä.

Tuhoa ja nousua Christchurchissa

Nuo neljän vuoden takaiset hirvittävät tuhot ovat osittain edelleen nähtävissä katukuvassa. Näky on todella kurja. Osittain kaupunki näyttää autioituneelta. Ja eipä sillä, kaupungista muutti paljon asukkaita pois jälkijäristyksen pelossa.Me saavuimme Christchurchiin perjantai-illasta bussilla Queenstownista. Vastassa meitä odotti lähes hiljainen, autioituneen näköinen kaupunki, upealla auringonlaskulla. Keskustaa tai minkään näköistä muuta ostoskeskittymää ei nopealla vilkauksella ollut helppoa havaita. Tarkoituksemme oli käydä illallisella, ennen varaamamme motelliin menoa. Ja kyllä, luit aivan oikein, motelliin. Christchurchissa, kuten myös Queenstownissa kaikki majoitusmuodot olivat aivan täynnä. Tämä motelli oli ainoa oljenkortemme ja senkin olimme saaneet varattua vain yhdeksi yöksi. Löysimme kuitenkin ruokaravintolan pitkän etsimisen jälkeen, kun löysimme ihmisen kadulta keneltä sellaista kysyä. Tosiaan tuntui, että juuri ketään ei ollut edes liikenteessä kaupungilla. Paikka tuntui hieman aavemaiselta.

Mutta Christchurchin taika piileekin siinä, että ne paikat pitää vaan löytää. Nimittäin mekin löydettiin sitten vinkistä aivan ihana ravintolakeskittymä talojen sisäpihalta. Mutta vaikea sitä oli ulospäin tulkita niin viihtyisäksi ravintolakortteliksi. Sieltä saimme kuitenkin maittavan iltapalan ja voimia parin kilometrin kävelyyn reppujen kanssa motelliimme. Taksejakaan tässä kaupungissa ei liiemmin näkynyt.


Seuraavana päivänä meitä odotti ensinnäkin hurja helle ulkona, sekä pattitilanne minne majoittua seuraavaksi yöksi, koska saisimme vuokra-automme vasta seuraavana päivänä. Voi että kirosin sitä, että emme olleet hoitaneet näitä jo kuukautta kahta ennakkoon. Mutta emme vaan olleet ja piti siis pelata niillä korteilla mitä jäljellä oli. Motellin omistajanainenkin jeesasi meitä ja soitti tuttuihin motelleihin, mutta kaikki paikat olivat aivan tupaten täynnä. Tähän oli nyt Kiinalaisen uuden vuoden lisäksi syynä Maorien vuosittainen festivaali kaupungissa, sekä kriketin maailmancup-kisat. Mietittiin jopa vaihtoehtoa viettää yö lentokentällä, mutta kentän sivuja tutkiessani siellä korostettiin että sinne ei ole asiaa, mikäli sinulla ei ole näyttää lentolippua, josta selvästi käy ilmi, että lentosi on aikaisin aamusta. Joku muukin on ilmeisesti miettinyt joskus samaa… Jouduttiin siis törsäämään taas aikalailla ja varaamaan huone kaupungin keskustan uudesta Ramada-hotellista, jossa ainoa huone kulki nimellä Studio Home. 

No, perille päästyämme meille selvisi että hotelli on avattu vasta kuukausi sitten ja meidän huoneemme sisälsi keittiöstä lähtien pesukoneet, kuivausrummut, pesuaineet, kaiken. Huoneeseen päästyämme päätin, että jään asumaan sinne. Siksi päiväksi, emmekä kyllä poistuneetkaan paikasta vasta kuin ennen aamua. Pyykkikonekin pyöri pitkin yötä koko rahan edestä, hahaha. Eli loppuviimein, ei harmittanut juurikaan tuo rahan menetys, vaikka kirpaseehan se aina.

Meidän Ramada hotellin ikkunasta näkyi muuten tuo Ami Stadion, jossa Foo Fightersin pojatkin olivat vasta esiintyneet vain joitain viikkoja aiemmin. Tiesinhän minä heidän keikkakalenteriin tutustuneena sen, mutta ei millään ennätetty nyt samaan paikkaan Uuden-Seelannin toureella. Täytynee odotella vaan kiltisi kesäkuun loppua ja Belgian Rock Werchteriä.

Christchurch oli mielenkiintoinen. Kaupungin uusi keskusta Re:Start koostuu värikkäistä konteista, jotka kätkevät sisälleen kahviloita, kauppoja ja ruokakojuja. Ehdottoman tärkeässä roolissa ovat mielestäni nämä värit, joista todella tajuaakin sen, miten paljon ne vaikuttavat kaupunkimiljöseen.
Menisinkö kaupunkiin uudelleen? No rehellisesti sanottuna, en kokenut että siellä olisi hirveästi tekemistä, mutta en myöskään voi sanoa etteikö se olisi näkemisen ja kokemisen arvoinen. Kaupunki tarvitsee varmasti jokaisen turistin, ja menemällä sinne autat välillisesti kaupunkia toipumaan.

Eng // Christchurch after horrible earthquake (2011).


----------
Majoitus
Avalon Court Accommodation, 1 yö, 85 eur
Ramada Christchurch, 1 yö, 141 eur

6 kommenttia

 1. Onpa siellä korjaustyöt vielä vaiheessa! Ystäväni toimi tuon järistyksen aikaan Nelsonissa lääkärinä, ja sinne asti tuotiin potilaita hoitoon. Christchurch näytti kyllä hurjalta heti järistyksen jälkeen, kovasti pelkäsin ystävän puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mietin tuota ystävääsi... Nelson on tosiaan aika kaukana tuosta tapahtumapaikasta. On se ollut ja on toki edelleenkin hurjan ikävä juttu. Ja tosiaan rakennustyöt edistyy hitaasti, kuulema rahankin puutteen vuoksi.

   Poista
 2. Pysäyttävän näköisiä nuo kuvat sortuneista kirkoista yms. Ei voi oikein kuvitellakaan tuollaista kolausta, kun ei ole itse asunut koskaan maanjäristysalueella. Sitä ajattelisi, että neljässä vuodessa jäljet olisi jo ehditty siivota pois, mutta näköjään ei, kun tarpeeksi kovasti iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, todellakin pysäyttävää. ja pelottavaa. Luonnolla on niin hurjat voimat, ei sitä pieni ihminen voi ymmärtää.

   Poista
 3. On niin siistiä oppia uusia juttuja tästä meidän pallosta näistä rtw-blogeista, etenkin tästä mun ihan suokkariblogista! <3 Kiitos muru! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä Ulla, matkailu avartaa ;D Ihanaa on itsekin oppia, nähdä ja kokea kaikkea uutta. Ja voi kiitos muru <3 *punastuin*

   Poista

Kiitos kommentistasi!