Seinämaalauksien täyttämä Penang

Malesiaan saapuminen kuukauden Thaimaassa olon jälkeen, saati kuukausien Aasiassa oleilun jälkeen oli totaalinen muutos aikaisempaan. Heti Penangin satamassa tunsi, kuinka tullaan hyvin paljon kehittyneempään ja vauraampaan maahan. Malesiahan on öljyvaltio. Satamat olivat organisoituja, tiet asfaltoituja… no tiedätte. George Townin kaupunki näytti aikalailla isolta kaupungilta, jossa infrastruktuuri toimi. Näin ainakin tuntui Thaimaan jälkeen. Penangin George Townin vanhakaupunki oli kyllä todella viihtyisä. Ja kaupunkia koristi kauniisti kymmenet seinämaalaukset, joita ovat itseasiassa taiteilleet taiteilijat ympäri maailman Penangin hallinnon pyynnöstä. 

 
Heti alkuun pitää kylläkin kertoa, että tämä Penangista kertova postaus olisi kaiketi ollut hyvinkin erilaiseen sävyyn kirjoitettu, ellei viimeinen ilta olisi kruunannut vierailuamme kaupungissa. Löydettiin nimittäin puolivahingossa, lähes turistikartan ulkopuolelta, aivan huikea Nagore Square -kaupunginosa täynnä ravintoloita ja pikkuputiikkeja. Oikea hipstereiden mekka. Kaduilla oli tosin aika hiljaista ja ihmeteltiinkin miksi täällä ei ole juurikaan muita, vaikka potentiaalia näyttäisi olevan vaikka mihin. No varmaankin siksi, kun tätä ei kartoissa mainita ja kaupunginosa on vasta hiljattain syntynyt uudelleen, vanhoihin taloihin, vasta parisen vuotta sitten. Täällä tapasimme myös ihanan nuoren pariskunnan, jotka pyörittivät yhtä ravintolaa, jonne menimme syömään. Olimme ainoita asiakkaita ravintolassa ja illallinen muuttuikin pitkäksi keskusteluksi matkailusta, maailmasta, politiikasta ja elämästä yleensä. Vasta naimisiin mennyt pariskunta oli tavannut toisensa Uudessa-Seelannissa, jossa tällä hetkellä olemme. Katselimme koneelta heidän kuviaan sieltä ja saimme muutamia vinkkejä heiltäkin minne mennä. Tapaaminenhan ei olisi ollut mitään ilman kunnon selfietä ja facebook-kaveruutta.
Tämä tapaaminen ja huikean virikkeellisen kaupunginosan löytäminen kiillotti siis aikalailla meidän Penangin kokemusta. Joskus se voi olla aika pienestä kiinni…












Sen minkä huomasi myös heti Penangin George Towniin saavuttaessa, että perinteinen rantaelämä katosi kuin seinään. Ei enää hökkelibaareja rannoilla, eikä mangosmootheja. Ei halpoja pyykinpesumahdollisuuksia tai hedelmäkojuja. Aurinkorasvaa piti levittää toki samaan tahtiin, sillä Malesiassa on kuuma. Todella pakahduttavan kuuma. Harvoin kuulee minua sanomassa, että mennäänkö varjoon? Tai että, mennäänkö kahvilaan, siellä on varmaan ilmastointi? Hyvin harvoin, mutta helmikuinen Penangin sää pisti voimat koetukselle.
Hengailtiinkiin siis aika usein kahviloissa, joita aika kiitettävän paljon kaupungissa olikin. Sen verran täytyy toki lisätä, että kyllä Penangilta rantojakin löytyy, mutta hieman kauempaa George Townista, joka oli nyt meidän pysäkkimme muutaman päivän ajan.


Kuuluisa Love Lane -katu oli yksi suosikeistamme. Niin myös monen muunkin länkkäri backbäkkerin. Ja aah, sieltä saikin smoothieita - ja nopean wifin. Hah! Siellä me kartan kanssa kahvilassa oikein kunnolla turreiltiin ja mietittiin seuraavaa liikettä, huikeassa hellesäässä. Myös ostoskeskuksia löytyi useita Penangilta, joka yllätti ainakin meikäläisen, että todellakin niinkin isosta kaupungista oli kyse.








Penangilla näkyi myös selkeästi intialainen- sekä kiinalainenkulttuuri, joista molemmilla on aika isot omat, hyvin selkeästi erottuvat katunsa. Taksikuskimme mukaan kiinalaiset ovatkin yksi suurimmista kansalaisuuksista, jotka tulevat ja eläköityvät Penangille ja ostavat kiinteistöjä sieltä. Helmikuussa ollut Kiinalainen uusi vuosi näkyi kaikkialla kaupungilla ja pikkuhiljaa alkoi täällä ollessa ymmärtämään sen juhlan mittakaavat. Se on näkynyt matkallamme jo monesti muutenkin, muun muassa hotellien ja lentojen hinnan nousussa sekä saatavuudessa. Lyötyämme lukkoon meidän reittisuunnitelman Australian ja Uuden-Seelannin lentojen osalta, tiesimme että matkaamme maateitse Penangilta Kuala Lumpurin kautta Singaporeen. Mutta emme osanneet arvata, kuinka täyttä kaikkialla tulisi olemaan. Joten kiinalaisten vuodenvaihde ja siihen liittyvät viikkojen lomat todella pistivät pakkaa sekaisin myös meidän päässä.






Yhtenä päivänä kävimme katsomassa paikallisten kalastajien alkuperäisasutusta Chew Jetty:ssa, jossa hökkelitalot on rakennettu siis veden päällä. Se oli aika mielenkiintoinen paikka. Sieltä löydettiin myös herkullisen värinen smoothiebar, josta napattiin super herkulliset omena-appelsiini smoothiet, vihdoinkin! Alla kuvassa kuitenkin lahjoja jumalille.



Malesia on pääosin muslimimaa. Se näkyy myös selkeästi kaupungissa, joka on mukavasti sekoitus useita eri kulttuureja. Joka taas heijastuu monipuoliseen ruokakulttuuriin.
Luin ennakkoon, ja meille myös kerrottiin asiasta, että Penang on oikea herkuttelijoiden paratiisi. Ensimmäisinä päivinä meidän oli vaikea allekirjoittaa tätä väittämää, sillä emme oikein löytäneet meille mitään sopivia paikkoja. Mutta löydettyämme Red Garden Food courtin hiffattiinkin juttu, ja söinkin siellä (erittäin edukkaasti) tulisinta intialaista ikinä. Ruoka oli hyvää, mutta minulta jäi puolet syömättä, sillä se oli niin tulista, että minulta valui (tuskasta) vettä ihan silmistä sitä syödessä…hah :) Hauskana yksityiskohtana, sieltä sai myös Sommarsby siideriä ja olihan sitä pakko pitkästä aikaa "testata".




Saavuimme Penangille lautalla Thaimaan Koh Lipeltä. Ensiksi Malesian Langkawille, jonne Koh Lipeltä on suora lauttayhteys. Lauttalippuja saa ostettu Thaimaasta vain Langkawille saakka. Rajamuodollisuudet tapahtuvat Langkawilla ja ne sujuivat nopeasti. Ehkä hyvänä huomiona tiedoksi muille lautalla matkaajille, että Koh Lipellä matkustajien passit otetaan laivan haltuun. Eli lähdet maasta ilman omaa passiasi. Vaikka koettiin tämä jo toistamiseen, kyllä se aina tuntuu oudolle, että jollain muulla on sinun passisi ja lähdet lautalla toiseen maahan. Kysyinkin vielä lauttaan astuttaessa, kuin pölvästi, että onhan teillä meidän passit? Ja Thaimaalaiseen tapaan vain nyökyteltiin, että okay okay.
Ja siellähän ne passit matkassa olivat ja ne jaettiin hieman ennen Langkawille saapumista lautan sisällä. 

Perillä Langwakilla vaihdettiin nopeasti paikallista rahaa ja kävimme ostamassa lauttaliput samalle päivälle Langkawilta vielä Penangille. Ihmeteltiin, kun lippuluukulla nainen sanoi, että kannattaa kiirehtiä suoraan satamaan. Ja ihmettelinkin hieman, että miksikö näin? Onhan tässä aikaa… Mutta ei tajuttukaan sitä, että Thaimaan ja Malesian kohdalla vaihtuu aikavyöhyke. Kelloja siirrettiin siis tunti eteenpäin, ja kiirehän siinä tuli. Olimme juosten lautalla perillä vain viisi minuuttia ennen laivanlähtöä, huh!



Penangilta meidän reissumme jatkuikin bussilla Kuala Lumpuriin, josta juttua heti seuraavaksi. Näillä suunnilla osataan muuten tuo bussimeininki, oli nimittäin aikamoista luksusta, eikä tarvinnut polvet ahtaalla istua. Tykkäsin. Ja Aasiassa tykkään muutenkin, miten helppoa on maateitse reissata paikasta toiseen, ainaisen lentämisen sijaan.

ps. Penangin saari oli paikka, jossa vihdoin sain järkkärikamerani huoltoon ja korjattua. Ehkäpä siitäkin syystä näitä kuvia tähän postaukseen kertyi aikamoinen kasa. Osa kuvista on toki otettu vielä iphonella, sillä kamerani oli huollossa pari päivää.

pps. Uudessa-Seelannissa sataa tällä hetkellä ja sen vuoksi nyt onkin loistava hetki (viimeinkin) raapustella kasaan näitä jäljessä laahaavia postauksia. Enää muutama hetki ja sitten pääsette kuvien muodossa mukaan tänne ihmeelliseen maahan nimeltä Uusi-Seelant, yay!


Eng // George Town city in Penang (Malaysia) is full of cool street art!

-----------
Majoitus:
Tune Hotel - Downtown Penang, 3 yötä, 70 eur 

2 kommenttia

  1. Olisipa kiva matkustaa itsekkin ja tutustua uusiin paikkoihin, ruokiin ja kulttuureihin. Maailmassa on liian monta paikkaa missä haluaisin käydä! ;b

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Noora :) Oi kyllä, olet oikeassa että niin monta paikkaa löytyy maailmasta missä haluaisi käydä. Minulle matkailu on elämän suola ja pikkuhiljaa niitä kohteita aina vaan kertyy. Toivon todella että pääset reissaillun ja uusien kulttuurien pariin, ruoka-elämyksiä unohtamatta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!